UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Skaidu nosūcējs amatierim
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 14/09/2013 10:38

Nopērkot mazo biezummēveli, izrādijās ( tas netiek pasē teikts...), ka tai nosūcēju vajag obligāti !!!! , citādi skaidas apņem vilkšanas ruļļus un sasprūst, siksna nodeg. Arī skaidu izejas caurums tāds mazs...tikai nosūcējam. Kāda pieredze ar šāda uzdevuma nosūcējiem, jo ir mazie ar vienu maisu, lielāki, ar diviem. Ka iztīrās tas, kam viens maiss. Internetā neatradu. Un vai tiem, kam divi maisi, der arī parastie plastmasas-polietilēna biezie maisi.

Re: Skaidu nosūcējs amatierim
Autors: khe (178.16.22.---)
Datums: 14/09/2013 18:05

Jo lielāks laukums gaisa izplūdei caur maisu, jo labāk sūc. Mazajai caurlaidei var iztikt ar plastmasas mucu, kam pieslēgts putekļusūcējs un no tās rore uz ēveli.

Datums: 14/09/2013 18:10

Arī par 1f motoru der padomāt, lai var pielikt visur pēc vajadzības...

Autors: Praktiķis (178.16.22.---)
Datums: 14/09/2013 18:34

Man ar Metabo biezumeni bija tāda pati problēma,mazliet mitrāku koku vispār nevarēja smuki noēvelēt-skaidu nemeta ārā,tina uz riņķi un tas jau atsaucas ēvelējuma kvalitāti.Mazliet pārtaisīju nažu stiprinājumu t.i. izvirzīju nedaudz vairāk tos uz āru un problēma atrisinājās.Tagad varu arī vienreizīgos nažus uzasināt,arī ēvelēšanas kvalitāte uzlabojās.Skaidu nosūcējs ir kā piektais ritenis ja jāvadā pa objektiem.

Datums: 14/09/2013 21:27

Man ir pelnu sūcēja bundža, liekama pie parastā putekļu sūcēja. Peniem nebija domāta, bet skaidām. No zemes var pasūkt, bet jauda par mazu! Lielais maiss skaidu sūcējam ir liels bonuss: liela sūkšanas gaisa caulaidība, līdz ar to, ražīgums. Bet kā ar uzdoto jautājumu: Kā iztukšo vienmaisa sūcēju, un vai der parastie plastmasas maisi....

Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 15/09/2013 00:18

Man ir 2 skaidu nosūcēji - viens mazais ar vienu maisu un lielais ciklons. Tavai biezumēvelei pietiek ar vienmaisīgo protams. Apakšā parasts polietilēna maiss, caurspīdīgais nevis atkritumu, lai redzi skaidas cik daudz. Meklē no maisiem pabiezāku, bet nav tur tik svarīgi tas. Galvneais lai neplīst rokās, kad pilns ar skaidām Es vairs neatceros kur pirku, bet iespējams ka depo tas bija (maiss).
Nosūcējiem ir viens parametrs - ražība m3/h, principā ēveles manuālī tam parametram vajadzētu būt es domāju. Otra lieta, ka ideālais variants, ja ienākošais diametrs nosūcējā sakrīt ar iekārtas diametru, kas tavā gadījumā nebūs, jo nosūcējam ir lielāks, ēvelei mazāks. Nosūcējiem jauniem mēdz būt komplektā trejgabals, kurā attiecīgi 2 nobloķē. Bet stāstu tāpēc, ka - mainot diametrus mainās spiediens un skaidu transporta ātrums. Bet nu tas tā, patiesībā sīkums.
Praksē tev jāpievērš mazliet uzmanība nosūcēja ieejas vietā, kur ir tāds kā režģītis, lai nerautu iekšā lielākus priekšmetus pašā ventilatorā, savukārt tur ēvele parasti mēdz uztaisīt nelielu aizsprostu. Es to režģīti nost neņemu tomēr, bet caur caurspīdīgo gofru redzu, kad tur izveidojas aizsprosts, tad attīru to.
Ciklona nosūcējs neapšaubāmi ir krietni labāks, jo tam nekādu režģu nav un skaidas neskrien caur ventilatora spārniem. Bet nu cikloni amatieriem netiek ražoti man šķiet. Pats sev uztaisīju, jo bija viens lieks ventilators, kuram piemeklēju lūžņos trumuli. Bet nu tas jau ir cits stāsts.
Vienmaisīgie ir ok.

Datums: 15/09/2013 00:20

Šodien tieši vienmaisīgo iztukšoju. Redzu pilns, atsprādzēju, noņemu maisu, izberu un uzlieku. Pie reizes atsprādzēju filtra maisu un izklapēju no putekļiem, uzlieku un strādāju tālāk.

