UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Drēbju skapja izgatavošana
Autors: Svins (85.10.211.---)
Datums: 12/05/2015 22:39

Sveiki!
Atvainojos, ja esmu iemaldījies galīgi ne tur, bet ceru, ka uzdot šādu jautājumu tā sauktā "celtnieku forumā" nav aizliegts, un kāds arī šajos jautājumos pieredzējis cilvēks te atradīsies.

Ir doma pašam izgatavot drēbju skapi. Tas nebūs ne ātri, ne viegli, un gan jau, ka arī ne diži lētāk par veikalos nopērkamajiem, bet gribētos pašam pēc tam novērtēt savu darbu. Bet jāatzīst, ka pieredze tajā visā nav nekāda. Skiču uzzīmēšana un rasēšana ir pieveicamas lietas, bet noteikti, ka ir dažādi knifi, kas būtu jāievēro šādās lietās.

Es zinu, kādi ir maksimālie izmēri plānotajam skapim (platums <122, dziļums <55, augstums <230), bet rasējot ir jāsaprot arī tas, kāds materiāls tiks izmantots un kāds būtu nepieciešamais materiāla izmērs/biezums.

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties materiālu? Cik biezai ir jābūt pamatnei? Cik biezām jābūt sienām, lai skapis būtu stingrs un stabils? Kādi ir vislabākie stiprināšanas veidi? Kur vislabāk meklēt nepieciešamos materiālus? Atradu PATA kokmateriālos ( [patakokmateriali.lv] ) līmētās plātnes - šādas plātnes tad nu man droši vien vajadzētu priekš pamatnes, sienām, "jumta", un starpsienas, vai ne? (Skapis plānojas kā divdurvju ar vienu vertikālu starpsienu visā garumā) Pārējos nodalījumus varētu veidot no saplākšņa?
Kas būtu jāievēro, ja gribētos skapī ievietot arī apgaismojumu?
Būšu pateicīgs par jebkādiem komentāriem vai pieredzi. Saprotu, ka neviens jau manā vietā neuztaisīs, bet varbūt ar kādu knifu var padalīties. :)

Re: Drēbju skapja izgatavošana
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 12/05/2015 22:55

Es taisu lauku versijās mēbeles no jebkāda masīvkoka materiāla kas man pieejams. Mana pieeja ir tāda, ka taisīt var no jebkura biezuma materiāla - jo biezākas "sienas" jo vienkāršāki stiprinājumi nepieciešami. Piemēram tādam skapim ar 20mm plāksni pietiktu ar vienkāršām skrūvēm pa stūriem un dibensienu no pat 4mm finiera. Tāda kaste jau ir gana stabila pie tādiem izmēriem. Pat pastāv iespēja pārvietot tādu skapi. Skaidenes, kas ir nesalīdzināmi švakāks materiāls arī taisa no aptuveni 20mm, šķiet pat mazāk - 18 vai pat 16 mm. Aizej veikalā redzēsi. Skaideņu būtība ir - nopirku detaļas uz vietas saliku kopā un iestūmu vietā. Izjaukt vai pārvietot veselu nav īpaši reāli vairs. Ja tu uztaisīsi analogu skaidenei, bet no masīvkoka plāksnēm, tad tā lieta tev būs gan izjaucama gan piesardzīgi pārvietojama. Masīvkoka plāksnēm arī ir mega pluss tas, ka var jēdzīgi eņģes ietaisīt, kuras nejūk ārā kā skaidenēm.
Savā dziļākajā būtībā, ja tu aptuveni noklonēsi skaidenes skapi no šīm masīvkoka plāksnēm, tad tev būs labs skapis. Apgaismojumam protams ledi un tīrākā improvizācija.
Neko sarežģītu nesaredzu - ir ceļama lieta un pat nekādi baigie instrumenti nav vajadzīgi - frēzes boris eņģēm, rokas ripzāģis gar lineālu vai ko citu taisnu plāksnēm, finierim figūrzāģis.

Datums: 12/05/2015 23:01

Jā, vēl varētu piebilst, ka es priekšroku dotu laikam nevis eņģēm, bet bīdāmām durvīm - dēļ tā, ka tad durvis var atļauties smagas (kā tas ir masīvā) un nebaidīties par eņģēm un eventuālo ļurka ļurka nākotnē, arī spoguli var pieskrūvēt no grīdas līdz griestiem un viss tas pasākums ir krietni foršāks.
Šādus materiālus sākot no plāksnēm un beidzot ar furnitūru visu var iegādāties jebkurā no mūsu lielākajām būvmteriālu ķēdēm.

Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 13/05/2015 08:24

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Skaideņu būtība ir - nopirku detaļas uz vietas saliku kopā un
> iestūmu vietā. Izjaukt vai pārvietot veselu nav
> īpaši reāli vairs.

