UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

platnveida pamati
Autors: anrijs (78.84.5.---)
Datums: 30/09/2008 19:57

sveiki, varbut kads kam ir kas zinams par platnveida pamatiem varetu mani nedaudz izglitot - kadas izmaksas, izbuves ipatnibas utt.

un varbut ir kas zinams par fibrobetonu (betons ar terauda vai skiedru papildinajumu, nav nepieciesams armejums !!!) - kadas cenas, u.c.

sie pamati interese jo zeme kur velos buvet ir melioracija veikta un nebutu velams rakties ka to vajag lentveida, velos buvet vienstava maju no keramzitblokiem 250 mm.

busu pateicigs par jebkuru info un padomu !!!
paldies :)

Re: platnveida pamati
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 30/09/2008 21:38

Šis jautājums tieši kā man domāts :)

Ieteicamā lasāmviela: [www.abc.lv]

Mana pieredze:

2007. gada izstādē uzzināju, ka Primekss nodarbojas ne tikai ar grīdām, bet arī ar pamatu un sienu betonēšanu, izmantojot betonu ar metāla fibrām. Pagājušā gada rudenī operatīvi pie viņiem ielēju savai mājai pamata plāksni, pagraba sienas, vēl vienu pamata plāksni un monolītos pārsegumus 2 stāviem. Izmantots metāla škiedru betons + papildus armatūra, kur un cik nepieciešams. Manu projektu vadīja Māris un Jānis, patīkami sadarboties. Visvairāk man patika, ka viss notika ātri un bez galvassāpēm - tas ir, man paprasīja precizējošos jautājumus, izstāstīja variantus, neviens nebija jādzenā, atlika tikai novērtēt gala rezultātu. Noteikti varēja atrasts kaut ko lētāku (kaut gan sanāca lētāk nekā neatkarīgs tāmētājs notāmēja kopējos betonēšanas darbus). Bet kaut kā sniegtais pakalpojums pārliecināja, ka nauda tika iztērēta pareizi :) (bez pašiem betonēšanas darbiem - slodžu aprēķini konkrētajam risinājumam, betona kvalitātes pārbaude uz vietas un citas patīkamas lietas kvalitātes nodrošināšanai)

Sanāca gandrīz vai reklāma Primeksam, bet nu paši "vainīgi", ka man tāda pozitīva pieredze :) Neieteiktu izmantot betonētājus, kuriem nav pieredzes šāda betona liešanā - jāielej vienā lējienā, pēc ieliešanas nevibrē un vēl droši vien daudzi knifiņi. Jābūt kādam, kas MĀK izrēķināt, kādas un cik metāla fibras ir nepieciešamas konkrētajām projekta slodzēm. Pretējā gadījumā var sanākt smagi ieberzties. Betona kvalitātei un receptūrai (papildus piedevas) arī ir nozīme, der tikai betona piegādātāji, kuri var tādu nodrošināt.

Statistika:

Manai mājai ir cokola stāvs, komunikācijas iziet caur pagraba sienai. Bez pagraba darbi un skaitļi būtu nedaudz savādāki. Es sagatavoju pamatni pats (ekskavators, šķembas, blietēšana). Man aizgāja kādi 1200 Ls + savs darbs pie blietēšanas ar megamonstrozu blieti :) Ja ņemtu firmu droši vien ar 3K būtu bijis jāmaksā. Bez pagraba gan būtu lētāk, jo mazāk darba.

Pamatu plāksnes izmēri 132m2. Biezums apmēram 25cm. Svarīgi, lai pamatne sagatavota pēc iespējas līdzenāka. Plāksnes ieliešana bez siltumizolācija darbiem, santehnikas uc. komunikāciju izveides, sanāca ~5200 Ls (ar visu PVN). Paņēmu nikno hidroizolāciju (ļoti bieza plēve + bentonīta slānis) vēl ~800 Ls. Cena pašreiz noteikti būtu savādāka - betons palicis lētāks, tērauds dārgāks.

Darbus sāku augusta vidū. Plāksni lēja pašā septembra sākumā. Oktobra beigās parakstīju pieņemšanas-nodošanas aktu par pamata plāksnes + pagraba sienu + vēl vienas pamata plāksnes + pagraba pārseguma + 1. stāvu pārsegumu ieliešanu. Ja nebūtu manas kavēšanās ar sienu mūrēšanu un lietus, varētu vēl ātrāk.

Secinājumi:

Pa visu māju esmu atradis vienu rukuma plaisu - 12 metru garā sienā apmēram pa vidu - vājākajā vietā (durvju ailes pārsedzes posms). Izdarīto nenožēloju, citreiz darītu tāpat. Vienīgi lielu iespaidu uz pozitīvajām sajūtām noteikti ir atstājuši konkrētie izpildītāji. Es paliku apmierināts, bet kaimiņi pārsteigti, ka tik ātri un ar profesionālu vērienu var celt privātmājas :)

Iesaku pazvanīt Mārim, telefons 29489968. Varēsi aprunāt Tavu konkrēto situāciju un noskaidrot neskaidros jautājumus.

