UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

elektrība/ labi ka tā
Autors: lex (80.232.213.---)
Datums: 30/06/2005 16:51

Vakar sanāca tā, ka tikai ar ķermeņa pašmasu krītot “atlipinājos” no dvieļu žāvētāja.
Kāpu ārā no vannas, vēl iekšā bija ūdens un ar vienu roku ritīgi iekrampējos dvieļu žāvētājā. Pat tagad otrā dienā vēl plecu muskulis pēc krampja saraušanas sāp ne pa jokam. Agrāk domāju ka normāla padarīšana zemot ar pie trubām, tagad domāju paldies Dievam manā vietā nebija bērns.
Lūdzu padomu, vai manā dzīvoklī būtu caursists kāds vads, kā vispār būtu jārīkojas lai atrastu to gudrīti stāvā kurš kaut ko sazemojis ar trubām, vai tā varētu būt ka kāds 0 būtu pievienojis trubām, vai šajā gadījumā nevajadzētu sist korķus ārā. Vai šādu problēmu var atrisināt no stojaka un dvieļu žāvētāja savējo posmu pārmontēt ar plastmasas trubām, vai nebija celtniecības prakse (māja brežņevene) ka pašas trubas pagrabā zemēja un tagad kāds atvienojis zemējumu. Kurā institūcijā vispār varētu vērsties ar šādu problēmu, cik saprotu Latvenergo atbildība tikai līdz skapim.

P.S. Meklēju elektriķi instalācijas pārvilkšanai 2-bu dzīvoklī divās kārtās.

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: Rx (---.ardi.lv)
Datums: 30/06/2005 21:26

Tā ir liela problēma-ūdens cauruļu aizsardzība no sprieguma potenciāla daudzīvokļu mājās. Daudzi visu kas atrodās zem sprieguma vannas istabās un virtuvēs "iezemo!" uz ūdens cauruli, domādami ka tā ir zemes vads. Bet tā tas arī var nebūt: savienojumu vietās lieto dažādus blīvējuma materiālus kas būs izolātors! Un ja Jūsu vannas istabā nav savienoti savā starpā visi metāla priekšmeti (Vanna, Mazgmašīna, krāns) tad starp tiem var būt potenciālu starpība- spriegums!!! Ja tie būs savstarpēju savienoti, tad vienīgā iespēja dabūt strāvas triecienu būs pret zemi-klonu-grīdu, bet tas jau būs ne tik traki...Spriegums caurulēs parādās, ja kāds pieslēdz bojātu elektroierīci un strāva uz zemi nenoplūst- caurule ir izolēta pret zemi, vai gandrīz izolēta. Atrast vainīgo var vienīgi kontrolējot potenciālu un atslēdzot visu elektrību dzīvokļos pēc kārtas, vai labāk visus un tad katru dzīvokli pēc kārtas, pieslēdz atpakaļ, kamēr parādās spriegums.....Tas arī būs vainīgais. Bet tas neizslēdz to, ka kāda veļas mašina uz to mirkli ir izslēgta un tās bojājums netiek atklāts

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: lex (80.232.213.---)
Datums: 01/07/2005 00:08

Domajot par šo problēmu, paceļas jautājums vai mani var pasargāt RCD (residual current protective device) (nezinu kādu jēdzienu mums lieto), ja veca tipa māja un apstākļi sekojoši :
-instalācijas veids dzīvokļos: fāze un darba nulle
-zemojuma nulles nav (liekas ka pat līdz skapjiem zemme nav aizvilkta)
-elektroierīču zemošanas tradīcija dzīvokļos nevienveidīga
-pieļaujams, ka stāvā tiek izmantostas elektroierīces, kurās fāzi caursit uz korpusu utt.
Laikam jau pirmais solis tiešām izlīdzināt potenciālus, manā gadījumā dvieļu žāvētāju stāvvadu ar karstā/aukstā ūdens trubām, savienojot ar vadītāju.
Pirms tam gribētos izmērīt šo potenciālu starpību, jo pastāv aizdoma, ka kāds gudrītis "savā zagļa principā" ņem nulli no trubām, jeb es maldos un tā elektrību nezog. Vai to var izdarīt ar multimetru

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: olegs (62.85.69.---)
Datums: 01/07/2005 00:41

Sakām no gala, par to instalācijas pārvilkšanu, pajautājiet elektriķim ko viņš zina par Latvijas Valsts standartu (LVS) “Izbūves noteikumi lietotāju elektroietaisēm līdz 1 kV”, īpaši par 4-41.daļu: Drošības līdzekļi - Aizsardzība pret elektrošoku, tas ir tieši par Jūsu gadījumu.

