UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: mo (212.93.105.---)
Datums: 03/02/2013 18:10

Labdien,
Ir iedzīta spice privātmājas (ģimene 2+2) patēriņam. Dārzu laistīšana netiek plānota, tomēr iepspējams, ja ūdens pietiks, tad reizi gadā kādu dārza baseinu vai baļļu vasarā varētu gribēties piepildīt.

Vajag izveidot spices pieslēgumu mājas ūdens apgādes sistēmai. visas kompenentes atradīsies blakus viena otrai, jo spice no mājas pievada atrodas pagrabā četru metru attālumā,

pašreizējais redzējums:
- spice
- sietiņš trubā (nezinu kā nosaukt, domāju tādu metāla sietu, kuru var izskrūvēt no trubas (sķiet 45grādu leņķī), iztīrīt un atlikt atpakaļ;
- mehāniskais filtrs (plastmasas kupols);
- viss vienā sūknis ar hidroforu VAI sūknis, hidrofors, spiediena vārsts, manometrs;
- sāls filtrs;
- pieslēgums mājas padeves sistēmai.


1) vai ir pareiza komponenšu secība?
2) ko vēl var ielikt aprakstītajā sarakstā - komfortam, funkcionalitātei vai ekonomijai?
3) tā kā nav zināma spices ražība, tad kā novērts aizsardzību lai sūknis nenobeidzas, ja spicē beidzas ūdens?
4) kādu sūkni ieteiktu? no nostāstiem sliecos uz itāļu ražojumu. Jauda, ražība, citi parametri?! Tā kā sūknis atradīsies pagrabstāvā, tad labprāt apskatītu arī klusākus (zem 85db) iespējamos variantus.
5) cik liels hidrofors ir optimāts privātmājai? vai ir kāds apsvērums to pirkt kopā/atsevišķi ar sūkni?
6) vai sietiņš un filtrs starp spici un sūkni ir ok, vai varbūt abus sietiņus var likt pēc sūkņa? vai sūknis spēj izturēt smilšainu ūdeni (vismaz pirmās nedēļas tāds būšot noteikti).
7) vai šāds slēgums nodrošiās vienmērīgu ūdens plūsmu gala patērētājiem? nevis patstāvīgi mainīsies atkarībā no sūkņa ieslēgt/izslēgts stāvokļa.
8) iesakiet veikalus, kuriem uzticaties un kuros var iegādāties visas vajadzīgās lietas?
9) vai ir kāds padoms spices darbināšanas režīmam, kā efektīvāk uzsākt spices lietošanu līdz tā attīrās? piemēram, sūknēt bieži nedaudz vai retāk un lielāku apjomu, likt lētākus mehāniskos filtrus, varbūt pat divus... nelikt sāls filtru, lai to neaizčakarētu utt.
10) Cik šadu kompenenšu kopā savienošanu varētu izmaksāt, ja to izdomātu pasūtīt pie speciālistiem?

Paldies par padomiem jau iepriekš! Ja atbilde ir tikai uz kādu no jautājumiem nevis visu sarakstu - laipni lūgti nekautrēties...

p.s. šo pie dienas jautājuma ieliku, jo šo problēmu vajag atrisināt tuvākajās dienās :-)

Re: Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: Dzindzis (212.142.120.---)
Datums: 03/02/2013 18:53

Ja ūdens ir labs pietiek ar spice, vertikālais striķa filtrs , hidrofors un var būt ūdens resīvers uz 100l
Pēc tam filtru var nelikt, lai stāv tukš filtra korpuss.

