UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Dakstiņu jumts
Autors: kadujumtu (78.84.26.---)
Datums: 09/07/2009 14:39

Privātmājai doma likt dakstiņu jumtu. (laikam tomēr labākais no visiem jumtu veidiem).
Kurus māla dakstiņus labāk izvēlēties? Monier, Tondach, Roben?
Varbūt var kāds ieteikt konkrētu firmu?

Re: Dakstiņu jumts
Autors: Didims (78.84.145.---)
Datums: 09/07/2009 22:45

Kāds jumts jeb jumta forma?
Labākie ir _māla_ dakstiņi, betona nebūs tik ilgmūžīgi.
Es sev ņēmu Creaton, firma saucās "A.J. Dzilna". Nesen uz nometņu ielas ieraudzīju veikalu "ķieģeļu salons", iekšā bija arī dažādu veidu dakstiņi.

Autors: AnsisLiepa (---.cust.tele2.se)
Datums: 10/07/2009 00:26

kapēc tā? es senāk pētiju, noskaidrojās ka betona tieši ir ilgmūžīgāki par māla :) savai mājai arī lieku betona dakstus, daksti tiešām ir laba izvēle, tiem ir milzums priekšrocību. turklāt, ja nerēķina darbaspēka izmaksas, tad materiāls maksā apmēram tikpat cik skārda jumtam.

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 10/07/2009 08:38

Ir modernie dubultslēguma dakstiņi, kur jumta pieļaujamais slīpums sākas no 16 grādiem, ja doma izmantot parastos S veida, tad slīpumam jābū vismaz no 35 grādiem.
Dakstiņu ilgmūžība parasti ir tāda, ka uzlicēja dzīves laikā nekādām problēmām nevajadzētu rasties, tas attiecas kā uz māla, tā betona dakstiņiem. Tātad, pēc manas nāves...?
Ja jumtam ir daudzas pieslēguma plaknes, tad dakstiņu jumta pieslēgumi ir dartbietilpīgāki nekā citiem seguma veidiem.

Autors: kadujumtu (78.84.26.---)
Datums: 10/07/2009 11:03

Varbūt kāds var ieteikt kādu konkrētu ražotāju? Piemēram, Monier?
Tad jau sanāk, ka betona dakstiņus izdevīgāk ņemt. Es arī iepriekš domāju, ka māla ilgmūžīgāki.
Jumtam pietiekams slīpums.

Datums: 10/07/2009 18:52

Betona dakstiņi noteikti ir lētāki. Bet rtonājot par to ilgmūžību, kaut kā nav dzirdēts, ka kāds dotu tādu garantiju kā māla dakstiņiem (piem. Creatonam garantija ir 50 gadi, kas tiešām ir atrunāta arī līgumā ne tikai reklāmās).
Nav obligāti ņemt rietumeiropas ražotāju dakstiņus, vismaz kādreiz "niedru jumti" tirgoja Igaunijā ražotus Marseļas tipa dakstiņus - plakani ar divām nelielām iedobītēm.

Autors: ints45 (81.198.206.---)
Datums: 11/07/2009 22:41

ir pietiekami daudz 1.republikas laikā likti betona dakstiņu jumti, kuri kalpo vēl šodien. Pie tam jāņem vērā, ka tos izgatavoja uz vietas būvlaukumā, bez elektrības, bez vibrēšanas un super puper pārklājumiem.

Datums: 12/07/2009 11:09

Un ir krietni vairāk māla dakstiņu jumtu no krietni senākiem laikiem ;-)

Autors: ints45 (81.198.206.---)
Datums: 13/07/2009 23:00

es uzliku Lafrage Zanda Protector. Brūnu. Smuks gan. Pēc šokolādes jumta izskatās.
Tagad tos pārdod zem Monier nosaukuma.

Vienu gan var teikt: jābūt ļoti precīzi izgatavotai jumta konstrukcijai un latas jāuzsit ar max iespējamo precizitāti. Visas izmēru atšķirības un neparalelitāte pie dakstiņu likšanas līdīs arā, kā īlēns no maisa.Jumta dimensijas jāpārrēķina atbilstoši dakstiņu izmēriem - gan plaknes garumu, gan kopējo platumu. Vislabāk, ka tie meistari, kas taisa jumta konstrukciju, paši arī liek dakstiņus.
Ar likšanu ir tā - divslīpu jumtu var uzlikt dienas laikā, bet man bija 9 plaknes, tā nozāģējos,ka lielo fleksi negribu vairs redzēt! Uztaisīju speciālu krāģi, lai varu nostāties uz horizontālas plaksnes un dakstus zāģēt uz jumta. Darbietipīga ir pašu dakstiņu nogādāšana uz jumta. Trīs vīru komandai to izdarīt ir ātrāk un jautrāk. Es uztaisīju tādus kā ratiņus. Pie trepēm pieskrūvēju leņķdzelzi kā sliedes un ar striķi caur trīsi vilku uz jumta. Uz jumta divi vīri pakas izmētāja pa visu jumtu. Iespējams, ka divslīpu jumtam pakas ar dakstiņiem jāliek pakāpeniski no abām pusēm, lai konstrukcija slogojas vienmērīgi.

Autors: janisk (159.148.228.---)
Datums: 28/05/2012 16:32

Nesen sadarbojos ar [www.monier.lv] un iznākums iepriecināja.

Autors: zipaks (195.35.107.---)
Datums: 30/05/2012 11:10

Man bija māla kleķa saimniecības ēka, kas celta vismaz pirms 80 gadiem, ja ne visiem 100. Ar cementa dakstiņu jumtu. Tie dakstiņi joprojām ir izmantojami. Uzliku dārza lapenei un vēl stāv kaudze. Bojājumi tīri mehāniski transportēšanas procesā, ja kas sadauzīts. Ir arī bijuši saimniecībā māla dakstiņi. Tie šur tur vēl mētājas, bet sāk jukt ārā vairāk nekā betona.

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **   *******         **  **        **       
 ***   **  **     **        **  **        **       
 ****  **  **               **  **        **       
 ** ** **  ********         **  **        **       
 **  ****  **     **  **    **  **        **       
 **   ***  **     **  **    **  **        **       

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727