UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ugunskura vieta
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 22/06/2011 10:20

Māja uzbūvēta, zāliens iekopts, nāk Ligo svētki, gribas ugunskuru.
Vai kāds var padalīties ar veiksmīgu risinājumu, tā lai nepaliek pēcāk 2x2 metri izdedzis pleķis.
Varbūt kāds var pastāstīt par ugunskuru kastroļiem? Esmu redzējis, veikalā izskatās smuki, bet lietotāji (2 gab. esmu runājis) saka ka uguns kastrolī nedeg.
Ar kastroli es domāju metālisku bļodu kas uzsēdināta uz kājām.

Re: Ugunskura vieta
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 22/06/2011 11:26

Jāņuguni kastrolī nesmacē :)! Tas jau būs izsmiekls nevis ugunskurs un kā pār tādu varēs lēkt pāri? Vai tad tikai vienu reizi taisies Jāņus svinēt un tikai reizi gadā ugunskuru dedziāt. Normāli , ka pie mājas ir pastāvīga vieta ugunskuram, nevis tikai šasļiku cepamais bleķa bundulis. Nu jā, ko tad nu es saprotu no pilsētas dzīves:)

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 22/06/2011 12:42

Ja ir, piemēram, veci ķieģeļi, var salikt ugunskura pamatu ar 12 cm ventilācijas spraugu apakšā.

Autors: Alby (80.232.170.---)
Datums: 22/06/2011 12:59

Vo vo, man ar šāds pats jautājums. Ar negribas izdegušu pleķi zāliena vidū.
Tāds kastrolis būtu labs, dedzini kur gribi.

Autors: Didims (78.84.110.---)
Datums: 22/06/2011 13:36

Pie mājas jau tād uguns vieta allaž noder. Ne tikai uz jāņiem, bet arī kādus liekos zarus, kokgabalus nodedzināt. Man patika paziņam ugunskura vietai apmēram metru plata bruģēta apmale - kad kurina pa mazo, tad ugunskurs tam atvēlētajā vietā, kad zarus jādedzina, tad var arī plašāk paraut, pēc tam vien pelnus čupā saslaucīt un no vidus pa laikam izgrābt un paskats allaž akurāts.

Tās veikalā pērkamās bļodas man'prāt dārgas un no pārlieku plāna bleķa locītas. Vienā viesu namā redzēju no pad.laiku dzelžu mucas valcētu galu nogrieztu apmēram metra diametrā, bet blakus vienalga bija klasiskā uguns vieta, jo tajā bļodā degot tikai kārtīgi krāvumi, kad paliek mazāka uguns tad paliekot švaki ar gaisa piekļuvi. Saurbti caurumi no apakšas jau bija, bet tie ātri aizbirst ar pelniem, tad laikam jāliek riktīga reste, bet tad vienalga apakšbļodas būs melns pleķis.

Autors: ruukiitis (---.telekom.lv)
Datums: 22/06/2011 13:49

Ir 2 dažādas lietas, viena mangālis kur cept šasliku - tādā protams jāņuguns tas ir fui,
otra reāls kastrolis kas pacelts virs zemes ~30 cm. un tajā tiešām kurās uguns.
Tas ko zinātāji saka ka uguns nekuras jo slāpst.
nu un trešais jautājums kur tādu dabūt??? Es stādījos priekša par Vecmāmuļu lielo kartupeļu katlu kas agrāk tika likts uz plītīm / krāsnīm uz dzīvas ugums. (kāds 25-40 litru lieli)

Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 22/06/2011 15:45

Man čoms pagājušajos jāņos tādu sarūpēja - pirka kaut kādā tipa Depo vai cenuklubā, neatceros, bet esot bijis visiem par lielu pārsteigumu dikten labs. Uz 4 akmeņiem uzlika to lēzeno bļodu un normāls ugunskurs esot bijis līdz pat rītam, pat labāks par pie zemes esošu, jo smuki ierobežots.
Par izdegušo pleķi - es izdarīju eksperimentu - dabīga zāle ugunskura vietā ilgi neaug, bet iesēta izdīgst un pleķi pilnībā aizaudzē pēc pāris nedēļām. Sadeg zāles saknes un potenciālās sēklas, bet pašai zemei kā tādai absolūti nekas nenotiek, tieši otrādi - tā vieta mēslojas ar kāliju un nedaudz fosforu, plus visi mikroelementi. taisi normālu ugunskuru, pēc tam nogrāb pelnus, uzirdini, iesēj zāli un aizmirsti.

Autors: EjTakTu (78.84.61.---)
Datums: 22/06/2011 22:22

2X2 metri izdedzis pleķis?
Vakar un šodien.
[www.failiem.lv]
Zemē izrakta bļoda, izlikta ar akmeņiem. Kūru vakar, saulgriežu naktī. Iepriekšējā reize pirms 3 nedēļām. Man gan to ugunskura vietu vajag biežāk nekā 1X gadā, jo padaudz lielu koku. Kā stiprāks vējš vai kas cits, tā zaru jūra. Alternatīva ir zaru smalcinātājs, bet neesmu sadūšojies ;)
Apkārt ugunskuram, ārpus akmeņiem parasti ir plika josla no 10-15 cm, kas palēnām atkal aizaug. Tā gan vairāk veidojas, no pāri pārkritušiem zariem, pagalēm, nevis no pašas uguns.

Autors: ruukiitis (---.telekom.lv)
Datums: 29/06/2011 16:50

padalīšos atklājumā.
līdz līgo naktij, protams, neko neizdomāju un atkal izdegušais zāles pleķis...
Bet tad norīta nāca apskaidrība - Dārzā bija nomētājusies vecā tipa ķerra (pad laiku "stroikās" tādas bija - riktīgs čuguns un dzels ritenis).
Kautkādu iemeslu dēļ sieva to izmantoja par garšaugu audzētavu (nekas prātīgs tur protams nekad nav audzis).
Tā ka taisnība vien ir ka otrajā rītā kad ir "grūti" vienmēr galvā lien pareizās domas.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.