UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Hipotekārais kredīts
Autors: Kompots (78.84.79.---)
Datums: 27/11/2021 14:03

Labdien!

Ir radusies interese par personīgā dzīvokļa iegādi Rīgā.
Interesē Jūsu viedoklis par hipotekāro kredītu kā tādu:
1)Vai Jūsuprāt tā ir laba investīcija/lēmums šajā laikā? (šobrīd esmu viens, bez ģimenes)
2)Kādas lietas ņemt vērā, pirms izskatīt variantus (kādas sērijas dzīvokļi u.t.t.)?
3)Kādi ir riski ņemot hipotekāro kredītu?
4)Kam vispār pievērst uzmanību iegādājoties dzīvokli?

Galvenokārt mani interesē pieredzes stāsti tieši no tiem, kuri gājuši šim visam cauri un, vai ieteiktu ņemt hipotekāro kredītu, vai labāk turpināt īrēt dzīvokļus?

Paldies!

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: Hipotekārā kredīta upuris kopš 2003.gada (95.68.10.---)
Datums: 27/11/2021 18:04

Parāds nav investīcija, it sevišķi, ja parāds domāts patēriņam. Ja var izrēķināt, ka uz parādu pirkts dzīvoklis nesīs ienākumus, t.i. tiks izīrēts, un par īri varēs nosegt kredīta maksājumus un daļa paliks kā papildus ienākums, tad tā būs investīcija. Tūlīt celsies arī banku procentu likmes, jo inflācija bez sekām nepaliek. Un nez vai arī Ķīnas celtniecības burbuļa plīšanas blaknes ies secen pārējai pasaulei. Var jau dzīvokli ņemt uz krīta dzīvošanai. Dažreiz tā pat ir izdevīgāk, dažreiz ne, bet investīcija tā tiešām nav. Riski parastie - zaudēsi darbu, saslimsi, bet to pie tā paša kredītdervēja par attiecīgiem maksājumiem mēnesī vari apdrošināt. Lielākie riski ir konkrētā paša izvēle - izvēlējies ne to un ne tur. Sākumā viss var likties skaisti, bet vēlāk izrādīsies, ka tas nav, šitais nav, tas nav iespējams, bet kaut kas vispār bīstams veselībai un dzīvošanai...

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: Lol (77.219.5.---)
Datums: 27/11/2021 20:15

Hipotekārā kredīta upuris kopš 2003.gada rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Parāds nav investīcija, it sevišķi, ja parāds
> domāts patēriņam. Ja var izrēķināt, ka uz parādu
> pirkts dzīvoklis nesīs ienākumus, t.i. tiks
> izīrēts, un par īri varēs nosegt kredīta
> maksājumus un daļa paliks kā papildus ienākums,
> tad tā būs investīcija. Tūlīt celsies arī banku
> procentu likmes, jo inflācija bez sekām nepaliek.
> Un nez vai arī Ķīnas celtniecības burbuļa plīšanas
> blaknes ies secen pārējai pasaulei. Var jau
> dzīvokli ņemt uz krīta dzīvošanai. Dažreiz tā pat
> ir izdevīgāk, dažreiz ne, bet investīcija tā
> tiešām nav. Riski parastie - zaudēsi darbu,
> saslimsi, bet to pie tā paša kredītdervēja par
> attiecīgiem maksājumiem mēnesī vari apdrošināt.
> Lielākie riski ir konkrētā paša izvēle -
> izvēlējies ne to un ne tur. Sākumā viss var
> likties skaisti, bet vēlāk izrādīsies, ka tas nav,
> šitais nav, tas nav iespējams, bet kaut kas vispār
> bīstams veselībai un dzīvošanai...

Viss ir jāskata individuāli un padziļināti. Bet nu šitādas muļķibas… piekrītu, ka investīcija izmantojot bankas rīkus pērkot, piemēram, televizoru, auto un citas lietas - jā, nav investīcija. Pērko nekustamo īpašumu, tā tomēr ir investīcija. Un investēta nauda tā arī būs šim NĪ, ja pat nenesīs tiešo peļņu. Ilgākā laika nogureznī īpašumam aug cena + viss ko tu saņem īrējot ir peļņa, jo dzīvoklis nedilst laikam ejot. To pārdosi (pasakains scenraijs) par to pašu (pirkums+procenti) + īre. Es vispārināti! Neķerties pie vārdiem!

Vispār laiks ir neskaidrs. Tagad ir īss brīdis lai tiegotu, pirkt es baidītos. Kas būs tālāk nav skaidrs, zin to ka vieglāk nebūs!


Bet taja pašā laikā vienmēr vajadzēs dzīvot un būs par maizi jācīnās. Būs grūtāk/vieglāk. Bet kur lai paliek, kad ir grūti? Ne tač uz ielas dzīvo!

Ja esi 20-28 gadus vecs, bez ģimenes es ieteiktu paīrēt dzīvokli.

