UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

kubiskas formas mājas
Autors: kokodrillo (80.232.217.---)
Datums: 16/04/2007 18:40

Kubiskas formas - tādas, ar plakanu jumtu - kāda pieredze? Es domāju, piemēram, ziemā kādas problēmas ir ar sniega tīrīšanu. Kādas ir būvniecības izmakasas, salīdzinājumā ar slīpo jumtu mājam. Kas vēl jāņem vērā?

Re: kubiskas formas mājas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (81.198.54.---)
Datums: 18/04/2007 05:42

Es te no teorētiskās puses. Mājai , tas ir cilvēkiem ir labi, ja ēkai ir bēniņi vai tā zinātniski saucamā 'demfera'telpa. Māju pašam, jau nevar salīdzināt ar daudzdzīvokļa dzīvokli, tās ir atšķirīgas filozofiskās sistēmas.
Man mājas jēdziens, dzīvojot pašam savā,tas ir vectēva būvēta, stiepjas vēl kādus 200..500m aiz sētas. Man patīk, ja apkārtne tīra. Ja vajag pa purnu varu iedot dzērājam, kas nomet pudeli pie sētas ārpusē.
Daudzīvokļa dzīvoklis..'māja' beidzas aiz metāla durvīm un 5 atslēgām.
Labi...pie tēmas. Kapēc ar plakano jumtu, neviens organisks uzkausējuma materiāls, kuru jāizmanto plakana jumta izveidei nevar kalpot tik ilgi cik māla dakstiņš. To šodien var iesegt sākot no 16 grādiem. Salīdzinot vienu 1m2 plakanā jumta, iegūsim, ka dakstiņiem vajag 1,04m2 seguma. Tātad uz 100m2 jumta mēs pārtērēsim tikai 4m2 dakstiņa seguma vai 4% no materiāla daudzuma.
Ja ir bēniņi, tad viegli kontrolēt jumta stāvokli un pielabot. Ja slinkums, tad paliec vannīti apakša un labo pēc gada vai vēl vēlāk. Bet ja plakans jumts un sāk tecēt, kur tad tavi ietaupījumi uz seguma rēķina būs.
Sniega tīrīšana..vot te tev taisnība, sniega segu uz jumta būtu jānotur cik ilgi vien iespējams, jo tas palīdz ēkai taupīt siltumu. Un šim momentam tieši plakans jumts ir vislabākais. Bet es diemžēl neesmu rēķinājis šo siltuma ekonomiju.

Re: kubiskas formas mājas
Autors: Rūķītis (213.180.98.---)
Datums: 18/04/2007 17:33

es domāju,ka mūsu klimatiskajiem apstākļiem šādi jumti netur ilgāk par 5 gadi. kā arī ir problēmas ar ūdens novadīšānu no jumta. vaairāk gan industriālajiem objektiem šādi jumti ir ekonomiski izdevīgi.

Re: kubiskas formas mājas
Autors: kokodrillo (80.232.217.---)
Datums: 18/04/2007 17:41

Eas gan par ekonomisko pusi mazāk biju domājusi. Patīk kā izskatās. Bet varbūt labāks risinājums būtu ar mazu 4slīpju jumtu?

Re: kubiskas formas mājas
Autors: BK (87.110.106.---)
Datums: 18/04/2007 23:09

...tautiešiem klibo vispārējā mājas filozofija- tradicionāli latvietim ir bijis- dzimtas māja, kur dzīvos paaudžu paaudzes... šodien vajadzētu būt mājai sev- šodien man patīk tāda un šājā vietā, mainīsies apstākļi- būs cita māja kanāriju salās jeb marokā... nekādas sentimentalitātes. 21 gadsimta būvtehnoloģijas pieļauj jebko- patīk un vari samaksāt: Lūdzu!

Re: kubiskas formas mājas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (81.198.55.---)
Datums: 19/04/2007 05:25

..'Eas gan par ekonomisko pusi mazāk biju domājusi. Patīk kā izskatās. Bet varbūt labāks risinājums būtu ar mazu 4slīpju jumtu?'..
Mājas būvniecība, ka teica romietis Vitrūvijs vēl pirms Kristus dzimšanas sastāv no trīs galvenajām lietām: lietderības vai piemērotības dzīvei, ekonomiskas izbūvē un bez šaubām 'skaistuma'.
Man dzīvojot mājā, kuru pašam jāuztur, tā rūpe par to kā izskatās kaimiņu māja un vai manējā nav atšķirīga tik ļoti nesatrauc, kā apstāklis, ka jumts tek. Bet ka sacīts..vienam māte, otram meita, bet trešam kleita.
Kā tu to kubisko mājas jumtu redzi, no kaimiņu mājas jumta vai no koka, kas blakus mājai aug. No savas sētas tu redzi dzegu vai mūri. Neviens taču neliedz uztaisīt normālu jumtu, bet tam apkārt uzbūvēt kasti, lai pa gabalu izskatās 'kubiska'māja.

Re: kubiskas formas mājas
Autors: BK (87.110.106.---)
Datums: 19/04/2007 14:12

No ekspluatācijas ekonomiskā viedokļa viss, viss ir lodes forma, no bioenergētikas- piramīda, sentimentāli tradicionāla- klasiskā latviešu rijas forma ar lubiņu jeb niedru jumtu, ultramoderna- caurspīdīgs stikla būris alumīnija karkasā, utt...galu galā majas forma 100% atkarīga no saimnieka intuīcijas par iespēju gan izvēlētajā apjomā labi justies, gan gandarījums/pašapziņa par radīto būvi, kur nav mazsvarīgs arī skats no kaimiņiem. Būvkonstrukciju speciem vairāk vajadzētu parūpēties lai "normālie" jumti netek uzbūves nepilnību dēļ, nevis jāuztiepj ļaudīm prastākie risinājumi, slēpjot savu profesionālo nevarību...

Re: kubiskas formas mājas
Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 19/04/2007 18:05

Ja ir pārliecība, ka projektētājs visus iespējamos riskus ņems vērā, tiks pielietoti piemēroti materiāli, celtnieki pilnībā ievēros tehnoloģiju, utt., tad kāpēc ne kubs? Jau pagājušā gadsimta 30tajos gados šādas ēkas Latvijā tika diezgan daudz būvētas. Tas tanī laikā skaitījās ultramoderni. Jāsaka gan, ka laika zobs šamējās ir pagrauzis mazliet vairāk, nekā mājas ar tradicionāli slīpāku jumta segumu. Pašlaik atkal ir diezgan daudz "plakano" projektu.
[www.ipprojekts.lv]
Vienkārši izvēloties plakano jumtu pastāv lielāki riski. Celtnieku kļūdas var daudz lielākā mērā radīt mājas ūdens caurteci, nekā slīpa jumta gadījumā. Tāpat plakanais jumts biežāk jāapkopj. Mājas sienas nāksies būvēt no krietni dārgākiem materiāliem... Bet no otras puses - no vilka baidīties, mežā neiet ;)



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   *******   ********   **         **     ** 
  **   **   **     **  **     **  **    **   **     ** 
   ** **    **         **     **  **    **   **     ** 
    ***     ********   ********   **    **   **     ** 
   ** **    **     **  **         *********   **   **  
  **   **   **     **  **               **     ** **   
 **     **   *******   **               **      ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727