UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: boocis (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 00:55

Sveiki!
Ir doma uz pavasari iegādātie lietotu mauriņtraktoru un prātā ienāca ideja-varbūt meklēt tieši tādu modeli, kuram ir savācēj grozs, lai var uzmeistarot piekabi un pūst piekabē sausās lapas rudenī? Kam ir pieredze-domājams, ka naži būs jāpārtaisa tā, lai ir lielāks ''vējš''/pūtiens.
Kam ir pieredze ar savācēj groziem-vispār mana ideja ir īstenojama dzīvē? Vai nav vērts meklēt tieši ar savācēj grozu? Kā vispār notiek zāles pļaušana, ja pļauj bez groza-cik saprotu, tad ja grozs ir noņemts, tad zāli pūš pa aizmuguri lakā? Kā tas viss atšķiras izskata ziņā zālienam ar zālienu, kurš ir pļauts ar izmešanu uz sānu?
Cerams, ka sapratāt manu domu...

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 01:29

Domāju, ka plāvējiem ir dažādas versijas un bezgroza versija var mest uz vienu sānu vai arī uz aizmuguri. Zāle, kuru pļauj ar grozu izskatās sterili glīta, akurāta. Tā kuru bez groza - kādu laiku nopļautā zāle būs ar dažādu tonējumu - sausā laikā dzeltenīgāku, mitrā - brūnganāku. Bezgroza pļāviens baigi līp pie kājām un mājās nes iekša zāli, groza pļāviens ir papildus darbs, zāli mīlošai vietai tas ir liels darbs.
Lapas - uztaisīt var visu ko, bet nedomāju, ka tas būs lietderīgi. Nepamēģināsi neuzzināsi. :)

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 07:21

Pieredzes ar šīm lietām nav, bet vai ar pūšanu piekabē nebūs tā, ka cik iepūt, tik pat arī izpūt no tās piekabes?

Nebūs tā, ka tas traktors mēģinās lapas sasmalcināt? Tas nebūs grūtāk izdarāms nekā zāles gadījumā?

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 08:20

Traktoriņš nav, ir pašgājējs pļaujamais. Rudenī lapas netiek grābtas vispār, vnk ik pa dažām dienām eju ar pļāvēju, šams visu sasmalcina un izmet laukā pa sānu. Identiski kā ar pļautu zāli bez groza - 2 dienas ir redzami tie krikumi, pēc tam pazūd. Pie reizes mēslojums zālājam.

Par tavu ideju - sapratīsi tad, kad būsi iepircis pļāvēju ar grozu un paprovējis, jo būtībā jau tas pats vien būs - vai grozā vai piekabē. Tiesa gan, piekabe būs specifiska - ar smalku tīklu apvilkta būda uz riteņiem.
Nu un ar traktoriņu pļaujot un droši vien arī "grābjot lapas" gribēsies stumdīties šurp turp tāpat kā zāli pļaujot. Tad nu tā piekabe tev to visu tikai apgrūtinās. Piedevām to šlangu tad vajadzēs lokanu. Vai gaisa plūsma ir tik varena lai pūstu nevis tos pārdesmit cm līdz grozam vai krietni lielāku gabalu līdz piekabei?

Mandomāt tava ideja strādās tikai sterilos apstākļos kā reklāmas rullīšos par visādie verķiem. Reālajā dzīvē vissbūsslikti.lv

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: khe (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 08:24

No pieredzes varu teikt, ka ļoti ērti un krietni ātrāk, kā grābjot, vienīgi tur, kur nācās vākt lapas, to bija padaudz, tāpēc bieži jāizlādē uz zemes. Rezultāts ir tāds, ka daudz kompaktāka tā kaudze, jo lapas ir sasmalcinātas. Zālei groza vietā piemeistaroju tādu šķērsli, jo citādi to meta pa gaisu diezgan patālu, katrā ziņā stāvošiem ''skatītājiem'' acis aizmeta ciet tikai tā:)

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: gints_ (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 09:39

Laukos tiek lietots Stiga Prezident, ar savācējgrozu un lapu izmešanu uz aizmuguri. Tā izmešanas "trupa" iet caur traktoriņa "vidu" uz aizmuguri.