Man gadus 15 kalpo galds no skaidenēm. Ja nemaldos, tas galds ir piedzīvojis 7 pārvākšanās, katru reizi izjaucot pa plāksnēm (izņemot atvilktnes). Jā, virsmas nobružātas, pamanījos arī izlauzt gabalu vienai plāksnei, bet kopumā kalpo labi.
Bijām vienā īrētā dzīvoklī uztaisījuši (pasūtījuši) iebūvēto skapi. Pēc 3 gadiem, kad nācās izvākties, pārvedām to skapja konstrukciju uz pagaidu mitekli, pēcāk - uz pastāvīgo mitekli, kur tā konstrukcija tika iegrūzta šķūnī un tagad kalpo visādu hlamu glabāšanai. Konstrukcija pati par kalpo godam, ir tikai kosmētiski defekti dēļ tā, kas tajā tagad tiek glabāts.
Ir dzirdēts, ka skaidenes ir "vienreiz lietojamas", bet nu mana reālā pieredze rāda, ka patiesība nav ne tuvu tāda kā tautās runā…

Vilnis_Radio Wrote:
> (..) pat nekādi baigie instrumenti nav vajadzīgi -
> frēzes boris eņģēm, rokas ripzāģis gar
> lineālu vai ko citu taisnu plāksnēm, finierim
> figūrzāģis.

Kāpēc finieri nevar ar ripzāģi? Plēsīs skaidu? Cik ar figūrzāģi ir sanācis strādāt - vai nu neprotu lietot, vai arī tas verķis ir paredzēts tam, kas nosaukumā minēts - figūru zāģēšanai. Taisni nu ne pa kam nesanāk nozāģēt. Zāģējuma vietai ir tendence staigāt uz vienu, uz otru pusi, turklāt arī asmenis šķiebjas uz vienu sānu… Zāģēju ar kaut kādu Makita, vai tik ne 4327…

Vilnis_Radio Wrote:
> Jā, vēl varētu piebilst, ka es priekšroku dotu
> laikam nevis eņģēm, bet bīdāmām durvīm -
> dēļ tā, ka tad durvis var atļauties smagas
> (kā tas ir masīvā) un nebaidīties par eņģēm
> un eventuālo ļurka ļurka nākotnē, arī
> spoguli var pieskrūvēt no grīdas līdz
> griestiem un viss tas pasākums ir krietni
> foršāks.
> Šādus materiālus sākot no plāksnēm un
> beidzot ar furnitūru visu var iegādāties
> jebkurā no mūsu lielākajām būvmteriālu
> ķēdēm.

Pie <122cm platuma bīdāmās durvis, katrai 60-62cm… Nēnu var jau, protams. Ja vertikālo starpsienu taisa precīzi vidū, tad pat neko daudz nesanāk zaudēt lietošanas ērtību ziņā.
Ja par spoguļiem - mums pasūtītajam iebūvētajam pašas durvis bija taisītas no spoguļiem. Katrai durvij pa 3 gab, starpās kaut kādas līstes, gar sāniem - visā augstumā alumīnija "ručkas", kurās tie spoguļi iestiprināti un aiz kurām stumdīt durvis.

Furnitūrai populārākais, ja nemaldos, bija Attēls R, [www.attelsr.lv]

Autoram - kāpēc vertikālo starpsienu gribas visā augstumā? Varbūt ir vērts augšā atstāt vienu platāku plauktu?

Datums: 13/05/2015 08:27

Līmēto plākšņu piedāvājumu var paskatīties arī Depo. Es gan nezinu, kādas tur ir cenas tādiem izmēriem. Tur tās plāksnes ir vai nu no priedes, vai no egles (neatceros vairs). Izmēri ne pārāk precīzi, bet ja sānus/galus tāpat jāzāģē, tad tā nav problēma. Virsma mazliet raupja, bet ar slīpmašīnu var "nopulēt". Tām plāksnēm virsma ir ar "dabiskiem defektiem" - gropēm, kur kādreiz bijuši sveķi.

K-rautā ir kaut kas stipri līdzīgs, ar citu etiķeti, dārgākas laikam.

Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 13/05/2015 08:28, labojis binary.

Datums: 13/05/2015 08:33

Svins Wrote:
> Es zinu, kādi ir maksimālie izmēri plānotajam
> skapim (platums <122, dziļums <55, augstums
> <230), (..)

Kāds varētu pakomentēt, kā šādiem izmēriem ir ar stabilitāti, pieņemot, ka smaguma centrs tomēr ir diezgan augstu. Cik liela iespējamība, ka tas skapis varētu sagāzties uz priekšu, atverot durvis, izvelkot kādu smagāku atvilktni vai vienkārši neveiksmīgi "pieturoties"?

