UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Centrālās apkures sistēma.
Autors: Jānis.iv (178.16.22.---)
Datums: 09/11/2014 20:40

Sveiki.

Paša spēkiem vēlos ierīkot centrālo apkuri ar akumulācijas tvertni nēsmu santehniķis tāpēc jautāju...

Akumulātors, katls un trubu pievadi ir jau izveidoti un ērtāk būtu tvertni slēgt beigās (skatīt shēmu šeit: [content31-foto.inbox.lv] ).

Vai pēc kurināšanas, kad akumulātors ir uzsilis, turpgaitas un atpakaļgaitas plūsma mainīs savu virzienu? Ja trīsgaitas vārsts pie katla aizver atpakaļgaitu tad plūsmai nekas cits neatliek. Vai tā ir labi taisīt. Vai tomēr akumulācijas tvernti likt otrajā pozīcijā, un tad mainās tikai akumulācijas tvertnes ieejošā un aizejošās trubas plūsma, nevis plūsma visā turpgaitas trubai ???

Paldies. Ceru, ka shēmu ir iespējams apskatīt. Un vai vispār mana shēma ir loģiska ?

Re: Centrālās apkures sistēma.
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 09/11/2014 21:39

Izskatās ok. Ja neiedziļinās detaļās par vārstu veidu, krāniem, filtriem, atgaisotājiem, drošības grupu utt. tad tā ir standarta shēma.

Vienīgi ir jautājums vai boilerim pietiks ar to siltumu, kuršanās laikā un vai tur nevajadzēs atsevišķu sūkni. Varētu pietikt, varētu nepietikt - standarta risinājumos, tur liek sūkni. Izplešanās trauku nevajag aizmirst.

Šeit saite standarta slēgumiem: [www.atmos.eu]

Īpaši nav vērts ar jaunradi šeit izpausties, jo rezultātā var kaut ko svarīgu aizmirst. Bet principā ieskicētā sistēma strādās.

Autors: Jānis.iv (178.16.22.---)
Datums: 09/11/2014 22:06

Jā, protams par krāniem atgaisotajiem, un visu pārējo neesmu aizmirsis.

Galvenais bija dzirdēt, ka ši shēma darbosies. Par sūkni uz boileri vēl padomāšu, iespējams uzlikšu, tādejādi varēšu vasarā uzkurināt akum. tvertni un sildīt ūdeni no akum. tvertnes. retāk būs jākurina

Jautājums. Akum. tvertnei ir 2'' izvadi, vai man saglabāt šo izmēru turpgaitā un atpakaļgaitā vai varu samazināt, jo trīsgaitas krāns pie katla 2'' ir pārāk jaudīgs (http://www.akvedukts.lv/lv/e-noliktava?item=1991760) kāds būtu optimālais trubu izmērs uz turpgaitu un atpakaļgaitu līdz ak.tvertnei, (tvertne ~ 1400l)? Svārstos starp DN 50 (2'' diezgan nopietni priekš privātmājas apkures, un tad jaizmanto jaudīgs trīsgaitas vārsts) un DN 32 izmēru.

Paldies, par atbildi.

Datums: 09/11/2014 22:16

Nu ja tev ir apkures katls no sertificēta ražotāja, tad tur cauruļu diametri ir norādīti. 2 collas protams ir par daudz krietni.

Autors: soseds2 (178.16.22.---)
Datums: 09/11/2014 23:04

Gan katlu un akumulatoru izvadu izmērus ražotājs izvēlas pēc jaudas attiecīgajam modelim.
Es gan labāk taisītu pēc atmos shēmas ar kolektoru. Shēma, kas norādīta ir paralēli slēgtas iekārtas.

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 10/11/2014 11:46

Apkurei ar akumulācijas tvertni - praksē katlam jādarbojas ar pilnu jaudu un tas nozīmē, ka primārais ir šīs tvertnes uzlādēšana, tādejādi plūsmas pretestībai uz akumulātoru jābūt pēc iespējas mazākai. To nodrošina liels caurules diametrs.

Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 10/11/2014 12:48

Katla pilnas jaudas režīms ir kāds? Kā to sasniegt? Kā regulēt gaisa padevi? Kā zināt, ka tā ir pilna jauda? ...kas nepieciešams šā noteikuma izpildei?

Autors: Ronalds_ (178.16.22.---)
Datums: 15/11/2014 13:35

Jānis.iv, tava shēma nav pareiza! Vai darbosies nezinu, iespējams ka kaut kā darbosies.

Par šo jau ir ntās reizes diskuēts - arī šajā forumā!

Katls silda aķi - tātad kalla loks ir pa tiešo pieslēgts pie aķa.
Tālāk aķis baro pārējo sistēmu - tātad no aķa aiziet papildus trubas - ja "optimizējam" sistēmu, kā tas redzams zīmējumā, var sākties visādi neprognozējam efekti. Vienu vārdu sakot aķim vajag 4 pieslēgvietas - divas augšā, divas apakšā.

Datums: 15/11/2014 14:02

Ronald, diez vai tā būs taisnība. 4 izvadi it kā nav slikti, bet tas nav obligāti, daudzi ražotāji nemaz neveido 2 paralēlus pieslēgumus tvertnēm. Protams nebūtu slikti pamatots izvērtējums (cauruļu diametri pieslēgumam akumulatoram utml.).

Fakts ir tāds, ka man posmā no katla līdz akumulācijai barojas 3 dažādi sūkņi ar saviem kontūriem un nekādas blaknes nenotiek nevienā procesa brīdī.

Atkāpjoties no tēmas - esmu vairrākkārt aicinājis dažādus speciālistus par apkures tēmu, kuri varētu arī būt eventuālie darbu veicēji un godīgi sakot palika iespaids, ka tieši no solīdām firmām ir jāuzmanās visvairāk. Vārdu nesaukšu, bet viena labi zināma firma man uzstādīja pirmo katla slēguma versiju. Vadītājs un īpašnieks ar RTU grādu hidrotehnikā? man pārliecinoši teica, ka visam jābūt smalki hidrauliski izplānotam un izsvērtam (un daudzsološi miedza ar aci, ka viņš šo lietiņu zinās kā piecus pirkstus), lai plūsmas nejuktu utt. un finālā uztaisīja tādu sistēmu, kurā bija nudien rupjas kļūdas. Toreiz man pieredze bija nulle, tāpēc likās, ka tas ir ok, bet pie otrās sistēmas pārbūves tas bija acīmredzami un arī tas kurš man taisīja dziļdomīgi paklusēja par to kā tur bija saslēgts.

Autors: slēpnis* (178.16.22.---)
Datums: 15/11/2014 14:07

Nav vajadzīgas aķim 4 pieslēgvietas. Šitā shēma strādās, tikai, aķi likt kā pirmo vistuvāk katlam. Pat labāk, ja aķis pieslēgts atsevišķi ar 2 trubām nekā ar 4. Kurināšanas sākumā siltums tiks "neatšķaidīts" padots tālāk uz patērētājiem un māja ātrāk tiks pie siltuma. Ir iespējams arī manuāli aizgriezt aķa krānu aizgriezt ciet vai vaļa, kā nu vēlaas. Kā arī sistēma paliek dzīvotspējīga, ja aķis kāda iemesla pēc jāatvieno, jāremontē vai vispār jānahrenizē. Arī atmos shēmās aķim ir 2 pieslēgpunkti. Tikai ļoti vēlams siltā ūdens boilerim uzlikt kādu nebūt vadību. Vai nu sūkni, vai elektro vārstu ar vadību. Savādāk, var pienākt brīdis, kad akumulators sāks ņemt siltumu no boilera.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********   **    **  **     **  **        
 **     **  **     **  **   **   **     **  **    **  
 **     **  **     **  **  **    **     **  **    **  
 **     **  ********   *****     **     **  **    **  
 **     **  **         **   **   **     **        **  
 ********   **         **    **   *******         **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727