UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
drenāža jaunbūvei
Autors:
kriss_g
(80.232.167.---)
Datums: 29/04/2011 15:29
doma ir uzcelt jaunu māju ar pagrabu zem tās. Reljefs ir lēzena kalna nogāze (kalnam kaut kur ap vidu). Blakus vectēva mājā, kas atrodas aptuveni tādā pat slīpnes līmenī, pavasarī pagraba bedre pilna ar ūdeni.
Kā ieteiktu pareizi plānot drenāžas sistēmu ap jaunbūves pamatiem, lai izvairītos no mitruma pagrabā. Pašam ir doma ap pamatiem pa perimetru salikt drenāžas caurules, kuras apbērt ar šķembām, raupju granti un kko tam līdzīgu (ne mālu). Drenāžas sistēmu ir kur novadīt, jo zemāk ir pieslēgums kanalizācijas sistēmai. Pats neuzticos hidroizolācijas materiāliem (apsmērēt, aplikt ar kkādiem materiāliem), jo pietiek ar mikro plaisu, lai tā hidroizolācija nestrādātu vairs...
Ja kāds varētu ko vērtīgu ieteikt jaunam entuziastam (vai pamācīt), tad būtu ļoti pateicīgs!
Kā ieteiktu pareizi plānot drenāžas sistēmu ap jaunbūves pamatiem, lai izvairītos no mitruma pagrabā. Pašam ir doma ap pamatiem pa perimetru salikt drenāžas caurules, kuras apbērt ar šķembām, raupju granti un kko tam līdzīgu (ne mālu). Drenāžas sistēmu ir kur novadīt, jo zemāk ir pieslēgums kanalizācijas sistēmai. Pats neuzticos hidroizolācijas materiāliem (apsmērēt, aplikt ar kkādiem materiāliem), jo pietiek ar mikro plaisu, lai tā hidroizolācija nestrādātu vairs...
Ja kāds varētu ko vērtīgu ieteikt jaunam entuziastam (vai pamācīt), tad būtu ļoti pateicīgs!
Re: drenāža jaunbūvei
Autors:
soseds2
(95.68.90.---)
Datums: 30/04/2011 22:02
Doma par drenazas caurulem un skembam ir laba, bet papildus pamatu izolesanai var izmantot gumijas membranu, to, kas ar pumpinam.
Autors:
E
(80.233.175.---)
Datums: 01/05/2011 11:00
Par drenāžu pareizi. Man līdzīga drenāža pamatu pēdas līmenī funkcionē jau 4 gadu. Ūdens gāžas ārā ar pamatīgu straumi 24/7. Pat nezinu kā man te izskatītos bez drenāžas.
Autors:
Vienstāvs
(212.93.97.---)
Datums: 01/05/2011 12:33
Kāda būs funkcija tam pagrabam?
Ja tam jābūt sausam (tipa dzīvošanai), tad tīklā atradīsi zīmējumus ar drenāžas cauruli blakus pamatu pēdai tranšejas paplašinājumā. "Pumpainās" pareizs pielietojums manuprāt prasītu arī šķirbas piespiedu ventilāciju. Savukārt ilgmūžīgāka par dažādiem atsevišķiem hidroizolācijas slāņiem būs paša betona padarīšana par ūdens necaurlaidīgu:
a) vienkārši vairāk cementa vai māla;
b) ar īpašām piedevām blīvēts;
c) polimērmodificēts betons.
Tikmēr sakņu glabāšanai nepieciešams pēc iespējas lielāks mitrums, grīdu nevajag betonēt, bet meliorācija jāveido kā traps no katras telpas.
Ja tam jābūt sausam (tipa dzīvošanai), tad tīklā atradīsi zīmējumus ar drenāžas cauruli blakus pamatu pēdai tranšejas paplašinājumā. "Pumpainās" pareizs pielietojums manuprāt prasītu arī šķirbas piespiedu ventilāciju. Savukārt ilgmūžīgāka par dažādiem atsevišķiem hidroizolācijas slāņiem būs paša betona padarīšana par ūdens necaurlaidīgu:
a) vienkārši vairāk cementa vai māla;
b) ar īpašām piedevām blīvēts;
c) polimērmodificēts betons.
Tikmēr sakņu glabāšanai nepieciešams pēc iespējas lielāks mitrums, grīdu nevajag betonēt, bet meliorācija jāveido kā traps no katras telpas.
Autors:
kriss_g
(80.232.167.---)
Datums: 02/05/2011 08:21
tam pagrabam funkcija nebūs gluži dzīvojamā telpa, nu bet ja būvēt, tad gribās lai nebūtu mitrums utt. Par betona padarīšanu ūdensnecaurlaidīgu diez vai sanāks, jo zem guļbūves likšu pamatu blokus, nevis liešu... par to pumpaino brīnumu esmu dzirdējis un apsvēršu domu pielietot.... Varbūt kāds var kko pateikt par hidroizolāciju zem grīdas pagrabā - kā plānot, vai jāliek kāds materiāls, vai vienkārši jālej grīda un viss...???