Realitātē, kad pļauj jau pagaru zāli, un ja vēl pamitru (rasa, nesenais lietus), tad ar to trubu ir pilnīgs pī. Tā zāle viņā saķerās, un roka līdz elkonim ir jābāz tajā atverē lai zāli dabūtu ārā. Pļauta tiek salīdzinoši paliela teritorija (nu hektārs varbūt gluži nē, nu bet ļoti tuvu tam). Vasarā, kad zālē aug griezdamās, tas grozss ir pilns viens divi, un praktiski visu laiku tā pat tiek pļauts bez groza zāli vienkārši izmetot ārā uz aizmuguri, savādāk puse pļaušanas laika paiet vedot zāli uz kaudzi. Vienīgais izņemums ir pati pagalma priekšam kur nobraucu ar grozu, lai nopļautā zāle nelīp pie kājām.

Par lapu vākšanu - tas ir moments, kad tā kaste atkal noder. Sausas kļavu lapas vāc ideāli, bērza lapas bišķi sliktāk, bet lielumu savāc. Lapas sanāk tādas kā samulčētas.

Ja tagad būtu jāpērk traktors, laikam skatītos ar izmešanu uz sānu, cerībā, ka tāds mazāk liptu ciet. Primāri tas traktors tomēr ir zāles pļaušanai, un manas apstākļos no tās kastes un traktoram caurejošās trubas ir vaigāk mīnusu nekā plusu.

Bet katram pašam jāskatās pēc saviem apstākļiem - es uzrakstīju savu pieredzi.

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: zsv (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 11:08

Traktoram zāles savākšana ir problēma. Paratsi traktoru lieto pie lielākām teritorijām, tad nopļautās zāles daudzumu nav kur likt.
Problēmu ar sapļauto zāli un lapām rudenī risinu ar mazu piekabi, ko nopirku SILS veikalā Maskavas ielā.
Piekabes funkcija ir visa veida smalkumu iebirstēšana krātuvē. Saucas lapu savācējs.
Viena vienīgā problēma, ka tas darbojas samērā šaurā augstuma regulēšanas diapazonā un bedrainiem laukiem nav piemērots.
Piemēram šis droši vien palīdzētu: [sils.lv]

Jāatzīmē divas lietas pie savācēja izvēles. 1. nevajag pārspīlēt ar platumu, jo platāks, jo varāk problēmu nelīdzenā virsmā. 2. Liela slodze uz atsevišķām detaļām, tādēļ liela varbūtība, ka pakaļdarinājumiem lielas noslodzes detaļas pēc pāris reizēm izjuks. Riteņu - birstes piedziņa, savienojumu detaļu slogojums pie pilnām lapu/zāles kravām ir pamatīgs.

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 13:42

es arī esmu domājis par to lapu savācēju, bet man tā cena šķiet neadekvāta, jo tur taču nav nekas ļoti sarežģīts, pamatā kas līdzīgs mehāniskajam pļāvējam, tikai ar slotām un maisu...

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: zsv (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 13:51

Tur nav maiss, bet tāds kā plastikāta toveris. Bez tam jau minēju, ka atsevišķām detaļām ir ļoti liela slodze, tām jābūt ĻOTI izturīgām. Tas arī ienes savu sadārdzinājumu.
Kad sāk lietot, var saprast, kas notiktu ar lētām plastmasas detaļām pie dotajām slodzēm.
Viss svars nāk uz riteņiem, kas ir arī slotu piedziņas elements. Tai pat laikā toveris ar lapām, sakasīto zāli, turas konsoles veidā, lauziens uz konstrukciju varens. Vēl ja ņem vērā, ka barcot pa lauku negludumos tas viss x5 slogojas... Nu te ar lēto nekā, savi 220EUR netā vai 200LVL uz vietas veikalā. Nekas lētāks nebūs.

