UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
Gāzes apkures katla ĀRA sensors - Ko tas dod?
Autors:
VW
(178.16.22.---)
Datums: 20/09/2013 11:18
Sveiki,
Ir gāzes apkure un mājas siltums tiek vadīts/kontrolēts izmantojot viesistabā pie sienas esošo vadības bloku. Viss strādā un viss ir ok, bet laiku pa laikam nedod mieru man doma par apkures katla ĀRA sensoru un nevaru saprast vai man tas ir vajadzīgs un kāds no tā labums, ja katls tā jau darbojās pēc režīma, kuru es saprogrammēju un katls tiks ieslēgts ja temperatūra telpā būs telpā zem 18 grādiem neskatoties uz to vai ārā ir +12, +5 vai -15 grādi.
Jautājums ir - kam vajadzīgs tas ĀRA sensors un kāds no tā labums?
Ir gāzes apkure un mājas siltums tiek vadīts/kontrolēts izmantojot viesistabā pie sienas esošo vadības bloku. Viss strādā un viss ir ok, bet laiku pa laikam nedod mieru man doma par apkures katla ĀRA sensoru un nevaru saprast vai man tas ir vajadzīgs un kāds no tā labums, ja katls tā jau darbojās pēc režīma, kuru es saprogrammēju un katls tiks ieslēgts ja temperatūra telpā būs telpā zem 18 grādiem neskatoties uz to vai ārā ir +12, +5 vai -15 grādi.
Jautājums ir - kam vajadzīgs tas ĀRA sensors un kāds no tā labums?
Re: Gāzes apkures katla ĀRA sensors - Ko tas dod?
Autors:
slēpnis nelog
(178.16.22.---)
Datums: 20/09/2013 11:40
Man arī šī doma nelika mieru, bet tā, kā pēdējo gadus gāzes katls pamatā ir siltā ūdens sagatavošanai, bet siltums nodrošināts ar malkas katlu, tad tā doma ir norimusi.
Man liekas, ka ideja ir tur, ka telpas vadības bloks regulē tikai ieslēdzot, vai izslēdzot gāzes katlu, bet pēc āra sensora tiek vadīts arī t.s gāzes jaudas modulators, jeb citiem vārdiem turpgaitas temperatūra.
Viens ir tas, ka pie mazākas liesmas jaudas procentuāli vairāk siltuma paspēs savākt siltummainis. Otrs, ka pie zemākas turpgaitas temperatūras būs mazāki zudumi trubās, kamēr aiziet līdz radiatoriem. It kā jau tam nevajadzētu ietekmēt mājas kopējo siltuma balansu, bet pēc paša eksperimentiem ar siltuma akumulatoru, ja uzliek augstu turpgaitas temperatūru, tad aķis ir ātrāk tukšs un iestājas vēsums, nekā, ja iestāda mazāku turpgaitu. Hvz kapēc tā.
Man liekas, ka ideja ir tur, ka telpas vadības bloks regulē tikai ieslēdzot, vai izslēdzot gāzes katlu, bet pēc āra sensora tiek vadīts arī t.s gāzes jaudas modulators, jeb citiem vārdiem turpgaitas temperatūra.
Viens ir tas, ka pie mazākas liesmas jaudas procentuāli vairāk siltuma paspēs savākt siltummainis. Otrs, ka pie zemākas turpgaitas temperatūras būs mazāki zudumi trubās, kamēr aiziet līdz radiatoriem. It kā jau tam nevajadzētu ietekmēt mājas kopējo siltuma balansu, bet pēc paša eksperimentiem ar siltuma akumulatoru, ja uzliek augstu turpgaitas temperatūru, tad aķis ir ātrāk tukšs un iestājas vēsums, nekā, ja iestāda mazāku turpgaitu. Hvz kapēc tā.
Autors:
MW
(178.16.22.---)
Datums: 21/09/2013 07:46
Āra devējs parasti kontrolē radiatoros padodamā ūdens temperatūru. Jo augstāks, jo augstāka temperatūra. Salīdzinot ar istabas devēju, vadība no āra devēja nodrošina precīzāku un ātrāku regulēšanu. Piemēram temperatūra ārā pazeminās no -5 uz -10, āra devējs uzreiz to jūt un palilinasiltuma padevei uz māju, istabas devējs šo temp. pazeminājumu izjūt pēc 3-6h, kad istabā temperatūra sāk pazemināties, un tad paiet 2-3h kāmēr istaba atkal uzsilst.
