UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Vēlos uzzzināt :
Building.Lv Forums
Valsts galvojums buvniecībai
Autors:
lan
(85.10.211.---)
Datums: 22/10/2015 18:21
Nav kādam pieredze? Ko valsts galvo? Nevaru atrast sīkāku info, visur aprakstīts par mājokļa iegādi, bet par būvniecību nekā. Vienīgais kas ienāca prātā - tas ir finansējuma procentu lielums. Piemēram, ja banka finansē 80% no nākotnes vertības, tad pateicoties valsts galvojumam tie būtu 90,95 vai 100%.??????
Re: Valsts galvojums buvniecībai
Autors:
ule
(85.10.211.---)
Datums: 22/10/2015 18:50
Valsts finansētais atbalsts "altum" atkarīgs no bērnu skaita ģimenē. Varu pateikt ka "altum" atbalsts darbojas - es to paveicu noformēju ģiemnes māju ar SEB un "altum" atbalstu. Pirkuma vērtība 60 000, mēs ar visu noformēšanu, nodokļiem iztērējām tikai 7200 eur.
Autors:
lan
(85.10.211.---)
Datums: 22/10/2015 20:05
Paldies, man ir skaidrs, ka tas darbojas :) Saprotu arī par bērnu skaitu
Man nav saprotams kā tas attiecas uz būvniecības kredītu.
Man nav saprotams kā tas attiecas uz būvniecības kredītu.
Autors:
Surikats
(85.10.211.---)
Datums: 22/10/2015 22:58
Tāpat kā ar gatavas mājas pirkumu - banka finansē lielākus %, tu maksā lielāku mēneša maksu :)
Autors:
ule
(85.10.211.---)
Datums: 23/10/2015 06:58
Ar būvēšanu būs problēmas, tur svarīgi ir lai māja būtu nodota ekspluatācijā. Tas bija viens no iemesliem kāpēc arī mēs nopirkām vecu māju un tagad viņu remontējam.
Autors:
binary
(85.10.211.---)
Datums: 23/10/2015 07:24
Dīvaini - ja atbalsts paredzēts "dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai", tad kā var prasīt, lai būvniecībai sniegtais atbalsts tiktu izmantots ekspluatācijā jau nodotai dzīvojamajai telpai?
Kā ir ar tiem procentiem - tie velkas visa kredīta laikā? Jebšu vispirms tiek segta galvotā summa, pēc tam - pārējā summa, attiecīgi sākumā procenti lielāki, pēc tam mazāki?
Kā ir ar tiem procentiem - tie velkas visa kredīta laikā? Jebšu vispirms tiek segta galvotā summa, pēc tam - pārējā summa, attiecīgi sākumā procenti lielāki, pēc tam mazāki?
Autors:
lan
(85.10.211.---)
Datums: 23/10/2015 10:43
> Kā ir ar tiem procentiem - tie velkas visa
> kredīta laikā? Jebšu vispirms tiek segta
> galvotā summa, pēc tam - pārējā summa,
> attiecīgi sākumā procenti lielāki, pēc tam
> mazāki?
Cik es sapratu, tad tā galvojuma summa sadalīta uz desmit gadiem. Un ja vēl pareizi sapratu, tad var izvēlēties arī vienādus maksājumus visa kredīta termiņā, attiecīgi pirmos 10 gadus proporcionāli ātrāk dzēsīsies valsts galvojums, tad pārējais, bet varbūt es ķlūdos.
Es ceru, ka šis galvojums samazinās "paša ieguldījumu" ko bankas pieprasa pie kredīta ņemšanas. Tas sanāk, ja piem. banka finansē 80% no nākotnes vērtības, tad es ar 2 bērniem saņemu papildus 15%.
Naudas ziņā tas ir liels atsvars. Jo piem. pie mājas vērtības 60 000 eur, paša ieguldījums būtu 3000 eur, nevis 12 000 eur bez galvojuma. Tas protams, ja es saprotu pareizi.
Pietecos bankā uz konsultāciju, cerams apgaismošos :))
> kredīta laikā? Jebšu vispirms tiek segta
> galvotā summa, pēc tam - pārējā summa,
> attiecīgi sākumā procenti lielāki, pēc tam
> mazāki?
Cik es sapratu, tad tā galvojuma summa sadalīta uz desmit gadiem. Un ja vēl pareizi sapratu, tad var izvēlēties arī vienādus maksājumus visa kredīta termiņā, attiecīgi pirmos 10 gadus proporcionāli ātrāk dzēsīsies valsts galvojums, tad pārējais, bet varbūt es ķlūdos.
Es ceru, ka šis galvojums samazinās "paša ieguldījumu" ko bankas pieprasa pie kredīta ņemšanas. Tas sanāk, ja piem. banka finansē 80% no nākotnes vērtības, tad es ar 2 bērniem saņemu papildus 15%.
Naudas ziņā tas ir liels atsvars. Jo piem. pie mājas vērtības 60 000 eur, paša ieguldījums būtu 3000 eur, nevis 12 000 eur bez galvojuma. Tas protams, ja es saprotu pareizi.
