UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Ūdens analīžu rezultāti
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 27/09/2013 13:32

Uztaisīju ūdens analīzes, papļāpāju ar analīžu veicēju par iespējamo risinājumu, bet gribētos dzirdēt arī viedokļus "no malas" par konkrēto situāciju. Tīri tā, lai būtu, par ko padomāt un ko salīdzināt :)

Analīžu rezultāti - [www.bildites.lv], ūdens no spices, nefiltrēts.

Interesē risinājumu 3 varianti, to aptuvenās (potenciālās) cenas:
1) tehnikas (veļasmašīna, boileris) pasargāšana no "apkaļķošanās"
2) nosēdumu veidošanās novēršana izlietnē un uz krāniem (balti), vannā un podā (dzelteni)
3) pārtikā droši lietojams ūdens

Primāri ir 1. punkts, jo negribās reizi gadā mainīt veļasmašīnu un boileri, kā arī pārmaksāt par elektrību. Iepriekšējie saimnieki kādu laiku maksāja +30, +40 Ls par elektrību, jo iepriekšējais boileris gada vai divu gadu laikā bija paspējis aizaugt. Cerēju, ka veļasmašīnai un boilerim varētu pietikt ar "parasto" filtru uz 10", pildītu ar polifosfāta kristāliem, par ko man šodien teica, ka tie kristāli neko nedodot (jebšu šajā gadījumā ir stipri nepietiekami, lai pasargātu tehniku). Ko citi par to domā?

Nosēdumi veidojas monstrālā ātrumā, bet ar to varbūt varētu dažus gadus sadzīvot (pēc tam plānojam pārvākties).

Ideāli (bet ne primāri) būtu, ja to ūdeni varētu lietot arī pārtikā. Šobrīd dzeramo ūdeni ņemam no Ķekavas avota (ja nu laikapstākļi pavisam draņķīgi, tad 19 litru vendens par 3 Ls). Spriežot pēc tām pierakstītajām normām, tas ūdens pat "gandrīz" ir lietojams pārtikā, vienīgi nitrāta slāpeklis 3x pārsniedz normu. No otras puses - [likumi.lv] rakstīts, ka nitrātiem norma ir 50 mg/l - tas ir tas pats nitrāta slāpeklis? Mangāna joni mazliet pārsniedz, bet, cik noprotu, nenozīmīgi. Kā ūdens cietība ietekmē organismu? Tad vēl ūdenim ir saldena piegarša, par ko tas varētu liecināt?

Mums kā "pietiekamu risinājumu" ieteica filtru ar sāli ūdens mīkstināšanai, kurš katru nedēļu skalojas. Izmaksas ar uzstādīšanu zem 500 Ls. Rezultātā sola samazinātu kopējo ūdens cietību, bet uz tā rēķina palielinātu nātrija saturu ūdenī. Kā tas nātrijs ietekmētu dzeramo ūdeni? Pēc likumi.lv dzeramajā ūdenī jābūt zem 200 mg/l nātrija, bet man nav nojausmas, cik tur ir tagad un cik varētu būt pēc ūdens mīkstināšanas. Bija vēl runa par reversās osmozes filtru, bet tas vairāk kā "nu ja dikti gribas, tad var uzstādīt" - no tā gribētos izvairīties.

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 27/09/2013 15:33

Vai vešmašīnai iekait kas vairāk par apkaļķotu spirāli? Vai jauna spirāle "mirušās" vietā nemaksā pāris pudeļu Calgon cenu?
Vai dzeršanai nevar ierīkot krānu pirms sāls? Nevajadzēs pirkt "koraļļu kaļķi"...

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 27/09/2013 18:08

Tas tavs ūdens ir ļoti labs, tikai ciets, kā jau praktiski visur LV teritorijā. Pārsteidzoši, bet nav dzelža, kas ir ļoti labi, jo dzelzs rūsas krāsā nokrāso visu - dušu, vannu, podu, baltos kreklus, palagus utt.
Dzeršanai ciets ūdens ir daudz veselīgāks par mīkstu un par ar jonapmaiņas sveķiem mīkstinātu jau nu pilnīgi noteikti (to, kur ar Na aizvietoti Ca un Mg, varbūt arī Mn joni). Reversi osmozēts ūdens dzeršanai nav derīgs - tas nesatur sāļus un būtībā ir kaitīgs. Veļasmašīnai, dušai un visam citam sadzīviskam, protams, ar sveķiem mīkstināts ūdens ir pašā laikā (saku no pieredzes), bet dzeršanai ieteiktu klausīt Vienstāva ieteikumam un pirms filtra uztaisīt krānu - cik tad bieži to tējkannu vai zupas katlu nākas pieliet.

