UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Vēlos uzzzināt :
Building.Lv Forums
kā pareizi nostiprināt pamatus vecai koka ēkai.
Autors:
Ješka
(78.84.79.---)
Datums: 22/07/2012 22:05
Sveiki.
Vēlos nostiprināt pamatus vecai guļbaļķu ēkai. Ēka pati ļoti labā stāvoklī, tikai pamati virspusē ir padrupuši. Uz katra ēkas stūra ir pa lielam akmenim, kā jau tas vecām ēkām ir. Pārējie pamati izskatās ka ir skaloti un ir ierakti apmēram 40 -50 cm zem zemes. Pats atraku un pārliecinājos, zem melnzemes arī pie veciem pamatiem ir tādas kā vecas ķieģeļu vai arī dakstiņu lauskas samestas ļoti biezā slānī
Mājas izmēri 10x8. Māju vēlos renovēt un izbūvēt bēniņ stāvu.
Vēlos nostiprināt pamatus vecai guļbaļķu ēkai. Ēka pati ļoti labā stāvoklī, tikai pamati virspusē ir padrupuši. Uz katra ēkas stūra ir pa lielam akmenim, kā jau tas vecām ēkām ir. Pārējie pamati izskatās ka ir skaloti un ir ierakti apmēram 40 -50 cm zem zemes. Pats atraku un pārliecinājos, zem melnzemes arī pie veciem pamatiem ir tādas kā vecas ķieģeļu vai arī dakstiņu lauskas samestas ļoti biezā slānī
Mājas izmēri 10x8. Māju vēlos renovēt un izbūvēt bēniņ stāvu.
Re: kā pareizi nostiprināt pamatus vecai koka ēkai.
Autors:
būvinženieris Ivars Brinkmanis
(213.252.199.---)
Datums: 23/07/2012 17:38
Klasiskai guļbūves ēkai, kur apmetums labi ja izmantots sildmūra apmešanai, nav bīstami zemes izcilājumi- ja grib, tad ēka lai cilājas.
Ja tu izvirzi domu uzbūvēt bēniņa stāvu... domājams arī mitrās telpas - ateju, vannas istabu.. tad situācija ar vienkāršiem skalotiem pamatiem?
Apraksti pamatnes grunti... māls...smilts , kādi gruntsūdeņi , ēka līdzenumā vai kalnainā apvidū?
Ja tu izvirzi domu uzbūvēt bēniņa stāvu... domājams arī mitrās telpas - ateju, vannas istabu.. tad situācija ar vienkāršiem skalotiem pamatiem?
Apraksti pamatnes grunti... māls...smilts , kādi gruntsūdeņi , ēka līdzenumā vai kalnainā apvidū?
Autors:
Ješka
(78.84.79.---)
Datums: 23/07/2012 18:20
Pamatnes grunts ir mālaina, un apkārt pamatiem ir biezā, un platā slānī tādas kā ķieģeļu lauskas, vai arī dakstiņu lauskas, iekš tā māla.
Par guntsūdeņiem nemācēšu pateikt, bet pavasarī ir diezgan mitrs pagalms.
Pati māja atrodas līdzenā vietā.
Tā pamatu daļa kas ir zem zemes ir OK, bet tā kas ir virs tā gan drūp vietām ārā.
Par guntsūdeņiem nemācēšu pateikt, bet pavasarī ir diezgan mitrs pagalms.
Pati māja atrodas līdzenā vietā.
Tā pamatu daļa kas ir zem zemes ir OK, bet tā kas ir virs tā gan drūp vietām ārā.
Autors:
(213.252.199.---)
Datums: 23/07/2012 20:42
Ja māja ir līdzenumā, kur dominē māla gruntis un pavasaros ilgi mitrums, kas norāda, ka drenēšanas spējas gruntij nav... tad tas nozīmē, ka gruntij ir sala izcilājumi.
Ja būvkonstrukcija jāsargā no šis parādības, tad vai nu nepieciešami dziļi lentveida pamati vai arī stabveida, kur pamatu pēda vismaz 1,5 vai 1,8m dziļumā.
Agrāk pamatu konstrukciju guļbūvei veidoja vienkārši - 'betonējot' māla- kaļķa javā vietējos materiālus - laukakmeņus vai māla ķieģeļus un dakstiņu atlūzas. Tā, ka pamatu stiprībai pie guļbūves konstrukcijas nav izšķirošas nozīmes, tad pamatu remonts būtībā ir nodrupušās daļas piebetonēšana no jauna uz saviem 10..15 gadiem.
Ko tad tu plāno vai domā ar renovāciju?
Ja būvkonstrukcija jāsargā no šis parādības, tad vai nu nepieciešami dziļi lentveida pamati vai arī stabveida, kur pamatu pēda vismaz 1,5 vai 1,8m dziļumā.
Agrāk pamatu konstrukciju guļbūvei veidoja vienkārši - 'betonējot' māla- kaļķa javā vietējos materiālus - laukakmeņus vai māla ķieģeļus un dakstiņu atlūzas. Tā, ka pamatu stiprībai pie guļbūves konstrukcijas nav izšķirošas nozīmes, tad pamatu remonts būtībā ir nodrupušās daļas piebetonēšana no jauna uz saviem 10..15 gadiem.
Ko tad tu plāno vai domā ar renovāciju?
