UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Evian (194.19.224.---)
Datums: 19/11/2009 17:32

Mani ari sis nodoklu jautajums loti uztrauc. Esam celtniecibas stadija. Ja butu zinajisu ka nakotne vispar bus jamaksa nodolis par pasu celtu maju, butu izvelejusies drizak dzivokli ar kompaktu kvadraturu. Bet majai ka jau majai, gan garaza, gan pagrabs, gan sauna, gan noliktava nav klat. Un par to visu jamaksa nodoklis. Pie tam looooti ieverojams. ARPRATS! Tak vel kredits jaatmaksa, nu kur lai cilveks dabun taadu naudu!

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: IneseX (---.eth.net.microlink.lv)
Datums: 20/11/2009 09:45

Man būvinspektors jau pirms 2 gadiem teica, ka teorētiski var uzlikt sodu par to, ka dzīvo nepabeigtā mājā. Tikai ar smaidu piebilde, ka nezinot nevienu gadījumu, kad tas reāli arī būtu uzlikts.... Man domāt, tas vairāk domāts mūžīgajām būvēm, ko tā arī nekad nepabeidz, lai nemaksātu nodokļus....

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Riģipsis (---.btv.lv)
Datums: 20/11/2009 11:04

Par Austrāliju,
Par cik pats taisos tur doties, pamatā britu likumdošana un tradīcijas, šis tas no jeņķiem. Bet klimats dažāds, tas ir vesels kontinents, tropi ziemeļos, tuksnesis pa vidu un normāli subtropi dienvidos.
Bet nedomājiet ka tur nav auksts, un siltumizolācija viņiem ir sveša, silda ar kondicionieriem ziemā, ar saulīti vasarā, mājiņas no sendviča uz koka karkasa ar foliju,
kā viesulis nāk tā aiznes. Lielajās pilsētās kā pie jeņķiem.

Par tām stulbajām likumdošanas izmaiņām necepieties, jo kretīni EM tās izpūš vienu katru dienu.
Dabā izskatās savādāk. Atnāk inspektors, nelaid iekšā. Atsūta pavēsti vai soda kvīti,
neņem laukā no pasta. Bez tam vienmēr var sarunāt, jo tā būvalde tak uz kukuļiem vien turas pie mums te Latvijā.

Pamēģini kukuli iedot Austrālijā, čoks garantēts.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: m. (78.84.91.---)
Datums: 20/11/2009 13:18

Tropu joslā- kontinenta vidienē un R- daļā, plešas tuksneši. Vasarā gaisa temperatūra ir ~ +30 °C, ziemā~ +10 °C. Subtropu josla- D- daļā. Gaisa temperatūra vasarā~ +22 °C, ziemā~ +10 °C. Australija.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 20/11/2009 13:49

Tiešām mīnus grādi nav vai reti
[www.auinfo.com]
un arī žurnālā neesmu manījis ainavas ar sniegu, bet, ja tā - kāpēc arī viņi būvē salmu mājas? Tikai pret karstumu?

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: spk (131.207.242.---)
Datums: 28/12/2009 10:39

Šorīt uzdūros vienai niansei (jurista komentāram) par nākamgad atpogājamo nodokli.
"Ar 2010. gada 1. janvāri nekustamā īpašuma nodoklis tiks piemērots arī ēkām, kas ir kadastra reģistrā reģistrētas, bet nav nodotas ekspluatācijā."
Tas priekš tiem, kas vicināja pirkstus, ka mierīgi turpinās dzīvot ekspluatācijā nenodotā mājā, un neko nemaksās :) Kā jau iepriekš citā tēmā minēju, pašvaldības tādu dzīvošanos pieļāva tikai viena iemesla pēc - no tā budžetam nebija nekādu izmaiņu, tagad izmaiņas būs, faktiski valsts piespiež pašvaldības šo lietu sakārtot, un pašvaldības, domāju, to samērā nikni darīs.
Bet tas nu tā. Mani vairāk interesē, kā ēkas dabūs līdz kadastram. Domāju, ka procesam būs sakars ar būvatļaujas pagarināšanu, būvinspektoram pirms pagarināt būvatļauju ir tiesības (pienākums?) apsekot objektu, un, ja nemaldos, arī tiesības pieprasīt jaunbūves reģistrēšanu. Kāds zin precīzāk?