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 02/05/2011 08:37
Ieteiktu netaisīt pagrabā pusmitras-pussausas telpas ar nekādu funkciju, vismaz ne zem visas mājas. Ja lienam zemē, tad pēc tā, ko citādi nevar iegūt. Labāk uzbūvē papildēku virszemē.
Autors:
kriss_g
(80.232.167.---)
Datums: 02/05/2011 15:44
Pagraba izmantošanas mērķi būtu sekojoši: atsevišķa neliela telpa, kur glabāt kompota burkas un visu pārējo pagraba klasiskajā izpratnē un pārējajā daļā ierīkot darbgaldu ikdienišķiem sīkumiem, novietot velosipēdus, pielikt boksa maisu un vēl kādu trenažieri - vnk telpa kur pašam atpūsties (čilot, ņemties, darīties utt). Kā arī perspektīvā atvēlot telpu centrālapkurei.
Autors:
Vienstāvs
(---.lmt.lv)
Datums: 02/05/2011 17:07
Varbūt citi forumisti nepiekritīs, bet es visu, izņemot pirmo un pēdējo, nestu atsevišķā(s) ēkā(s) virszemē. Nu kaut vai bēniņos iebāz to boksa maisu, tici man, klimats virszemē būs daudz patīkamāks. Pēc pieredzes citu "pagrabos", sev jau sākotnēji neko izņemot saknes un sūkņa telpu pagrabā neplānoju, burkas, pat ja mitrumā varētu pastiprināti rūsēt vāki, glabāšu pie tām pašām saknēm.
Autors:
aaaa
(78.84.190.---)
Datums: 02/05/2011 20:51
Vēlreiz piebildīšu, ka ar drenāžu jābūt ļoti uzmanīgam - tā jāizbūvē ļoti pareizi un galvenais, lai nebūtu nekāda izskalošanas riska. Man grāvis šopavasar aiznesa nedēļas laikā vairākas tonnas zemes! Izbūvējot drenāžu jābūt pilnīgi pārliecinātam, ka smiltis no pamatu tuvuma vai apakšas netiks nekur nestas ar ūdens straumi. Ar drenāžas palīdzību gruntsūdens līmeni nevar pazemināt ne par centimetru, drenāža klasiski paredzēta nokrišņu ūdeņu novadīšanai no tieša mājas pamatu tuvuma (es gan nesaprotu, kāpēc tas lietusūdens būtu jānovada pie pamatiem - viņu taču pa caurulēm var aiztransportēt biku tālāk). Ja pagraba nav, tas ir pilnīgi bezjēdzīgs pasākums, ja ir, tad mitruma problēma jārisina kompleksi - neba nu tā drenāžas caurule būs kāda panaceja un visu atrisinās. Tad ir, kā Vienstāvs saka, jātaisa blīvāks betons, jāhidroizolā pamati un jānovada liekais ūdens.
Par to pagraba apdzīvošanu neesmu īsti pārliecināts gan. Man arī ir bērnības trauma, ka, ja pagrabs, tad tur ir mitrs, smird pēc pelējuma, ir drēgns un pretīgs klimats. Bet - esmu pabijis ciemos Vācijā, Spānijā, Zviedrijā, un tur praktiski visiem zem mājas ir apdzīvojams pagrabs. Spānijā viņu "bodega" zem mājas klasiski un arī praktiski mūsdienās, starp citu, ir vieta, kur uzņem ciemiņus! Lai ciemiņi, kas ēd un dzer, nepielāčo māju. Tā nu tur ir pieņemts. Bet nu vēsturiski tas, protams, ir saistīts ar viņu klimatu, ka vīnu glabāja pagrabā, un tur to arī dzēra. Vasarā tur ir patīkami vēss, kamēr augšā neciešami karsts. Mūsdienās viņiem visiem pagrabi ir smalki apmēbelēti, ar kamīniem, ēdamgaldiem un iekārtotām virtuvēm un labierīcībām. Tiesa gan, tur kur esmu bijis, no gruntsūdens ne vēsts.
Vācijā biju pie cilvēkiem, kam pagrabā bija sauna, trenažieru zāle, veļas gludināmā istaba un noliktava, arī izeja uz baseinu. Tur konkrēti gaiss bija kolosāls, nezinu gan, varbūt tur bija ierīkota kāda speciāla ventilācija, no mitruma ne vēsts, māja tādā kā uzkalniņā, par gruntsūdens līmeni nezinu.
