UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Nesaprašanās ar arhitektu
Autors: rbm (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 12:08

Kad divus gadus atpakaļ aptaujāju pāris arhitektu kantorus par izmaksām tad vienā nelielā kur kopējā projekta tāme bija 4500Ls skiču projekts tika novērtēts uz 700Ls.

Ja tie ir paziņas un sākumā bija piedāvājums uzzīmēs un tad vienosies par cenu, tad tā arī skaidri uzprasītu kas pienākas no tevis par iztērēto laiku. Un orientētos vismaz uz laba konjaka uzsaukšanu.
Otrs variants kā rēķināt katra stunda ko pavadījāt pie viņa reiz 30-40EUR

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Autors: MartinsT (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 14:16

varbūt no arhitekta pienākas konjaks par klienta laika tērēšanu? :)

Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 17:06

Man liekas, ka tikai dakteri prasa naudu par ārstēšanu un nav svarīgi, vai pacients izveseļojas, vai atšauj pēdas :) Arhitekts tak tāds pat celtnieks vien ir. Ja jūs pasūtat celtniekam nokrāsot sienu zaļā krāsa, bet viņs nokrāso to zilu, vai tad jūs maksājat par darbu?

Autors: Praktiķis (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 17:30

Domāju,ka īstam profesionālim nav nekādu problēmu uztaustīt un saprast klienta vēlmes.Savu abstrakto ideju uzspiešana (neatlaidīga) ir stūrgalvīga un ambicioza iesācēja daba. Piekrītu viedoklim,ka samaksa īstenībā pat nav pelnīta,bet lai nebojātu attiecības ar paziņu-tā varētu būt simboliska.

Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 18:24

Arhitekta darba apmaksa nav salīdzināma ar gabaldarba darītāja darbu (izcepi tik un tik kūkas, iedzini tik un tik naglas, uzmūrēji 4 m sienu utt.), bet drīzāk ar advokātu, kam honorāru jāmaksā neatkarīgi no tiesas iznākuma. Ja vien līgumā nav atrunāts citādāk (advokātiem ir variants, ka maksā tikai uzvaras gadījumā, bet tad daudz).

Arhitekta darba rezultātam apskatāmajā gadījumā (rādās būt) ir tikai viens mīnuss, tas nepatika klientam. Bet patikšanai nav nekāda sakara ar kvalitāti u.c izpildītā darba kvalitātēm.

Arhitekts nav tikai mehānisku darbību izpildītājs, ko jau vairāki te norādījuši. Prasme komunicēt ar klientu ir (gandrīz vai) svarīgāka par profesionālajām būvniecības zināšanām.

Autors: Cezars (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 20:42

Nomālam arhitektam būtu jāsaprot, ka viņš nav spējīgs vai negrib izpatikt klienta vēlmēm un līdz ar to nekas nav jāmaksā, jo nekas nav padarīts. Ņemot vērā ka arhitekts ir paziņa es uzsauktu konjaciņu un lieta izbeigta. Kautko novērtēt materiāli manuprāt ir nereāli. Jo tad viens uzskatīs, ka samaksāts par maz otrs par daudz - konjaciņš tā teikt ir savstarpēja attieksme.

Autors: DsKs (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 20:55

Esosa gadijuma nevelk uz to,ka tiek meginats piedavat jau gatavs tipveida pasakums vai kaut kas no jau realizetas arhitekta datu bazes ?

Autors: Pavels.O (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 22:24

Arhitekti ir savdabīgi būvnieki, kuri uzskata sevi par māksliniekiem un zin kas un kā ir labāks klientam, negribu nevienu aizvainot.
Man domāt, ka jāsalīdzina ar drēbnieku nevis ķirurgu (ķirurgs darbā dara strikti noteiktu lietu, griežot ārā apendicītu, viņš pie reizes neizgriezīs nieri, jo viņam liekās ka tā īsti neiederas kopējā ainā)
Ja es, kā klients, zinu ko vēlos, tad arhitekts var ieteikt savu domu, bet ne uzstāt uz savas taisnības, ja es gribu 1 st ēku ar 5 telpām, tad man nav nepieciešama 1,5 st. ēka ar lielu terasi un garāžu, jo tā esot moderni (izņēmumi būtu vēsturiskas u.t.t. ēkas, tikai ne stikla būda Vecrīgas sirdī)
Ja mana doma, ko pirmsākumā izteicu arhitektam būtībā atšķiras no skices piedāvājuma, es neko nemaksātu, turklāt varētu ieminēties par laika un resursu nelietderīgu izmantošanu. IMHO

Autors: Laudis (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 22:38

Paldies par viedokļiem!
Arhitekts nav jauns iesācējs, bet ir pieredzējis profesionālis. Zinu, ka nemēģināja mums iesmērēt tipveida projektu vai kādu skici no savu realizēto darbu datu bāzes. Vienkārši šajā gadījumā acīmredzot starp mums ir liela viedokļu nesakritība, tāpēc tālākā sadarbība varētu būt pārāk sarežģīta.

Galu galā piekrītu viedoklim, ka, ja paši pieļaujam kļūdas savās vīzijās par ideālo māju, tad ar to ir vieglāk samierināties, nekā, ja piekāpjamies arhitekta viedoklim negribīgi, bet pāris gadus padzīvojot viņa projektētajā ēkā saprotam, ka galīgi nepatīk.

Autors: Grieta (178.16.22.---)
Datums: 02/06/2014 22:43

Nevajag visus arhitektus mest pār vienu kārti... Un pasūtītāji arī mēdz būt visai interesanti... Tas ir drīzāk personību saderības jautājums, lai izdotos veiksmīga sadarbība. Es personīgi esmu atteikusies no dažiem pasūtījumiem, kad jūtu, ka nesaskan un viss. Un ir bijuši kompromisa gadījumi, kad pie sevis nodomāju "ne jau man tai mājā būs jādzīvo un jāčortojas". Arhitekterēšanai var būt ļoti daudz un dažādu formu, bet bieži tā tomēr ir klientu apkalpošana...

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  **   **   **     **  **         **  **   **     ** 
   ** **    **     **  **          ****    **     ** 
    ***     **     **  ******       **     **     ** 
   ** **    **     **  **           **     **     ** 
  **   **   **     **  **           **     **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.