UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Vēlos uzzzināt :
Building.Lv Forums
Jumta konstrukciju bojājumi
Autors:
arre
(85.10.211.---)
Datums: 03/11/2015 11:47
Kaut kad (ne)tālā nākotnē gribētu pārbūvēt lauku mājas bēniņus. Tādēļ nupat kārtīgi apsekoju jumta konstrukcijas un pažobeles. Jumts - divslīpu jumts ar divām jumta izbūvēm; jumta segums šobrīd - uz vecā lubu jumta uzliktas azbesta šīfera loksnes. Tuvāk korei nekādas problēmas nemanīju, bet pie mūrlatām ir nepatīkami. Pāris vietās mūrlata ir nopuvusi (skaidri redzams rezultāts caurumiem vecajā lubu jumtā - vietās kur tas uzņēmis lietus ūdeni no jumta izbūves). Tāpat šo vietu tuvumā nopuvis spāres savienojums ar mūrlatu (spāres gals faktiski ir noņemams). Mūrlatas nav garas, jo jumtam ir izbūves.
Konkrētajā brīdī mani tas neuztrauc - jumts netek un nešķiebjas, kā arī jumta latojums balstās ne tikai uz spārēm, bet arī mūra zelmeņa. Tomēr veicot jumta latojuma un seguma maiņu, skaidrs, ka tā atstāt nevarēs.
Ar ko man jārēķinās nākotnē? Tās mūrlatas un spāres var kaut kā saprotezēt nedemontējot vai arī pa smago - būs jāmaina uz jaunām?
Konkrētajā brīdī mani tas neuztrauc - jumts netek un nešķiebjas, kā arī jumta latojums balstās ne tikai uz spārēm, bet arī mūra zelmeņa. Tomēr veicot jumta latojuma un seguma maiņu, skaidrs, ka tā atstāt nevarēs.
Ar ko man jārēķinās nākotnē? Tās mūrlatas un spāres var kaut kā saprotezēt nedemontējot vai arī pa smago - būs jāmaina uz jaunām?
Re: Jumta konstrukciju bojājumi
Autors:
Vilnis_Radio
(85.10.211.---)
Datums: 03/11/2015 12:44
Nu kā jau saproti ir 2 varianti - viens lēnām domājot un cilājot un pārcilājot nomainīt, piestiķēt. Gan jau ka var. Otrais - noņemt jumtu un salikt pa jaunam. Reāli ar tām vecajām mājām ir tā, ka laiks ko jāpavada stiķējot finālā ir tas pats, kas to būdu uzsliet no jauna. :) Pēc savas pieredzes.
Vienīgais pluss - dzīvot var iekšā procesa laikā.
Veco māju sāpe ir tā, ka ir visādi līkumi, kuri tālākā būvniecībā vienmēr prasa papildus piepūli, lai iegūtu kaut kādu taisnuma kompromisu. Bet var visu. Ir viena māja, kuru redzu ceļmalā - šķita ka tā bija klēts vai kas tāds - nu vienkārši katastrofa. Bet saimnieks ņēma un visu uztaisīja kā konfekti - nesaprotu kas tur palika no vecās mājas, bet izdarījis viņš to bija. Katru reizi skatos un brīnos.
Vienīgais pluss - dzīvot var iekšā procesa laikā.
Veco māju sāpe ir tā, ka ir visādi līkumi, kuri tālākā būvniecībā vienmēr prasa papildus piepūli, lai iegūtu kaut kādu taisnuma kompromisu. Bet var visu. Ir viena māja, kuru redzu ceļmalā - šķita ka tā bija klēts vai kas tāds - nu vienkārši katastrofa. Bet saimnieks ņēma un visu uztaisīja kā konfekti - nesaprotu kas tur palika no vecās mājas, bet izdarījis viņš to bija. Katru reizi skatos un brīnos.
Autors:
dfg
(85.10.211.---)
Datums: 04/11/2015 10:39
Tiko mainījām vecai koka ēkai mūrlatu savelkot ar stropēm spāres. Pēc tam pacēlam spāres galos uz augšu un nomainījām mūrlatu.
Autors:
arre
(85.10.211.---)
Datums: 06/11/2015 10:05
Tā kā man jāmaina arī spāru gali, tad mana doma bija pielikt vienā jumta pusē spārēm pagaidu statņus (sanāk 4 spāres). tad nozāģēt tos spāru galus līmenī starp statņiem un mūrlatu. Nomainīt mūrlatu un saprotezēt spāru galus (saskruvēt ar skrūvēm).
Autors:
Praktiķis
(85.10.211.---)
Datums: 06/11/2015 16:11
Tā lieta nav tik vienkārša kā sākumā šķiet. Ja jumtam nav ne krēslu, ne balstu,tad līdzko kaut ko dari un maini vienā jumta malā otra puse arī vairs neturas. Es ieteiktu ar vītņstieni saskrūvēt spāres korē un izveidot stabilu kores balstu (ja nepieciešams to arī iztaisnot). Tad var izsist saišķu tapas un spāres atbrīvosies.Šādā secībā rīkojoties varēs droši darboties ar spāru galu protezēšanu un mūrlatas maiņu-nekas nekur vairs nesašķiebsies.
Autors:
kaasis
(85.10.211.---)
Datums: 10/11/2015 08:35
vai kāds licis pašu spēkiem metāla dakstiņu jumtu? Vai to var izdarīt bez speciāliem instrumentiem, piem, elektriskajām griežamājām šķērēm? Jo ar fleksi froezt nebūtu prātīgi, sakarstu maliņa.
Autors:
Pavels.O
(85.10.211.---)
Datums: 10/11/2015 11:18
ir likts paša spēkiem, grūta tur nekā nav, ja pamatne ir labi sagatavota. Ja ir jāgriež loksnes, tad labāk nomā paņemt šķēres. Metāla likšana relatīvi daudz laika neaizņem, šķēres noma daudz neizmaksās. Ir vienā vietā piegriezts ar fleksi, ērti un labi nebija.
Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 10/11/2015 11:19, labojis Pavels.O.
Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 10/11/2015 11:19, labojis Pavels.O.
Autors:
Praktiķis
(85.10.211.---)
Datums: 11/11/2015 17:39
Protams,var likt arī paša spēkiem,bet ar savu pieredzi un profesionālo aci es šādus jumtus redzu jau pa gabalu-garām braucot. Lai cik tas nebūtu skumji,daļa no tiem ir "meistaru" likti-tā kā,ja arī nolīgsi meistarus,labs rezultāts vēl nebūs garantēts. Ieteiktu griezties pie ražotāja-parasti viņiem ir pieejami vairāk vai mazāk profesionāli cilvēki kas ar to nodarbojas ikdienā.
Lai cik arī nešķistu šis pasākums vienkāršs,un tāpēc radusies doma montēt paša spēkiem,ieteiktu pirms visa pasākuma pastudēt instrukcijas un pakonsultēties. Nianšu ir ļoti daudz,un tās visas veido kopējo gala rezultātu.
Lai cik arī nešķistu šis pasākums vienkāršs,un tāpēc radusies doma montēt paša spēkiem,ieteiktu pirms visa pasākuma pastudēt instrukcijas un pakonsultēties. Nianšu ir ļoti daudz,un tās visas veido kopējo gala rezultātu.
Autors:
Pavels.O
(85.10.211.---)
Datums: 11/11/2015 20:25
Ja ir sarežģīts jumts, tad jā - grūti, bet man bija 2 plaknes, katra 40 m2, liku avotiņus izskatās labi.
Bet info noteikti ir jālasa.
Bet info noteikti ir jālasa.