UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2014 21:37

Dotais lielums ir 1936.gadā celta māja. Koka stāvbūve.
Mūsdienās prasības pret dzīvi ir nedaudz savādākas, tāpēc lūgtum pamētāt idejas, kurās telpās jūsuprāt saplānot:
1. centrālapkures krāsni (arī akumulatoru uz 1kub.m.);
2. vannas istabu, kurā ietilps vanna, duša, izlietne un tualetes pods. Ja ir ideja WC nodalīt, der arī tāds variants. Tomēr jāņem vērā lietderīga siltā ūdens padeve uz WC izlietnes krānu. Tāpēc droši vien vienā telpā būtu lētāks risinājums...

Speciāli neteikšu, kas un kā šobrīd tiek lietots, kur ir izvietota pirms vairākiem gadiem iebūvēta WC un duškabīne, jo to visu vajag pārtaisīt savādāk...
Vien piebildīšu, ka telpa Nr.8 ir virtuve, telpas Nr.7 nav, un ieeja telpā telpā Nr.11 vairs nav no virtuves, bet ir no telpas Nr10.

Būšu pateicīgs par idejām. :)

Mājas plāns - [content31-foto.inbox.lv]

Re: Palīdziet plānot
Autors: rbm (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2014 22:11

A kādas vispār ir vajadzības?
Cik telpas, kādas funkcijas,
kurā virzienā debespuses, kur plānota ieeja - 10 vai ex7
kāda plānota apkure
utt, utjp

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Palīdziet plānot
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2014 22:13

Telpas gan daudz.
1) Esošajā plānojumā neredzu variantus izmantot esošos skurteņus katlam un acu. Attiecīgi jāliek jauns skurstens. 9 un 10 tajā telpā (apvienojot) vislabākā vieta apkurei un acu ar skursteni pa kores vietu. Atsevišķa ieeja, kur plānā redzu ka ir.
2) 11 ir WC un mazgātuve.
3) 6+8 apvienotā viesistaba, sienu nav, virtuve 8 tajā augšējā daļā (studio)
4) 6 telpa vējtveris uz izvirzīuma līnijas,
5) 6to telpu pārgiezt uz pusi kā koridoru,
7) pa kreisi 2 paplašinātās dzīvojamās telpas,
8) 3 un 4 apvienotas ar vienu ieeju no 2

Un visas citas pārējās versijas. Galvenais ir tas, ka esošie skurstēni mūsdienām ir nojaucami, ja negrib atstāt analogo krāsni kodolkaram. 6 telpa jāpārvērš par koridoru visos variantos var apvienot ar halli pa labi vai kreisi, izvēles lieta. Idēlas variants, ja no 6tās var bez caurstaigāšanas tikt visās telpās (izņemot katlu un acu).

Re: Palīdziet plānot
Autors: Andris_ (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2014 23:27

Ieteiktu pirms pārplānošanas ievērtēt āderu izvietojumu, lai gan tas visticamāk nav nepieciešams, jo 36tajā gadā tādas lietas būvētājs zināja...

Izklausās jau šarlatāniski, bet pēc savas pieredzes pusgadu guļot uz āderes, izvairos no tām kā no nāves...

Re: Palīdziet plānot
Autors: soseds2 (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 08:18

Kura telpa ir maja ienakosa kanalizacija un udens? Malku nesisiet ieksa pa ieejas durvim,jeb bus
katlutelpai atseviska ieeja? Redzu ,ka toposas katlutelpas robezas ir tikai virtuves skurstenis.

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 08:28

lietotājam RBM - vajadzības ir dzīvot tajā mājā. Āmen.
Ikdienas ieeja ir 9., kas ir ēkas rietumu puse. Nosacītā svētku ieeja ir no 6.telpas, kas ir Z puse. Ex 7 netiek lietota.
Plānotā apkure ir malka, jo tā manta pašam ir daudz.

Vilnis_Radio - "skurstenis pa kores vietu" - es saprotu, kas ir kore, bet ko tu domā ar skursteni pa kores vietu? Mājas ārpusē piebūvēt klāt? Īsti nevarēs, jo patiesībā ēkai ir arī otrais stāvs, kurš nav izbūvēts un netiek lietots. Ja kores vietu tu sauc ēkas viduslīniju, tad otrā stāva logam būs tieši pa vidu... teorētiski kādreiz telpa 6 ir bijusi paredzēta kā kāpņutelpa uz otro stāvu, bet nu otrais stāvs tuvākos gadus netiks lietots, tāpēc kāpnes 6 telpā ap vējtvera līniju būs vnk paceļamās/salokāmās, lai tieku augšā, ja vajag un viss.
11.manuprāt ir par šauru, lai sanāktu labierīcībām. Ja nu vienīgi tikai WC.
6 un 8 apvienot, ja ieliek centrālapkuri - tāda bija viena no domām. Bet tas šoreiz neattiecas uz vajadzību pēc apkures katla vietas un labierīcībām.
2, 3, 4 gan negribās savirknēt kā caurstaigājamu pasākumu...