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 27/09/2013 18:28

Atzīšos, es nemaz nezinu, kā veļasmašīnai tikt klāt tai spirālei - nav bijusi vajadzība. Var jau būt, ka veļasmašīnas un boilera dēļ nav vērts to visu uzstādīt. Calgon un tml mīkstinātājus nelietojam. Ja atmiņa neviļ, pirms 4 gadiem mēģinājām, bet sākās alerģijas, tā nu iztiekam ar parastu veļas pulveri - no tā alerģijas nav.

Dzeltenbrūnā krāsā iekrāsojas vanna, pods. Tātad, pēc analīzēm spriežot, dzelzs nav vienīgais, kas krāso tādā krāsā.

Reversās osmozes filtru kā reiz ieteica likt dzeramajam ūdenim, pēc filtra ierīkojot atsevišķu krānu dzeramajam ūdenim, jo filtrācijas process dikti lēns.

Ja liek filtrus, tad gribētos izvairīties arī no katlakmens veidošanās tējkannā.

Pēc kāda principa strādā visādi britas filtri (Brita Maxtra, piemēram)? Kas tajos labs/slikts ar ūdeni notiek?
Un kā ir ar tiem polifosfātu kristālu filtriem - vai ar tiem pietiek, lai pasargātu veļasmašīnu, boileri no apaugšanas? Protams, tāds filtrs uzstādīts tikai uz tehniku.

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 27/09/2013 21:06

Par nātriju - kāds varētu būt tā daudzums pēc ūdens mīkstināšanas konkrētajā gadījumā? Ķīmiju vairs neatceros, pats nemācēšu sarēķināt.

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: ruukiitis (178.16.22.---)
Datums: 30/09/2013 15:39

Elektriskā tējkama - 10Ls
kafijas automāts -50 Ls
Veļas mašīna - 200Ls
Boilers - 200Ls
Cita santehnika - 10Ls
pieņemot ka neko nedaram - kalpo 2-3 gadus.
kopā 550 Ls

Filtrs ar uzstādīšanu plus sāls 3 gadiem - 550Ls

Nākamās 3 gades tehnika neko nedarot - atkal ~500Ls.
bet ja nopērkam filtra sāli ~ 50 Ls .

Udens dzeltenu dara - ūdenī atrodošā metāla dēļ. īsāk sakot tā ir rūsa.
Poda gadījumā ir vēl daži varianti.

Nātrija hlorīds (NaCl, vārāmais sāls), pazīstams arī kā vienkārši sāls, ir balta kristāliska viela.
Tas ka ūdenī nav metāls - dīvaini, visā latvijā tas ir, un jo dziļāk paurb jo vairāk.

Visādi citādi mums vajadzētu priecāties ka mums ir tik labs ūdens zemītē. Uz pasaules nav daudz šādu vietu.

Sliktā lieta jonu kristālu filtam - nu 25 kg sāls katru mēnesi aiziet zemītē... bet ņemot vērā ka ceļus mēs ar brangi iesālam katru ziemu, tad varbūt ka ir ok.

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 30/09/2013 16:03

ruukiiti, tā nu gan nav, ka mums ūdenī nav metāla. Dzelzs nav vienīgais metāls. Pie metāliem pieder kaut vai tas pats Mg, kas mums ir 64 mg uz litru.

Jonu apmaiņas filtram bez Tevis minētā ir vēl pāris trūkumi:
* Palielināts nātrija saturs filtrētajā ūdenī. Jo cietāks ūdens, jo vairāk nātrija pēc filtrācijas. Pēc LV likumdošanas Na norma uz litru dzeramā ūdens ir 200 mg.
* Skalošana. Faktiski ik pēc dažām dienām vismaz uz stundu ūdens nav pieejams. 99% gadījumu gan tas nav būtisks trūkums.

Par to tavu "finansiālo aprēķinu" - vajadzēja pierēķināt arī variantu bez filtra, bet ar sadzīves tehnikas ikgadēju apkopi. Otrajā variantā (ar filtru) nav gluži tā, ka nekas netiek darīts - tāpat jābrauc pakaļ sālij (jātērē benzīnu, laiku), jāber to sāli filtrā, jātīra filtru (tā nu man teica, ka vismaz reizi pusgadā vajadzētu sāls bunduli iztīrīt). Ja vēl kaut kas filtram noiet šķērsām, tad atkal papildus izmaksas.

