UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 09:09

Piemirsu

piedevām plīts mūrītis silda vannas istabu un blakus ir skurstenis, kuram viena cuka ir ventilācija, un man ir iespēja kombinēt silto ūdeni vai nu ar centrālapkures krāsns palīdzību vai ar plīts palīdzību, jo plīts lauku mājā kurās bieži, arī vasarā.

Re: Palīdziet plānot
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 09:19

Lai nebūtu pārāk optimistiski kaut kas no manis:
- centrālapkure ēkas vidū ir slikti, jo centrālapkure ir tehniskā telpa, kam ir var pateikt kā izskatās katlumāja ;), Katlu telpu optimālāk izvietot ēkas malās, tāpēc ja pavērosi vecās mājas pēc pārbūvēm, tām ļoti bieži skurstenis atbīdās prom no vecajiem un šis ir tas iemesls kāpēc,
- kāpnes man šķiet ir nepareizā leņķī, jo kur tur augšā varēs izkāpt? Tur sanāk pēc plāna siena priekšā,
- kāpnēm iesaku parēķināt kāpumu, jo lai tās būtu drošas sanāks palēzenas un var neiekļauties sākotnējā plānā, zem 45 grādiem obligāti, neatceros vairs minimumu.

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 09:28

Labi, kāpnes liekam mierā, lai paliek telpa.

Nu jā, par krāsni piekrītu. Vizuāli jau nekādi prieki tur nav. Laukos gan virtuve arī nav gluži tas pats, kas privātmājai Mārupē. Blakus ir tomēr malkas plīts, malciņa tāpat stāv. Trubu tīklojums, kas parasti pie katla redzams, teorētiski var atrasties otrā pusē skurstenim, vannas istabas rajonā.

Man traki negribās vēl vienu skursteni - gan izmaksas, gan izskats... :(

Re: Palīdziet plānot
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 09:50

Cauruļu slēgumi ir mazākais, lielākais ir netīrība un izsistais dūms.
Protams agrāk nesa malku un netīrumus iekšā un viss bija ok. Var tā turpināt dzīvot arī nākotnē. Parasti kad veic pārmaiņas, tad cenšas arī veikt principiālus uzlabojumus.
Kad slēdz katlu pie vecā skursteņa, tad tomēr stingri rekomendē likt čaulu. Tāpat uz vienu skursteni pēc noteikumiem nevarētu likt otru apkuri (pavards). Ja vadās pēc noteikumiem (kuri parasti nav bez pamatojuma), tad skurstenī naudu būs jāiegluda šā vai tā. Jauns čehu keramiskais maksā ap 350ls cik atceros. Personīgi man šajā brīdī viss būtu skaidrs. Bet cilvēki tāpat dara un darīs pēc sava prāta un iespējām.

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 10:09

Viss kārtībā. Pirmais solis ir forums, ņemu vērā cilvēku pieredzi un viedokli, otrais solis ir speciālistu vizīte, ar kuriem kopā apseko objektu. Tad notiek zīmēšana un tāmēšana. Uz bui-dui un ķipa paskatīsimies kā sanāks - es netaisīšu.

Skurstenī čaula paredzēta tik un tā.

Kāpēc nevar būt vairākas apkures vienā skurstenī? Ja līdz šim man skurstenī satiekas no rītiem vienlaicīgi 2 krāsnis + plīts? Protams, ka centrālapkures krāsns ir krietni jaudīgāka un slodze skurstenim būs lielāka, bet to kompensēs tas, ka krāsnis točna nebūs un to plīti vēl nevar zināt vai turpmāk nekurinās tikai vasarā, kad krāsns nekuras.

Re: Palīdziet plānot
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 15:33

[www.swiss-architects.com] - neierastāka pieeja risinājumam.

Re: Palīdziet plānot
Autors: soseds2 (178.16.22.---)
Datums: 14/02/2014 23:50

Nu, re, jau vairāk informācijas sāk parādīties...
Tākā man interesē tikai katlutelpa un vannasistaba, nedaudz pakomentēšu.
Katlutelpu standartā plāno pie ēkas ārsienas, jo vajadzīga atsevišķa ieeja malkas ienešanai un pelnu iznešanai, uc. Ņemot vērā ka malkas apkure, jārēķinās ar baiso netīrību un dūmiem. Tākā Jūsu gadījumā skurstenis atrodas ēkas vidusdaļā, katlutelpu ieplānot ir daudz sarežģītāk, arī vietas mazāk un malka tiks nesāta caur virtuvi. Gribētos teikt, ka jauns skurstenis gandrīz vai neizbēgams, pretējā gadījumā plānojums tiks"samocīts". Vēl kā alternatīva ir atsevišķa katlutelpa kā piebūve. Un skursteni arī var mājas ārpusē izvietot(siltināto no neržas). Ar akumulatora izvietojumu ir tā,ka jāskatās, lai var izveidot sistēmu (aķis-katls) paštecē. Katlutelpas izvietošanas variantu, daļēji, vannasistabā es vispār neizskatītu. Ja vairāk par katlutelpām un vannasistabu interesē var ar mani sazināties!