Lūdzu vēl idejas. :) Parasti jau plānot ir viens patīkams pasākums un tajā posmā jau visi gudri, jo visiem liekas, ka visu var paredzēt utt. Šoreiz man ir tā, ka saplānojies jau esmu līdz bezsamaņai un jau vairs nesaprotu, kas ir labs un kas slikts. Tāpēc šāda tēma ir atvērta...

Par apkuri - cik saprotu, pareizāk ir, ja apkures katls ir pēc iespējas tuvāk skurstenim?

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 08:42

soseds2 - šobrīd ienākošo negribēju teikt, lai nejauktu galvu, jo viss ir pārtaisāms. Bet nu labi - kanalizācija un ūdens ienāk ēkā pa 6 telpas labo apakšējo stūri. 6 telpā starp izejas durvīm un durvīm uz virtuvi ir iebūvēta šī brīža duša un WC.

Re: Palīdziet plānot
Autors: rbm (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 09:23

Pieņemot ka divas škērssienas ir nesošās uz kurām balstās viss otrais, stāvs, tad atliek plānojumu mainīt tikai ar garensienu pārvietošanu.
Tāpat pieņemu ka grib saglabāt skursteņus, tad pie labā skurteņa organizējam katlu telpu ar ieeju no sāna, pie skursteņa stāv katls un akumulatora tvertne. Lai labais skurstenis neizvirzītos pārāk kropli dzīvojamā istabā tad abās pusēs skapji/plaukti.
Kreisais skurstenis var palikt var arī nojaukt, bet tas netiek lietots.

Virtuve pa labi no ieejas blakus katlu telpai.

Dzīvojamā istaba kopā ar halli - starp 2 un 3 telpu siena tiek daļēji nojaukta (visdrīzāk būs jāliek škērssija lai turētu otro stāvu). Saturs tiek organizāts ar zonējumu - tur kur bija 2 telpa viena zona (ēdamgalds), 3/4telpas otra zona (dīvāns+TV)

ieeja caur 6
pielikumā bilde [failiem.lv]

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 09:48

Variants drosmīgs un pārplānojums mūsdienu tradīcijās. 6 cilvēku (3 paaudzes) ģimenei īsti nederēs, tad jāsāk lietot arī otrais stāvs, jo vnk nepietiek katram savs kaktiņš... :)

Re: Palīdziet plānot
Autors: rbm (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 09:53

Tāpēc jau arī pirms kautko pārplānot ir jābūt uzdevumam - cik cilvēki, cik istabas, kādas vajadzības (kuras tlepas kopā kuras nē utt, utjp)
bez tā faktiski nav vērts pat diskutēt jo līdzinās "uzzimē man lūdzu ainavu".

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Palīdziet plānot
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 10:11

rbm Wrote:
-------------------------------------------------------
> Tāpēc jau arī pirms kautko pārplānot ir
> jābūt uzdevumam - cik cilvēki, cik istabas,
> kādas vajadzības (kuras tlepas kopā kuras nē
> utt, utjp)
> bez tā faktiski nav vērts pat diskutēt jo
> līdzinās "uzzimē man lūdzu ainavu".


+100500 :D


Man pirms domu risināšanas prasās iepazīties sīkāk ar objektu - foto no ārpuses un iekšpuses, ar akcentu uz skursteņiem. 2.stāva foto ar akcentu uz pārseguma sijām (ja redzamas). Vispār sākumā ir jāsaprot kāda ir ēkas konstruktīvā shēma.

Skursteņus saglabāt nav racionāli, tomēr pagaidām par maz informācijas verdiktam, gan funkcionālās, gan estētiskās.

Priekš 3 paaudžu 6 cilvēkiem noteikti jāpieslēdz 2.stāvu (tas ir stāvs vai bēniņu telpa?). Citādāk pat šajā 1.stāva platībā sanāks hruščovka.