Re: Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (213.226.141.---)
Datums: 03/02/2013 22:19

Nu mīļais draugs... vai kaimiņu tantei ir piens?
Ar to, ka tu iedzen spici, vēl nebūt nenozīmē, ka ūdens apakšā ir... tas jāzin iepriekš vai nu no kaimiņiem vai ģeologiem. To baseinu vai baļļu tu vari droši piepildīt arī ar tekošo lietus ūdeni no ēkas jumta.
Tu saki tev smilšaina grunts. Parasti jau spice tiek aprīkota ar tādu sietu, lai smilts daļiņas tai cauri netiktu... izņemot pašā sākumā... spice izrauj mazākās putekļveida komponentes un ap spici veidojas zona no samērā vienmērīga rupjuma daļiņām.
Ja tu vēlies nodrošināties pret ūdens plūsmas nevienmērīgumu, tad tev vajadzīga akumulācijas tvertne vaismaz ar maksimālo ūdens daudzumu - piemēram vannai.
Taču gala lietojamos filtrus nosaka citi faktori, nevis smiltis, ūdenī var būt rūsa.. tā parādās ūdenim kādu laiku stāvot tvertnē, ūdenī būs kaļķa un magnija oksīdi un cīņai ar tiem tev vajadzēs ķīmiskos filtrus, nevis mehāniskos... tātad, lai ko nopietnāku tev ieteiktu jāzin ūdens ķīmiskais sastāvs.

Re: Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: aaaa (91.105.69.---)
Datums: 03/02/2013 22:33

Pēc spices jāliek striķu filtri, es teiktu labāk kaskāde no 2 gab., viņi ir lēti, turklāt nofiltrēs smiltis uc drazu pirms sūkņa un ir izjaucami un izmazgājami. 45-grādīgo metāla sietiņfiltru liek apkures slēgtās sistēmās, lai pasargātu cirk. sūkņus, ūdensvadā tādus neliek. Tālāk sūknis ar spiedtrauku. Lētākais būs viss vienā, bet atkal - ja saplīst - jāmaina viss. Itāļiem nav ne vainas, bet, ja sev, ņem Wilo vai Grundfos - tomēr cita štelle. Ar milzīgu tilpumu spiedtraukam neiesaku aizrauties, ūdens tajā var sastāvēties, ja nav regulārs patēriņš, lai gan 2+2 ģimenei nekāds mazais jau tas nebūs. Ja runājam par tālākiem filtriem, tos likt bez ūdens ķīmiskās analīzes ir nonsenss. Analīze maksā pārdesmit latus, toties būs pilnīgi skaidrs, ko vajag un ko nē. Analīzes var nodot Rīgas Ūdens kantorī. Parasti LV teritorijā ir paaugstināts Fe saturs un paaugstināta cietība. Ja ar cietību vēl var sadzīvot, tad smilšaina zeme un spice izklausās pēc tipiskas dzelzsūdens maigi brūnā krāsā ieguves vietas. Pilnīgi viss paliek briesmīgs - baltu kreklu vari aizmirst, baltu veļu arī, dušas visas būs pretīgi brūnas utt. Fe noņem ar speciālu filtru, kas gan ir ārkārtīgi robusts un darbojas vismaz 10 gadus - ber tik iekšā kālija permanganātu un aidā. Cietību noņem ar jonapmaiņas sveķiem, kas patērē sāli. Beigās iegūstams mīksts un bezkrāsains ūdens, nu dzeršanai tāpat nāksies pudeles pirkt, jo šitie saķīmizētie ūdeņi ir izcili negaršīgi, turklāt pavisam mīkstu ūdeni dzert arī nav veselīgi.
Sākumā vēlams kādu laiku papumpēt ūdeni ar kādu riktīgāku sūkni, varbūt iznomātu, kam smiltis neskādē, un tad tik slēgt to savu īsto klāt.

Re: Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: khe (46.109.173.---)
Datums: 03/02/2013 23:10

Sūkšanas pusē pirms sūkņa - pilnīgi neko, tikai pretvārstu.
Izņēmums būtu, ja iedzīta spice bez sieta un taisītos smiltis pumpēt....Sākumā aizņemies vai iegādā sūkni, kam ap 80 l/min ražība un caur resnu rori pasūknē ūdeni patiešo, bez jebkādiem sašaurinājumiem - grāvī, dārzā utt.Tas iizskalo tās putekļveida daļiņas pietiekošā rādiusā, lai vēlāk - jau ar mazāku ražību, samazinātā ūdens plūsma tālākās vairs neiekustinātu.

