UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
saimniecibas eka/privatmaja
Autors: janis1984 (83.168.0.---)
Datums: 19/04/2023 00:35

Sveiki, meklejos nedaudz pec padoma :)
esmu iesacejs buvbnieciba, bet vienmer girbejies pameginat maju uzcelt, esmu vairakus dzivoklus
savus remontejis bet nekad vel ne tik nopietnu darbu veicis, ta ka jautajums varbut bus pastulbs bet tomer uzjautasu labak:
ir plans riga uzcelt 2stavu maju (zeme ir iegadata), plans maksimali daudz pasam darit.

2 stavi, granulu apkure (ar apsildamo gridu)
pirmais stavs bus vis praktiski liela 100m2 garaza/darba telpa un 30 m2 ( tehniska telpa un iejea no kuras ies trepes uz otro stavu)

2 stavs viss dzivojama zona sadalita.

plana ir pirmo stavu neapsildit jo pa garazu tapat ziema nenemos, vienigais ko apsilditu ir tehniksa telpa un ieejas telpa.
pamatus cik izskatiju tad lentveda pamatus jo cik noprotu tur visgrutak sapisties meistariba :) un gridu uztaisit no betona ieliet, lai garaza butu taisna grida.
majas karkasu domaju taisit no bauroc blokiem.

jautajums butu ja es tikai apsildisu otro stavu vai ir baiga jega no pirma stava pamatu siltinasanas un kaut ko vispar iespriingt pa ari arsienu siltinasanu pirmajam stavam? vai taiisit ta ka otrais stavs tiek kartigi siltinats un papildus nosiltinat 2 stava gridu lai vesums nenak no lejas? un kadi butu ietiekumi to vislabak izdarit.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Blondīne (85.254.74.---)
Datums: 19/04/2023 06:15

Kad rodas gribēšana uz būvniecību, tad sākumam pāris reizes jāpārlasa tādas vakara pasaciņas kā būvniecības likums un būvnormatīvi. Tā teikt, lai saprastu no kura gala un kam ir vērts uzdot jautājumus, lai dabūtu reālas atbildes attiecībā uz konkrēto adresi. Izrādīsies, ka par daudzām lietām nav vērts lauzīt galvu un uzdot jautājumus forumā pusnaktī, jo konkrētajā vietā (pašvaldība, VUGD, Vides inspekcija utt.) būs cilvēks(i), kuram foruma atbildes un ieteikumi absolūti neinteresēs. Būs sastapšanās ar teritoriāl-, detāl-, lokāl- plānojumiem, būvmateriālu izcelsmi, energoefektivitāti, ietekmi uz vidi utt
Lai veicas sadarbība ar labiem cilvēkiem konkrētajā vietā.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: agrais (89.254.148.---)
Datums: 19/04/2023 07:34

Man tada lidziga situacija, tikai garazas telpa 50m2.Ari neapsildama, un biju domajis ka nevajadzes ar. bet pec pirmas pavaditas ziemas sapratu ka tomer vajag apsildit,jo diezgan biezi iznak tur ar so un to pakimereties..Pagajuso rudeni uzliku silta gaisa pūteju.Ieslēdzu kad ir vajadzība, un vajadzība sanak diezgan bieži...Tas pūtejs gan krietni sedina katlu, bet man malka nav jataupa, par to nedomaju. ja būtu japerk granulas vai ta pati malka...tad varbūt daritu savadak.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Ivara Godmaņa vārdabrālis (80.89.76.---)
Datums: 19/04/2023 07:53