Lai nākotne izvairītos no tādam nepatīkamiem situācijām Jums ir nepieciešami pārtaisīt elektroinstalāciju. Tagad Jūsu dzīvoklī elektroinstalācijas uztaisītas ar veco labu padomju sistēmu TN-C, kurā nullvads izmanto “nulēšanai” kā aizsardzības vadītājs (tajos labos laikos par cilvēka drošumu neviens īpaši neuztraucas). Tagad pēc standarta elektroinstalācijai jābūt ar neitrāles sistēmu TN-S kurā ir trīs vadi: fāze, nulle, un PE vadītājs (aizsardzības vadītājs), kuru pievieno rozetēs pie aizsardzības kontakta un vispār pie visiem metāliskajam daļām kuri var nonākt zem sprieguma. TN-S sistēmu mūsu apstākļos realizē sekojoši: tā ka uz sadales skapi pienāk tikai divi vadi: fāze un nullvads Jums jāsadala nullvads un PE vads (pēc skaitītāja), vienkārši pieslēdzot tos pie atsevišķiem kopnītēm un vilksiet dzīvokļi 3 vadus faže, nulle un PE vads. Tagad par aizsardzību. Korķu vieta jāuzstāda automāti ar C raksturlīkni ar In=10A un OBLIGATI noplūdes strāvas ierīci (RCD, diferenciālas strāvas aizsardzība) ar nominālu In=10A un atslēgšanas strāvu Ia=30mA. Visas metāliskas daļas (met. caurules, krāni, vanna un tt.) jāpievieno pie PE vadītāja, tas saucas potenciālu izlīdzināšana. Viss tas protams prasīs nelielu naudas ieguldīšanu, bet Jūs jau ziniet kas nozīme elektrotrauma un diez vai Jums gribēsies to dabūt vēlreiz.
Visu labu.

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: olegs (62.85.69.---)
Datums: 01/07/2005 00:50

Kamēr es rakstīju savu komentāru Jūs jau atbildēja uz saviem jautājumiem. Par to zagšanu, jā ir tāds paņēmiens kad nullvada vieta izmanto ūdensvada caurules vai baterijas. Sekas ir prognozējamas…

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: Rx (80.81.49.---)
Datums: 01/07/2005 03:21

Ar multimetru varētu gan noteikt vai caurule ir zem sprieguma: Jānovelk labs vadītājs no kāpņu telpas skapja korpusa-nulles. Jāmēra potenciālu starpībā starp cauruli un nulli, kas nāk no sadales skapja. Ja nulvada sistēma kāpņu telpā būs kārtībā tad mērīšanas kļūda būs daži volti (kļūda būs spriegums, kas var būt uz nulvada tā sliktās kvalitātes dēļ un sprieguma krituma dēļ starp stāviem. Ja mērīsiet dienas laikā tad dzīvokļu patēriņš mazs un kļūda būs maza.Ja vilksiet jaunu instalāciju tad iesakāms ar atsevišķu labu vadītāju nonullēt uz sadales skapi caurules, kurām varat pieskarties. Tā jūs vismaz sevi pasargāsiet. Protams vēl labāk šo jauno vadītāju līdz īstai Zemei aizvilkt...Līdz šim nulvada bojājumi starp stāviem ir reta parādība, bet reāla, it sevišķi rudeņos kad pastiprināti lieto jaudīgus elektrosildītājus kas var starpstāvu nulles savienojumus pārdedzināt. Tad dzīvokļos var būt pārspriegums un uz caurules ja tā būs neiezemēta kādā citā vietā, būs spriegums!!!

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: lex (80.232.213.---)
Datums: 01/07/2005 16:47

Paldies Jums par atbildēm.
Nekad nebiju iedomājies kamēr neizjutu, ka sava vanasistaba varētu būt bīstamības avots. Labi, ka tas notika uz manis nevis ar bērnu, kaut gan pat pašam vēl šodien saglabājusies psiholoģiska barjēra "komfortabli mazgāties". Vispār fantastiska situācija, kad ūdens/apkures/gāzes apgādes elementi kļuvuši par elektroapgādes sistēmas elementiem. Droši vien sakarā ar šo visu bez problēmas "ielīst starp dažādiem potenciāliem" pastāv arī problēmas, kas saistītas ar zemes elementu, kas nodrošina zemi koroziju un iespējamiem elektromagnētiskajiem laukiem.

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: K. (---.lmt.lv)
Datums: 06/07/2005 20:24

Izskatās, ka kāds tomēr kaut ko zin par elektrību :)
Man tāds jautājums - kā privātmājai izveidot normālu zemējumu.
Pagaidām esmu dabūjis diezgan pretējus viedokļus.
Gribētu dzirdēt vēl kādu.

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: elektriķis Māris (83.136.136.---)
Datums: 08/07/2005 15:56

Ja ir mitra mālaina grunts, tad pietiktu ar 1-2 gab. 20 mm diametrā un 2 m gari zemē iedzīti tērauda iesmi. Ja grunts ir sausa un smilšaina, tad vajadzētu 3 gab. šādus iesmus. Iedeālā variantā to gali ir jāsavieno(metinot) ar ~5 mm diametrā tērauda stiepli(atkarīgs no pieslēguma jaudas, privātmājai pietiekoši 5 mm). Iesmus var dzīt ~1 m attālumā vienu no otra. Protams iesmu vietā var izvēlēties arī cita profila tērauda lējumus, ja jau tā di ir pa rokai, bet ja jāpērk, tad labāk apaļus velmējumus. Tātad sametinam kopā un rēķinam tērauda stiepli tik garu, lai aizvilktos līdz sadales kastei, protams var taisīt zemējuma kopni kautkur pagrabā vai citā vietā zem jumta un tālāk iet ar vara vadu. Ja ir vēlme izveidot privātmājas zibensaizsardzību, tad šito labāk uzticēt profiņiem, jo nepareizi to izdarot sadedzināsi visas tajā brīdī pie tīkla pieslēgtās elektroierīces.