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: aaaa (78.84.173.---)
Datums: 28/12/2009 11:19

Kadastrā māja ar visu tās vērtību parādās uzreiz pēc inventarizācijas veikšanas. Precīzi zinu no kaimiņa pieredzes - uztaisīja inventarizāciju, bet māja vēl nav nodota. Stāv iekš kadastrs.lv kā briedis.
Bet par nodošanu runājot - nu tādā gadījumā viņiem pašiem būs jāmaina nodošanas noteikumi, jo man tur, piemēram, skaidri un gaiši ir aprakstīts, kam jābūt pabeigtam uz nodošanu - tādām lietām kā žogam, fasādei, piebraucamam ceļam, labiekārtotai teritorijai utt. Tur to noteikumu ir tik daudz, ka es būdams īstens birokrātijas piekritējs varu bakstīt ar pirkstu un teikt - ha, a oficiālas mājas numurzīmes ta man nav, a rakstīts, ka vajag, karoga turētāja man nav, bet rakstīts, ka vajag utt., a naudas ta man nav, tātad to pabeigt nevaru un nodot nevaru. Es jau nu netaisos ar savu transportu vest šurp kaut kādus sanitāros liekēžus darba laikā, kas atbrauks, ieliks ķeksīti un aizbrauks. Un pēc likuma, viņi man nevar nepagarināt būvatļauju, jo, kamēr viss nav nokārtots, būvatļauja ir jāpagarina. Cita lieta ir par sodiem par dzīvošanu pirms nodošanas.
Lai vienkāršo nodošanas procedūru, ka atnāk reāli vietējās būvvaldes komisija, jo, galu galā, tur tomēr strādā izglītoti arhitekti un būvinženieri, kas atbrauc un pieņem ēku ekspluatācijā. Viss. Kad tas būs, cilvēki arī masveidā nodos. Jo tāpat tie visi citi ir absolūti ķeksītim un ne po ģelu. Nu ko redz, piemēram, skursteņslauķis vai ugunsdzēsējs, kad apdare pabeigta, ne viņš redz kā tas skurstenis ir pieslēgts jumtam, kas reāli ir vienīgā vieta, kur sākas ugunsgrēki, ne ko. Un kādu atzinumu var dot elektriķa špargalka, ja viņš pats to lietu nav taisījis, jo tas, kas taisīja, jau ir tālēs zilajās. Farss, nekas vairāk.
Mums te pievērš uzmanību pilnīgi nenozīmīgām lietām, bet elektrībai, kas ir Nr1. ugunsgrēku avots ne. Skandināvijā un visur citur jevropā, cik zinu, elektroinstalācijas drīkst ierīkot tikai sertificēti elektriķi, mums po - pats esmu redzējis pa diagonāli savilktus vadus un labākais - dušas telpā tieši virs dušas - kabelis savienots satinot ar pirkstiem, un aptinot ar izoleni, a tur piekaramie griesti un attālums no dušas neliels :)
Muļķu zemē muļķu likumi.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: spk (89.207.243.---)
Datums: 05/01/2010 14:47

Es teiktu tā - drīzāk to komisiju nevajag, nau ko viņiem uz fasādēm lūrēt, par pagalmu degunus raukt un pētīt tapetes un aizkarus. Vecpilsētās varbūt vajag, bet citur nafik.
Bet visus pārējos vajag, tikai varbūt kautkā cilvēcīgāk, saprotamāk. Nav jau nekas slikts, ja elektriķis dod atzinumu, tāpēc jau viņam personīgi nav jaložņā pa griestiem kabeļus velkot. Nav jau slikti, ka par vidi rūpējas, neļauj visiem savas kakas pa tiešo grāvī novadīt, tikai tie viņu izdotie "noteikumi" tādi ar smaciņu. Nav jau slikti, ka SVA gādā par higiēnas prasībām, bet nu tās viņu prasības brīžiem tik debīlas.
Ar to es gribēju teikt - princips jau nav slikts, tik tas izpildījums ir tāds, kāds ir.
Bet nu atgriežoties pie jautājuma. Tātad - nodošana ekspluatācijā atkal vairs nav svarīga, jo nodokli iespējams iekasēt arī bez tā pasākuma. Mani vēl aizvien interesē, vai pagarinot būvatļauju, būvvalde var pieprasīt veikt jaunbūves uzmērīšanu un līdz ar to kadastrālās vērtības noteikšanu. Man arī līdz šim bija jaunbūve, ar kadastra vērtību, savukārt nodošana ekspluatācijā šo vērtību ne pa kapeiku neizmainīja.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Liels apsurds (194.19.224.---)
Datums: 06/01/2010 10:37

