UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

sildmūris
Autors: kra (84.237.158.---)
Datums: 24/08/2006 03:02

Vai kāds nevarētu ieteikt ar ko labāk špaktelēt vecu,mazliet šķību,bet siltu sildmūri.Pēc tam ir doma to nokrāsot.Paldies.

Re: sildmūris
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 24/08/2006 18:17

Vai ko labāku par māla javu vajag, un vai krāsošana ar tvaiknecaurlaidīgu krāsu neradīs problēmas?
Šai sakarā esmu prātojis par "podiņu" idejas transformēšanos.
Seno, iedobo, kuri tiešām izskatījās pēc podiņiem, ideja bija vietām caur to plāno virsmu sākt ātrāk iesildīt telpu pirms biezākās mūra masas iesilšanas. Bet pēdējā laikā par podiņiem sauktos no glazētās puses līdzenos mēdza piesmērēt ar mālu vai pat mūrēt virs (biezumā šķelta) ķieģeļa - kāds tur vairs plānums? Vai mūris nesāktu tecēt un neizšķīstu, ja to neuzsildītu līdz iztvaikošanai uz iekšu?

Autors: Didzisp (195.13.171.---)
Datums: 25/08/2006 16:00

Vecās apkures sistēmas pēdejā laikā tiek nepamatoti aizmirstas. Arī šajā forumā visi tikai runā par siltumsūkņiem un vēl visādiem brīnumiem un klasiskai podiņu krāsnij "spļauj virsū". Kad man vajadzēja uzmūrēt sēdmūrīti, tad lielākā daļa mūrnieku vispār nezināja kas tas ir. Tāda nu ir dzīves realitāte. Faktiski mani arī interesē grunts un krāsa ar kuru varētu nokrāsot māla podiņu virsmu, tikai nēsmu tādu atradis.
Vienstāvs, podiņus vienmēr kārtīgi meistari pildija no iekšpuses ar veciem dakstiņiem, bet vel labāl ar šamota plāksnēm, lai mūris vairāk turētu siltumu. Krāsns, kurai starp podiņu un cuku nav ķieģeļa ļot ātri uzsilst un tik pat ātri atdziest. Podiņu krāsns galvenais uzdevums ir telpā noturēt pēc iespējas vienmērīgāku temperatūru. Tas nozīmē, ka laba krāsns viemēr ir silta. Tur kur dūmgāzes ir karstas, tur starp podiņu un cuku noteikti ir jābūt ķieģeļiem, citādi pie tādas krāsns var apdedzināties. Tālāk no kurtuves dūmgāzes var saskarties ar podiņiem.

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 25/08/2006 16:59

Vai tas neapstiprina, ka vecais podiņš ar iedobi uz iekšu bija labāks, jo plānajai dibenvirsmai nebija viegli nejauši pieskarties? Nedaudzo podiņu laukums aizņēma nelielu daļu kopējās virsmas, mūra siltumietilpību praktiski nemazinot.
Runājot par apdari - vai mūris ar tvaiku caurlaidošu pārklājumu (ja no podiņiem, tad neglazētiem) nebūs veselīgāks, vairāk mitrimot citādi sauso ziemas gaisu?

Datums: 26/08/2006 06:41

Vienkārši māla podiņi protams uztur labāku mikroklimatu telpā. To es sku no savas pieredzes, jo man tieši tāds sildmūris ir mājā. Glazēti podiņi toties izskatās patīkamāk. Diez vai pilīs interjerā iederētos vienkāršu māla pdiņu krāsnis. Tas, ka podiņu virsma ir ar iedobi, kalpo galvenokārt ārejam izskatam. No siltumtehnikas viedokļa nedaudz palielinās sildvirsma, bet tas nav būtiski. Iedobtos podiņus tāpat aizpilda un sasien savā starpā. Principi kā būvē krāsni visām podiņu konstrukcijām ir līdzīgi.

Datums: 27/08/2006 05:21

Podiņi,podiņi...Bet,ja es gribu to vienu sienu gludu dabūt,nelikšu taču bleķi.Rotbands gan jau saplaisās ātri vien,bet ja nu tomēr pamēģināt?

Datums: 27/08/2006 15:19

Ir speciāli sastāvi priekš sildvirsmu apmešanas. Ķieģeļu mūri ar fūgām var mēģināt ar tādu izlīdzināt, bet es neticu, ka pie gludas podiņu virsmas tas spēs noturēties kaut vienu sezonu. Var jau būt, ka ir kāds speciāls Rotband sastāvs sildvirsmām, bet parastos veikalos es tādu nēsmu redzējis. Tirgotāji pādod tikai "širpotrebu" priekš riģipša.

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (---.metro.microlink.lv)
Datums: 30/08/2006 15:42

Diemžēl jāsaka, ka diezin vai izdosies atrast šādu remontjavas sastāvu. Lietas būtība ir šo dažādo materiālu termiskās izplēšanās koeficentā, kurš katram materiālam nodrošina tikai viņam vien piemītošas deformācijas un tapēc pēc kāda laika līme vai remontjava atdalīsies no podiņiem.
Arī krāsnī podiņus kopā satur kā māla java, tā speciālas metāla skavas tai paša māla javā.
Zināma izeja varētu būt pie krāsns mehāniski piestiprināt liela izmēra 60x60cm vai 60x90cm māla flīzes grīdām. Starp flīzi un krāsni iestrādājama māla java, iespējams, ka varētu izmantot elastīgo flīžu līmi koka virsmām, bet tad krāsns remonts būs apgrūtināts. Tomēr ši starpkārta - māls vai līme neatbrīvo no nepieciešamības flīzes sastiprināt mehāniski izmantojot korozijizturīgus metālus.
Risinājums netraucēs malkas sadegšanas procesā radušiem ūdens tvaikiem, caur krāsns apjomu iekļūt telpā un nodrošināt 'ideālo mikroklimatu'.

Datums: 31/08/2006 07:12

Ideja par mehānisku flīžu nostiprināšanu nav slikta, tikai kā noflīzēt krāsni ar apaļiem stūriem? Ļepī jau flīzes pie māla podiņiem daudzi meistari ar voisādām superkrutajām līmēm, tikai parādiet man tādu krāsni, ar nenokritušam flīzēm, pēc pieciem gadiem. Pašus māla poiņus būtībā sastiprina mehāniski ar bleķa skaviņām un drāti, nevis ar māliem. Šuvēs starp podiņiem mālus pat nedrīkst likt. Ja jau pats pamata mūris ir kustīgs, tad neviena nekustīga flīze pie šādas virsmas neturēsies, ņem kādu flīžu līmi gribi.Man doma bija tādu vienkāršu māla podiņu krāsni nokrāsot, tikai nezinu ar kādu krāsu.

Datums: 01/09/2006 06:37

Man ieteica podiņus plānā kārtā noklāt ar elastīgo flīžu līmi,noarmēt ar sietu,špaktelēt ar jebkuru ģipša špakteli un tad krāsot ar līmes krāsu.Ja citas idejas neradīsies, būs jāpamēģina.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.