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: Viesturs470 (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 14:19

Ir profesinālie plāvēji ar savācējiem un tiem ir divas būtiskas atškirības - tvertne ir krietni lielāka lai nav tik bieži jāiztukšo un zāli tvertnē iedabūt palīdz papildus pūtējs.

Varbūt klūdos, bet domāju, ka cenu politika šādai tehnikai ir bāzēta sekojošā loģikā, ja zāli pļausi nieka platībā pie mājas tad plāvējam vajag minimālu resursu un tas nevar būt dārgs, taču ja gribi lepni sēdēt " rumakā " tad tev jau pieder daudzi tukstoši kavdrātmetru un tāpēc tevi var ieskaitīt bagāto kategorijā un cenai pielikt attiecīgu koeficentu. a ja vēl gribi vel vairāk atvieglot savu dzīvi ar visa'dām ekstrām, tad kāpēc lai tas būtu lētas un ja vēl gribi lai tās nebūtu 'vienreizējās lietošanas" , tad acīmredzot tas jau būs tavs bizness un ta'peč arī cena bus atbilstoša.

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: zsv (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 16:24

Nav gan te sakara ar kategorijām un lepniem rumakiem.
Taisnība, lauciņam ar 500m2, var viegli tikt galā ar elektrisko pļāvēju pa 50Ls, tas kalpos gana ilgi. Arī zāles daudzums tur būs mazs.
Tomēr starp 500m2 un sazīmēto lielsaimnieku, vai jau industriālo zemnieku ar hektāriem pastāv mazās lauku saimniecības, vasaras mājas ar pļavu laukumiem līdz 10000m2. Tur nekas cits neatliek kā meklēt lapu un zāles savākšanas risinājumus.
Lielāks traktors te nav noderīgs, tādēļ tas pats zāles pļāvējs vien der. Aprīkojumā zāles savācējs pa 200Ls nebūt nav relatīvi lēts, taču citas alternatīvas te arī nav.
Par lēto īsam ekspluatācijas laikam gan nepiekrītu. Vai tad nav pietiekama pieredze lēto preci pirkt divreiz? Jā, var nopirkt pa lēto zeķes un izmest pēc pāris reizēm ārā, bet instrumentu ar ko jāstrādā pašam nav vērts meklēt lētāko. Pats sev sit taču ar to lētāk! Grūtāk būs strādāt! Tas nav arguments priekš aprīkojuma un instrumentiem.
Ir tāds teiciens:

Šajā pasaulē nav nekā tāda, ko kāds nevarētu pagatavot mazliet sliktāk un pārdot mazliet lētāk, un tādi cilvēki, kuri orientējas tikai pēc cenas, ir pelnījuši kļūt par šādu darījumu upuriem. Nav gudri samaksāt par daudz, taču ir vēl sliktāk samaksāta par maz. Ja Jūs samaksājat par daudz, Jūs zaudējat mazliet naudas, tas arī viss. Ja Jūs samaksājat maz, Jūs dažkārt pazaudējat visu, jo pirktais priekšmets nevar pildīt tam paredzētās funkcijas. Ekonomikas likums nepieļauj iegūt lielu vērtību par zemu cenu. Ja Jūs izvēlaties lētāko piedāvājumu, Jūs uzņematies papildus izdevumu risku. Ja Jūs to varat darīt, tad Jums ir diezgan naudas, lai samaksātu par kaut ko labāku.

/John Ruskin (1819-1900)/

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: MW (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 20:36

Ir taču tādi pļaušanas naži, kas rada lielāku gaisa plūsmu, tos var izmantot. Man kaimiņš pūta lapas ka tik turies, sapūta kaudzē, tad skrāva piekabē un aizvada.