Pozitīvais - šobrīd ēkai ir 3 ieejas, attiecīgi diezgan liela brīvība izvēlei. Kā ierobežojums būtu, kur atrodas ieeja no ielas zemes gabalā, cik vispār liela teritorija, kur aug lieli neaiztiekami koki, kur aka, kur kanalizācija.

Re: Palīdziet plānot
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 10:14

Pirmajā acu uzmetienā - ideāla māja ar pareizi izvietotām tradicionālās apkures ierīcēm (kuras noteikti vērts remontēt un saglabāt). Es tādā mājā nepārplānotu neko, vienīgi likvidētu starpsienu starp 3 un 4 un un vienu vai divus kambarus 9-11 pārceltu uz koridoru 6.

Re: Palīdziet plānot
Autors: nu tā (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 10:58

Manuprāt, uz 6 cilvēkiem vajag 2 vannasistabas (tas, runājot par mūsdienīgajām prasībām). Vai vismaz vannasistabu ar WC + vēl vienu WC.

Par pārējo - grūti kaut ko ieteikt, ja prasības ir "vajadzības ir dzīvot tajā mājā. Āmen". Ar stangām tiek izvilkts, ka būs 6 cilvēki, debesspuses arī kaut kā ir noskaidrotas, un tomēr 1) kāpēc vispār ir vēlme kaut ko mainīt, 2) kas tie būs par cilvēkiem - cik bērnu, cik veci cilvēki, kādi ir ģimenes ieradumi?

p.s. Vai es pareizi saprotu, ka 6. telpa (24 m2) ir bez loga?

Re: Palīdziet plānot
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 18:39

Rbm epsponētājā piemērā visvairāk sajūsmina WC likšana ar muguru pret logu. Studenta klātbūtne nepārprotama - arhitekts vēlīgi deleģē savus pienākumus un atbildību klientam un studentam - pats iekasē naudu par projektu kā tādu !
Gabarītos šāds tipāžs neslikts, ja apmierinās ar minim.vannas izmēriem - max.150 cm (WC abās pusēs starpu vajag min. 30 cm, citādi elkoņi sitās sienā(s) un grūti iebraut ar birsti) .
WC sagriežot sāņus pie starpsienas, blakus tam bidē arī sanāk ( vismaz vietu der rezervēt - īpaši par daiļo dzimumu rūpējotiets - kaut par mazmeitām, ja paši iztiek), logu varbūt pārliekot mazliet uz vidu. Tad gan būtu jānozog vismaz 20cm blakus telpām - lai sanāktu vanna 150 + starpa min.50 + WC - ap 65 cm.
Tikt pie labākā varianta katras telpas un telpu kompleksa plānojumam pēc būtības ir ļoti vienkārši : jāpārskata visi iespējamie (pat tie, kas pirmā brīdī šķiet nepieņemami) un jāatšķiro nederīgākie - sliktākie - līdzīgi kā vecajā anekdotē par skulptoru !
Katra izvēle sevī ietver atsacīšanos no kaut kā cita!
Lidz bezsamaņai ... - tā jau mūslaikos normāla parādība !
Mazliet nenopietna gan tāda plānošana pa telefonu ir, bet varianti būs - un svarīgākais - lai tā bezsamaņa neiestājas un Dies pasarg - neaiziet komā !
Nesošās karkasa sienas pārāk aiztikt neiesaku - šo gadu ēkām karkasa apašējie vaiņagi ( un pat statņu apakšdaļas parasti mēdz būt vairāk - mazāk bojāti no trupes, jo jumta papes izolāc. kārta uz pamatiem ir sen beigusi funkcionēt - ir driskās. Tā vismaz parasti Zemgalē - šeit augsti gruntsūdeņi un gruntij (smalkā smilts) augsta kapilaritāte.
Kāpnes der nospraust konkrētos gabarītos - rezervējot vietu (neaizņemot ar ko citu) - pakārtojot to kaut aptuveni piesviestam mansarda telpu izvietojumam nākotnē, ja tas vispār prātā.
Tā bieži kļūdās: rekur tai stūrī ielikšu, ja vajadzēs - neparēķinot, ka normālu izmēru pakāpieni aizņem 4 - 4,5 m2, jāietrāpa starp sijām, kāpjot nedrīkst durties ar galvu jumtā, logs traucē, jāiziet cauri visai mājai, lai tiktu tām klāt utt. !

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 18:43

Aizrādījumus pieņemu. :)

Kā jau minēju, skopa informācija bija ar nolūku, lai neietekmētos no esošā dzīvesveida mājā.