Pietecos bankā uz konsultāciju, cerams apgaismošos :))
Autors:
rbm
(85.10.211.---)
Datums: 23/10/2015 13:59
Pēc šiem skaidrojumiem galvojumu būvniecībai nedabūt:::
[www.hipo.lv]
11.jaut. Vai valsts galvojumu var saņemt ģimene, kas vēlas iegādāties dzīvojamo telpu, kas reāli ir dzīvojamā māja (pielāgota dzīvošanai visu gadu), tomēr būves statuss Valsts zemes dienestā joprojāmir – "Viesu atpūtas namiņš"?
atb
Ja pirkuma brīdī ēka ir „viesu atpūtas namiņš” un nav vēl reģistrēta kā „dzīvojamā māja”, galvojumu nevar sniegt, jo Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka galvojums tiek sniegts par aizdevumu dzīvojamās telpas iegādei. Lai šādā situācijā saņemtu galvojumu, ēka jāpārreģistrē par dzīvojamo māju pirms pirkuma darījuma.
Paskaidrojums:
Saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dzīvojamo māju uzskatāma: ēka, kas nodota ekspluatācijā un saskaņā ar kadastrālās uzmērīšanas lietu ir dzīvojamā māja (arī dzīvokļu īpašumu māja), tai piederīgās ēkas (būves), zeme, uz kuras tās atrodas, ja zeme kopā ar dzīvojamo māju veido vienotu nekustamo īpašumu vai ietilpst dzīvojamo māju veidojošo dzīvokļu īpašumu sastāvā, vai ēka, kas nodota ekspluatācijā un saskaņā ar kadastrālās uzmērīšanas lietu ir dzīvojamā māja, tai piederīgās ēkas (būves) un piesaistītais zemesgabals.
[www.hipo.lv]
11.jaut. Vai valsts galvojumu var saņemt ģimene, kas vēlas iegādāties dzīvojamo telpu, kas reāli ir dzīvojamā māja (pielāgota dzīvošanai visu gadu), tomēr būves statuss Valsts zemes dienestā joprojāmir – "Viesu atpūtas namiņš"?
atb
Ja pirkuma brīdī ēka ir „viesu atpūtas namiņš” un nav vēl reģistrēta kā „dzīvojamā māja”, galvojumu nevar sniegt, jo Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka galvojums tiek sniegts par aizdevumu dzīvojamās telpas iegādei. Lai šādā situācijā saņemtu galvojumu, ēka jāpārreģistrē par dzīvojamo māju pirms pirkuma darījuma.
Paskaidrojums:
Saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dzīvojamo māju uzskatāma: ēka, kas nodota ekspluatācijā un saskaņā ar kadastrālās uzmērīšanas lietu ir dzīvojamā māja (arī dzīvokļu īpašumu māja), tai piederīgās ēkas (būves), zeme, uz kuras tās atrodas, ja zeme kopā ar dzīvojamo māju veido vienotu nekustamo īpašumu vai ietilpst dzīvojamo māju veidojošo dzīvokļu īpašumu sastāvā, vai ēka, kas nodota ekspluatācijā un saskaņā ar kadastrālās uzmērīšanas lietu ir dzīvojamā māja, tai piederīgās ēkas (būves) un piesaistītais zemesgabals.
Autors:
binary
(85.10.211.---)
Datums: 23/10/2015 14:11
rbm, jā, redzēju jau to FAQ, bet jāpievērš uzmanību pāris niansēm…
Tur minēts, ka "Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka galvojums tiek sniegts par aizdevumu dzīvojamās telpas iegādei" (bet ne būvniecībai), taču pašu MK noteikumu nosaukums ir "par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai".
Tajā skaidrojumā minētajā situācijā ēka jau ir uzbūvēta, taču reģistrēta kā "viesu atpūtas namiņš". Neatkarīgi no tā, kā tā ēka ir reģistrēta, tas jautājums ir par palīdzību NĪ iegādei, nevis būvniecībai. Tātad, ja runa ir par būvniecību, tad tas skaidrojums nav vērā ņemams.
Tur minēts, ka "Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka galvojums tiek sniegts par aizdevumu dzīvojamās telpas iegādei" (bet ne būvniecībai), taču pašu MK noteikumu nosaukums ir "par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai".
Tajā skaidrojumā minētajā situācijā ēka jau ir uzbūvēta, taču reģistrēta kā "viesu atpūtas namiņš". Neatkarīgi no tā, kā tā ēka ir reģistrēta, tas jautājums ir par palīdzību NĪ iegādei, nevis būvniecībai. Tātad, ja runa ir par būvniecību, tad tas skaidrojums nav vērā ņemams.
Autors:
Surikats
(85.10.211.---)
Datums: 23/10/2015 18:58
No tā skaidrojuma ir redzama cita būtiska nianse. Ja pērkamā māja dokumentos nav dzīvojamā māja bet dārza māja, tad galvojumu saņemt nevarēs. Tāda pat bēda būs ar iecerēto būvniecību DKS, jo netiek vērtēts ēkas projekts kā tāds bet gan tikai nosaukums projektā.