Datums: 15/09/2013 08:36

Paldies Vilni, ļoti noderīgi tas ko teici. Tā arī nepalika skaidrs, kā tiek iztukšots mazais sūcējs, jo tam ir viens maiss. Pec bildes redzama savilcējskava pie motora, bet maisa otrā puse nav redzama. Lai izbertu skaidas, jaskrūvē skava pie motora, un pa mazo caurumu jākrata ārā, vai.....Un vai nav tā, ka mazajam maiss kalpo arī kā filtrs, jo ir no speciālā auduma? Runa ir par šo, kas noperkams:

Datums: 15/09/2013 09:00

Nu es iešūtu gareniski rāvējslēdzi, kā lapu sūcēja maisam:)

Datums: 15/09/2013 11:42

Papidus jautājums: Ir divu stāvokļu skaidu sūcēja turbīnas: vertikālas un horizontalas. Vai ir kāda būtiska kāda stāvokļā priekšrocība? Patreiz nopērkamajam , kas ir lētāks, motors vertikāli, turbība horizontāli..

Datums: 15/09/2013 19:01

Ok, es mazliet pārpratu par vēlamo modeli, jo ar viena maisa sūcēju es biju domājis šo:
[proma.lv]
un divu maisu domāju šādu: [proma.lv]

Tevis noskatītajam modelim maiss ir filtrs un skaidu bunkurs vienlaicīgi, kas protams nav labi, jo bieži jātīra, resp. rupjās skaidas papildus smalkajām arī samazina filtra laukumu darba gaitā. Attiecīgi krītas ražība. Konstrukcija tam ir faktiski identiska parastajam mājas putekļucūcējam, kur arī viss nonāk maisā, tikai mājas putekļusūcēja gadījumā caur ventilatoru gruži nekursē - motors ir aiz maisa.

Es protams nezinu konkrēto modeli, bet es esmu diezgan pārliecināts, ka viņam maisa dibenā ir rāvējslēdzējs, jo bērt ārā skaidas (jo īpaši ēveļskaidas) caur to mazo caurumu nav forši un šaubos vai ražotājs ir tik ļauns. Jārēķinās arī, ka ēveļskaidas baigi ķersies tajā audumā un tā tīri izpurināt nevarēs. Tādā ziņā tie sūcēji kam apakšā polietilēns ir pateicīgi. Tiem auduma daļā ir tikai putekļi, kurus ar paklāju sitamo izzvetē.

Vēl šim kā mīnusu es minētu nekompaktumu. Viņš uz zemes aizņem lielāku laukumu kā vetikālie, ar piepūstu maisu.

Ventilatora turbīnas novietojumam nav izšķiroša nozīme, svarīgi ir tas kas notiek pēc tam kad skaidas iekļūst bunkurā. Tava modeļa gadījumā nekas tur nenotiek, skaidas vienkārši ielido un viss. Pārējiem jau veidojas t.s. ciklona princips, kad skaidas rotē pa bunkuru un tādējādi atdalās rupjās skaidas un tās tiek nospiestas lejā. Tas ir labs princips, jo mazina filtra aizsērēšanu.

Ja runā par ventilatoru konstrukciju, tad katrs ražotājs izvēlas savu risinājumu, bet svarīgi ir lai nav turbīna, kurai spārnu izvietojums ir kā redele. Ēveļskaidām tādi kategoriski neder. Tajās saitēs, kuras ieliku, tur ir pareizie spārni. Es gan domāju, ka tos redeļu ventilatorus normāi ražotāji skaidām neliek vispār. Bet nu visādi brīnumi mēdz būt. Redeles paredzētas gaisam, vai arī īstajam ciklonam, kuram rupjās skaidas spārnos vispār nenonāk.

Ja esi konstruktors, tad vari ar laiku šo mazo padarīt par īsto cikolnu. Tam nepieciešams metāla bunkurs ar šādu shēmu - [wayneswoodwork.davyfamily.com]

Datums: 15/09/2013 20:04

Paldies Vilni.

Datums: 15/09/2013 20:13

[www.semicom.lv]īves_tehnika/Putekļusūcēji/Industriālie/Holzstar_Skaidu_putekļu_nosūcēji_SAA_901_706473_2331.html
Es izvēlētos šādu, jo maza jauda, 1f, iesūce no apakšas(nevedo nevajadzīgu līkumu iesūcējrorei), paliknis maisam un ritentiņi, lai var pavilkt malā. Pilnīgi pietiekošs priekš mazas caurlaides vai zāģgalda.

Datums: 15/09/2013 20:15

(http://www.semicom.lv/Sadzīves_tehnika/Putekļusūcēji/Industriālie/Holzstar_Skaidu_putekļu_nosūcēji_SAA_901_706473_2331.html)

kautkas tur nogļukoja...