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: Aldiss (87.246.149.---)
Datums: 27/11/2021 22:51

Katrs gadījums, protams, ir individuāls, bet vispārināti, mērot "vidējo temperatūru slimnīcā", sērijveida "padomju" dzīvoklis 2003.gada decembrī Rīgā maksāja apmēram tik pat cik tagad, savukārt Jelgavā,Ogrē,Siguldā par ~20% lētāk. "Jaunie" projekti no tā laika (kas nu jau ir nobružājušies) šobrīd maksā par~20% vairāk nekā iegādes brīdī. Savukārt salīdzinot ar 2002.gada cenām šī gada cenas ir par ~60% augstākas kā tagad.
Cik maksā tā laika telefons,dators, mašīna, televizors? Necik. Cik būtu samaksājis dzīvokli īrējot? Visdrīzāk aptuveni to pašu ko kredītā.
Tagad vismaz ir dzīvoklis, kuru var pārdot, bet 20 gadus īrējot tā tā arī nekā nebūtu....

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: zzz (91.105.38.---)
Datums: 28/11/2021 09:46

Ja finasu lielums nav neizmerojams, man patik nebut parada. Tatad racionalak ir pirkt letakus/mazakus un ar laiku shemot uz lielaku/labaku

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: Kompots (78.84.79.---)
Datums: 28/11/2021 10:37

Interesanti palasīt katra viedokli!

Par riskiem ar konkrētas vietas iegādi- tie pastāvēs vienmēr un manuprāt, neviens nevar izkost, cik labs būs pats dzīvoklis un vieta. Kādi kaimiņi u.t.t. Tāda laimes spēle iegādes brīdī.

Tā kā "lol" raksta- vieta, kur dzīvot būs vajadzīga vienmēr un tas ir viens no iemesliem, kāpēc sāku domāt par to, kāpēc veikt ikmēneša īri, kur nauda vienkārši aizplūst, ja tā vietā varētu domāt par ilgtermiņa investīciju+ savu patstāvīgo vietu.

Laikam tāda nopietnākā lieta, kas baida, ir tā, ka man nepatīk finansiālas saistības uz tiem 20-30 gadiem. Varbūt variet minēt savu skatījumu uz šo, kas varētu pārliecināt, ka nav nemaz tik traki. Teiksim, ja nu kas gadās un jādodas uz ārzemēm, tad dzīvokli var izīrēt, lai vismaz nosegtu kredīta maksas, vai arī to pārdot.

Man ir 30, arī šis ir viens no faktoriem- prasītos sava patstāvīgā dzīvesvieta.

"zzz" komentārs arī varētu būt loģisks. Skatīties uz ko mazāku, un pēctam domāt par ko lielāku- vienīgais, laika ziņā un visu procesu dēļ- ja tas notiktu 5 gadu laikā, tad jā, bet ņemot vērā kredītu atmaksas termiņus, tad laikam labāk skatītos kaut ko vairāk paliekošu.

Bet, atkal, nekad neko nevar zināt, kas un kad mainīsies valstī/pasaulē ar visiem procentiem, NĪ vērtību, vai dzīvoklis nesabruks u.t.t.

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 28/11/2021 11:40

Numur viens - sakarā ar ilgstošajām šamaņu dejām ap zemes piespiedu nomu, neizvēlēties dzīvokli, kam nav savas zemes. Tas, kas šobrīd ir/tiek nolemts, kaut kā atgādina ekspropriāciju ilgākā laika posmā, ja esi/būsi neuzmanīgs.

NĪ, kā jebkura lieta, nolietojas, tāpēc to ir jākopj/jāuztur kārtībā. Tā kā lielākā daļa NĪ tirgū jau ir ar lielāku vai mazāku nolietojumu (pati māja ar jumtu, pagrabu, nesiltinātām ārsienām, inženierkomunikācijām, liftu utt., ne tik daudz konkrēts dzīvoklis), bez nopietnām papildu investīcijām (tūlīt un pēc tam regulāri) ir tikai sapņi. Lielākā daļa īpašnieku, kā parasti, krustīsies tikai tad, kad zibens iespers (par tiem "spērieniem" ik pa laikam var ziņās lasīt). Šo gan laikam vislabāk saprot privātmāju īpašnieki.

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: ... (212.3.198.---)
Datums: 28/11/2021 18:53

zinu vismaz 10 cilvēkus, ar ģimenēm, kuriem savulaik bija dzīvoklis/savrupmāja/zemesgabals/jaunceltne... tad bankas sāka dot kredītus pa labi un kreisi. cilvēki uzķērās, visiem taču gribas uzlabot savu dzīvi. tad kā nu kurš darīja- caur kredītu pirka dzīvokļus, mājas, zemesgabalus, jaunceltnes utt. bet finālā dzīvo anglijā/vācijā/īrijā/asv... un ravē burkānus, mazgā traukus, strādā noliktavās/par šoferiem/celtniecībā utt. un tie brīnišķīgie stāsti par dzīvi ārzemēs un īpašuma izīrēšanu vien ir ko vērti, reizi 2 gados atbraucot saprot ka nav ne īre maksāta ne īpašums normālā paskatā( izsisti logi, sagrautas komunikācijas, noņemti jumti, ...). protams, šādi nenotiek visiem, bet daļai tā ir realitāte. sanāk tā- ja tev agrāk bija, piemēram, dzīvoklis(tātad mājvieta) tad tagad tev nav nekā, tikai parāds bankā palicis un pats par vergu palicis. daudziem kredīts ir kas pašsaprotams, galu galā taču visa pasaule tā dzīvojot. lai nu kā, bet es uzskatu ka mums latvijā vēl ir tās iespējas nebūt pasaules vergiem un izbaudīt to, kas cituviet vairs nav iespējams. bet katram jau savs!! lai veicas!

