UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Vēdināšana un pirtskrāsns vienā skursteņa cukā?
Autors: darznieks (46.109.178.---)
Datums: 18/12/2012 08:21

Labdien, speciālisti!

Ir izbūvēta neliela pirtiņa, un, kā parasti, tikai beigās apķēros ka tai nepieciešama arī vēdināšana. Ir doma, ka vēdināšanas atveri varētu ierīkot vienīgajā mūrētā skursteņa cukā (15x15cm), kurā jau 1,80 m augstumā ir pievienota pirtskrāsns (un otrajā stāvā tiks pieslēgta neliela taupības krāsniņa). Vēdināšanas lūku gribu ierīkot pie grīdas, lai izsūc no pirts auksto gaisu telpas apakšā.

Vai ir kādas pieredze vai apsvērumi, kā varētu darboties dzīvē šī sistēma? Vai skurstenis traki nerasos? Ir doma ventilāciju palaist pēc tam, kad skurstenis iesislis, tādēļ domāju ka tik traki nebūs.

Paldies!

Re: Vēdināšana un pirtskrāsns vienā skursteņa cukā?
Autors: Vilnis_Radio (87.110.231.---)
Datums: 18/12/2012 09:45

Gaiss prom protams, ka ies pa to caurumu, bet līdz ar to samazināsies vilkme skurstenī, vai tas būs kritiski pirts krāsns degšanai un tai otrajai to varēs dzīvē tik noteikt, jo mērīt ir sarežģīti. Arī taisnība, ka būs vēsāks skurstens, bet vai kritīs kondensāts to arī tik dzīvē varēs redzēt.
Tad kad gaiss iziet ārā, tad pa kaut kurieni tas ienāks arī iekšā, tāpēc doma, ka izsūks auksto gaisu no apakšas nav vietā. Izsūktā gaisa vietā pa šķirbām salīdīs ārā vēsais gaiss šā kā tā. Es esmu redzējis pirti, kur āra pievadgaisa caurule iet caur krāsns konstrukciju, kur tādā veidā tiek ienākošaias gaiss sasildīts.
Es droši vien necenstos to vēdināšanu veikt caur skursteni.

Re: Vēdināšana un pirtskrāsns vienā skursteņa cukā?
Autors: Vienstāvs (212.93.96.---)
Datums: 18/12/2012 10:05

Patiesībā arī man tā ir sanācis. Pa vidam kāds teica, ka varēšot vēdināt pa taisno uz bēniņiem, ventilācijas cuku tā arī neuztaisīju, beigās sapratu, ka pūst tvaiku uz auksta dabīgā seguma jumta nebūs prātīgi un sāku domāt par ventilācijas ievadi tai pat skurstenī. Tā kā es vēl to taisos apvienot ar "end smoke sauna", kad kurināšanas beigās dūmus laiž tieši telpā kā melnajā pirtī, bet ārā - pa to pašu, tad manuprāt kompromiss nav slikts.

Re: Vēdināšana un pirtskrāsns vienā skursteņa cukā?
Autors: Didzisp (78.84.232.---)
Datums: 18/12/2012 10:26

Jā, diemžēl ventilācijai būvniecības procesa daudzi nepievērš uzmanību. Nu cik tur daudz darba skurstenim blakus izveidot vēl ventilācijas culu. Kad māja vai pirts uzcelta, tad protams tas vairs nav vienkārši izdarāms. Konkrētaja situacijā, gan jau gaisu atsūks no pērtuves arī pa skurstņa cuku. Tas tiešām ir jāmēģina un nav jau tur mežonīga nosūce vajadzīga. Uzliek pie grīdas šīberi gaisa caurumam priekšā un pieregulē uz čuju. Skurstenis visdrīzak netecēs, jo pirts krāsnis jau neizceļās ar īpašu ekonomiju, tapēc dūmgāzes skurstenī ir karstas un darva neveidojas. Tas, ka otrā stāvā vēl viena krāsniņa pie dūmvada pievienota, īsti pareizi nav, bet arī darbosies. Ieteicams gan pirtskrāsni un otrā stāva krāsniņu kurināt pamīšus. bet nu tas arī jāmēģina un jāeksperimentē. Visu jau noteiks skursteņa atrašanās vieta, valdošie vēji un tātad vilkme. Sliktākais, kas var būt, otra stāvā no krāsniņas var nakt dūmi un tad tur būs īsta"melnā pirts" :).
Ja par nosūci pie grīdas, tad tas ir vispareizakais variants un nekādu auksto gaisu no āras nevilks iekšā. Vienkārši jāizveido svaiga gaisa pieplūder gar pirts krāsni. Tad svaigais gaiss momentāli uzkarst, pērtuvē vienmēr ir ko elpot un nevajadzīgais vēsais no grīdas virsmas tiek atsūkts. Skaidrs, ka tas nedarbosies pirtiņa, kur pa pakšiem vējš zēģelē :). Vispareizak būtu ja ventilācija sūc piegrīdas gaisu pēc iespējas tālāk no krāsns(pretējā stūrī), tad gaiss vislabāk "samaisās".

Re: Vēdināšana un pirtskrāsns vienā skursteņa cukā?
Autors: darznieks (46.109.178.---)
Datums: 18/12/2012 16:05

Paldies par ieteikumiem.

Tātad mēģināšu, gan jau kas sanāks.
Cauruli zem lāvām aizvilkšu uz tālāko stūri, un no tā tad arī vilks iekšā auksto gaisu.

Par gaisa pieplūdi - tā nu nejauši sanāca, un arī lasot šī foruma komentārus (īpaši Didzisp), ka pieplūde man sanāk gar pirtskrāsns apakšu, tātad ir cerība, ka siltais gaiss sasildīs arī grīdu un labi sajauksies :)

Paldies :)



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **         *******   ********  ********  
       **  **        **     **  **        **     ** 
       **  **        **         **        **     ** 
       **  **        ********   ******    **     ** 
 **    **  **        **     **  **        **     ** 
 **    **  **        **     **  **        **     ** 
  ******   ********   *******   ********  ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727