UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

dzelzs pirts krāsns
Autors: MUSITS (85.255.65.---)
Datums: 25/06/2007 23:57

Labdien!
Vēlējos sīkāk uzzināt par pirts veidiem un to atšķirībām. Vēlos būvēt pirti izbijušā garāžas ēkā, kas ir celta no gāzbetona. No visas izlasītās informācijas, nav īsti skaidra atšķirība starp krievu pirti un slapjo somu pirti. Vēlos slapjo pirti, jo cik izlasīju, tā ir visveselīgākā, bet kā to iegūt?
Nav skaidrs arī par krāsni, kādu izvēlēties, lai panāktu slapjās pirts efektu. Man ir veca dzelzs pirts krāsns, bet vai no tās var dabūt slapjo pirti, vai gaiss būs sauss kā saunā? Vai ir iespējams, ka apmūrējos šo krāsni ir iespējams iegūt slapjo pirts efektu?

Re: dzelzs pirts krāsns
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 26/06/2007 06:55

Kārtīgu slapjo pirti var dabūt tikai ar mūrētu ķieģeļu krāsni!!!!!!! Ar dzelzs krāsni var dabūt tikai somu pirti, vai arī "душегубку", kurā ūdens tiek liets uz slīdzinoši aukstiem akmeņiem un nav iespējams dabūt "vieglu garu". Teorija ir elementāra- lai dabūtu vieglu garu akmeņus vajag sakrsēt vismaz līdz 400 un vairāk grādiem. Ja līdz šādai temperatūrai uzkarsē ap dzelzs krāsni sakrautos aklmeņus, tad telpā temperatūra sen pārsniedz simts grādus un šādā pirtī var sākt podus apdedzināt, nevis normāli pērties. Akmeņus kārtīgi var sakarsēt tikai tad, ja tie ir paslēpti aizs ķieģeļu mūra un garu uzmet atverot speciālas durtiņas. Tādu krāsni jākurina pus dienu un fiksa pēršanās nu nekādīgi nesanāks. Metāliska krāsns ātri sasilda pirts telpu, bet akmens krāvums ir salīdzinoši ar zemu temperatūru un uzlejot tam ūdeni tas ilgi vārās un "vieglu garu" principā nav iespējams dabūt. Tad jau labāk varīt putras katliņu- smaga tvaika būs vēl vairāk. Var jau man oponēt un stāstīt, ka ar bleķa krāsni arī var dabūt slapjo pirti. Es varu tikai teikt, ka šādi oponenti vienkārši nav bijuši kārtīgā slapjajā pirtī ar mūra krāsni. Nav iespējams ar vienu krāsni dabūt gan saunu, gan slapjo pirti!!!!!! Būtībā jau saunai arī nav ne vainas.

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 26/06/2007 15:59

Vai jēdziens "sauna" vispār konkretizē sausumu vai mitrumu? Tāpat kā Didzis, neesmu t.s. nepārtrauktās darbības krāšņu piekritējs. Ir arī pretēji viedokļi, piemēram, slavenajam Cieceres pērējam Pēterim Dongam.
Reiz man viens krāšņu meistars stāstīja - jo vairāk krāsnij būs sakarsētu metāla detaļu, jo vairāk pēc pirts no acīm izdalīsies sāls gabaliņi (posītes). Tiesa, man viņas vienalga izdalās arī pēc pēršanās pie viņa mūrētas, it kā pareizas krāsns.

Datums: 26/06/2007 16:30

Jebkura pirts krāsns ir kautkāds kompromiss. Mūrēta krāsms būs ilgi jākurina, vajadzēs daudz malkas, dārgi maksās celtniecības darbs un materiāli, šādai krāsnij vajag daudz vietas. Skaidrs, ka tādu krāsni nevajag priekš plezīra, vai viesu mājā priekš biznesa. Sadzērusies publika jau tā kā tā nenāk uz veselīgu pirti(par kādu veselības uzlabošanu var būt ja šnabis galvā). Metāla krāsns ir viegla, aizņem maz vietas, ātri uzsilst, tai vajag mazāk malkas. Šāda tipa krāsnis kā reiz ir piemērotas priekš plezīra, jo tad jau nav runa par pareizu un veselīgu pēršanos.Ar to visu es nekādā gadījumā negribu teikt, ka mūra krāsns ir labāka par metāla krāsni. Vienkārši katram ir jāizvēlas, kādas pirts procedūras labāk iet pie sirds un kādu dzīves stilu piekpopj. Ja doima ir pa nedēļas nogalēm taisīt tusiņus pirtī, nafig būvēt mūra krāsni. Ja doma ir visu dzīvē "salikt pa plauktiņiem" un katru sesdienu atļauties pārvērst par ģimenes pirtsdienu ar pirts kurināšanu jau no rīta līdz vakaram, tad labāka būs ķieģeļu krāsns. Kāds variants ir pieņemamāks, jāizvēlas katram pašam. Abas piris apvienot vienā telpā praktiski nav iespējams. Ja naudas un iespēju daudz, tad vajag taisīt abu tipu atsevišķas pirtis.