Re: platnveida pamati
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 30/09/2008 21:51

Neliela piebilde par to vienu atrasto rukuma plaisu - precīzāk laikam jāsaka plaisiņu - redzēt var, bet nav pat 1mm plata.

Re: platnveida pamati
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 01/10/2008 12:01

Pamatnes līdzenums ir specifiska prasība fibru betonam?
Klasiska plāksnes pamata šķērsgriezums atgādina stikla pudeles dibenu - vidū biezāks kā lēca, ārmalas atkal pastiprinātas it kā veidojot seklu lentu. Es šķūnim taisīju faktiski visu pamatni viļņainu ar pabiezinājumiem gar armatūrām.

Re: platnveida pamati
Autors: Ambrosio (---.btv.lv)
Datums: 01/10/2008 12:36

Man plāksne visa bija vienā biezumā ~25cm. Ja pareizi atceros, rēķināta slodzei (ar rezervi) ~20t uz nenošās pagraba vidus sienas metru. Nezinu, vai vienāds biezums ir specifiska prasība fibru betonam. Katrā gadījumā, man pamata plāksnes šķērsgriezums nav klasiskas formas. Varbūt tās stiprinājuma ribas kā klasiskajā variantā ir tāpēc, ka nepieciešams biezāks slānis, lai armatūra strādātu gan uz ielieci, gan izlieci? Varbūt ekonomija uz betonu, ko ieekonomē veidojot klasisko profilu, tiek zaudēta kvalitatīvi sagatavojot klasisko profilu? Es godīgi sakot nezinu, kā man izdotos ar 450kg blieti kaut ko ribotu uztaisīt :) Tiesa gan, man tāpat uz malām par dažiem cm sanāca zemāka pamatne, sava veida minimāla riba. Īsāk sakot neesmu specs un uz šo jautājumu atbildēt nespēšu.

Re: platnveida pamati
Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 01/10/2008 12:48

Manuprāt to klasisko plāksnes variantu taisa tikai un vienīgi betona ekonomijas nolūkos, jo gar malām, kur smagas sienas virsū, vajag ķipa biezāku betonu, bet grīdai tik biezu, savukārt, galīgi nemaz nevajag. Uz 100m2 pamatu laukumu tomēr ir liela atšķirība, vai lej 25cm biezu, vai gar malām 30 un vidū 10. Tur atšķirība uz pāris bumbiermašīnām sanāk.

Re: platnveida pamati
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 01/10/2008 13:23

Manuprāt 99% gadījumu visu, arī plākšņu biezumu, izvēlas izvērtējot ekonomiju un lietderību...
Šķūnim gan specifika, ka slodze nāk tikai diskrētos punktos uz stabus turošajām skrūvēm, kuras tad arī tika savstarpēji krustu šķērsu armētas, kamēr pa visu laukumu bija tikai siets virspusē. Kā blietes man kalpoja lāpsta, kājas, lietus un laiks, tāpēc nebija problēmu padziļināt gar armatūrām.
Vienlaidu ārsienām ir citādāk, tieši tad ir optimāls tas pudeles dibens. Masīvas iekšsienas, krāsnis utml gan arī būtu jāņem vērā.

Re: platnveida pamati
Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 01/10/2008 13:59

Kā reiz taisos taisīt šķūni, bija doma likt uz stabveida pamatiem. Vai tiešām šķūnim vajag betonēt visu plāksni? Vienīgais, ka uzreiz grīda sanāk, bet naudiņās laikam kas dēļi, kas betons sanāk tas pats.

Re: platnveida pamati
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 01/10/2008 14:11

Stabveida pamatus jārok līdz sasaluma dziļumam un klasiska šķūņa gadījumā vēl jālauza galva par (cilājošās) zemes un apšuvuma dēļu salaidumu. Uzbetonējot plāksni dabūju pie viena arī betona grīdu. Armatūra izmaksāja ap 100 latiem, 5m³ betona - 255 latus.
Ēku ar koka grīdu es vairs nesauktu par šķūni, drīzāk par saimniecības ēku. Vajag labas sijas, ja gribētu tādu piekraut pilnu, teiksim, ar malku.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **   *******         **  ******** 
 ***   ***   **   **   **     **        **  **       
 **** ****    ** **    **               **  **       
 ** *** **     ***     ********         **  ******   
 **     **    ** **    **     **  **    **  **       
 **     **   **   **   **     **  **    **  **       
 **     **  **     **   *******    ******   **       

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727