UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

nodošana ekspluatācijā un būvatļauja
Autors: K (---.apollo.lv)
Datums: 29/11/2007 19:38

Vai būvatļauja zaudē spēku, ja māja tiek nodota ekspluatācijā?

Jautāju tāpēc, ka māja tūlīt būs pietiekoši gatava, lai to nodotu ekspluatācijā un drīkstētu oficiāli tajā ievākties un dzīvot. Bet būvatļauja derīga vēl gadu. Un atlikuši vēl 2.stāva iekšdarbi, saimniecības ēkas būvēšana (ir mājas projekta ģenplānā iezīmēta), kā arī teritorijas labiekārtošana, žoga izbūve utt. Dzīvojot uz vietas šos darbus varētu daudz veiklāk un saprātīgāk paveikt.

Vai arī ievākties vēl nenodotā mājā (riskējot, nezinu ar ko - inspekcijas, pašvaldību policijas sankcijām?), gada laikā pabeigt darbus un tad nodot?

Vai varbūt vispār nenodot ekspluatācijā? Nek.īp. nodoklis būtu krietni mazāks...

Re: nodošana ekspluatācijā un būvatļauja
Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 29/11/2007 20:37

Tāpat bez izbūvētiem vārtiņiem un žoga fasādes pusē māju nevar nodot ekspluatācijā, paskaties likumu. Bet ja godīgi, beidz ākstīties, 99% no tiem cilvēkiem, kas māju būvē sev tajās dzīvo un neliekas ne zinis gadiem ilgi. Parasti sodu par dzīvošanu nenodotā mājā neviens neliek, jo, ja atbrauc (reāli jau nekad nebrauc) un redz, ka tu tur esi, saki, ka strādā, nevis dzīvo. Otrkārt, maksimums, ko likums ļauj darīt ir uzlikt 50 Ls sodu par ēkas patvaļīgu izmantošanu.
Man no 3 kaimiņiem viens dzīvo nenodotā mājā 15 gadus, otrs-3, trešais nu jau kādu gadu. Un tas ir pagastā, kurā principā piesienas par visu iespējamo. Kamēr tu māju netaisies pārdot, neviens gailis pakaļ nedziedās, ja māju nenodosi.

Re: nodošana ekspluatācijā un būvatļauja
Autors: spk (159.148.42.---)
Datums: 29/11/2007 21:13

Prasīju savā lauku būvvaldē par nodošanu ekspluatācijā - neko par žogu un vārtiņiem neteica. aaaa, kurā tieši likumā ir atrunāta nodošana ekspluatācijā?

Re: nodošana ekspluatācijā un būvatļauja
Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 29/11/2007 21:47

Vairs neatceros, be šī gada vienā Māja dzīvoklis bija garš raksts par māju nodošanu ekspluatācijā. Ja tu esi lauku teritorijā, varbūt tur ir nedaudz citi noteikumi kā pieRīgā. Bet pašu likumu var palasīt šeit un tur ir punkts par teritorijas labiekārtošanu fasādes pusē:
[www.likumi.lv]

Re: nodošana ekspluatācijā un būvatļauja
Autors: KOHINURS (87.110.30.---)
Datums: 29/11/2007 21:55

Būvatļauja tiek izdota konkrētam projektam pamatojoties uz šo projektu - nevis mājai. Tātad uz visiem darbiem, kas paredzēti projektā. Un pieņemot ekspluatācijā skatās visu, kas paredzēts projektā.

bet ir varianti:
1. Celtniecība izpildīta tiktāl, ka objektu var ekspluatēt, nodrošinot tā projektēto pamatfunkciju, bet kaut kādu iemeslu dēļ nepieciešams nodošanas akts. Tad pieņemšanas aktā fiksē atliktos darbus un to izpildes termiņus (biežāk praksē pielieto, ja nav teritorijas labiekārtošanas).
2. Projektu sadala celtniecībai kārtās (ja tas nav paredzēts jau sākumā) un nodod pa kārtām (piem. 1.kārta saimn. ēka ar pagaidu dzīvojamām telpām, 2.kārta dzīvojamā ēka, 3.kārta - teritorija).

Cik var saprast no jautājuma, tad saimn.ēka ir tikai iezīmēta genplānā (vieta). Tātad, saimniecības ēkai nemaz nav projekta. Vai tā? Ja tā, tad papēti GP galveno (zīmogoto) lapu un paskaidrojuma rakstu. Kaut kur taču jābūt tai saimn. ēkai pieminētai.

Re: nodošana ekspluatācijā un būvatļauja
Autors: K (---.apollo.lv)
Datums: 29/11/2007 22:34

KOHIRUN,

GP zīmogotajā lapā papildus mājai ir atzīmētas terase, saimniecības nojume (tālāk projekta arh sadaļā ir detalizētāk izstrādāta) un atsevišķs pagrabs ar piezīmi: netiek detalizēti izstrādāts.

Tātad, ja grib visu legāli, tad 1.variants.
Citādi - ievākties "nelegāli", dzīvot nost, un kad darbi pabeigti - saukt komisiju un izlikties, ka neviens te vēl nedzīvo :)

Re: nodošana ekspluatācijā un būvatļauja
Autors: EjTakTu (87.110.64.---)
Datums: 30/11/2007 02:12

Nu ja sēta jau prodžektā, tad šamējo mājas glaunajā pusē kāds var arī pieprasīt. Bet neviens ar varu tās sētas prodžektos neliek likt. Vienkārši tā dažkārt vieglāk - nav atkal jāiet uz būvvaldi sētu saskaņot utt.

Re: nodošana ekspluatācijā un būvatļauja
Autors: IneseX (---.eth.net.microlink.lv)
Datums: 03/12/2007 15:24

Kohinurs
Vai tevis pieminētajos variantos, kad māju nodod pa daļām - kad to var jau ierakstīt ZG kā pabeigtu māju? Kad viss nodots, vai pietiek ar 1. variantu? Man arī tas aktualizējies, jo strauji tuvojas bankas termiņš nodošanai, bet līdz tādai pilnīgai nodošanai ar skaistu priekšdārzu, celiņiem un pilnīgu ārējo apdari mājai un saimniecības ēkai vēl patālu.... Bet bankai nepietiek ar nodošanas aktu, viņai vajag, lai tā ierakstīta ZG....



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********  **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
  ********  ******    **     **  **     **  ********* 
        **  **        **     **   **   **   **     ** 
 **     **  **        **     **    ** **    **     ** 
  *******   ********   *******      ***     **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727