UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: Ansis Liepa (212.93.100.---)
Datums: 02/03/2013 12:29

Sveiki!

salīdzinājām divus viedokļus par malkas patēriņu ēkas apkurei. Vienā gadījumā apskatot pasīvo ēku, kurai minēts patēriņš - viens kubikmetrs malkas sezonā, otrā gadījumā - vienkāršu 240kvm platības ēku, kurai aprēķinātais patēriņš ir 26kubikmetri malkas ar 25% mitruma sastāvu.

pašu pieredze izmantojot malku apkurē jau 20 gadus, liecina par to, ka priekšrocības ir labi žāvētai bērza malkai ziemas aukstākajos mēnešos, pārējā laikā var būt arī sauskaltušu koku malka, bet tai visai jābūt sausai, ar mitruma procentu 5-15% robežās. Malka prasa saimniekošanu tālredzīgāku, sagatavojot to gadam vai diviem uz priekšu, tā iegūstot tās maksimālo kvalitāti. Savukārt tas nodrošina prognozējamāku saimniekošanu, jo neparedzēts energoresursu cenas kāpums vairs nespēj izjaukt mājas omulību un mieru.

[ej.uz]

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: Rx (77.38.137.---)
Datums: 02/03/2013 12:36

No interneta:"Reiz sensenos laikos, kad laiks ritēja lēnāk, par sausu malku uzskatīja divus gadus žāvētu malku. Atkarībā no apkārtējā gaisa mitruma un koka sugas šāda malka satur 12-17% mitruma. Mūsdienās Eiropā un Skandināvijas valstīs uzskata par pietiekamu, ja malka satur ne vairāk kā 20-22% mitruma. Svaigā koksnē atkarībā no sugas ir aptuveni 45% mitruma (1 kg malkas satur 450g ūdens)." Kā var iegūt 5% mitrumu malkā?

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: aaaa (91.105.69.---)
Datums: 02/03/2013 13:43

Malka nav jāžāvē 2 gadus, bet gan 1 pavasari! Tā ir visa tā māksla. Ja malku nozāģē Jūlijā, tad tā līdz ziemai tikai nedaudz pažūst, bet nākamjā gadā skaitās laba tikai un vienīgi tādēļ, ka tā ir izjutusi Marta beigas, Aprīli, Maiju. Pēc Jāņiem skaitas, ka malka nezūst praktiski nemaz. 5% malka paliek, ja to sakrauj pie krāsns un tādu siltu arī met krāsnī.

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: uldis22 (85.254.61.---)
Datums: 02/03/2013 16:21

No sākuma jāsaka paldies Liepam un visiem pārējiem, kas vēl nav pakļāvušies Eiropai un paši domā ko dara. Par cik esmu būvinženieris, tad saprotu ka pasīvās ēkas un visi siltinājumi, kas pašlaik notiek ir kaķim zem astes un nekad neatmaksāsies. Es Jūs vienkārši apbrīnoju, ka spējat visu laiku pretoties šiem murgiem.

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: aaaa (91.105.69.---)
Datums: 02/03/2013 17:17

Liepas citētā apkures tabula gan, jāsaka, ir pilnīgās auzās. Te būs tabula ar pareiziem un ticamiem datiem:
[www.siltumnieks.lv]
Un vispār publisks "fuj" Lejniekam par cilvēku dezinformēšanu, rakstot nepareizus datus žurnālā.

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: Vilnis_Radio (87.110.241.---)
Datums: 02/03/2013 18:39

5% nav reāli. Ļoti sausa malkas šķūņa malka nu būs ap kādiem 17-25%, ienesot istabā varētu vēl nokaltēt varbūt kādu %. 5% varētu iegūt reālā kaltē kas nu nekādi nav salīdzinām ar istabu pie mūrīša. Turklāt 10 vai 12% jau skaitās par traku nokaltēta vairumam krāšņu, tās vienkārši var sabojāt apkures iekārtu. Varbūt malkas mitruma mērītājs vienkārši kļūdains? Bet pati doma, ka jākurina ar sausu malku protams ir saprātīga.

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: Didzisp (78.84.231.---)
Datums: 02/03/2013 21:37

Pilnīgi piekrītu aaaa, malka nav specīāli jāžavē divus gadus. Pareizā mēnesī nocirsta nalka no aprīļa līdz Jāņiem izžūst. Protams malka jātur saulē, vējā un zem jumta. Pusslēgtā malkasšķūnī vai pagrabā tā i pa diviem gadiem neizžūs. Esmu mērijis mitruma procentu. Caurvējā žāvēta malka , ap Jāņiem, jau izžuvusi līdz padsmit procentiem. Precīzi nomērīt ir nereāli, tad jāmēra daudzām pagalēm un jāņemas ar matemātiku, bet visos gadījumos mitrums ir zem 20%. Vasaras otrā pusē malka vairs nežūst un rudeni drīzak mitrumu uzsūc, nevis atdod. 5%, āra apstākļos, sasniegt ir nereāli. Ja to notur zrm plīts vai aizkrāsnē divas trīs dienas, tad gan, smalki skaldītu malku, vēl var papildus izžāvēt. Pat vienu dienu zem plīts noturēta malka aizdegās daudz vieglāk, kā no šķūņa atnestā. Mūsu senči jau nebija duraki un parasti majā bija vieta, ku rmalku pažāvēt aizkrāsnē vai paplītē. Nu jā, jevropas ugunsdrošības normas laikam tādu žāvēšanu neatbalsta :)

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: ...... (46.109.144.---)
Datums: 03/03/2013 09:00

pilnībā piekrītu Ansim Liepam. neiet runa par tiem %, ko šeit grib piečakarēties ikdienas komentētāji, troļļi, bet gan par dziļāko jēgu. un pamats ir acīmredzams- ja esi saimnieks ar domāšanu uz priekšu, tad elementārs ietaupījums ir reāls. bet... tautai patīk tirst, tā vietā lai domātu. diemžēl. pats gan lietoju granulu apkuri, bet esmu daudz gadus kurinājis malku. starp citu, procentu pisēji- pat granulās nav 5%, tomēr jums tas svarīgi, pariet par beztēmu?

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: Rx (77.38.137.---)
Datums: 03/03/2013 11:20

Ja grib pateikt kaut ko sakarīgu, tad ir jākomentē...Ja grib likt lietā ciparus, tad par tiem jāatbild, vai jānorāda to avots.. Ja teiktais ir pamatots, tad arī citiem būs skaidrība.... Atkārtota "patiesība" nepastiprina patiesību. Papildus pamatota "patiesība" gan ....Tā viš ir "....". Diemžēl Jūsu teiktais tāda "tirsana" vien sanākusi, kā pats secinājāt.....

Re: Minhauzens un vidējais latvietis par malkas apkuri
Autors: Ai Gars (212.93.100.---)
Datums: 03/03/2013 12:03

Tēma īstajā brīdī !? Nu fiksi visi uz mežu ...
Tomēr par tiem diviem GADIEM - kaut kāda jēga tam ir, jo piemēram galdniecībai koksni iztur vēl divreiz ilgāk, spriegumu dēļ protams. Taču lai mitrums - ŠŪNU mitrums - izietu ārā dažos mēnešos ..., grūti piekrist. Nepirkšu tapēc W% mērītāju, bet Didzis varētu pamēģināt no saviem krājumiem pamērīt vienu pagali DIVREIZ - no ārpuses un tad pārskaldītu - iekšējo virsmu
Priecē ka turpinam lietot savu vietējo kurināmo. Varētu piečakarēt visus gazpromus....
Mana pieredze pus/gadsimts.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.