Autors:
Rx
(178.16.22.---)
Datums: 21/09/2013 09:07
Āra sensora vadība palielina sistēmas lietderības koeficientu, jo maina siltumneseja temperatūru. Tā kā silumnesējs plūst pa caurulēm, un tās ir izvietotas sienās, tuvu sienām, tad siltums, ko tās dod tiek neracionāli izmantots, jo silda sienas un radītais siltums ir nevietā. Jo augstāka temperatūra, jo lielāki zudumi. Tāpat radiatoru regulēšana ir atvieglota, un darba punkts praktiski nemainās. Tas sevišķi attiecās uz radiatoriem bez automātiskās regulācijas. Daudzdzīvokļu mājām tas ir vienīgais efektīvais regulēšanas līdzeklis. Tātad: mazāki zudumi, lētāka apkure!
Autors:
UldisJ
(178.16.22.---)
Datums: 22/09/2013 15:54
Sveiki! Jebkurai ēkai ir siltuma inerce, lielāka, mazāka, kā kurai. Jo "smagāka" māja, jo lielāka inerce.
Āra temeperatūras sensors palī'dzapkures eikārtai noturēt apkures sistēmas temperatūru pēc ieprogrammētās līknes, kas ir vadības automātikā - tas ir attiecību pret ārgaisa temperatūru un apkures sistēmas temperatūru.Iēkštelpas temperatūras senosrs to sa'jūt stipri vien vēlāk sākot ar dažām stundām, līdz pat dienām - atkarīgs no ēkas konstrukciju siltumnoturības, inerces. Nav āra temperatūras sensora, par apkuri mierīgi var pārmaksāt sākot ar 20% līdz.... apkure sezonas ietvaros. Minēts ir iepriekš - daudzdzīvokļu mājas. Tur pigori ir tādi, kad velk garumā apkures sistēmas pieslēgšanu un rezultātā ir bijuši gadījumi, kad apkures novembra rēķins ir lielāks nekā janvāra vidū un tieši dēļ tā iemesla, kad konstrukcijas ir pārlieku atdzisušas un tas viss jāuzsilda. Tas pats arī notiek jebkurā citā ēkā.
Āra temeperatūras sensors palī'dzapkures eikārtai noturēt apkures sistēmas temperatūru pēc ieprogrammētās līknes, kas ir vadības automātikā - tas ir attiecību pret ārgaisa temperatūru un apkures sistēmas temperatūru.Iēkštelpas temperatūras senosrs to sa'jūt stipri vien vēlāk sākot ar dažām stundām, līdz pat dienām - atkarīgs no ēkas konstrukciju siltumnoturības, inerces. Nav āra temperatūras sensora, par apkuri mierīgi var pārmaksāt sākot ar 20% līdz.... apkure sezonas ietvaros. Minēts ir iepriekš - daudzdzīvokļu mājas. Tur pigori ir tādi, kad velk garumā apkures sistēmas pieslēgšanu un rezultātā ir bijuši gadījumi, kad apkures novembra rēķins ir lielāks nekā janvāra vidū un tieši dēļ tā iemesla, kad konstrukcijas ir pārlieku atdzisušas un tas viss jāuzsilda. Tas pats arī notiek jebkurā citā ēkā.
Autors:
Sybase
(178.16.22.---)
Datums: 23/09/2013 15:17
ellīgi garš stāsts - kādēļ lielākai daļai gāzes katlu nav aragaisa sensora un līknes turpgaitas ūdens temperatūrai.
Nevajadzīgi augsta turpgaitas temperatūra sezonas griezumā izlec ~ 15% pārmaksā.
Gazkatlu tirgoņi par to negrib runāt ;-) , tik baksta ar pirktu bukletā ka katls gāzi sadedzina efektīvi un iederības koeficents ir labu labais -- bet ne par to te stāsts.
Nevajadzīgi augsta turpgaitas temperatūra sezonas griezumā izlec ~ 15% pārmaksā.
Gazkatlu tirgoņi par to negrib runāt ;-) , tik baksta ar pirktu bukletā ka katls gāzi sadedzina efektīvi un iederības koeficents ir labu labais -- bet ne par to te stāsts.