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: olegs (62.85.69.---)
Datums: 08/07/2005 18:13

Piekrītu Mārim
Iesmus ieteicams dzīst vietās kur ir vienlīdzīgs grunts, t.i tur kur zemē nav celtniecības un citu atkritumu. Iesmus drīkst savienot TIKAI ar metināšanu. Zemēšanas kopni izveidot izdevīgāk ir tieši sadales skapī (sazemējot pašu skapi), un līdz patērētājiem likt kabeļus ar 3 dzīslām (fāze, nulle, PE) vai 5 ja ir 3 fāžu patērētāji. Pie zemēšanas kontūra (kopnes) jāpievieno arī visas metāliskās strāvvadošas daļas t.i ūdensvada caurules, vannas, krani. Savienot ar kabeļi ar šķērsgriezumu 4mm2. Ja Jums ir ūdens skaitītāji tad labāk tos jāšuntē t.i jāsavieno caurule pirms un pēc skaitītāja.

Pēc standarta LVS HD 384.5.54 S1:2003 Izbūves noteikumi lietotāju elektroietaisēm līdz 1 kV - 5-54.daļa: Elektroiekārtu izvēle un uzstādīšana - Zemēšanas pasākumi un aizsargvadi

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: Andris123456 (---.apollo.lv)
Datums: 04/02/2008 15:36

A kur garantija , ka pat ja uzliksi difereciālās aizsardzības automātu (kas salīdzina strāvu fāzē un 0 vadā) savā dzīvoklī, kāds kaimiņš nebūs iezemējis 0 vadu uz "trubu" un pēc tam nesajauks fāzes ?

Manuprāt vannas istabā nevjadzētu vispār lietot metāla caurules ...

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: praktiķis (195.62.156.---)
Datums: 13/02/2008 17:31

Ir garantija-jo noplūdes automāts momentā atslēgs no vannas istabas spriegumu un pazudīs iespēja "tirināties".Otra galējība-pieslēdzam piem.vannai atkārtoto zemējumu(5 vadu)un kaimiņš 0 iegrūž fāzi savienotu ar ūdensvadu(caurules platmasas)-nebūs atkārtotā,nekas nenotiks,noplūdes aut.izsitīs un viss.Būs -ūdens vannā vārīsies kopā ar jums.

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: iespejupasaule (---.dialup.triatel.lv)
Datums: 13/02/2008 23:17

mēes piedāvājam veikt visu nepieciešamo lai nerastos šīs problēmas ,kā arī parvilksim visu,lai būtu pēc visiem gostiem :) ja interese tad uzjautā iespejupasaule@#$%&inbox.lv

p.s. ir visi sertifikāti un atļaujas,kā arī laba nojēga par zibens un noplūdes aizsardzību...

Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: carcinoma (81.198.91.---)
Datums: 14/02/2008 21:29

Andris123456 Wrote:
-------------------------------------------------------
> A kur garantija , ka pat ja uzliksi difereciālās
> aizsardzības automātu (kas salīdzina strāvu
> fāzē un 0 vadā) savā dzīvoklī, kāds
> kaimiņš nebūs iezemējis 0 vadu uz "trubu" un
> pēc tam nesajauks fāzes ?

Runa ir par privaatmaaju, kaads dziivoklis un kaiminjsh?

> Manuprāt vannas istabā nevjadzētu vispār
> lietot metāla caurules ...

Protams un mazgaaties ar gaisu. Uudens jau straavu "nevada"

iespejupasaule Wrote:
------------------------------------------------------
>... kā arī parvilksim visu,lai būtu pēc visiem gostiem ...

>... laba nojēga par zibens un noplūdes aizsardzību...

Varbuut varat nosaukt Latvijaa speekaa esoshos GOST'us?


Re: elektrība/ labi ka tā
Autors: iespejupasaule (87.110.231.---)
Datums: 16/02/2008 00:04

par gostiem tas bija improvizeeti teikts bet vispaar runaajot ja visu saliek pareizi un kaa jaabuut tad pilniigi po vai kaiminjs ko mugii vai nee vnk vinjam nekas nesanaaks :) var sazvaniities un aprunaaties kontakti maajas lapaa www.iespejupasaule.lv



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********  **    **  **     **  **        
 **     **     **     **   **   ***   ***  **    **  
 **     **     **     **  **    **** ****  **    **  
  ********     **     *****     ** *** **  **    **  
        **     **     **  **    **     **  ********* 
 **     **     **     **   **   **     **        **  
  *******      **     **    **  **     **        **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727