Kā saka politiķi: Interesants jautājums? Taču tas samērā plašs. Tava koncepcija par ēkas daļēju apsildīšanu ir vāji motivēta. Ko tu vēlies ekonomēt – zemi zem apbūves, siltumizolāciju pamatiem vai skatu no otrā stāva logiem...? Filozofiski ejot cauri cilvēka dzīves ritējumam, te nopietnas ēkas mūžs vienmēr ilgāks nekā konkrēti vienam cilvēkam, ja nu vienīgi tu esi pašegoistisks sibarīts? Tātad..., man gadījies ar būvniecību vairāk saskārties no teorētiskās puses – studējot u.t.t, tad citi gudri cilvēki uzsver, ka labāk būvēt mazāku, taču vienoti apsildāmu apjomu, nekā ēkā izdalīt kaut kādu neapkurināmu daļu – tātad visu to, kas tev ikdienā nav nepieciešams, tu ēkā vari iznest ārpus apkures zonas. Vienīgais izņēmums ir tehniskā telpa apkures katlam – vismaz te no respondentu teiktā ziemas, tas ir apkures sezonas laikā, ja apzināti neturēsi vaļā logu uz ārpusi, tad pazemināt temperatūru tajā zemāk nekā vidējā mājā - neizdosies! Otrs aspekts – ēka ģimenei! Jārēķinās ar to ka atsevišķu dzīves apstākļu iespaidā – tavs vecums zem diviem gadiem, salauzta kāja vai vecuma demence – kāpņu izmantošana??? ĒRTA – apšaubu! Tātad klasika - dzīvojams pirmais stāvs un viss tas kurš nav nepieciešams šodien-rīt, var tikt iznests ārpus apsildāmās zonas. Paradoksāli – te arī tradicionālās guļamtelpas otrajā stāvā nav nepieciešams pārlieku sildīt – cilvēks zem segas labāk jūtas 16° temperatūrā, nevis 22° temperatūrā. Te domas par ēkas konstrukciju: [building.lv] ; te pamati: [building.lv] . Un galvenais jautā?

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 19/04/2023 09:33

Pilnīgi piekrītu IG komentāram - ja būvē, tad ar skatu nākotnē. Plāns par darbnīcu pirmajā stāvā un dzīvošanu otrajā ir nestandarts un jebkurš nestandarts rada problēmas kā tagadnē tā arī nākotnē. Kaut kāds kompromiss varētu būt pagrabtelpa vai puspagrabs, jo tad nākotnē tā apakšdaļa varētu būt saimniecības baraholka + trenažieri un cits hz, bet nu arī nu tā. Bet nu fakts ir dzelžains, pie jebkādām lielākām dzīves izmaiņām tāds neapsildāmais pirmais stāvs rada nelikvīdu visai ēkai.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Oho (213.226.141.---)
Datums: 19/04/2023 09:34

Atbildot uz jautājumu, mans viedoklis ir tāds, ka siltināt noteikti vajag 1.stāvu, bet bez pārspīlēšanas - nu, piemēram, pamatiem 50mm ekstrudēto, sienām tikpat biezu cik 2.stāvā, lai viena plakne sanāk, taču var sienām uzlikt mazāk, izveidojot smuku pāreju. Siltuma zudumi tāpat ēkā būs kopīgi. Tad vēl garāžas griesti ir jāsiltina, lai nav tā, ka sliktāk izolētās apakšējās daļas aukstums pastiprināti dzesē 2.stāva siltās grīdas.
Vēl var padomāt no viedokļa - tomēr 1.stāvu nosiltināt kā pieklājas, ja nu garāža kādreiz vairs nebūs aktuāla, bet tas pašam vispirms jāsaprot, neviens cits Tavā vietā to nevar izlemt. Veiksmi darbos.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Zzz (46.109.41.---)
Datums: 19/04/2023 10:23

Ziema ta 100 m2 darba telpa netiks ekspluteta?

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Jampadracis (212.3.217.---)
Datums: 19/04/2023 10:43

Muļķīgs jautājums - kā Rīgā būvvalde skatās uz dolgastroju?