Bet par cilvēkiem piekrītu - tur prasījās precīzāku info - 3 bērni, 2 vecāki un 1 vecvecāks.

Par otro stāvu - nav izbūvēts, jo 41.gadā izsūtīšana iestājās pirms paspēja pabeigt māju. Pagastvečiem uz Sigīriju bija priekšroka. PAredzēts pilnvērtīgs - ar trim lielām istabām, katrai 3 dalīgs logs.

Par nesošajām sienām - nu no otrā stāva raugoties tur ir nedaudz dīvaini risinājumi (iespējams tāpēc, ka tika jaukta nost vecā ēka un no daļas materiālu tika celta esošā), tāpēc jāsaka, ka nav nesošā tikai starp 3 un 4 telpu. Pārējās visas ir nesošas, ja runā par griestu siju izvietojumu. Garensiena pie virtuves notur virtuves griestu sijas. Savukārt garensiena starp 1 un 5 notur sijas virs 1.telpas. Vidusdaļā ātrumā neatceros. Bet, kā jau augstāk minēju, ēka un arī sienas ir stāvbūve - tāpēc ir liela iespēja dažādiem sienu paplašinājumiem ar "švelleru" stiprinājumiem.

Skursteņi šobrīd laikam nav tie, kas visvairāk traucē, tāpēc to demontāžu šobrīd neizskatu.

3 paaudzes sadzīvo labi, katra paaudze nepieprasa savu ieeju. :)))

Ielas nav, tā ir lauku māja, kuras arhitekts gan ir bijis Čuibe - pilsētas arhitekts, kurš lauku māju līdz šim nebija projektējis... zeme ir ... pietiekoši! Pagalms ar piemājas pļaujamo gabalu ir ap 2ha, mašīnas pie mājas stāv pie frontālās ieejas (ieeja uz 6 telpu). Bet ikdienā lietojam ieeju uz 9.

Divas vannas istabas tiek izskatītas kā opcija, kad būs 2.stāvs. Divi WC jau ir - viens laukā - sirdsmājiņa. Izņemot laiku, kad -15 un aukstāks, uz turieni tiek piestaigāts bez problēmām. Tā ir lauku eksotika, ne visiem saprotama. :)

Un tomēr - vēlme ir pēc centrālās apkures, kas man ļautu iegūt vienmērīgāku temperatūru visā pirmajā stāvā un vēl veselu virkni priekšrocību.
Otrā, un šobrīd galvenā vēlme - esošā duša + WC ir savu nokalpojusi, jātaisa remonts. Ņemot vērā, ka ir prasība pēc vannas, tātad lielākas telpas, ir jāveic kaut kāda 1.stāva pārplānošana utt.

Kaut kas prasīja par logiem 6.telpā - jā, tur logu nav (kaut tas arhitekts kapā otrādi apgrieztos)...

Šobrīd cenšos rast jebkādus risinājumus uz papīra, kā vannas istabu un arī apkuri iedabūt 6 telpā. Koka sienas pacieš samērā vieglu jebkuru iekšdurvju pārcelšanu blakus.

Vēl man viens faķīrs ieteica - centrālo ieeju uz 6.telpu atstāt tikai kā butaforiju (no ārpuses) un iekšpusē izbūvēt to labierīcību bloku attiecīgajā telpas galā...

Re: Palīdziet plānot
Autors: ETT (178.16.22.---)
Datums: 11/02/2014 21:29

Pamatieeju organizēt caur 6. telpu, tikai jāizdomā kaut kas līdzīgs vējtverim vai konkrētajā gadījumā labāk 2 durvis, lai tomēr paliek iespēja ceturtajai paaudzei izveidot trepes uz augšu. Šīs durvis jau principā ir domāta parādes ieeja, un kurš pa tām ies, ja ne saimnieki? :) Sienās gar durvju malām varētu ievietot garus, šaurus logus dabīgam apgaismojumam. Gan jau ir tikai stikls virs durvīm, ja vispār ir. Katlu māju veidot pavisam no jauna, kā piebūvi pie sienas, kur ir 9., 10. un 11.telpa. Tādā gadījumā var izveidot telpu pēc vajadzīgajiem izmēriem katlam, akumulatoram un arī nedaudz malkai, lai dienu tai ir kur pažūt, kas nav mazsvarīgi. Ieeja katlu telpā gan no ārpuses, gan arī caur esošajām durvīm 9.telpā, tādejādi ar malku nepienēsā māju, un gandrīz čības var piemest sanesto. šajā gadījumā protams papildus jauns skurstenis. Kopējo sanmezglu var izveidot plašu 4. telpā - pēc patikas var likt vai nu vannu, vai dušu, vieta pietiekoša, gan podam, gan izlietnei, gan vašmašīnai vieta atradīsies. Otru WC varētu izveidot tieši pretī - 10.telpā pārbīdot dibensienu vairāk 11.telpā, atvainojos, laikam tagad jau tā ir, tikai 11 telpas pašu stūri varētu izmantot virtuves pieliekamajam, kura funkciju acīmredzot kādreiz pildījusi 10.telpa.
1.telpā izveidot atsevišķu ieeju no 6.telpas kreisā tālākā stūra.
Nu kaut kā tā... tikai viens no jaunākās paaudzes palicis bez atsevišķas telpas, bet vismaz krāsnis veselas :)

