UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: igh (178.16.22.---)
Datums: 15/09/2013 16:24

Neizklausās pārāk ticami. Nav redzēts ka ziemā ap komposta kaudzēm sniegs kustu, domājāms ka nu tomēr tas siltums nav tur necik liels lai ar to čakarētos. No cik lielas kaudzes cik daudz un cik ilgi Tev siltums pietiek? Un kā tās trubas Tu tajā komposta kaudzē iemaisi? Liec čuskā pa kārtām vai kā? Palastmasnieces diezgan labi siltumu izolē, neliec taču tu tur dzelzs trubas? Jeb vai kādas?


edmundik lielss zalite Wrote:
-------------------------------------------------------
> es no zaales iegustu siltumu, 60 graadus uudeni,
> siltajam uudenim un apkurei. uudeni, kas rodas
> komposteesanas procesa laikaa, izmantoju
> laistiisanai, CO2 augiem bariibai. paari paliek
> komposts kursh aizies uz daarzu. ja vajag
> traktoristu varu ieteikt, pats esmu starp baldoni
> un kjekavu.

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: edmunds zalite (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 08:40

igh Wrote:
-------------------------------------------------------
> liels lai ar to čakarētos. No cik lielas kaudzes
> cik daudz un cik ilgi Tev siltums pietiek?
kaudze 7m diametraa un 2m augsta
siltuma jauda ko var nonjemt apmeram 10kw, bet lai process buutu stabils un efektivs nepieciesama automatika ko pats arii uztaisiju.

plusi salidzinajuma ar parasto apkuri ir ka nekas nevar aizdegties, un lietderibas koeficients sim procesam ir 95%.

>Un kā
> tās trubas Tu tajā komposta kaudzē iemaisi?
> Liec čuskā pa kārtām vai kā? Palastmasnieces
> diezgan labi siltumu izolē, neliec taču tu tur
> dzelzs trubas? Jeb vai kādas?
plastmasnieces kaa siltajaam griidaam.

>
>
> edmundik lielss zalite Wrote:
atbildu tev ne tavas "pieklajigas" uzrunas deelj, bet gan citiem cilveekiem informaacijai.

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: hm (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 09:57

un cik ilgu laiku šos 10 kW var noņemt no šāda izmēra kaudzes?

edmunds zalite Wrote:
-------------------------------------------------------
> kaudze 7m diametraa un 2m augsta
> siltuma jauda ko var nonjemt apmeram 10kw,

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 10:02

Didzisp - kas tas par kustīgo asmeņu nazi?
Jātzīstas, ka es arī zālei izmantoju bez aizsarga, jo tas dramatiski pazemina ražību darbam, es teiktu ka pat ap 3 reizēm. Citiem gan neiesaku, jo tas protams ir drošības pārkāpums.
Es gan esmu konstatējis, ka vislabāk man ņem zāli zāģa ripa, turklāt to nav pat īpaši jāasina. 4nieku mēģināju, mēģināju, bet nu negriež.

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: ruukiitis (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 10:46

no pieredzes,
Pļauju ar labu auklu - to pērkot iesaku paņemt labāko pieejamo. ir tāda ar metāla puteklīšiem iekšā. Tā kā tā ir izturībāka, kalpo ilgāk, un retākas ir auklas pārtīšanas, un attiecīgi kamēr esi izpļāvis 1 dārgo auklu, 3 lētās jau b\ūtu aizgājušas.
Pļaujot pirmo reizi gan ar auklu neko nav iespējams izdarīt - balandas, Avenāji, mazums vēr kautkādi brinumi.
iemācīties normāi pļaut ar trimeri ar asmeni, nu tas ir izaicinājums, bet piemājas teritorijā (kas ir regulāri pļautas) tas nav nepieciešams un pat ir ne kaitīgi.
un draudzīgais aicinājums - noteikti iegādāties un salikt uz paliekošajiem kociņiem aizsargsietus. viena neveikla kustība un 3 gadus koptais kociņš kaput...
šķiet ka ar auklu nedaudz labāk - tas ir mānīgi, jo pēc auklas sitiena, koka miza tiek bojāta, un koks dzer ar to vietu kas atrodas starp mizu un stumbru.

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 13:28

Ir internetā redzētas ripas ar kustīgiem plastmasas nažiem. Man tādas nav un visticamāk nemaz nebūs :) Ir aukla, 4 zobu zvaigzne un 24 zobu ripa.

ruukiitis, nu jā, to arī novēroju, ka pirmajā reizē ar auklu tur nav ko darīt, bet nākamgad jau jābūt vieglāk (ar auklu), ja pietiks apņēmības laicīgi nopļaut. Bet nu to nākamgad redzēs. Ap māju, kur daudzmaz regulāri tika kopts, bet tagad ~pusotru mēnesi nebija pļauts, gan prātīgākais ir/bija noiet ar auklu, sagrābt, pēc tam vēlreiz ar mazo pļaujmašīnu. Uzreiz ar pļaujmašīnu bezcerīgi - nosprūst ik pēc pusmetra.

Par sietu ap kociņiem - paldies, ņemsim vērā :) Pagaidām gan vēl nav līdz galam skaidrs, kas ar tiem kociņiem būs. Iepriekšējo saimnieku sastādītie ceriņi ap māju mums nepatīk, tos vai nu jālikvidē, vai arī jāpārstāda kaut kur tālāk. Patvaļīgi pļavā saaugušie bērziņi gan varētu palikt (tie, kurus nepaguvu "nocirst" ar trimmeri), bet nu tur jāskatās, kā veiksies ar traktoru, t.i., kas pēc viņa paliks pāri. Cik novēroju, daži pie zemes aug lielā slīpumā un tikai pēc tam iztaisnojas - tādus jau laikam labāk neatstāt…

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: edmunds zalite (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 20:53

hm Wrote:
-------------------------------------------------------
> un cik ilgu laiku šos 10 kW var noņemt no šāda
> izmēra kaudzes?
paslaik kaa reiz ar to ekspeimenteeju, pieliku pat siltumskaititaju. teoreetiski, peec celulozes daudzuma, vajadzetu pietikt 3-6 menesiem.