Prātīgi to pirmo stāvu projektēt tā, lai tas būtu arī kādreiz pārtaisāms par dzīvojamo zonu. Nosiltināt, ielaist siltās grīdas caurules grīdā, kanalizācijas, izvadi pirmajā stāvā. Vārtu ailas izveidot tā, lai tur var iebūvēt logus un tas būtu kautcik pieņemami nākotnes dzīvotājam.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Janis1984 (77.219.1.---)
Datums: 19/04/2023 10:46

Jampadracis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Muļķīgs jautājums - kā Rīgā būvvalde skatās uz
> dolgastroju?
>
> Prātīgi to pirmo stāvu projektēt tā, lai tas būtu
> arī kādreiz pārtaisāms par dzīvojamo zonu.
> Nosiltināt, ielaist siltās grīdas caurules grīdā,
> kanalizācijas, izvadi pirmajā stāvā. Vārtu ailas
> izveidot tā, lai tur var iebūvēt logus un tas būtu
> kautcik pieņemami nākotnes dzīvotājam.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Janis1984 (77.219.1.---)
Datums: 19/04/2023 10:48

Zzz rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Ziema ta 100 m2 darba telpa netiks ekspluteta?

Paldies visiem par atbildi.
Centisos visiem atbildet:

Arhitekts zime sobrid projektu laj viss busu sakara at normam un utt. Jo maja ir paredzeta plus minus rigas centram netalu. Bet nu no buvaldes sanemam zinu ka ideja ir izstenojama tapec virzamies uz prieksu. Uz doti bridi ta nav vieniga dzivesvieta man, tapec neredzu jegu taisit ar domu ja nu vajadzes pardot kurs vinu pirks vai kam vajadzes tadu vai sitadu risinajumu. Maju taisu prieks sevis.

Man ir dzivoklis un ireju 3 garazas. Un sapratu ka ja jau ta daru 10 gadus ka vieglak butu uzcelt savas garazas un augsa tam mitekli. Nevis iret atseviski garazas. Tape ari tads plans radas.

Garazu izmantoju vasara kad oatik ko pafrezet vai restauret kadu masinu, bet ziemas periods man ir algas laiks lidz ar to garaza neesmu nekad un neplanoju but. Varbut vinu izmantotu ka iedzit masinu bet vairak ka manti glabatuvi

Taoec ari bij jautajums cik liela jega teret extra naudu 0amatu siltinasanai un pirma stava sienas siltinasanai ja ta netiks sildita, varbut labak daudz vairak nosiltinat 1 stava griestus lai aukstums neiet uz augsu un kvalitativi siltinat 2 stavu.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Janis1984 (77.219.1.---)
Datums: 19/04/2023 11:12

Janis1984 rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Zzz rakstīja:
> -------------------------------------------------------
> > Ziema ta 100 m2 darba telpa netiks ekspluteta?
>
> Paldies visiem par atbildi.
> Centisos visiem atbildet:
>
> Arhitekts zime sobrid projektu laj viss busu
> sakara at normam un utt. Jo maja ir paredzeta plus
> minus rigas centram netalu. Bet nu no buvaldes
> sanemam zinu ka ideja ir izstenojama tapec
> virzamies uz prieksu. Uz doti bridi ta nav vieniga
> dzivesvieta man, tapec neredzu jegu taisit ar domu
> ja nu vajadzes pardot kurs vinu pirks vai kam
> vajadzes tadu vai sitadu risinajumu. Maju taisu
> prieks sevis.
>
> Man ir dzivoklis un ireju 3 garazas. Un sapratu ka
> ja jau ta daru 10 gadus ka vieglak butu uzcelt
> savas garazas un augsa tam mitekli. Nevis iret
> atseviski garazas. Tape ari tads plans radas.
>
> Garazu izmantoju vasara kad oatik ko pafrezet vai
> restauret kadu masinu, bet ziemas periods man ir
> algas laiks lidz ar to garaza neesmu nekad un
> neplanoju but. Varbut vinu izmantotu ka iedzit
> masinu bet vairak ka manti glabatuvi
>
> Taoec ari bij jautajums cik liela jega teret extra
> naudu 0amatu siltinasanai un pirma stava sienas
> siltinasanai ja ta netiks sildita, varbut labak
> daudz vairak nosiltinat 1 stava griestus lai
> aukstums neiet uz augsu un kvalitativi siltinat 2
> stavu.


