UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

elektriskā lauka ietekme
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 06/11/2007 22:51

Vēlos uzzināt kā zem sprieguma esošie vai elektrosildošie vadi ietekmē cilvēku, ja pie tiem atrodas ilgāk par 6 stundām?

Re: elektriskā lauka ietekme
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 06/11/2007 23:41

Lai arī kā vadi ietekmētu, no tiem mūsdienās nu nekādīgi nav iespējams izvairīties. Var jau būvēu mežā guļbaļķu būdiņu, dzīvot pie sveču gaismas, uz hauzīti iet aiz stūra un veļu mazgāt strautā, tad nekāda starojuma no vadiem nebūs, bet vai tā būs dzīve? Paliks gan elektromagnētiskais starojums no dažādiem radio, televizijas un mobilā telefona raidītājiem, tā kā pilnīgi mūsdienu Pasaulē izvairīties nav iespējams. Elektromagnētiskais starojums var rasties tikai tad, ja tiek patērēta enerģia. Parasti elektrotīkla vadi jau neko īpaši neizstaro, jo tad vados būtu lieli zudumi un elektrība nesasniegtu lampiņu vai tējkannu.

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 07/11/2007 00:20

Ja divus vadus savij, lai traucējumi netiktu iekšā, un sekmīgi pārraida gigabitus, tad lineārā sistēmā jādara tas pats, lai traucējumus nelaistu arī ārā. Ir daudz literatūras par augstsprieguma (tipa 330 kV) līniju kaitīgumu, kas šķiet ticams, jo pat braucot ar velosipēdu mitrā laikā kutina pirkstus. Tomēr nedomāju, ka ievērojami spētu kaitēt sadzīves spriegums un strāvas. V.Bokalders ir stāstījis par ekranētiem instalācijas vadiem, tomēr, tā kā ekrāns dzēš elektrisko, bet ne magnētisko komponenti, es ieteiktu savīšanu un drošu (> 5 vijuma soļu) attālumu no vada. Vēl viens piesardzības princips varētu būt censties instalāciju veidot iespējami īsā kokveida struktūrā, nevis noslēgtos kontūros pa perimetru.
No juridiskā viedokļa cilvēkam pieļaujamās normas nosaka standarti, pirms gadiem Latvijā bija pieņemts kāds ES priekšstandarts par zemfrekvenci, tagad izskatās ir konkrētāki, ātrumā iekš www.lvs.lv pamanīju kādu LVS EN 61000-2-2:2002

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 07/11/2007 00:27

No priekšstandarta viedokļa 6 stundas bija tikpat kaitīgas kā 15 minūtes, jo drošības normām par pamatu bija vai nu silšana (cilvēka uzsilšanas laika konstante bija ap 15 min), vai impulsveida traucējumi nervu sistēmā, kur interesējās tikai par pīķa vērtībām.

Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 07/11/2007 02:22

dzīvo ar līdzstrāvu un IMHO nekādi starojumi no vadiem netraucēs.

Autors: EjTakTu (78.84.58.---)
Datums: 07/11/2007 06:34

Nu no sildošiem vadiem pēc 6 stundām būtu jāpaliek karsti :D
Vispār jau el.magnetiskā lauka ietekme pārāk jau nav pētīta. Takš, ja ar saliektu stiepli var atrast kabeļus tāpat kā āderes, tad nu tam laukam tas cilvis jāiespaido iraid. Ar tiem laukiem tāpat kā ar visu šai dzīvē. Vai tas šņabis, ēdmaņas, āderes, darbs, saule vai vējš - kas par daudz, tas ļaužiem par skādi :( Cilvis nu ir tāda būtne, kas tur daudz, bet ne ilgi :)
Nu tā sanāk, ka katram sava izturības robeža, un tās normas vairāk ķeksīšu lomai.
[www.videsvestis.lv]
Tomēr vairāk tiek runāts par augsfrevences iedarbību, zemfrekvences tīklus pārāk nepētot. Izņēmums varbūt ir augstsprieguma līnijas.
[iaptieka.lv]
[www.knaufstandarts.lv]

Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 07/11/2007 19:28

Kas attiecas uz augstām frekvencēm (mikroviļņiem), tad ir pētīta un daudz.

Es katru nedēļu mikroviļņu krāsnī pētu elektromagnētiska lauka iedarbību uz gaļu. Izstrādājot mobilo telefonu antenas, tiek lietoti tādi 3d struktūru elektromagnētiskie simulatori (IE3D, Fidelity, HFSS, u.c.), kur modelis ir telefona antena un cilvēka galva. Mierīgi var redzēt lauku, piemēram 2cm aiz galvaskausa, smadzenēs, acīs, utt. Tās laika intensitātes pie kurām šūnas sāk cepties atkarībā no frekvences ir zināmas.
Tas viss gan attiecas uz augstām frekvencēm (vairāk mikroviļņiem) un near field ietekmi.

Bet te laikam jautājums ir par 50Hz frekvenci, ja saprotu pareizi?

Autors: EjTakTu (78.84.58.---)
Datums: 07/11/2007 19:36

Pareizi, pareizi - jāpēta parastās cepeškrāsns iedarbība :D

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 08/11/2007 16:20

Liels paldies.
Mana ideja domāta pievērsties angļu dzīves stilam. Tā nosaka to, ka guļamistaba ziemā vispār netiek sildīta, tātad jāsilda gulta. Ja gultas madrača pamatni izveido no 4..5cm dz/betona, kurā iestrādāti sildošie 15..20W elektrovadi, tad gultai man pietiek ar 60..100W jaudu vai 4..5m sildošā vada betonā.
Tātad rezultātā, ja telpas siltumzudumi man ziemā ir 2000..2500J, tad gultai es aprobežotos ar šiem 100W jaudas.

Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 09/11/2007 03:46

Mans tēvs tā arī gulēja: neapkurinātā telpā , apakšā zem deķa sildošasi spilventiņš, kamēr gulta iesildās, tad uz mazāko jaudu, vai pavisam atslēdza. Telpā bija 5-7 grādi ziemā. Un nekas!!! Līdz 82 gadiem dzīvoja. Kaimiņš arī tā dzīvoja: līdz 98 gadiem kundze, līdz 101 gadam kungs! Un vēl: pēc pamošanās kārtīgi izstaipījās. Bet ja attīsta ideju par gultas sildīšanu tad var izveidot betona sildgultu no ūdens sitēmas grīdas apsildes bet pašu sitēmu ar elektrību sildīt: nebūs elektromagnētiskā lauka kaitīgās ietekmes. Vēl iesaku linu spaļu kārtiņu uzlikt- uzlīmēt, tad mazāku āderu starojumu saņemsiet. To varētu saukt par vēso guļamistabu...

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.