UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: mauriņš pavasarī
Autors: EjTakTu (87.110.16.---)
Datums: 12/06/2008 17:22

Te nu noder Didža "interesantā, bet pilnīgi nederīgā" informācija. Lieta tāda, ka zālājs, kurš nav mākslīgi sēts ir mazāk kopjams, izturīgāks pret izdegšanu, izmīdīšanu utt. Tas tāpēc, ka dabīgi iesējas un izaug augi, kas vispiemērotākie dotajai augsnei. Dažreiz jau sākums liekas šaušalīgs, jo pirmās parādās nezāles. Tās apļauj un tālāk jau parādās interesantāki augi. Protams, ja mauriņa kopšana ir relaksējoša un platība ir neliela, var ņemties ar pucēšanu, laistīšanu, aerāciju, mēslošanu, utt. Tas jau katra paša ziņā. Takš ieaudzēt augus, kas nav paredzēti konkrētai augsnei ir darbietilpīgs un padārgs pasākums.
Kas ta sēklām parasti rakstās uz etiķetes - saulainām, daļēji saulainām, ēnainām vietām. Vēl dažādi garumi. Vietējām vēl nedaudz sastāvs. A kāda augsne - mālaina, smilšaina, kūdraina, sārmaina, skāba, sausa, mitra? Tas parasti pie kājas. Lai pareizi mēslotu, jānosaka vismaz augsnes skābums, jebšu pH līmenis. Varbūt augsne jākaļķo, bet varbūt ne. Tāpēc dabīgi ieaudzies mauriņš ir praktiskāks...

Re: mauriņš pavasarī
Autors: Didzisp (78.84.123.---)
Datums: 12/06/2008 19:51

EjTakTu saka pilnīgu taisnībi. Katra augsnē aug savādāka zāle un tas tikai liecina, ka katrai zemei vajag savu zālāju, bet bodē pirktu zāli ir grūti visur vienadi ieaudzēt.Protams, ja ņemās kā garaamgaajeejs , tad jau var kautkadu rezultatu sasniegt, bet nu, manuprat, nav nopietni tā čakarēties ar zālāju.
Dabīgam zālājam ir pilnīgi pie kajas saususms. Protams, zāle saulē izdeg un nodzltē, bet pēc lietus atkal viss zazaļo. Godīgi sakot, es pat neiedziļinos, kur tā jaunā zale rodas. Pļaut zāli gan sausa laikā nevajag. Visvairāk jau zālājs cieš ne no nopļaušanas, bet gan no ta, ka saule izdedzina zāles jaunos dzinumus un ar laistīšanu pret to nevar cīnīties.
Varu pastastīt vēl vienu neordinaru zālāja variantu. Man zālājā ļoti labprat aug sūna un es pret to nemaz necīnos. Daļa zālāja ir pārvertusie biezas sūnas paklāja, pa kuru ir ļoti patīkami staigāt ar basām kājām. Tāds sūnu "zālājs" ir zaļš visu gadu un pļaut to vajag ļoti reti. Droši vien, uz maza zemespleķa, daudziem tāds "zālājs" nebūs pieņemams, bet man zālājs aizņem kādu pus hektāru un varu atļauties audzēt sūnu.

Re: mauriņš pavasarī
Autors: Pow (159.148.161.---)
Datums: 12/06/2008 19:58

Man sastāvs ir ļoti labi zināms - sarkanā auzene (1/2), ganību airene (1/4), pļavas skarene (1/4). Nedomāju, ka tie ir kaut kādi eksotiski augi, kas ir kaprīzi attiecībā uz augsni.
Tas kas saaug dabīgi ir galīgi garām. Bet par gaumi nestrīdas. Un visvairāk izdedzis, lai cik tas arī smieklīgi nebūtu man ir ziemeļrietumu pusē dabīgi saaugušais sviests. Pļauju tāpat kā stādīto zālīti.

Re: mauriņš pavasarī
Autors: aae (84.237.208.---)
Datums: 12/06/2008 20:37

nu mēs te diskutējam par atšķirīgām lietām - māja pierīgā ar zālāja laukumu līdz 1000kvm, un māja laukos ar pushektāru un vairāk apkārt. Katrā gadījumā pilnīgi atsķirīgas prasības - protams, ka Didzim tehniski un finansiāli to pushektāru uzturēt "istabas tepiķa" kvalitātē liksies lieka čakarēšanās. Savukārt man pagalmā 1000kvm apkopt neko daudz neprasa - reizi nedēļā nopļaut un rudenī/pavasarī kādu dienu ieplānot tīrīšanai, mēslošanai, aerācijai.
Ar sētās zāles ieaugšanos arī nekādas problēmas nav, pakonsultējos ar dārznieku, nopirku Barenbrug (Beļģijas laikam) zāles maisījumu un otrās sezonas beigās jau bija tāds dikti OK mauriņš, ka kaimiņi acis bolīja :)


Re: mauriņš pavasarī
Autors: aae (84.237.208.---)
Datums: 12/06/2008 20:39

garaamgaajeej - tā nomātā tehnika aerācijas bija kautkāda tāda?