Jo pirmais stavs bus praktiski bez logiem un bus lielie vari atveramie lai kempers var iebraukt ieksa.

Vinu galigi nav plans doma taisit oa dzivojamo. Ja baigi gribes vinu vieglak sadalit 3 garazas un iziret jo centra tas lietas ir nepieciesamas.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: zigaars (77.219.15.---)
Datums: 19/04/2023 11:55

Nu tu piepļūtīji ne pa tēmu. Piedodam, blondīne taču.

Blondīne rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Kad rodas gribēšana uz būvniecību, tad sākumam
> pāris reizes jāpārlasa tādas vakara pasaciņas kā
> būvniecības likums un būvnormatīvi. Tā teikt, lai
> saprastu no kura gala un kam ir vērts uzdot
> jautājumus, lai dabūtu reālas atbildes attiecībā
> uz konkrēto adresi. Izrādīsies, ka par daudzām
> lietām nav vērts lauzīt galvu un uzdot jautājumus
> forumā pusnaktī, jo konkrētajā vietā (pašvaldība,
> VUGD, Vides inspekcija utt.) būs cilvēks(i), kuram
> foruma atbildes un ieteikumi absolūti neinteresēs.
> Būs sastapšanās ar teritoriāl-, detāl-, lokāl-
> plānojumiem, būvmateriālu izcelsmi,
> energoefektivitāti, ietekmi uz vidi utt
> Lai veicas sadarbība ar labiem cilvēkiem
> konkrētajā vietā.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Zzz (46.109.41.---)
Datums: 19/04/2023 12:43

Tad buve 1-stava apdzivojamu eku, kam piebuve darbnicu no kaut kada prasta vejnecaurlaidiga materiala (osb + arpuse delji vai metals)..

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Ivara Godmaņa vārdabrālis (80.89.76.---)
Datums: 19/04/2023 12:59

Tad rezultātā tev vajadzīga garāža, kur strādāt un blakus atvedams treileris, kur pārnakšņot. Nekur nav teikts, ka ja tev pieder zemes gabals, tad būvējama vienīgi ziemas dzīvojamā ēka – noformē kā izklaides vasarnīcu un te nekas nav jāsiltina. Un vasarnīcai nav noteiktas siltumizolācijas vērtības konstrukcijām – tad iznāk ka siltumnīcai prasīsim caurspīdīgās sienas pāreju U~0,2W/m2K.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Janis1984 (77.219.11.---)
Datums: 19/04/2023 15:06

Ivara Godmaņa vārdabrālis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Tad rezultātā tev vajadzīga garāža, kur strādāt un
> blakus atvedams treileris, kur pārnakšņot. Nekur
> nav teikts, ka ja tev pieder zemes gabals, tad
> būvējama vienīgi ziemas dzīvojamā ēka – noformē kā
> izklaides vasarnīcu un te nekas nav jāsiltina. Un
> vasarnīcai nav noteiktas siltumizolācijas vērtības
> konstrukcijām – tad iznāk ka siltumnīcai prasīsim
> caurspīdīgās sienas pāreju U~0,2W/m2K.

Nu ta ari nevar. Jo pec planojuma buvalde pateica del ta ka centrs var but daudzivoklu maja vai ari saimniecibas maja. Es gluzi nevaru pilsetas centra bliezt siltumnicu hahahaha

Seit nav jautajums par to ko buvet seit vairak ko sultacija vai pirmo stavu siltinat un vai mataus jega siltinat? Vai pietiek ka 1 stava griestus mega nosiltinu un otro stavu jau visu ka nakas...