Autors: xxx (195.122.28.---)
Datums: 26/06/2007 16:36

Es nopirku vienkaarshu kraasni kuru var apskatiit internetaa kurai viscaur apkaart liek akmenjus (140kg) un faktiski atklaats metaals nav. Maksaa ~ 250 Ls. Akmenjus nopirku veikalaa pa daargo kastess pa 20 kg. Man likaas svarrigi tas lai pirti silda akmenji nevis atklaatas blekja virsmas.

Autors: lauki (83.136.136.---)
Datums: 26/06/2007 20:50

arī izbūvēju pirtiņu ap 6 kv/m mājas apakšā laukos (betona pagrabs). apšuvu ar vagonku (egli),ieliku Harvia krāsniņu pa Ls 80 + akmeņi pa Ls 10 un tādu telpiņu piekurinu 15 minūtēs patērējot 2-4 klēpjus malkas (malkas garums ap 30 cm; skaits klēpī ap 5-8 gab.). vairāk par 80 grādiem izturēt īsti nevar, jo tas mitrais gaiss no tvaika ir zvērīgi karsts. vislabāk iet pirtī reizē ar pirts krāsns iekurināšanu, un tad tur palasot kauko, jeb vienkārši ar sievieti parunājoties un padarbojoties laiks paskrien baigi ātri. pusstundu līdz 40 minūtes var turēt, pēc tam galva jau sāk pareibt. pats svarīgākais ir aukstā un svaigā gaisa apmaīņa ar karso un sadegušo gaisu, ja šāda apmaiņa ir optimāla, dat pirtī ir viegli elpot un nav tik nospiedoši karsti.
vieglu garu ! un nevajag aizmirst paņemt aukstu alu un siltu sievieti līdz .

Datums: 27/06/2007 06:00

Pēdējai ziņojumā ķā reizi ir uzskaitītas visas bleķa krāsns sliktās īpašības. Skaidrs, ka nevar izturēt vairāk par 80 grādiem mitrā telpā. Tāpēc jau pirtī ar mūra krāsni telpa nekad nesasniedz tādu temperatūru. Temperatūru pēc vajadzības uzdzen uzmetot garu. Ventilācija protams ir ļoti svarīga, bet ja tā ir par stipru, tad garu kārtīgi uzmest neizdodzs. Ventilācija daudz svarīgāka ir saunā. Tur tiešām vajag visu zutaisīt pareizi, citādi viss gaiss "izdeg". Tā jau gan ir, ka sieviete var kompenst daudzus pirts trūkumus, bet vai tādēļ ir vērts beigt veselību, lai pasēdetu uz lāvas ar pliku sievieti?

Autors: lauki (83.136.136.---)
Datums: 27/06/2007 15:01

BET uzturot pirtī 50-60 grādus, ir ļooti foršs un patīkams klimats !

Autors: AR (87.110.77.---)
Datums: 27/06/2007 15:18

Pirtskrāsns izvēle galvenokārt atkarīga no plānotā pirts izmantošanas rituāla- ja tradīcija pērties tikai sestdienās ar "priekšspēli" tad vajag mūrētu krāsni; ja lieto neregulāri, bet vajag ātri tad rūpnieciski taisītu metāla; ja regulāri un vajag momentāli tad elektrisko ar vadību no mobilā telefona. Klimata regulācijai ieteicams izbūvēt el. siltās grīdas, mitruma regulējošās iekārtas uc fīčas skatoties no maciņa biezuma...

Datums: 27/06/2007 16:03

Pirtī ar metāla krāsni nevajag nekādas klimata kontroles. Ja ventilācija ir uztaisīta pareizi, tad gaiss ir ļoti labs. Tā pat nevajag apsildāmo grīdu. Vajag tikai lai ventilācija sūc no pirts gaisu ārā pie pašas zemes. Tad betona grīga sasilst tā pat kā tajā būtu elektriskais sildītājs. Nafig vajag sarežģīt elementāras lietas ar visādām klimata kontrolēm un citām fīčām. Citādi gan es pilnībā piekrītu AR.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.