[www.tapeksnoma.lv]

Re: mauriņš pavasarī
Autors: Pow (62.85.110.---)
Datums: 23/07/2008 13:25

Varu atbildēt uz savu uzdoto jautājumu iepriekš. Audzēt garu un gaidīt kad izsēsies sēklas nav nekādas jēgas. Vajag vienkārši samēslot ar minerālmēsliem, kas satur daudz slāpekļa un nedēļas laikā zāle saaug ļoti bieza un tumši zaļa.
Vienīgā problēma, ka minerālmēslus nevar tā vienmērīgi izsēt ar roku, tāpēc vietām ir tumšāka un biežāka, vietām nē. Bet šo problēmu es risinu mēslojot vēlreiz pēc nedēļas un aizpildu tās vietas kur iepriekšējo reizi nesasējās.

Re: mauriņš pavasarī
Autors: GG (---.seesam.lv)
Datums: 23/07/2008 13:29

Minirālmēslu izsēšanai ideāli der sējmašīnītes, iesēju gan mauriņu gan minerālmēslus. Sezonas karstumā pirku pa ~20 Ls. Tagad RIMI izpārdošanā bija pa ~6.

Re: mauriņš pavasarī
Autors: aae (159.148.12.---)
Datums: 24/07/2008 09:35

Man ir līdzīgi novērojumi, kaisot minerālmēslus ar roku, rezultāts labs bet nedaudz pleķains. Arī biju izdomājis nākošā reizē izmantot sējmašīnu, liekas, kādā veikalā pat redzēju nevis "sējmašīnu" bet "mēslošanas mašīnu".

Re: mauriņš pavasarī
Autors: garaamgaajeejs (---.tkb.lv)
Datums: 24/07/2008 16:26

>>aae, liekas ka jā visādā gadījumā ņēmu rami, bet liekas ka līdzīgs bijar benzīna motoru un diezgan smags...bet efektivitāte zero.

Pow----daudz slāpekļa dzen garumu ok, jā.krāsa tumši zaļā gan nav īsti smuki...par gaumēm nestrīdas, bet man napatīk. Labāk ar normālu komplekso _pavasara variantu kur slāpeklis ir vairāk, tas nepadara zāli pārāk tumšu.

attiecībā uz to ka dabīgs mauriņš ir labāks....nu ja man būtu 10ha tad jā...varbūt
bet citādi sētais noteikti ir labāks! vienveidīgāks.
Pagājušā gadā augustā sēju nelielu gabalu septembra beigās jau bija 2-3reizes pļauts un smuks- tas par ātrumu.
pats agrāk rakstīju ka atstāju lai pati izsējas ...nekad tā nedariet mājā!
izsējās tikai tos cietos dzeltenos stiebrus kas palika...nost nevar dabūt.
ja ir kāds melns pleķis-jāiesēj un viss. 3ned. un būs aizaudzis.


Re: mauriņš pavasarī
Autors: Pow (62.85.110.---)
Datums: 24/07/2008 17:01

garaamgaajeejs, vai tad tev viņa pec mēslošanas nepaliek tumšāka kā bija? Man gan grūti aprakstīt to atšķirību, bet tā krāsa kas bija, bija ļoti gaiša. Tagad viņa ir spilgti zaļa, bet manāmi tumšāka.
Kāds ir kompleksais pavasara variants un cik % slāpekļa tur ir? Es mēsloju ar 20%, tāpēc ka veikalā neku vairāk nevarēju atrast. Būtu atradis lielāku slāpekļa saturu, noteikti ņemtu tos.

Varbūt kaut kur var nopirkt tīru slāpekli?

Ja kas, urīnā ir 80% slāpekļa, tā ka tā štelle ir ideāla kā mēslojums. Tikai daudz vajag :)

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **   *******   **     **  ********  **    ** 
       **  **     **  **     **     **     **   **  
       **  **     **  **     **     **     **  **   
       **   ********  **     **     **     *****    
 **    **         **  **     **     **     **  **   
 **    **  **     **  **     **     **     **   **  
  ******    *******    *******      **     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727