Re: Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: ibm (194.19.233.---)
Datums: 04/02/2013 16:32

Man ir 18m spice, ūdens paceļas līdz apmēram 5-6m. Spice, protams, ar sietu apkārt pēdējam posmam. Tajā iekšā ielaista D25 lokanā truba (ar spirālveida armatūru), kurai apakšgalā pretvārsts un rupjais sietiņš. Vairāk nekā uzsūcošajā pusē nav. ņemot vērā spices dziļumu un to, ka līdz mājai ir apmēram 18 metru, sūknis ar releju atrodas tieši uz spices siltinātā bedrē. Tālāk - mājā iekšā 60l hidrofors, aiz tā nāk uz trubas uzlikts ultraskaņas (impulsu) ūdens "molekulu skaldīšanas"aparāts, tad diegu filtrs, tad aukstais ūdens pa taisno, uz boileri pa ceļam vēl viens filtrs, lai mazāk pieķēza boileri.

Visbeidzot, dzeramajam ūdenim stāv RO (reversās osmozes) iekārta. Dzīvojam netālu no Rīgas lidostas, dzelžu ūdenī it kā maz (nekas nekrāsojas un santehnika neaizķep).

Kāpēc dziļāka spice - sākumā bija 9m, bet tajā ūdens bija pabriesmīgs, pietika tikai ar elektrolīzi, lai redzētu, kādi mēsli tur iekšā. Tā kā nav līdzekļu nekādam citam kosmiskam variantam, tad iedzinām citu spici līdz nākamajam horizontam un analīzes nemaz neveicu, lai nekaitinātu sevi :), jo ūdens ir bezkrāsains, nesmird, drēbes mazgājas tīri un paši arī mazgājamies "bez smakas". Savukārt RO iekārta savu darbu dara perfekti un dzeramais ūdens ir bezizmēra apjomos. Galīg inesaku, ka mans risinājums ir perfekts, tomēr katrā vietā savas īpatnības un katram stšķirīgas iespējas.

Re: Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: Spuldzīte (81.198.150.---)
Datums: 08/02/2013 09:32

khe taisnība - pirms sūkņa nekādu filtru, tikai pretvārstu!

Sīkās smiltis nekā nespēj kaitēt rotācijas sūknim, granti jau augšā neraus, to nofiltrē pats spices siets.

Par sūkņa ražotāju - kompromiss ir Metabo - šie pārpirka Elektro Bekum un tie ir ļoti labi sūkņi, man pašam kalpo jau teju 15 gadus, un Metabo vismaz 6. Pērc visu komplektu: sūkni un spiedkatlu. Viņiem ir arī solīds serviss, ja nu kas.

Visu pārējo jau 4a pateica - striķa filtri, analīzes un tālāk redzēs. Principā jau veļas/trauku mašīnai var sagatavot savu padevi ar filtriem, dzert vari pa taisno no spices - būs drusku pēc naglām, bet pie visa pierod. Tējkannu reizi 2 mēnešos izmazgāsi ar citronskābi, tas arī viss.

Re: Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: Spuldzīte (81.198.150.---)
Datums: 08/02/2013 09:37

ibm - tev Mārupē vai tad no 9 metriem nāca tik slikts ūdens ? Spices racēji paši uz vietas taisīja elektrolīzi?

Tu pēc RO kautko pievieno, vai tikai sāli un piparus jau zupas katlā? Ir kas rekomendē minerālvielas, kalciju, magniju, fluoru.. zobiem... :D gandrīz kā pie nacistiem un tur pie tiem aiz okeāna :D

Re: Spice iedzīta, kas tālāk?
Autors: Blūmentāls (95.68.64.---)
Datums: 18/02/2013 15:18




Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********   ******   ********   **     ** 
 **     **     **     **    **  **     **  **     ** 
 **     **     **     **        **     **  **     ** 
 ********      **     **        ********   **     ** 
 **            **     **        **         **     ** 
 **            **     **    **  **         **     ** 
 **            **      ******   **          *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727