Re: Palīdziet plānot
Autors: soseds2 (178.16.22.---)
Datums: 13/02/2014 19:50

Grūti kko plānot, ja nezin klienta vēlmes. Būtu es arhitekts, panemtu vienu dienu un ar pasūtītāju visu sīki izrunātu. Sajā gadījumā baigā zīlēšana.
Uzmetu divus šīzī variantus: [failiem.lv]

Re: Palīdziet plānot
Autors: rbm (178.16.22.---)
Datums: 13/02/2014 20:47

zodčijs, kur tu redzi manā WC podu ar muguru pret logu?
tas ka tur šobrīd ārdurvis, tad tās tiek mainītas pret virslogu pie griestiem un matēto stiklu 400x900mm
tāpat WC galā ir vainu lielā duša vai arī vanna (atkarībā cik tad platu wc uztaisa). podu liek aiz stūra uzreiz pie ieejas, lai atverot durvis uz WC ir redzams tukšums nevis pods

ja būtu paskatījies ēkas izmērus tad redzētu ka manā variantā WC platums ir ~2,4 metri un garums ja neskaita aili pie skursteņa 4 metri, tātad gandrīz 10 m2
savukārt istabas viena 4x5 un otra 3x5
kam tev vēl 20cm "zagt" no blakus istabām?

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 08:46

tie divi šīzī varianti ir interesanti. Ne tāpēc, ka uzreiz patiktu, bet tāpēc, ka pilnīgi savādāks domas lidojums nekā mani centieni... :)


Man tā arī neviens nepateica par centrālapkures krāsns atrašanās vietu - cik būtiski viņai atrasties pie paša skursteņa.

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 09:06

Viena no manām ekonomiskajām idejām bija šāda - [content10-foto.inbox.lv]

- 6 telpai varu uztaisīt divus šauros logus - gaisma būs.
- 2 telpas durvis tiek pārceltas nedaudz uz sānu.
- virtuves durvis arī tiek pārceltas
- 6 telpā lieku starpsienu kā zīmējumā - pie skursteņa sanāk vieta vannai, pretī ieslīpajām durvīm pods un ejot iekšā no durvīm pa labi ir lete un spogulis un izlietne. Dušas kabīnes laikam nav.
- nu teorētiski 1.telpai arī sanāk durvis atsevišķi, ja rodas vajadzība, bet šoreiz tas nav būtiski.
- ar zaļu iekrāsoju vietu kāpnēm uz 2.stāvu, ja nu tomēr tādas būs. Zemākais pakāpiens iekrāsots resnāks.
Ko es iegūstu? Es iegūstu, ka man joprojām ir šis priekšnams, bet mazāks un ar logiem, piedevām paliek vieta kāpnēm. Nākot ēkā iekšā pa 6.telpu, pa kreisi kāpnes uz 2.stāvu, zem kāpnēm kādi pakaramie vai tml.

Nu un otra lieta - centrālapkures krāsns iezīmēta pagaidām virtuvē maizes krāsns vietā. Akumulatoram varbūt sanāk vieta jaunajā vannas istabā. Ja vietas pamaz, nedaudz nogriežam 3.telpai nost. To jau lai iesaka zinošāki par mani, kas zin, cik daudz vietas vajag.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **      **  **    **   *******    *******  
 **     **  **  **  **  ***   **  **     **  **     ** 
 **     **  **  **  **  ****  **         **  **        
 *********  **  **  **  ** ** **   *******   ********  
 **     **  **  **  **  **  ****         **  **     ** 
 **     **  **  **  **  **   ***  **     **  **     ** 
 **     **   ***  ***   **    **   *******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727