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: Sybase (178.16.22.---)
Datums: 30/09/2013 23:32

Rūķitim tas aprēķins tāds ļoti piezemēts - varētu teikt minimālisma stilā.
Laba trauku mašīna 400-700 , laba veļas mašīna 300-400 , laba teikana 25 , labi krāni un podmexanika arī maksā. Manis pieminētās lietas kalpo 10 un vairāk gadus , ciets ūdens šis ērtās ierīces sačakarēs 3-4 gados un sildelementu maiņa nelīdzēs jo viss būs pilns ar nosēdumiem.

Latvijā ūdens mīkstināsāšanas iekārta ir nepieciešamība nevis ekstra.

Mīkstā ūdeni veļa izmazgājas daudz labāk un ir patīkamāka uz tausti , tas pats arī ar iešanu dušā nav jāber matos kondicionieris lai mati pēc dušas nav kā salmi :D


P.S. filtrs nav jātīra ja lieto kvalitatīvu sali , ir dzirdēts ka depo lētajam galam sals bundulī apakšā paliekot žļurga, drošvien zemas kvalitātes Sali var nopirkt netikai depo

P.S2. filtrs nav pods kad pārvācies var paņemt līdzi.

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: ruukiitis (178.16.22.---)
Datums: 02/10/2013 14:10

Mans aprēķins bija domāts piezemēts.
tā teikt uz pirkstiem liek saprast ka mājai vajag normālu filtru.

argumenti par Na saturu ūdenī... (sarkasms) vari pastāstīt kā Tu viņu grasies regulēt?
Izskaloji granulas zilajā bundulī un dzīvo laimīgs.
Pa lielam ņemot ja grib veselīgi dzīvot jāsāk ir ar smēķēšanas, alhokola atmešanu, neēst fast food, pārvietoties kājām utt.

par stundas garu pauzi ūdes apritē - vari izstāstīt kam Tev ūdens piemēram katru Otrdienu laika posmā starp 2-3 naktī? (man gan šķiet ka cikls bija 2 stundas).

Sāls kvalitāte - nu cik esmu saskāries starpība ir tablešu šķīšanas ātrumā, bet ņemot vērā ka ūdens var sasniegt kautkādu koncentrāciju un tālāk nešķīst....
lielākās problemas ir atcerēties piepildīt sāls trauku. bet nu nekāds šausmu stāsts jau nenotiek ja mēnesi -2 to aizmirst izdarīt

Re: Ūdens analīžu rezultāti
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 02/10/2013 16:45

Sarkasms par Na daudzumu nevietā. Tik pat labi var vaicāt, kā domā regulēt Ca vai jebkā cita daudzumu ūdenī. Ja ikdienā ar to nesaskaras, tad nav arī to zināšanu.

Vēl kas - domājams, ka ne bez iemesla likumdošanā ir noteikts max Na daudzums dzeramajā ūdenī. Turpretim Ca un Mg nemaz nav pieminēti. Par ko tas liecina?

Jā, starp citu, Na daudzumu ūdenī regulēt var pavisam elementāri - sajaucot filtrēto (ar Na piesātināto) ūdeni ar nefiltrēto (ar zemu Na saturu).

Smēķēšanu atmest nereāli - nesmēķēju. Tas pats ar alkoholu. Fast food? Par to lai amerikāņi domā, viņi ar to aizraujas. Pārvietoties kājām? Nedomāju, ka 100km dienā būtu veselīgi. Kā runā, arī maratona skriešana (un treniņi) veselību neuzlabo - kas par daudz, tas par skādi.

Par stundu (divas stundas?) garu pauzi otrdienās - starp 2 un 3 naktī man ūdeni vajag ļoti bieži. Tā pauze varētu būt drīzāk starp 4 un 5. Tajā laikā *parasti* ūdeni nevajag, taču gadās visādi.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******     *******    *******   ********  ********  
 **    **   **     **  **     **  **        **     ** 
 **         **                **  **        **     ** 
 **   ****  ********    *******   ******    ********  
 **    **   **     **         **  **        **        
 **    **   **     **  **     **  **        **        
  ******     *******    *******   ********  **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727