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: TomsC (85.254.74.---)
Datums: 28/11/2021 23:44

Hipotekārais kredīts - Raksta, ka kredīts ir ir LV ir pati stulbākā lieta! Jautājums - Kur lai cilvēki dzivo un kā lai tur dzivo? Pa velti, tak neviens neļaus dzivot kāda dzīvoklī vai mājā, tā pat būs jāīrē, un tas maksā zināmu summu!

Mana pieredze un uzskats!

Aizgāju dzīvot atsevišķi no vecākiem un gadu īrēju dzīvokli! Pēc gada parēķināju, ka esmu iztērējis īrē 3000 eirikus! Un tas bija par 42 m2 dzivoklīti no kura man nekas nav un nekas nepaliks, nauda atdota citiem kā peļņa!

iegādājos sev dzīvokli un maksāju mēnesī 170 eiro. Dzīvoklī pirms ievācos pats savām rokām iztaisīju kapitālo remontu, Trubas, elektrība, kosmētiskais! Naudu remontam ari paņemu bankā kā hipoteikāro kredītu! šobrīd skatoties SS.lv lai varētu dzīvot tādā dzīvoklī. kā man, 53m2 (3 istabu) man par īri būtu jātstāj 350 eriki un uz augšu! Šobrīd man ir ģimene, un kopā esam 3 civēki. Kredītu paņēmu uz 30 gadiem, bet tā nav problēma, Ja izdodas iekrāt vēl naudu nomaksājot visus reķinus un apmierinot visas savas vajadzības, vari droši kaut vai katru mēnesi bankai maksāt vairāk un dzēst ātrāk kredzītu, un līdz ar to samazinot pārmakšu ko sastādas procenti! Procentu maksājumu rēķina no atlikušās kredīta summas ! Kredītu es personīgi iesaku ņemt tiešu uz maksimālo periodu, jo ja pienāks brīdis un būs grūti , nebūs jāmaksā liela summa bankai, bet jeb kurā laika ja ir lieka nauda vari aiziet nodzēst kredītu! Un ja nu pienāks tiešam slikti laiki un būs jādod atpakaļ bankai dzīvoklis, nekas nemainīsies, rezultātā bus tas pats kā īrējot- tev nekā nav! (bet tas ir tik tai gadījumā ja banka atņemot dzīvokli varēs nosekt visu tavu kredītu :D) Es personīgi esmu jau tik tālu nomaksājis, ka par to neuztraucos! Šobrīd pat pārdodot esmu labi nopelnījis, un tos gadus kurus maksāju, un tā summa kas ir nomaksāta, manā skatījumā ir kā uzkrājums kaut kam citam!(krāju naudu krājkasē , kurā pats dzīvoju)

Bet šobrīd nekustamā īpašuma cenas ir augstas un laiks kredītam ir slidens!

No pieredzes, ko esmu redzējis un dzirdējis ! Man bija kolēģis kas ar uzskatīja, ka dzīvokli nevajag pirkt! Šobrīd viņš ir aizgājis pensijā, un visu mūžu īrēja, un vēl turpina īrēt. Tagad viņam no pensijas katru menesi jātliekt 250 eiro ireij , bet ja butu pirms 30 gadiem paņēmis dzīvokli uz kredītu sen jau būtu izpircis un 250 eiriki paliktu zālēm! un pirms 30gadiem dzīvoklī neko nemaksāja!
Un tāds man ir velviens kolēģis kas pēc 10 gadiem ies pensijā , visu mūžu irē! un tagad 53 gados vēl nav nekā! Tik cer uz mantojumu !

Kaut ko būvēju arī ES!
[cietviruligzda.wixsite.com]

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: Pašdarbnieks (89.254.148.---)
Datums: 29/11/2021 08:55

Ja tu paņem kredītā dzīvoklī, tad tas nav tavs dzīvoklis, bet bankas dzīvoklis. Tavs tas būs tikai tad, ja paklausīgi 30 gadus maksāsi. Tā kā visām šitām bloķenēm eksplutācijas laiks ir vai nu jau beidzies vai tuvāko gadu laikā beigsies, tad pēc 30 gadiem , daļa no viņām būs jāgrauj nost, kā tas notiekas visā pasaulē(atīstītajā), kur negaida, kad māja saliksies kopā ar cilvēkiem. Pēc 30 gadiem tu būsi iegādājies vai nu graustu vai kaut ko stipri tuvu tam..
Īres priekšrocības tomēr ir tādas, ka tu neesi nevienam neko parādā- pacel asti un aizej un vari kardināli izmainīt savu dzīves ģeogrāfiju, jo nav NĪ enkurs, kurš tur uz vietas.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.