>
> edmunds zalite Wrote:
> --------------------------------------------------
> -----
> > kaudze 7m diametraa un 2m augsta
> > siltuma jauda ko var nonjemt apmeram 10kw,

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 21:23

Edmunda "zālīte" aizņem 77m3 tilpumu. Siltums: +/- 10kW . Ko pēc tam? Sliekām.....Komposts....Ir jau labi, ka kāds mazliet kaut ko pasakot uzkur intrigu....bet cik šajā forumā esmu ( daudzi gadi...), tad vai nu nesaki neko, vai apgaismo citus!

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: J (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 21:50

Nesaprotu, man ar trimmeri pieredze ir citāda. Ar auklu pļaujas labi un diezgan ātri, tai skaitā arī visi kociņi un krūmiņi pirksta resnumā nav problēma. Parasti vēl tās vietas patīru, lai noņem līdz zemei. Pāris reizes esmu mēģinājis ar četrzaru ripu - nu tās ir pilnīgas mocības, ātrums nekāds un visu laiku pinas zālē gan kāts, gan ripa. Krūmus griezt vēl ok, bet zāli ar to nav iespējams normāli pļaut. Bet principā pļavu apmēram 3x ātrāk ir nopļaut ar benzīna pļaujmašīnu, jābrauc gan pāri ir vismaz divas reizes pretējos virzienos, bet vienalga, darba ātrums nav salīdzināms. Ja zāle ir pāri viduklim, tad gan droši vien līdzēs tikai te jau pieminētā diska pļaujmašīna vai trimmeris uz riteņiem.

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 22:31

Nesaprotu,nu kā jūs ar četrzaru ripu neprotat pļaut.Kāda tur mocība, ar asu ripu praktiski sanāk tuksgaitā pļaut, ātrums nu tāds, cik spēka un ātri vari pars savu rumpi kustināt. Es pēdejam krūmgriesim vispār auklas spoli neesmu izpakojis. Ar auklu tak vismaz trīsreiz vairāk benzna iziet, jo zali negriež, bet sit nost un tad vajag daudz vairāk enerģijas. Ar asu iskapti tak arī neviens zāli nekapā.. Tad vēl visu laiku motors jātur pilna ručkā. Ar ripu vispār nekad nevajag pilnu gāzi dot un kas jums tur pinas, es tiešam nesapritu. Asināt ripu vajag, tad neviens stiebrs nekur nevar uztīties, Vot trīszaru ripa, kur gali trīsstūrīgi, ir sū** un zāle tinas virsū, bet kā uz četrzarnieces var zali uztīt, tiešām nesaprotu.

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 16/09/2013 23:18

Tas, vai aptinās, vai nē, ir atkarīgs no zāļu sugas. Ir pļavas, kur nav problēmu, bet ir pļavas, kur pie pašas zemes aug tādi kā staipekņi, smalka, gara zāle. Viņu nopļaujot, tā paliek uz vietas, maisās , smalkie stiebri sāk tīties, satinās un tikai ar roku to var atpinķerēt. Un nepalīdz ne četru, ne citskaitzobu disks.

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 17/09/2013 08:37

Doma, ka man jāpļauj tikai jevrozalīte? Visus tos staipekņus pļauj sagāžot ripu zen lenķa attiecībā pret zemi. Skaidrs ,ja ripa paralēli zemei, tad staipekņi var uztīties, jo netiek sakapāti. Pļaujot zem lenķa nekas nepinās. Tas tak elementāri, kā reizesrēķins.

Re: Ko darīt ar zāli?
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 17/09/2013 19:03

Neko nedomāju...Bet šajā topikā jau rakstīju: Posted by: Rx (178.16.22.---)
Datums: 14.09.2013 21:17

Pļauju ar četrzaru maz izvirzīto zobu ripu. Lai netītos, vajag jaudu. Labu trimera jaudu! Tikko apgriezieni nokrīt, bet zāles daudz, tā gara, mīksta, ta tā var satīties. Tāpat nevajag virzīt paralēli "zāģi" bet mazliet ieslīpi, lai veidojās vāls: tas ir zāle daļēji izkavējas uz ripas un ar spēku tiek aizstumta vālā. Tā tā nemaisa nākošajā ciklā, līdzīgi kā tas ir ar izskapti ( jā...kas to lietojis...). Un, pļaut vajag no labās uz kreiso, atpakaļ tikai mazliet aizskarot zāli, nevis turpušurpu vienādā dziļumā pabīdot trimera zāgi. Nopļautā zāle labi sapūst....
Citēšu tieši teikto:"Tāpat nevajag virzīt paralēli "zāģi" bet mazliet ieslīpi, lai veidojās vāls: tas ir zāle daļēji aizkavējas uz ripas un ar spēku tiek aizstumta vālā." Jūsu teiktais par slīpo pļaušanu ir lieki...Neesmu diletants pļaušanā....bet laikam katram sava zāle un tās augšanas ielaistības pakāpe. Man arī, pie labi ielaistas zāles, šad tad iepinās.

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **     **  **     **  ********  
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
 *********  ******    **     **  **     **  ********  
 **     **  **         **   **   **     **  **        
 **     **  **          ** **    **     **  **        
 **     **  ********     ***      *******   **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727