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Ivara Godmaņa vārdabrālis (80.89.76.---)
Datums: 19/04/2023 16:20

Man kaut kā neiet kopā tā rajona detaļplānošana. Parasti daudzzīvokļu vairākstāvu ēku apbūvi nemiksē ar visādām saimniecības ēkām. Te ir pretruna – vai nu apbūve daudzīvokļu ēkām vai mazstāvu apbūve. Tas saistāms ar apakšzemes komunikācijām – mazstāvu apbūvei nav jābūt centralizētai pilsētas kanalizācijai un ūdensvadam (vēlamas lietas mazstāvu ēkām), kā arī vienota apkure un citas fīčas. Piemēram esmu saskāries, ka agrāk izbūvētai vienstāvu ēkai pašvaldība bija spiesta ievilkt centralizēto apkuri, jo tās dūmi traucēja blakus esošam daudzstāvu ēkām. Ja apbūvē tos sāk miksēt, tad komunikācijas veidojas zelta vērtas un zemei savādāks NĪN. To tev jāprecīzē rakstiski – ir taču saskaņoti pilsētu apbūves detalpāni un tos uz sitiena nemaina?

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Janis1984 (77.219.11.---)
Datums: 19/04/2023 16:32

Ja to buvalde mums rakstiski atbildeja ka taja vieta var celt vai nu daudzdzivokla eku vai saminiecibas eku vai garazu. Tas ir zemes plekis starp vairakal majam pa vidu (seta)

Sakotneji apsveru domu ka varetu celt daudzivoklu eku un piem divus dzivojlus iziret bet del ta ka gribas maks pasam darit tad si ideja tika atmesta, jo daudzivoklu maja butu biku pa lielu cakars, tad izvelejamies iet saimniecibas ekas celu jo tad viss buvprojekta varetu ietilpst un visu salegalizet a pec nodosanas eksplutacija jau otraja stava savestu mebeles un varetu uztaisit pa dzivokli.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Pasaku Ansis (84.237.176.---)
Datums: 19/04/2023 19:06

Tak neklausaties tajā klaunā.
Pirmkārt viņš ir daļējs analfabēts, kurš raksta bērnudārza līmenī.
Otrkārt tas viss ir izdomājums. Te daudzdzīvokļu māja, te paša rokām cels. Palasiet faktus ko viņš min…

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Janis1984 (77.219.1.---)
Datums: 19/04/2023 21:54

Pasaku Ansis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Tak neklausaties tajā klaunā.
> Pirmkārt viņš ir daļējs analfabēts, kurš raksta
> bērnudārza līmenī.
> Otrkārt tas viss ir izdomājums. Te daudzdzīvokļu
> māja, te paša rokām cels. Palasiet faktus ko viņš
> min…

Atvaino latviesu valodas skolotaj ka aizskaru tavas jutas, ka neizmantoju garumzines. :)

Bet ka jau mineju jautajums nav ko un ka es daru vai gribu darit, bet jautajums ir ja es dzivosi 2 stava un to apsildisu. Vai man ir jega siltinat pamatus un pirmo stavu? Jo teoretiski 2 stavs bus viss nosiltinats un ari starpstavs starp 1 un 2 stavu tiks siltinats.

P.s. nenem pie savas sirsninas pa to latviesu valodu, ne visi var but tik gudri ka tu un tik labi vinu iemacities.

Re: saimniecibas eka/privatmaja
Autors: Zzz (91.105.63.---)
Datums: 20/04/2023 12:01

Tada buvnieciba nav racionala

Bet, pamatus vari nesiltinat, sienam ekonomiskakais variants ir 1-stavs 30 cm letakie bloki, 2-stavs 20 cm siltakie bloki + 10 cm siltinajums fasades vate. Vajadzetu ierekinat ari vates limes kartu un apmetumu paris cm

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   ********    ******    ******   **     ** 
 **    **  **     **  **    **  **    **  ***   *** 
 **        **     **  **        **        **** **** 
 **        ********   **        **        ** *** ** 
 **        **         **        **        **     ** 
 **    **  **         **    **  **    **  **     ** 
  ******   **          ******    ******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727