UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: Gatis čaklītis (85.254.178.---)
Datums: 02/04/2008 00:00

Labdien! Lūdzu kompetentu padomu, kurš ēku nenovestu pie sagrūšanas :)

Vēlos paša spēkiem veikt pamatu stiprināšanu 20x7m ēkai ar 0,5m biezām akmens sienām. Sienu augstums līdz vējdēlim ir 4m. Ēka ir VISMAZ 150 gadu veca, zeme ir mālaina un gruntsūdens līmenis ir diezgan augsts, sevišķi ziemā un pavasarī. Ēkai ir plaisas visos stūros apmēram 1-2m no stūra un vietām arī sienās pa vidu: logu aiļu vietās.

Vai pamatu stiprināšana būtu jāveic pa visu perimetru, jeb tikai stūros un plaisu vietās? Vai nepieciešams veidot arī īpāsu formu?
Cik platam un dziļam jābūt pamatu stiprinājumam, lai tas apturētu ēkas šķobīšanos?
Cik zinu, šāda tipa ēkām pamatos ir vienkārši sakrauti akmeņi bez saistvielām. Vai man būtu ieteicams šos pamatus kaut kā sasiet arī ar pamata stiprinājumu?

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 02/04/2008 11:54

Tev pietiek virs sienas izveidot monolīto dz/betona stingrības joslu. Papildus ieteicams organizēt virszemes ūdens novadi tālāk no ēkas, vismaz 3m.
Aprakstītās plaisas visticamāk ir no sala izcilājumiem, tapēc ka gruntis bijušas ļoti mitras.

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: Gatis čaklītis (85.254.178.---)
Datums: 02/04/2008 18:11

Paldies, Ivara Kungs, par padomu. Virszemes ūdens novadīšana šai ēkai tiešām ir problēma, kā izskatās, tā tas jau ir bijis diezgan ilgu laiku. To būs jāsakārto noteikti. Bet ko Jūs domājāt ar stingrības joslu VIRS SIENAS. Vai tas ir domāts mūra noslēgumā virs vējdēļa???
Ja tā, tas šobrīd ir reāli izdarāms,jo mansards izbūvei vēl nav neesmu ķēries klāt. Cik augstu to būtu ieteicams veidot, un droši vien tad tā stingrības josla jāsasien arī ar mūri ... ? Kaut gan pirmo reizi ko tādu dzirdu ... Un kā būt ar pamatiem, vai tos var atstāt mierā ???
Ja tomēr neesmu Jūs pareizi sapratis par to stingrības joslu, lūdzu paskaidrojat kā jūs to domājāt: "virs sienas monolīta dz/betona stingrības josla" ...
Jau iepriekš pateicos par atbildi ...

Ar cieņu, Gatis.

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: KOHINURS (84.237.165.---)
Datums: 02/04/2008 23:56

Nebrīnies, tas ir standarta risisnājums pie rekonstrukcijām.

Īpaši, ja jau esat nolēmis veidot mansardu, kas, pieļauju, visdrīzāk būs vieglākais risinājums - mansarda sienas konstrukcijas koka karkass. Tātad - vecā jumta (t.sk.mūrlata) demontāža, virs esošā mūra monolīta dz.bet. josla pa VISU perimetru (~ h=250-300 mm - armēta, prasīt būvinženieriem), ietverot arī saglabājamās nesošās sienas.

Par pamatiem atsevišķa saruna. Bieži vien atrok pa 2-4 m, taisa armētu piebetonējumu no abām pusēm (100-150mm), kuru savieno ar caurejošiem enkurāķiem.

Katrā gadījumā vajadzētu atsegt esošos pamatus un uzaicināt būvinženieri (ne jau tikai dēļ pamatiem - pie rekonstrukcijas profesionāļa padoms nebūt nev lieks, bet, ja nopietni, tad jau tik un tā legālai rekonstrukcijai vajadzēs projektu, bet projektam tā vai tā vajadzēs būvinženiera atzinumu.