Pagraba sienu augšpusē tomēr bija logi, kāds pusmetrs no pagraba iznāca virszemē, varbūt arī tas tempas padara omulīgākas
Zviedrijā, lai gan vispārīgi viņu akmeņos gruntsūdens principā īpaši nedzīvo, daudzi tomēr cīnās ar mitrumu. Tur vēl, tas gan raksturīgi tieši granītam, daudziem ir lielas problēmas ar radona koncentrāciju pagrabā. Esot pat tā, ka nāk kaut kādas pārbaudes, un, ja konstatē paaugstinātu radona daudzumu, tad pagrabu tipa aizliedz lietot, aizzīmogo un tu tur vairs nedrīksi iet, kamēr problēma nav atrisināta.
Pagrabs tomēr ir kolosāla lieta. Sev, diemžēl, tādu nevarēju atļauties nenormāli augstā gruntsūdens līmeņa dēļ. Ja nebūtu, noteikti būvētu zem visas mājas, jo mitruma problēmu, nu vismaz tāda ir mana pārliecība, var atrisināt ar piespiedu ventilāciju. Pagrabā var superīgi salikt visas apkures iekārtas, brīvi izvēršoties ar malkas katlu, akumulatoriem, īpaši neknapinoties ar vietu, glabāt tos pašus dārzeņus, saknes un burkas, visādus pričendāļus, kuru laikam nevienam netrūkst, lai brīvi varētu aizpildīt jebkuru telpu :) utt. Nu logus, kaut pašaurus, tomēr vajag, citādi tāds baigais drūmais bunkurs sanāk.
Par to pagraba apdzīvošanu neesmu īsti pārliecināts gan. Man arī ir bērnības trauma, ka, ja pagrabs, tad tur ir mitrs, smird pēc pelējuma, ir drēgns un pretīgs klimats. Bet - esmu pabijis ciemos Vācijā, Spānijā, Zviedrijā, un tur praktiski visiem zem mājas ir apdzīvojams pagrabs. Spānijā viņu "bodega" zem mājas klasiski un arī praktiski mūsdienās, starp citu, ir vieta, kur uzņem ciemiņus! Lai ciemiņi, kas ēd un dzer, nepielāčo māju. Tā nu tur ir pieņemts. Bet nu vēsturiski tas, protams, ir saistīts ar viņu klimatu, ka vīnu glabāja pagrabā, un tur to arī dzēra. Vasarā tur ir patīkami vēss, kamēr augšā neciešami karsts. Mūsdienās viņiem visiem pagrabi ir smalki apmēbelēti, ar kamīniem, ēdamgaldiem un iekārtotām virtuvēm un labierīcībām. Tiesa gan, tur kur esmu bijis, no gruntsūdens ne vēsts.
Vācijā biju pie cilvēkiem, kam pagrabā bija sauna, trenažieru zāle, veļas gludināmā istaba un noliktava, arī izeja uz baseinu. Tur konkrēti gaiss bija kolosāls, nezinu gan, varbūt tur bija ierīkota kāda speciāla ventilācija, no mitruma ne vēsts, māja tādā kā uzkalniņā, par gruntsūdens līmeni nezinu.
Pagraba sienu augšpusē tomēr bija logi, kāds pusmetrs no pagraba iznāca virszemē, varbūt arī tas tempas padara omulīgākas
Zviedrijā, lai gan vispārīgi viņu akmeņos gruntsūdens principā īpaši nedzīvo, daudzi tomēr cīnās ar mitrumu. Tur vēl, tas gan raksturīgi tieši granītam, daudziem ir lielas problēmas ar radona koncentrāciju pagrabā. Esot pat tā, ka nāk kaut kādas pārbaudes, un, ja konstatē paaugstinātu radona daudzumu, tad pagrabu tipa aizliedz lietot, aizzīmogo un tu tur vairs nedrīksi iet, kamēr problēma nav atrisināta.
Pagrabs tomēr ir kolosāla lieta. Sev, diemžēl, tādu nevarēju atļauties nenormāli augstā gruntsūdens līmeņa dēļ. Ja nebūtu, noteikti būvētu zem visas mājas, jo mitruma problēmu, nu vismaz tāda ir mana pārliecība, var atrisināt ar piespiedu ventilāciju. Pagrabā var superīgi salikt visas apkures iekārtas, brīvi izvēršoties ar malkas katlu, akumulatoriem, īpaši neknapinoties ar vietu, glabāt tos pašus dārzeņus, saknes un burkas, visādus pričendāļus, kuru laikam nevienam netrūkst, lai brīvi varētu aizpildīt jebkuru telpu :) utt. Nu logus, kaut pašaurus, tomēr vajag, citādi tāds baigais drūmais bunkurs sanāk.
Autors:
kriss_g
(80.232.167.---)
Datums: 03/05/2011 08:06
Varbūt kāds var kko pateikt par drenāžas attālumu no pamatiem? Kāds esot teicis, ka jāliek vismaz 1m, - 1,20 no pamatiem (nu pa perimetru)...