Tas principa nozime ka tev var uzlikt maksat nodokli par nepabeigto maju, gan ari uzlikt sodu par dzivosanu nepabeigtaja maja.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Viesturs 470 (85.254.150.---)
Datums: 06/01/2010 11:12

Lai gan liekas ka šie noteikumi ir kārtējais murgs, politiskajā procesā tas izskatās pavisam citādi, jo tā vienmēr ir cīņa par naudu, varu un ietekmi.
NĪN jau ir 100% pašvaldību nodoklis un kā zināms nav bijis tāda brīža kad nenotiktu cīņa starp valsts centrālo varu un pašvaldībām. Domāju ka ši joma būs viens no argumentiem šajā mūzīgajā cīņā. Pašvaldība kaut ko ierunāsies par naudas trūkumu savu funkciju pildīšani - valsts pretī a jums tur pilnas pļavas ar eksplutācijā nenodotajām mājām takā kasējiet nodokļos vai soda naudās.
Un šajā situācijā es gan neņemos apgalvot, ka vietējam būvvaldes darbonim būs vienalga vai tu tur dzīvo vai nē, jo viņa darbības kritērijs visos laikos ir bijis cik pārbaudes veiktas un cik pārkāpumi konstatēti !

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: spk (89.207.243.---)
Datums: 06/01/2010 12:29

Man, piemēram, neko vairs nevar uzlikt, jo ekspluatācijā nodevu. Maksāšu nodokli nost. Un ziniet - 20 Ls gadā es varu atļauties. Tas tā, atkāpei.
Es no cita viedokļa - man ir vairāki koriši, kuri nav nodevuši ekspluatācijā. Dažiem ir jaunbūves reģistrētas, dažiem nav. Vot i domāju es - cik ilgi nemaksās tipa tie paši viltīgākie :)

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: andris123456 (---.apollo.lv)
Datums: 02/03/2010 17:29

Starp citu - tieši šobrīd - nodot ekspluatācijā - nav nekādu problēmu, jo nododot ziemā ( no Decembra līdz Martam ) to izdarīt ir vieglāk ...

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: E (212.93.100.---)
Datums: 02/03/2010 22:48

kāpēc vieglāk?

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: mw (81.198.66.---)
Datums: 03/03/2010 15:48

Vieglāk, jo viss apsnidzis, un ir daļa darbu ko var pieņemot objektu var atlikt līdz vasarai.

Es šobrīd esmu nodošanas procesā, nav sarežģīti, bet maksās ap 600Ls un aktīvi jādarbojas līdz finišam.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: andisk26 (---.teliamtc.lv)
Datums: 03/03/2010 17:04

mw Wrote:
-------------------------------------------------------
> Vieglāk, jo viss apsnidzis, un ir daļa darbu ko
> var pieņemot objektu var atlikt līdz vasarai.
>
> Es šobrīd esmu nodošanas procesā, nav
> sarežģīti, bet maksās ap 600Ls un aktīvi
> jādarbojas līdz finišam.


Jautājums, kurā Latvijas vietā nodod, un vai šitos visus tev arī prasa ?
Man Rīgā :
Inventarizācija ~200 Ls
Sētas novietojuma mērnieku akts ~150 Ls
Mājas novietojuma akts ~150 Ls
Elektro mērijumi ~50 Ls
Skursteņslauķa akts ~50 Ls
SVA ~50 Ls
Satiksmes departaments ~10 Ls

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 31/05/2010 20:41

Vai mazs, bet lietderīgs solis nevarētu būt arī Tavs priekšlikums birokrātijas mazināšanai?
[www.mk.gov.lv]

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **    **  ********  **     **  ******** 
  **  **   ***   **  **    **  **     **  **       
   ****    ****  **      **    **     **  **       
    **     ** ** **     **     **     **  ******   
    **     **  ****    **      **     **  **       
    **     **   ***    **      **     **  **       
    **     **    **    **       *******   ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727