Autors:
Rx
(178.16.22.---)
Datums: 23/09/2013 16:39
Tā kā viss pateikts...tad paši varat šos zudumus samazināt, kaut vai ar roku! Lēni palieliniet temperatūru , pagriežot gāzes katla regulatoru, kamēr iegūsiet to tādu, ka radiators bez regulatora sasildīs telpu līdz vajadzīgajai temperatūrai. Ja sistēma pareizi uzbūvēta, puslīdz vienādi būs pārējās telpās. Ja kādai telpai par maz, palieliniet, lai pietiek. Kad viss nostabilizejies, pierakstiet, kādā stāvoklī ir izejas temperatūra, un kāda temperatūra ārā. Tas būs viens no atskaites punktiem. Kad sals pieaugs, būs jāpalielina šī temperatūra, tādā pat algoritmā. Būs otrs punkts grafikā. Atliek tos salikt koordinātēs, savienot ar līniju un būs orientējoša informācija. Atliek ik pēc lielām temperatūras svārstībā, pēc grafika, attiecīgi pieiet un paregulēt lejā- augšā. Ekonomija būs!
Autors:
UldisJ
(178.16.22.---)
Datums: 24/09/2013 10:52
Sveiki! Jāzin viss par ēku un apkures sistēmu: siltuma zudumi, kādi sildelementi ir ēkā - radiatori vai zemgrīdas apkure, vai abi kopā utml. Savādāk notiek līknes zīlēšana.
Autors:
parks2007
(178.16.22.---)
Datums: 24/09/2013 21:10
180M2 māja,paša rokām kvalitatīvi siltināta,Junkers kondensāta katls,200l ūdens boileris,pagājušo ziem gāzes patēriņš aukstākajos mēnešos ap 200m3,nav ne āra sensora,ne iekšpusē kāds vadības bloks,bet apkure tika uzregulēta ar parasto regulatoru un tikai pie ļoti zemām temp.nedaudz pagriezu vairāk.Arī radiatoru regulatorus noņēmu nost,jo tiem nav nekādas jēgas.....
Mans jautājums ir uz kā rēķina uzstādot āra regulātoru man gāzes patēriņš varētu samazināties teiksim par 15%??????
Mans jautājums ir uz kā rēķina uzstādot āra regulātoru man gāzes patēriņš varētu samazināties teiksim par 15%??????
Autors:
Sybase
(178.16.22.---)
Datums: 30/09/2013 15:58
Ja gāzes katls ir aizgriezts tik tālu ka regulatorus no radiatoriem mest ārā , vel vairāk ekonomēt var tikai uzvelkot pižiku un piegriezt vel.
Man ir draugs kuram ir nobraucis šīberis uz ekonomiju – tik žēl viņa ģimeni kurai apkures sezona nozīmē murga sākumu.
Man ir draugs kuram ir nobraucis šīberis uz ekonomiju – tik žēl viņa ģimeni kurai apkures sezona nozīmē murga sākumu.
Autors:
parks2007
(178.16.22.---)
Datums: 30/09/2013 18:07
To Sybase
Jūtu līdzi Tava drauga ģimenei,bet man mājās mazs bērns un nevienu brīdi ziemā temp. nav zemāka par +22
Jūtu līdzi Tava drauga ģimenei,bet man mājās mazs bērns un nevienu brīdi ziemā temp. nav zemāka par +22
Autors:
Sybase
(178.16.22.---)
Datums: 30/09/2013 21:11
Man prieks ka tev vis tā pats notiek. Interesanti būtu saprast kādēļ ;-) varbūt tomēr apkures katlam ir tmp devējs un apkures katls atrodas dzīvojamā telpā piemēram virtuvē?
Manā gadījumā ja noņemtu termogalvas tuvākās diennakts laikā mājās palīktu nekomfortabli silts.
pie āra tmp 5-6 grādi turpgaitā man ir ~37.
Manā gadījumā ja noņemtu termogalvas tuvākās diennakts laikā mājās palīktu nekomfortabli silts.
pie āra tmp 5-6 grādi turpgaitā man ir ~37.
Autors:
parks2007
(178.16.22.---)
Datums: 01/10/2013 12:50
Man ir Junkers ZSBR 28-3A-23 katls ,kurš stāv saimniecības telpā,kurā atrodas arī boilers un mīkstināšanas iekārta,protams temp.tur ir istabas,ziemā apkures manuālais regulētājs stāv uz apm.1,5 ,protams,ja es uzgriztu 2,5,tad man istabās būtu +25 -28