UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ja būvē lapeni dārzā, ko darīt ar "būvvietu" ? Jo lapeni sāk būvēt kādus 20 cm virs zemes, lai ir kāda gaisa sprauga cik sapratu, bet zālājs neaugs zem lapenes ?
Autors: Jevgēņijs (87.110.166.---)
Datums: 03/06/2009 23:41

Ja būvē lapeni dārzā, ko darīt ar "būvvietu" ? Jo lapeni sāk būvēt kādus 20 cm virs zemes, lai ir kāda gaisa sprauga cik sapratu, bet zālājs neaugs zem lapenes ?

Re: Ja būvē lapeni dārzā, ko darīt ar "būvvietu" ? Jo lapeni sāk būvēt kādus 20 cm virs zemes, lai ir kāda gaisa sprauga cik sapratu, bet zālājs neaugs zem lapenes ?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 04/06/2009 09:05

Tieši tā, zālei ir nepieciešams mitrums un saules gaisma.
Praksē zemes velēnu var izņemt, bet to ilgstoši saglabāt ar zālāja sakņu sistēmu būtu problemātiski. Tapēc laikam vienkāršakais risinājums, lapenei, kas nav atbildīga būvkonstrukcija, veidot pamatu tieši uz zāles virsū. Lapenes perimetrā uz velēnas uzliek betona apmales. Uz apmalēm novieto vainagkokus. Lapenes grīdai uzklāj polietilēna plēvi, kuru apber ar granti ~5cm slānī. Tad izbūvē konstrukciju.
Cik esmu redzējis pārdošanā ir tents veida lapenes ar noceļamu jumtu. Ja lapenes izmantošana aprobežota ar 1..2 vasaras mēnešiem, vai nav prātīgāk izmantot šādu pārvietojamu lapeni. Tad ik pēc 2 nedēļām to pārvietojot iespējams saglabāt zālāju.
Taču par zālāju labāk jautāt citiem speciālistiem.

Re: Ja būvē lapeni dārzā, ko darīt ar "būvvietu" ? Jo lapeni sāk būvēt kādus 20 cm virs zemes, lai ir kāda gaisa sprauga cik sapratu, bet zālājs neaugs zem lapenes ?
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 04/06/2009 11:38

Man šķūnis ir uz stabveida pamatiem 20 cm no zemes. Es darīju tā - pa visu šķūņa laukumu, kad stabi bija sabetonēti noraku zēli nost, gluži līdz smiltīm neraku melnzemi nost, bet nu lāpstas dziļumu, ap 20 cm. Uzklāju ģeotekstilu - pašu lētāko no K-rautas, un vietā savedu baltu smalko smilti. Nolīdzināju un viss. Nekas tur absolūti neaug, pat netaisās. Pirmkārt tur ir sauss, otrkārt tumšs. Protams malās, kur gaisma tiek klāt kaut kas noteikti augs, ja būs atstāta zāle. Man smiltis beidzas apmēram 10cm ārpus šķūņa perimetra. Gads ir riņķī un pagaidām pat nedīgst. Es tomēr zāli neatstātu, nafig viņa tur ir vajadzīga. Cik tur tā darba norakt?

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.