UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: Zāliena ierīkošana
Autors: td (87.110.65.---)
Datums: 09/08/2007 13:52

...pielietojot tehnoloģiju; "ja atrodas" 100% gadījumos gala rezultāts neapmierina. Kultivēta zeme ir nevienmērīga blīvuma un ļaujot tai dabīgi sēsties(blīvēties) veidojas bedrains reljefs, bieži pat grūti pļaujams ar rotācijas pļaujmašīnu...pēc kultivēšanas sējamplatība būtu jāpieveļ/jāblietē līdz dabīgam zemes blīvumam, virskārta jāplanē ar vismaz 2 m garu šļūci, nofrēzējot pumpas un pieberot mikrobedres, ja nepieciešams, atkārto pievelšanu un planēšanu vairākkārt. Pēc teritorijas sagatavošanas, ja sēj ar roku, uzirdina zemes virskārtu 2~ 3 cm, iestrādā sēklu, pieveļ, planē(pielīdzina sēšanas gaitā radītās grumbas), laista. Vienkāršākais blietēšanas paņēmiens ir piebradāšana apaujot kājās ~ 15 x 30 cm dēlīšus un vairākkārt no vietas nostaigājot sējumplatību... būtu vajadzīgs arī pārbaudīt augsnes sastāvu, lieka skābuma gadījumā zālāju ļoti ātri pārņems sūna, liesā zemē sējums nīkuļos- to pārņems nezāles utt...

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: Didzisp (78.84.156.---)
Datums: 10/08/2007 04:30

Kad pirms astoņiem gadiem nopirku māju , blakus bija bijis kartupeļu lauks. Pavasarī zemi sakultivēju un nolīdzināju, bet, par cik notika intensīvi celtniecības darbi, zālāju neiesēju. Vienkārši, kad atčoknījos, viss tas ārprāts, kurš bija tai tīrumā saaudzis, bija jau izaudzis līdz ceļgaliem. Fiksi vien visu to nopļāvu, bet par cik palika smuks zaļums un mājas pagalmā uz jāņiem negribējās svaigu plēsumu, atstāju visu kā ir. Tā nu es līdz rudenim vairākas reizes visu to nopļāvu ar domu, ka pavasarī nāksies atkal sastrādāt zemi un sēt zālāju. Pavasarī nezāles vairs neauga un atkal negribējās plēsumu pagalmā. Tā nu es pļāvu atkal. Tagad mans nesētais zālājs ir ļoti labi padevies. Bez kādām zemes analīzēm katrā vietā aug citas pļavas puķes. Parasti atļauju uz jāņiem visam noziedēt un tad pļauju. Līdz rudenim izveidojas mauriņš, bet pavasarī atkal audzēju ziedošu pļavu. Tā nu man, pilnīgi bez kādām importa sēklām, saauga dabīga Latvijas pļava.

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: 0ga (---.vita.gov.lv)
Datums: 10/08/2007 15:00

Didzi, ar ko tu viņu līdzināji? Es te domāju, vai man šobrīd vajag tik nopietni, kā ar ruļļiem un blietēšanu, ja ar laiku tāpat varbūt kaut ko būvēs un viss būs uzrakņāts..

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: garaamgaajeejs (---.tkb.lv)
Datums: 13/08/2007 21:56

nu pirmkārt vajag visu nomiglot ar raundapu
tad pēc pāris nedēļām varēs uzart, tad kultivēt
tad ideāli lai traķis piesien kādu bleķā siju sev astē noviljk to visu krustām šķērsām, lai būtu līdzens tad sēj. tad ar grābelīti ierušinu sēklu pielīdzini un ar rulli norullē .
Pēc 2ned būs smuka zālīte.

