UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Frēzējums koka pakāpienos
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 21/11/2011 16:50

Taisu trepes. Ir no gabaliņiem līmētas oša plāksnes, 43mm biezas, no kurām tiks izgriezti pakāpieni. Jautājums ir vai vajag frēzēt pakāpiena apakšpusē gropes/rievas, lai tie ar laiku nelocītos. Cita versija ir, ka vajag lakot no visām pusēm, lai nenotiktu locīšanās. Pakāpieni tiks galos apakšā pielīmēti/pieskrūvēti pie metāla karkasa (leņķdzelžiem). Kādi ir ieteikumi - dod tā grope apakšā kaut ko, vajag viņu, lakot vajag no apakšas? Masīvkokam skaidrs, bet līmētam? jau iepriekš paldies.
Plāksnes šādas:
[www.lamela.lv]

Re: Frēzējums koka pakāpienos
Autors: Juriits (212.93.105.---)
Datums: 21/11/2011 19:39

Nevajag neko frēzēt. Kā viņš vispār varētu locīties, ja galos pieskrūvēts pie leņķdzelža. Un vismaz vienreiz nolakot arī otru pusi jau nesastādīs baigo summu.

Autors: ints45 (81.198.10.---)
Datums: 21/11/2011 21:49

locīties viņš nevar tāpēc, ka sastāv no nelieliem segmentiem, kur šķiedras nav garas un spēki vērsti dažādos(pretējos)virzienos

Autors: Didims (78.84.100.---)
Datums: 22/11/2011 14:35

Nuu, savērpties var arī no gabaliņiem līmēta koka plāksnes. Nevajag jau uzreiz, lai var tā ar aci redzēt, kāpņu pakāpienam pietiks arī ar dažiem mm, lai uz atbalsta vietām sāktu luftēties un potenciāli čīkstēt. aaa, sirdsmieram iefrēzē tās rievas, ja arī būs pa lieku, kaitēt jau nekaitēs. Un pievelc skrūves pakāpieniem ;-) Es drīzāk liktu caurejošas bulstkrūves (nev's paīsiņas kokskrūves).

Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 22/11/2011 17:41

Nu nezinu, es gan neredzu pilnīgi nekādu jēgu frēzēt pakāpienus ja vēl tie pieskrūvēti pie metāla. Dēļu iefrēzējumam jau jēga ir tieši grīdā, kad dēlim no apakšas ir lielāks mitrums kā no virspuses. Tad apakša izplešas, bet virsējā daļa nē un grīda paliek viļņaina. Vecās lauku majās, ar platiem grīdas dēļiem tas daudz redzēts. Trepju pakāpieniem no abām pusēm ir vienāds mitrums un temperatūra un nav nekāda iemesla tam dēlim "staigāt" Cita lieta, ka man vismaz nepatīk tie salīmētie dēļi. Man tas izskatās, ka saimnieks(nekā personīga aaaa) nav varējis atļauties nopirkt kārtīgus platus dēļus un salīmējis no "atgriezumiem", bet tā jau ir gaumes un modes lieta :)

Autors: aaaa (78.84.186.---)
Datums: 22/11/2011 18:18

Paldies visiem, neko nefreezeeshu, bet no apakshas nolakoshu 1 kaartaa gan.
Didzi: gaumes mums sakriit :), man ari labak patiktu monolits koks, bet taa kaa trepes griezhas, tad plataakajaa vieta pakaapieni ir lidz 55cm plati. Taadus deljus es toch nedabutu. Smalkas galdniecibas to risina ta - njem finieri, 4cm biezu un aplime ar nazhfinieri dazhu mm biezuma - nu kaadu tik vien vajag. Tada gadijuma es savas masiva osha limetas plaksnes uzskatu par daudz ekskluzivaku materialu ka kaut kadu finieri, kas aplimets ar kaut kadu smalku afrikas koka plaanu kaartinju. Cena buutiibaa shoreiz izteica visu. Un jau taa nekas lets tas nav - taada 3000x620x43 limeta osha plaksne maksa 60 Ls. Videji pakapiens sanaks 10-15 Ls. Neko leetaaku neatradu.

Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 22/11/2011 19:01

Es tak aaaa to visu saprotu un ļoti labi zinu. Tgad dēļus neviens nežāve gadiem un kokus necērt laika. Vieglāk tak visu sašņikāt līstītēs un tad atkal salīmēt kopā. Tādi laiki, tādi tikumi :).Man vienkārši tie aizspriedumi pret līmējumiem, jo nejauši pavasrī no tādiem dēļiem uztaisīju dažus putnubūrus. Līmes tak tagad esot mitrumizturīgas un vispār superkrutas. Vismaz reklāmās tā raksta. Nezinu kā ar reklāmām, bet putnubūri sadalījās pa līstiņām :)

Autors: Juriits (212.93.105.---)
Datums: 22/11/2011 20:15

Nākošreiz kad taisīsi putnubūri atceries, ka tas jātaisa no neēvelētiem dēļiem! Līme varbūt ir ūdensizturīga, bet viņai ir jābūt elastīgai, koks tak āra apstākļos staigā un ja līme nestaigā līdzi, tad arī sadalās. aaaa gadījumā protams nekas tāds nedraud. Un kādas vel caurejojošas skrūves, biezums tak atļauj pieskrūvēt ar normālām skrūvēm, piemēram 5x40 tādas ar lomiku no oša arā nedabūsi. Es vel ieteiktu uz lēņķdzelžiem pirms skrūvēšanas uzlīmēt amortizācijas lentu.

Autors: khe (78.84.204.---)
Datums: 27/11/2011 09:01

Pret čīkstēšanu labi noder plāni korķa distancieru gab un pārējās saskarvirsmas piepildīšana ar silikonu, tik čakars ar līmlentām, lai to visu jēdzīgi noformētu...

Autors: aaaa (78.84.163.---)
Datums: 22/01/2012 21:10

Beidzot saņēmos nofočet veikumu:

Process diezgan nepatīkams, galvenokārt putekļu dēļ. Pakāpieni tika izzāģēti no līmētām oša plāksnēm 3x0.6m, 43mm biezumā. Kantes ar ēveli noapaļotas, ar ekscentra slīpmašīnu piepucētas (virsfrēzes nav). Virsma ar ekscentreni noslīpēta, tad lakoju, atkal slīpēju un lakoju otrreiz. No apakšas nolakoju 1-reiz.
Pildiņi ir no 18mm bieza saplākšņa, pirkti atgriezumos. Slīpēju ar ekscentreni, krāsoju ar Beckers 40. numura mēbeļu krāsu uz ūdens bāzes, 2x, jo spīdēja cauri, tad slīpēju, krāsoju trešo reizi. Sanāca pavisam pa gludo un smuko.
Pakāpieni ar Bison montāžas līmi ir pielīmēti pie leņķdzelžu karkasa, arī pieskrūvēti, pildiņi salīmēti un saskrūvēti no apakšas arī ar pakāpieniem. Beigās viss kā viens vesels, ne kustās, ne čīkst...pagaidām.
Ko darītu citādāk? - ne velti Beckersam vairs nav laku uz šķīdinātāja bāzes. Pakāpienus lakoju ar Sadolin Celco Terra grīdas laku uz šķīdinātāja bāzes. Smacinieks nežēlīgs, laikam jau nav to vērts, turklāt lielākais mīnuss - šausmīgi ilgi žūst. Vēl pārsteigums par oša cietību - nebiju līdz šim ar osi darbojies, ja neskaita oša malkas skaldīšanu :), bet skrūvi, pie tam normālu, 5x45 bez ieurbšanas nevar ieskrūvēt - vai nu nolūst skrūves galva, vai skrūvmašīna neķerrā. Arī zāģēt ar fuksi nav nekas patīkams- ciets viņš tomēr ir ne pa jokam.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.