Re: Palīdziet plānot
Autors: khe (178.16.22.---)
Datums: 15/02/2014 08:30

Ja apkures katls ir ar dūmu nosūcēju, tad par dūmiem nebūtu jāuztraucas... Katlu telpā parasti ir nelietderīgi daudz siltuma, tāpēc, manuprāt, soseds2 otrais plānojums(ar katlu telpu pie centrālā skursteņa) ir energoresursu taupības ziņā ļoti izdevīgs. Nu nav tik traka tā netīrība ar malku, kur nu vēl, ja atsevišķa telpa... Skursteni var pielikt blakus no neržas un zem kores ielaist esošajā skurstenī. Tas variantā ar malkas plīti...

Re: Palīdziet plānot
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 15/02/2014 10:33

Nu nezinu, khe, netīrība tomēr ir ievērojama. Man katls ir priekšnamā, malka no durvju sliekšņa ir jānes 1.5 metri. Vienā reizē ienesu kādus 5 kurvjus. Vislabāk, ja ārā ir tāds kailsals kā bija šoziem, tad īpaši nav netīrumu no kājām, bet kad aiziet sniegs un vai dubļi, tā pienēsājas pamatīgi. Katru reizi pie sliekšņa raut nost zābakus un lekt čībās nav reāli. :) Un no tās malkas vienmēr izbirst. Pēc katra nesiena pieslauku telpu, jau tas nav interesanti, bet ja man vēl būtu jāslauka dzīvojamā telpa, kur prasība pēc tīrības ir lielāka, tad tā jau tomēr ir problēma un problēma parasti sievietēm, kuras ir tīrīgākas par sušķīgiem kungiem. Jāņem vērā, arī ka no relatīvi netīras virtuves tā draza iznēsājas pa visu māju. Ok, agrāk tā bija un dzīvojām, bet tad kad ir tā tīrība, tad atgriezties pie tiem netīrumiem negribas ne par ko. Arī pelni, tie put utt. Manā skatījumā loti liela netīrība tā visa ir.
Par katlu telpas siltumu. Jā, katls dod nevajadzīgi siltumu no sevis. Manā gadījumā es tā teiktu, ka katls pats strādā kā kāds 1kw sildītājs, bet tai pat laikā uz kuršanās brīdi uz priekšnama durvis turu atvērtas. Bet vēl ir tāda štelle, ka ja projektē no jauna, tad ir vērts ierēķināt malkai tādu prāvāku statīvu, jo ir baigi forši ienest iekšā lielāku dozu, teiksim 5 kuršanās reizēm. Tā malka tur vēl papildus apkalst un lietderība pasākumam vēl paceļas. Es esmu mērījis ar mērītāju un vismaz uz virsmas pagalei mitruma % noveļas no kādiem 18 uz 14 līdz pat 10! Es protams tam mērītājam ļoti neuzticos, jo 10% mitrumu malkai grūti noticēt, bet fakts ir - malka apžūst.

Re: Palīdziet plānot
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 15/02/2014 11:13

Vēl gribu mazliet pafilosofēt par lauku māju. Šobrīd ir tāds interesants priekšstats, ka lauku māja a priori nozīmē zemāki dzīvošanas standarti un lielāka nekārtība (laucinieciskums). Es tomēr negribētu piekrist. Agrāk tā bija, tagad viss ir mainījies. Ja pabrauksi pa laukiem un apskatīsies kā dzīvo vidusslānis, tad tās mājas pēc būtības neatšķiras no Mārupes kvalitātes un prasībām pēc dzīves standarta. Tehnoloģijas dod to, ko agrāk laukos nevarēja dabūt. Lauku priekšrocība pret Mārupi ir lielākas platības un rīcības brīvība (gribu taisu un minimāla saskaņošana ar kaut ko). Tāpēc plānojot uz šo dzīves kvalitātes prasību būtu jāskatās ilgtermiņā.
Minēšu arī tadu lietu no savas prakses - pavards. Jā, pilsētnieki fano par šo sentimentu, bet praktiski es no tā atteicos par labu balongāzei. Gribu brokastis ātri bez čakara uztaisu. Plīts ir saglabāta, bet tiek iedarbināta tikai augļu pārstrādes laikā, kad vajag lielus katlus ar sulu sildīt. Ja ir centrālapkure, tad plīts faktiski neko nedod, jo ir nelietderīgāka un netīrāka. Nesen vienu radu māju pārbūvēja. Visu likvidēja, palika katls un gāzes plīts. Un ir labāk. ;)