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: Didzisp (78.84.156.---)
Datums: 13/08/2007 23:30

Es līdzināju tieši tā, kā to iesaka garaamgaajeejs un nekādu rulli nelietoju. Cita lieta, ka dabīgu Latvijas pļavu ar veikalā pirktajām sēklām diez vai izdosies iegūt. Mauriņam domātās sēklas tam neder. Tā pat var nelietot raundapu, jo neviena nezāle neiztur pļaušanu. Faktiski ir pilnīgi vienalga kas aug zālājā, kad to sāk pļaut, paliek tikai tā zāle, kura var izturēt pļaušanu. Skaidrs, ja pleķītis mazs, tad var tur ucināties ar visādiem superzālieniem, bet lielāku pleķi vajg vienkārši pļaut un zāliens izveidosies pats.

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 14/08/2007 00:29

garaamgaajeej, kāpēc jāsēj ar roku un grābekli? Vai tad tas rullis neprot sēt sēklu?

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 14/08/2007 16:03

Ja jau ar laiku tomēr to pļavu ir domāts apdzīvot, vai nebūtu par ļaunu no sākuma izplānot un izveidot piebraucamos ceļus? Nu kaut vai lai izturētu vieglā auto iebraukšanu visās sezonās. Ja tā augsne mīksta, tad lietus periodā var būt problēmas. Savādāk kāda jēga pūlēties, ierīkot zālāju, ja pie pirmās iebraukušās automašīnas viss darbs vējā :( Ja plānoto ceļu vietā melnzeme nošķūrēta un izlīdzināta, tad nākotnē tomēr būs mazāk klapatu ar zālienasaglabāšanu un kopšanu.
Par pašu zālāju. piekrītu, ka jzeme jānolīdzina kultivējot un jānoplanē ar sliedi. Speciāli sēt tādai platībai nav lielas jēgas. Protams izņemot gadījumus, ja zālājs nepieciešams jau pēc pusgada. Tādā gadījumā jāmeklē augsnei atbilstošs maisījums, augsne jānoblietē, visa tā herņa vēl attiecīgi jālaista. Bet ja nekur nav jāsteidzās, tad pati daba sasēs kur kas nepieciešams. Uzirdinātā augsnē labāk ieķersies sēklas, un augsne pati dabīgi sablīvēsies. No sākuma protams pirmās augs nezāles, be tālāk jau kā Didzisp te deklarēja :)

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 24/08/2007 22:50

Pagājušonedēļ iestādīju zālīti. Platība kādi 1000m2.
Darīju tā.
Nopļāvu to mežu, kas tur bija saaudzis.
Kādas 4 reizes kultivēju. Ar aptuveni nedēļas intervālu. Droši vien tik daudz nevajag, bet man bija aparāts un baigi patika tā štelle.
Ar 2-3m garu sliedi divatā velkot nolīdzinājām laukumu. Mums sanāca kādas četras reizes iet pāri vienai vietai - uz priekšu un atpakaļ un tad 90 grādos to pašu. Pagrūts darbiņš. Pagāja visa diena.
Tad ar grābekli nolīdzina un savāc akmeņus, nezāles.
Tad ar rulli norullē. Arī kadas 4 reizes pa vienu vietu sanāca.
Tad sēj zāli. Es lietoju www.seklas.lv mauriņa maisījumu. Sanāca ar rokām sēt, jo tās sēklas ķērās tajā sējmašīnā, kas man bija.
Tad ar grābekli ierušina sēklu zemē.
Tad ar rulli norullē.

Tālāk pasūtīju lietu katru nakti. 2 naktis bija, pagājušonakt nebija. Ja nav lietus, tad jālaista.

Kad izdīgs zāle, uzmetīsu minerālmēslus, jo zeme ir baigi sūdīgā.

Cerams, ka normāli izaugs zālīte.

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 27/08/2007 15:24

=>Pow
Ja zeme "sūdīga", kāpēc vēl jāmēslo? ;)

Re: Zāliena ierīkošana
Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 27/08/2007 19:44

Labs. :)

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **      **  ********   **    ** 
 ***   ***  **        **  **  **  **     **  ***   ** 
 **** ****  **        **  **  **  **     **  ****  ** 
 ** *** **  ******    **  **  **  ********   ** ** ** 
 **     **  **        **  **  **  **         **  **** 
 **     **  **        **  **  **  **         **   *** 
 **     **  **         ***  ***   **         **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727