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: Jurcix (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 21:19

Man fāters laukos tieshi tāpat dara kā MW aprakstija. Riņķo pa pagalmu kamēr lapas vienā čupā. kautkādas lapeles jau paliek , tās pēctam ar grābekli savāc

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: khe (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 22:13


Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: pt (178.16.22.---)
Datums: 13/12/2013 22:39

Atradu vēl interesantāku/vienkāršāku risinājumu [www.youtube.com]
Tik un tā nepiekrītu, ka 250, 300Ls pāris birstēm ir normāla cena. Jā vakuumsūcējam, protams, bet mehānikai! Tur 2 riteņi - 20Ls, savienojumi, karkass 20ls, plastmasas kaste 20ls, mehānisms ~20ls, nu kopā 80Ls, labi, piemetam vēl uzcenojumu, 100-120Ls ir adekvāta cena ar labiem materiāliem! Par slodzi uz karkasu piekrītu, bet tā jau ražotāju izvēle, varētu taisīt uz 3 vai 4 riteņiem!
Un cik tad bieži to kasītāju vajag? 2-3x gadā...
Pieņemot ka tas verķis uz 10 gadiem, tad sanāk uz ~25 reizēm, kas ir 10Ls par vienu lietošanas reizi, tad jau lētāk paņemt fedju, kurš tās lapas sagrābs!

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: Viesturs470 (178.16.22.---)
Datums: 14/12/2013 10:07

Viss jau brīniškīgi, tāpat kā tajās reklāmās kur ar mazo dārza motobloku stum sniegu, ar zemi un ko tik vien nē Bet vai ievērojāt apstākļus kādo stas notiek - spīd saulīte, zeme un lapas ir sausas !

Tas pats par platībām, dažus simtus m2 pie mājas var sagrābt ar grābekli cenā no 1 - 5 LS, tādai platībai nav pat vērts to traktoru ar piekabi no garāžas ārā stumt, bet video redzamā situācija ir atbistoša profesionālai darbībai nopietnā parkā kur " simtlatnieki" nav pieejami !
Visā Rīgā ar tās parku saimniecības plašumu varbūt ir pāris šāda veida iekārtas !

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: Viesis1 (178.16.22.---)
Datums: 16/12/2013 00:38

Nu es jau divus gadus gan pļauju, gan vācu lapas ar Mcculloch. Skaitāas 200l savācējkaste, uz lapām jau piepildās ātri, bet tāpēc ka tik blīvi nesakrājas kā zāle. Platība paliela, un koki ar nav nekādi knapie pie mājas. Viennozīmīgi iesaku ņemt ar savācējkasti. Piekabe tiek izmantota tikai papildus darbos, kādus kartupeļus pārvietot, vai granti priekš bedrēm aizvest. Lapas tur pūst būtu pārāk neērti. Gan apgriešnās,gan izkraušana.

Re: Mauriņ traktora modifikācija lapu savākšanai
Autors: boocis (178.16.22.---)
Datums: 03/01/2014 23:40

Nu labi-laika vēl ir līdz pavasarim-izdomāšu vai vajag man ar savācēj kasti, bet tagat atduros pie traktorīša gaitas-ja meklēju kādu lietotu-nu tā līdz 1000euro-ko labāk izvēlēties-ar hidro gaitu, vai tomēr ar meh.pārnesumiem?
Itkā jau gribētos ar hidro, jo cik zinu, tad hidro gaitas traktoriem vienīgiem ir uz priekšu un atpakaļ ar pedāļiem-nav jāpārslēdz kloķis?
Varētu kāds spečuks pakonsultēt-ko labāk lietotu pirkt un arī uz kādu brendu skatīties-MTD, JONSORED. Huši ir diezgan padārgi. STIGA?
Kādas atsauksmes par tiem cilvēkiem kas tirgojas Saldū? Neapčakarē?
Cik HP labāk-pārsvarā redzu, ka ir 12,5-vai pietiek, jo man pašam, kā jau īstam Latvietim, nu tā ap 120kg



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **        **  ********  **     **  **     ** 
 ***   ***        **     **     **     **  ***   *** 
 **** ****        **     **     **     **  **** **** 
 ** *** **        **     **     *********  ** *** ** 
 **     **  **    **     **     **     **  **     ** 
 **     **  **    **     **     **     **  **     ** 
 **     **   ******      **     **     **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727