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 03/04/2008 09:15

Pamatos aprakstītās problēmas visticamāk nav saistītas ar to nestspējas trūkumu. Tā, ka jūs minat, ka veidosiet mansarda izbūvi, tad visticamāk tā būs dzīvojamā ēka, kur ēkas 20*7m apjomā parādīsies arī kautkādas iekšējās sienas vai stabi, dūmeņi. Tātad zem tiem būs jaunie pamati, kas pārņems daļu no ēkas pārseguma un jumta slodzes. Tapēc papildus noslogojums uz esošām pildakmenī mūrētām sienām var būt pat samazināsies, salīdzinot ar sākotnējo. 4 m augstās sienas spiediens uz grunti dziezin vai pārsniegs 1,3..1,8kg/cm2. Netraucētu mālu grunts spēj izturēt pat līdz 6kg/cm2, galvenais neļaut to mērcēt.
Plaisas pamatos var injecēt ar speciālām javām. To diemžēl ar vienkāršām metodēm bez šāda darba pieredzes pašam grūti veikt. Iespējama plaisu virspusēja aizdare ~10..15cm dziļumā.
Saviem pamatiem virspusējo aizdari esmu darījis tā. Ar ūdens spiediena strūklu izskaloju no smiltīm. Manas ēkas pamatos smiltis. Tad iegruntēju ar dziļumgrunts un kaļķa piena jaukumu. Aizdarīju ar kaļķa javu pievienojot ~5% cementa. Tad siltināju no ārpuses un atgriezu smiltis atrakuma vietā tās blietējot.

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: zorge (83.223.136.---)
Datums: 03/04/2008 11:32

nez vai būtu prātīgi rakt vaļā pamatus ja ir aizdomas ka tie veidoti no akmeņu uzbēruma :/

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: Gatis čaklītis (85.254.178.---)
Datums: 03/04/2008 17:58

Paldies, Ivar. Paldies arī KOHINURAM. Par pamatiem būtu skaidrs. Atgriežoties pie jautājuma par stingrības joslu, vai tās augstums, kuru minēja KOHINURS (0,25-0,3m) būtu pietiekams? Man ir iespējas to veidot arī augstāku, jo uzliktais jumsts uz šī mūra neguļ. Tas ir balstīts uz stutēm, kuras balstās uz sijām. Nu neiedziļināšos par jumtu, jo to pirms manis ir mainījuši, un liekas, ka tam nav ne vainas. Tad atgriežoties pie tēmas par stingrības joslu. Cik pats saprotu, būtu tak nepieciešams šo stingrības joslu sasiet ar armatūrām kopā ar sienu ... ? Un kāds būtu optimālais šīs joslas augstums ... ?

Ar cieņu, Gatis

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 04/04/2008 08:32

Joslas augstumu netieši var piesaistīt platākajai projektētai vai esošai ailai. Ja aila būtu 2,5..3m plata, tad empīriski stiegrotās joslas augstums būtu 1/10 daļa no ailas platuma, respektīvi minētie 25..30cm. Taču lai pateiktu objektīvi kādam no jūsu projektā iesaistītajām atbildīgajām pusēm - arhitektam, būvinženierim, tehniskajam uzraugam vai būvdarbu vadītājam būtu jāredz idejas kopskats.

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: andris pipars (212.93.105.---)
Datums: 15/07/2011 14:58

jautājums par pamatu stiprināšanu.pamatu augstums 50-60-70cm.saplaisājuši un slīd prom pamatu stūri.ko vajadzētu darīt,lai saturētu kopā šos pamatu stūrus.pamati veidoti uz akmens krāvuma.

Re: Pamatu stiprināšana vecai akmens ēkai
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (---.wapgw.bi.lt)
Datums: 15/07/2011 18:44

"ko vajadzētu darīt,lai saturētu kopā šos pamatu stūrus.pamati veidoti uz akmens krāvuma." .. tad vajag sīkāku aprakstu, vai uz pamatiem ir ēka, kāda ēkas konstrukcija, vai ir lietus novads no jumta un kur tas beidzas.. pie ēkas stūriem, kas par gruntīm, kāds reljefs ap ēku..
Visumā ir injekcijas metodes, kas ļauj akmens krāvumā iestrādāt javas - pamatos cementa javu.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **   *******   ********  **    ** 
 **     **   **   **   **     **  **    **  ***   ** 
 **     **    ** **    **             **    ****  ** 
 **     **     ***     ********      **     ** ** ** 
  **   **     ** **    **     **    **      **  **** 
   ** **     **   **   **     **    **      **   *** 
    ***     **     **   *******     **      **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727