Autors:
Ješka
(78.84.79.---)
Datums: 23/07/2012 21:21
Gribās pamatus savest kārtībā, tā lai viņi nedrūp ārā, un lai izbūvējot bēniņstāvu man tā māja nesajūk.
Kā man tagad pareizi darīt?
Pamati kas ir zem grunts tie ir labā stāvoklī, un manu prāt ja viņus nekustina tad viņi savā māla gruntī varētu vel kādu laiku nostāvēt.
Man vel ir doma ka blakus pamatiem apm. 20 cm. platumā izrakt līdz pamatu apakšai un kā senos laikos samest akmeņus un saskalot ar smilti, un augšējo daļu ar apmūrēt ar laukakmeņiem
Kā man tagad pareizi darīt?
Pamati kas ir zem grunts tie ir labā stāvoklī, un manu prāt ja viņus nekustina tad viņi savā māla gruntī varētu vel kādu laiku nostāvēt.
Man vel ir doma ka blakus pamatiem apm. 20 cm. platumā izrakt līdz pamatu apakšai un kā senos laikos samest akmeņus un saskalot ar smilti, un augšējo daļu ar apmūrēt ar laukakmeņiem
Autors:
(213.252.199.---)
Datums: 23/07/2012 23:31
Nu pamati, jau nav vienīgā konstrukcija, kam jāuzņem jaunā palielinātā slodze no bēniņstāvu izbūves. Cik esmu redzējis tad tradicionāli guļbūvēs ir caurejoša vidējā garensiena, kur augšējais vainagbaļķis ir caurejošs un tas tiek atbalstīts pāris punktos. Savukārt uz tā guļ tēstas ~9..9,6m sijas, kas balstās trijos punktos ar soli no 1,2..līdz 1,8m un kuru galos iestrādātas slīpas spāres ar zobu. Saucamā iekārto spāru konstrukcija. Pārsegumā parasti uz sijām ir plati ēvelēti dēļi trinitī. Tad nosacīts siltumizolācijas bērums.
Tādejādi no pārseguma vismaz puse no tā laukuma svara balstās uz vidējo augšejo vainagsiju un stabiem. Izveidojot bēniņu izbūvi tu pamatā noslogo šo vidējo siju. Taču to zinot teorētiski, forumā sarežģīti formulēt precīzus darba paņēmienus, lai tā tava lieta būtu droša... parasti uz 'avosj' tas nenotiek, vajadzīgi kaut kādi siju izmēri, balsta atālumi un cita apsekošanas informācija - saucamā 'praktiska būvnieka skats' uz lietu.
Būvnieks varētu pateikt vai tev tie pamati šķīst no tā, ka augšējās slodzes tos sagrauj vai tā ir ķīmiska erozija. Ja apvidū ir sala izcilājumi, tad lai cik kvalitatīvi un skaisti tu to pamatu apmūrēsi - pēc pirmās ziemas tev tie daļēji tiks izcilāti un redzēsi plaisas.
Tādejādi no pārseguma vismaz puse no tā laukuma svara balstās uz vidējo augšejo vainagsiju un stabiem. Izveidojot bēniņu izbūvi tu pamatā noslogo šo vidējo siju. Taču to zinot teorētiski, forumā sarežģīti formulēt precīzus darba paņēmienus, lai tā tava lieta būtu droša... parasti uz 'avosj' tas nenotiek, vajadzīgi kaut kādi siju izmēri, balsta atālumi un cita apsekošanas informācija - saucamā 'praktiska būvnieka skats' uz lietu.
Būvnieks varētu pateikt vai tev tie pamati šķīst no tā, ka augšējās slodzes tos sagrauj vai tā ir ķīmiska erozija. Ja apvidū ir sala izcilājumi, tad lai cik kvalitatīvi un skaisti tu to pamatu apmūrēsi - pēc pirmās ziemas tev tie daļēji tiks izcilāti un redzēsi plaisas.
Autors:
Ješka
(78.84.79.---)
Datums: 24/07/2012 07:08
Kā man tagad pareizi darīt ar pamatiem, kā viņus labot, rakt blakus un liet jaunus pamatus, vai pielabot tikai augšējo kārtu kura drūp ārā.
Vai ir iespēja ka kāds sertificēts būvinženieris atbrauc pastās tos pamatus un pasaka man labāko risinājumu. Cik tas izmaksās? Kā un kur man tādu atrast?
Vai ir iespēja ka kāds sertificēts būvinženieris atbrauc pastās tos pamatus un pasaka man labāko risinājumu. Cik tas izmaksās? Kā un kur man tādu atrast?
Autors:
raihs
(---.cust.tele2.lv)
Datums: 24/07/2012 07:58
Izroc līdz pamatu "apakšai" un sagāz betonu,nevis akmeņus. Sanāks tāda kā josta vecajiem pamatiem.
Autors:
Rx
(91.188.39.---)
Datums: 24/07/2012 15:35
Autors:
(213.252.199.---)
Datums: 24/07/2012 19:22
Piezvani vietējai būvvaldei un palūdz, lai tev iedod tuvumā dzīvojošo profesionālo celtnieku adreses. Pieņemu , ka pašvaldības vai tuvākās pilsētas būvvalde varētu palīdzēt.
Forumā, tu vari atrisināt vienu ..divus jautājumus, bet ja vēlies pārbūvēt ēku... tad jautājumu varētu būt vairāk.
Forumā, tu vari atrisināt vienu ..divus jautājumus, bet ja vēlies pārbūvēt ēku... tad jautājumu varētu būt vairāk.