Re: Palīdziet plānot
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 15/02/2014 14:15

Mistika un sviests kaut kāds ! Pardon Rbm !
Tagad trīs reizes atvēru tavu bildi un tur redzu skici uz Beg. mājas plāna ! - un neizprotu, kur kas man bija atvēries iepriekš - tur bija vienas vannas istabas plānojums - ar podu pie loga + runa par arhitektu un studentu !

Vienu varu apzvērēt - biju pie pilna prāta un skaidrā !!! Halucinācijas vai, dies pasarg, piemetušās !

Bet par tēmu: ja 3. un 4. telpas nav tik ļoti zelta vērtas, un dūmenis ir lietojams - tad var provēt 3.- katlam + darbnīca, 4.- vanna, ieejas no 8.t. taisnst. trijstūra katetēs . Trijst. hipotenūza ap 2 m - esošās virt. sienas izņemams posms aiz tambura durvīm - plīti prom vai kā - virtuves d. zona 6. telpā + logs ārdurvju vietā . 8.t. - halle ar kāpnēm vai citādi.

Nav ideāli - vismaz k.t. tuvāk pie ārdurvīm - katla pieslēgums nav labais, jo caur virt. stūri (ap 100 cm slīps posms skaitās vēl ļoti normāli) - a varbūt neiet krastā ! Ja var aiztikt sienu starp 3.4.un 6.- var tās posmu pie dūmeņa pat pārbīdīt. Es pārskatītu šādu variantu - kaut vai, lai zinātu, ka tāds neder !

Divu vienlaicīgi lietojamu apkures ietaišu pieslēgumi pie viena dūmeņa - min.1,5 m attālumā + pietiekoši cukas izmēri. 14 x 27 ja ir vismaz ( ar 12x25 met. oderi) - it kā katlam + plītij pietiek. Katla jauda šķiet būtiskākā. Ja nepietiks - abus kopā nevarēs kurināt uz pilnu klapi - nevilks un dūmos!
Nav laika vairāk runāt - Viļņa R. iespaidā jāpastudē par ģeotekstiliem, kas izrādās, nebūt nav kosmiski cenās un ar vērā ņemamām pielietojuma iespējām ! Iepriekš bija melna bilde !

Pateicos par uzmanību !

Re: Palīdziet plānot
Autors: Begemotc (178.16.22.---)
Datums: 16/02/2014 15:35

Paldies par visa veida ieteikumiem un prātojumiem... būs, ko domāt tālāk.

Re: Palīdziet plānot
Autors: khe (178.16.22.---)
Datums: 16/02/2014 16:37

Ne tajā tēmā biju iepostējis:
Redzēju no kvadrātveida rorēm sametinātu karkasu uz grozīgiem riteņiem, ko piekrāmē ar malku uz lieveņa un iestumj iekšā.

Re: Palīdziet plānot
Autors: Ančene (178.16.22.---)
Datums: 18/02/2014 14:41

Mēs savā mājā liksim poļu ražojuma Kratki centrālapkures kamīnu (ar uz auģšu paceļamu liftu, lai nesit atpakaļ dūmus) ar radiatoriem. Visi pričendāļi, kas saistīti ar apkuri tiks salikti garažā. Man arī visi, tāpat kā šeit Vilnis, stāsta par netīrību istabā no malkas. Vai tad nesot malku iekšā istabā to nevar kātrtīgi noklapēt, lai ir mazāk gružu. Turklāt netīrumus uz zemes lieliski savāks i-robots. Kāpēc man mājās vajag kamīnu un centrālapkures krāsni, līdz ar to 2 skursteņus, ja var iztikt tikai ar centrālapkures kamīnu un vienu skursteni. Vienīgā problēma, kurai piekrītu, ir pelnu tīrīšana. Mans tēvs laukos vēljoprojām kurina 2 podiņu krāsnis. Nekāda netīrība viņam nav. Cilvēki brīžiem ir tik aizspriedumaini.

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********        **  **        **     ** 
 **     **  **              **  **        **     ** 
 **     **  **              **  **        **     ** 
 *********  ******          **  **        ********* 
 **     **  **        **    **  **        **     ** 
 **     **  **        **    **  **        **     ** 
 **     **  ********   ******   ********  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727