Datums: 15/09/2013 20:23

Mazliet vēl papildināšu par cikloniem, ja nu noder. Kā tajā shēmā ir redzams, tad ciklona ventilatoram skaidas cauri neiet, nosūcējs atrodas virs centrālās caurules, kurā nonāk tikai sīkie putekļi. Lai uzlabotos skaidu atdalīšanās efektīvāk mēdz tai caurulei apkārt uzlikt tādu kā gliemezi, līdzīgs kā elevatoriem, spirāle, kas skaidām palīdz iegriezties rotācijā gar bunkura sienām. Tikai spirālei ir viltība - tai ir tikai viens pareizais virziens. To nemācēšu paskaidrot, bet tas tas pats kas kad ūdens veido atvaru tikai vienā virzienā. Nepareizs spirāles virziens tikai padara lietu sliktāku, tāpēc vai nu to liek pareizi vai neliek pavisam.
Otrā lieta ar cikloniem ir tāda, ka var sasniegt maksimālu efektivitāti, ja ciklona izeju izlaiž pa tiešo ārā, bez filtra maisa vai cita filtra. Tad ventilators sūc maksimāli labi. Mīnuss bez filtra ir tāds, ka ziemā tas apēd telpas siltumu un otrais, ka ārā kur izvads protams būs tie skaidu putekļi. Ja strādā salīdzinoši maz, tad tā varbūt nav superproblēma, jo tie putekļi tāpat sadalās zemē. Nu īstyi mūsdienīgi jau tas nav gan, bet ja gadās redzēt kādu mazāk modernu gateri vai galdniecību, tad tur var redzēt kā tie putekļi visu ir pārklājuši. :)
Vēl svarīga lieta pie nosūcējiem ir tāda, ka ja reiz tāds ir, tad ir vērts to maksimāli izmantot un slēgt klāt dažādas iekārtas, kam nu var pieslēgt - zāģi, pat urbjmašīnas. Tādās organziētākās darbnīcās ir savilkti stacionārie nosūkšanas vadi pa telpu un ierīkoti šīberi ar kuriem virina vadus, kad pārslēdzas no iekārtām. Tur arī ir dažādi knifi, bet pamata likumi ir diametru ievērošana, nosūcējs pa vidu iekārtām, lai maksimāli īsi ir vadi un vadu materiāls arī šo to nosaka - piemēram, runā, ka kanalizācijas caurulēs skaidas rada elektrību, lai gan tās var eleganti un blīvi saslēgt. :) Gofras caurspīdīgās ir vislabākās, bet nu dārgas gan. :(

Datums: 15/09/2013 20:40

Khe variants ir labs, es arī dotu priekšroku kaut kam tādam, tikai es izvēlētos ražīgāku nosūcēju ar lielāku ieejas diametru, jo īpaši ja lietotu ēveli, jo 100mm nu ir tā paknapi, var ļoti viegli aizsist ciet. Ēveļskaidas lietas un tās sprūst nevis caurulē bet tieši pie nosūcēja ieejas. Bet nu kā jau minēju var arī to krustu vai režģi arī novākt, ja akurāt nemet caurulēs kaut kādus klucīšus. :) Tie skali no zāģiem man šķiet ventilatoram neko nevar izdarīt.
No nevajadzīgā rores līkuma (khe) nav jābaidās, tas absolūti neko nespēlē un to nevar aizsist un tas arī neko ražībā nemaina. Tas dod labu balansu iekārtai toties, jo smaguma centrs atrodas lejā. Ieeja no sāna dažkārt ir ērtāka kā pa vidu no apakšas uz augšu. Bet tās jau ir detaļas.
Ja ir 3 f, tad labāk protams 3f versiju.

Datums: 15/09/2013 20:59

Nepaslinkoju un aizgāju līdz darbnīcai. Man pie Makitas mazās biezumēveles ir 1.5kw, 3f, 125mm un ar ražību ~2500m3/h. Nu es nevarētu teikt, ka nosūc pilnīgi ideāli, bet nu 95% nosūc gan. Pie lielākas skaidas ir arī japabaksta. To ka nenosūc pilnīgi es laikam noveltu uz ēveles nosūces konstrukciju.

Autors: MZ (85.10.211.---)
Datums: 28/03/2016 08:43

Ja ir laiks pačakarēties var uzbūvēt pa 50eirikiem, Lietoju jau kādu laiku mājas darbnīcai ar atliektiem galiem pietiek kā ēvelei, žāģim, slīpmašīnām un vēl sasūcu visu kas pa zemi mētājas :)
[spoki.tvnet.lv]

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
    **     **     **   **   **   ***   ***     **    
    **     **     **    ** **    **** ****     **    
    **     **     **     ***     ** *** **     **    
    **     **     **    ** **    **     **     **    
    **     **     **   **   **   **     **     **    
    **     ********   **     **  **     **     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727