Atceros, mums 1x virtuvē kaut kāda augsta mēbele sagāzās uz priekšu (paveicās, ka biju blakus un noķēru)… Toreiz sapratu, ka savās mājās (ne īrētās) tāda tipa mēbelēm būs jāpadomā, vai nevajag piestiprināt pie sienas.

Datums: 13/05/2015 10:04

Plāno finieri lielās loksnes mājas apstākļos kvalitatīvi nevar sazāģēt principā, bet tuvākais kompromiss ir figūrāģis. Jā, pamatā dēļ tā, ka ripzāģis baigo skaidu atplēš kas jau ir vairāk nekā pieņemami pat ar īpašām ripām. Principā, ja visu labi sagatavo (plāksne starp sānu masīviem, kur augšējā kā vadula, ripa ievilkta uz minimumu), tad var arī ar ripzāģi. Figūrzāģim tāpat var vilkt gar vadulu un sanāks pieņemami taisni ko var nobeigt zāģējot ar pielaidi, kuri novāc pēc savienošanas ar slīpmašīnu.

Autors: Kaplis (85.10.211.---)
Datums: 13/05/2015 12:19

Ja tev visi skapja izmeri ir sarasēti un zināmi, tad var jau tās plāksnes tur pat Depo ari sagriezt vajadzīgajos izmēros un būs pa smuko un precīzi, atliks tik saskrūvēt. Muguras siena jau ari ir tas skapja stabilitātes garants, ja taisni saskrūvē, nekam tur nevajadzētu ļodzīties.
Vari vēl painteresēties pie finieru atgriezumu tirgotājiem, tur visādi izmēri un biezumi atrodami par pieņemamām naudiņām. Arī lielie ripzāģi viņiem parasti ir un sagriež taisni un precīzi, ka atliek vien saskrūvēt.

Datums: 13/05/2015 12:35

Nu "Depo" un "pa smuko un precīzi" man kaut kā neiet kopā :D Savulaik vajadzēja vienam virtuves skapītim apakšējo plāksni (defaultā konkrētajam skapītim bija paredzēts likt trauku žāvekli, apakšējās plāksnes vietā bija divi dēlīši, starp kuriem caurums), tak Krasta ielas Depo man to plāksni piegrieza ar vairāku mm kļūdu.

Autors: No malas (85.10.211.---)
Datums: 13/05/2015 13:49

Tā kā pašam ļoti patīk ķimerēties, tad mājās uztaisīju 3 vienādus drēbju skapjus. Izmēri apmēram 1200x60x2400. Tas atkarīgs no plāksnes izmēra.
Sāku ar to, ka PRECĪZI uzrasēju ko es gribu. Lai viss sanāktu jāzina materiāla biezums. Saplākšņa biezums varētu būt 16-18mm.
Tad uz Krūzas ielu 34a pēc saplākšņiem. (OSB drups malas) Nezinu vai paveicās vai nē, bet uz vietas nebija augstākās klases finieris, tapēc paņēmu ar zariem. Rezultātā durvis sanāca interesantas ar zariem un man ļoti patīk.
Tad pataisno uz galdniecību sazāģēt pareizajos izmēros. Mājas apstākļos es nespēju iedomāties, kā taisni sazāģēt.
Apdare un krāsa. Tas atkarīgs kādā kvalitātē grib. Lai dzīvoklī nesmirdētu lakoju ar tonētu laku uz ūdens bāzes. Vajadzētu 2x un pa vidu slīpēt, bet šeit nedaudz noslinkoju un virsma ir ļoti matēta.
No iekšpuses visu saskrūvēju ar leņķiem. Durvis ar 4 mēbeļu eņģēm. Caurumus arī galdniecībā saurba pēc manis dotajiem attālumiem.
Tālāk jau tehnikas jautājums visu saskrūvēt un nolīmeņot un sabāzt iekšā stieņus un kastes. Pie sienas jāskrūvē obligāti. Izjaukt, pārvietot, spoguli durvju iekšpusē un LED ielikt neredzu nekādu problēmu.
Rezumē - esmu ļoti apmierināts ar rezultātu (skat bildē). [failiem.lv]
Plusi - Ļoooti ietilpīgs, masīvs, manis izvēlēts tonis un super vienkāršs dizains man vajadzīgos gabarītos. Salīdzinoši lēts.
Mīnusi - durvis sava augstuma dēl ir nedaudz pavērpušās un nestāv perfektā līmenī ciet. Mani tie 5mm netraucē, citiem varbūt tas ir būtiski. Tagad pašām durvīm ņemtu 20mm biezu finieri. Un par labāku apdari varētu vel padomāt.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  **   **   **     **     **     **    **   **     ** 
   ** **    **     **     **     **         **     ** 
   ** **    **     **     **     **    **   **        
  **   **   **     **     **     **    **   **        
 **     **  **     **     **      ******    **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727