UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

par kamīnkrāsnīm
Autors: lu-o4 (87.110.94.---)
Datums: 23/01/2010 11:35

Māja vēl tikai idejas stadijā, bet mēģinu saprast par kamīnkrāšņu apkuri. Pārāk bargi netiesāt, jo saprašana nulles līmenī.
Cik saprotu, ir divi veidi iespējami - kamīnkrāsns ar siltā gaisa trubām un kamīnkrāsns ar centrālo apkuri.
Vai ar siltā gaisa trubām ir iespējams apsildīt viena stāva 120 m2 lielu māju (4 istabas, vannas istaba, tualete, koridors)?
Vai ar centrālapkures kamīnu iespējams sagatavot silto ūdeni?
Kādas varētu būt izmaksu atšķirības?
Kā ir ar kurināšanas biežumu un daudzumu - vai normālai telpu temperatūrai ziemas laikā pietiktu ar kurināšanu 1x dienā?
Kas mūrē šāda veida kamīnus? Individuāli meistari, vai firmas?
Priecāšos par jebkuru saprātīgu komentāru.

Re: par kamīnkrāsnīm
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 25/01/2010 08:48

Es drusku šaubos par domu, ka ar vienu kamīnkrāsni var apsildīt šada laukuma ēku. Te iespējamā nelaime tāda, ka telpā kurā atradīsies kamīnkrāsns būs lieli siltumizdalījumi un lai tos mazinātu nepieciešams intensificēt vēdināšanu telpā, kas savukārt apgrūtinās tajā uzturēšanos komfortu.
Labāk projektē ēku ar normālu malkas katlu un siltā ūdens akumulatoru, kur kamīnkrāsnij atstāj tikai papildus piesildīšanas funkciju vakaros vai ļoti aukstajam laikam.

Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 25/01/2010 09:08

Man pašam ir kamīnkrāsns un kā vienīgā apkure varu teikt - pilnīgi garām, ir vai nav tie gaisa vadi - tam nav nozīmes, jo tīri gaisa konvekcija ir ļoti neefektīva un lielākā daļa siltuma tāpat aiziet skurstenī. Ja kaut cik nopietni grib noņemt siltumu no sadedzināmās malkas, tas jānoņem ar aukstu virsmu, gar kuru iet karstās dūmgāzes, resp., ķieģeļu krāsns vai apkures katls/kamīns ar ūdens oderējumu. Ja izvēlies, tad tikai ar centrālapkures pieslēgumu, bet, protams, daudz labāk kā Ivars saka - normāls apkures katls ar siltuma akumulatoru. Bet 120m2 mājā varētu nebūt vietas tādam priekam.

Autors: lu-o4 (---.btv.lv)
Datums: 25/01/2010 09:38

Labi, siltā gaisa trubas atmetam.
Bērnībā dzīvoju palielā mājā (2 stāvi), kuru manuprāt apkurināja ar kamīnu. Durtiņas vaļā - kamīns, durtiņas ciet - krāsns. Viesistabā kamīns, pārējās telpās radiatori. Kur var iegūt vairāk informācijas par šāda veida apkuri?

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 25/01/2010 09:44

Baidos, ka ar ieplūdes durtiņu virināšanu nebūs līdzēts. Pašam nekad nav bijis, tomēr, cik zinu, kamīni ļoti jūtīgi uz pietiekamu vilkmi - pie mazākās aizķeršanās dūmi ir istabā. Visticamāk vajadzēs arī kautko pārslēgt aiz kurtuves, piemēram, kamīna režīmā pa taisno skurstenī, krāsns režīmā - caur sildmūri.

Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 25/01/2010 11:14

Man bija paredzēts likt siltumu akumulējošu krāsni, tāpēc tika uzlikts šīdeļa skurstenis 150mm diametrā. Krāsni tās cenas dēļ tā arī neuzliku, uzliku tādu kā kamīnu, kas reāli ir kamīna kurtuve ar stikla durvīm un apdari (no www.nk.lv). Zvanīju iepriekš skurstenis.lv, kas man lika skursteni un teicu - tā un tā, imie bija skeptiski, ka no pieredzes, kamīnam tomēr vajagot vismaz! 200mm skursteni.
Nu tā arī ir, ja kamīns kuras un durvis ir ciet, nekādu dūmu nekur nav, pat pie stipriem vējiem, bet kurtuve ir ļoti sekla un dūmu izvads ir kurtuves augšpusē, priekšpusē - kā jau kamīnam, ar zobu, līdz ar to durvis plaši virināt nevar - iesit atpakaļ dūmus. Īstam kamīnam bez durvīm kurtuvei jābūt dziļai, lai liesma nav tuvu priekšpusei, skurstenim jābūt ar lielu diametru un garam, arī pašai kamīna kontrukcijai jābūt citādai kā tādiem, kam paredzētas durvis. Ja grib tā pavisam ar garantiju, labākais esot pa taisno dūmkanālā iebūvēt elektrisku ventilatoru, tad ir garantija, ka kamīns nekad nekūpēs. Kad skurstenis iesilst, viņš jau labi velk, bet tieši aizdedzinot, kad viss ir auksts, nekādu labo vilkmi gaidīt nevar.
Ja kas, pilni veikali un internetveikali ir ar kamīniem ar centrālapkures pieslēgumu. Nekas jau tur nav - kamīna kurtuve, kurai uztaisa reģipša apdari, vai nu kādu sirds vēlas. Kurtuve ir izoderēta ar ūdens mētelīti, aizmugurē 2 pieslēgumi - ieeja un izeja apkures ūdenim. Šo izeju jebkurā vietā pieslēdz pie apkures sistēmas, kaut kur arī jābūt izplešanās traukam un cirkulācijas sūknim. Viss, nekas nav vienkāršāks par šo.

Autors: JanisLusis (78.84.100.---)
Datums: 01/02/2010 18:43

Lūk, es tieši arī interesējos par kamīnkrāsni ar centrālapkures pieslēgumu, jo baigo malkas katlu 96 m2 mājā nav iekāriena likt. aaaaa sakās ka pilns internets ar kamīnkrāsnīm, kurām ir c.apk.pieslēgums - figu, ar mokām labi, ka to pašu Bulgāru Technika Skladowa var atrast.... Varbūt es nemāku meklēt?!? Ja godīgi, man naivi gribētos tā saucamo "stand alone" nevis iemūrējamo, apdarināmo kamīnkrāsni. Un tādas atrast ir tiešām grūti. Nu vismaz internetā grūti. Ir kāds kaut ko labu uzgājis?

Ir doma par šādu kamīnkrāsni ar silto grīdu sistēmu. Man domāt, nelielai, labi nosiltinātai mājiņai ar gana atvērtu plānojumu varētu būt ne vainas. Mana pašreizējā, parastā Jotula F3 sūdīgi nosiltinātu 70m2 mansardu (vientelpas) piesilda uz urrrā. Nedomāju, ka jaudīgāka kamīnkrāsns ar c.apk.pieslēgumu nevarētu piesildīt 96m2 māju ar siltām grīdam.

Autors: struksmielis (---.198.190.81.altava.lv)
Datums: 04/02/2010 16:50

mēs izdarījām, tā,... viens uzmūrēja moduļskursteni, otrs atveda un pievienoja kamīnkrāsni 22kw, trešais uzlika akumulācijas tvertni 1000L un salika visas trubas,utt, rezultātā, uz 100kv māju janvārī iztikām ar steru labas oša malkas, aptuveni 25 Ls, vienīgais mīnuss, vakarā jāiekurina :)

Autors: pauljukas (87.226.72.---)
Datums: 04/02/2010 22:45

aaaa Wrote:
-------------------------------------------------------
> uzliku tādu kā kamīnu, kas reāli ir
> kamīna kurtuve ar stikla durvīm un apdari (no
> www.nk.lv).

kurš modelis?

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 05/02/2010 09:02

Pieņemu, ka labi pārdomājot ar iebūvētu kamīnkrāsni telpās ar smagu inertu konstrukciju apdari - betona flīzēta grīda, mūrētas sienas un dz/betona pārsegums ar 10..15cm smilts bērumu telpā var izmantot 22kW kamīnkrāsni, kaut arī labi nosiltinātai 20m2 telpais zudumi sastādītu 2..3kw, apkuri ziemā ar siltumakumulatoru atrisināt varēs.
Jautājums... tad karsto ūdeni vasarā ar elektroboileri vai saules apsildes ierīcēm, jo tam jābūt ūdens siltumakumulatoram.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.