UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
istabas gateris.
Autors: elektriķis Māris (178.16.22.---)
Datums: 07/04/2014 20:36

ir 150 biezs, 250 plats un 4000 garš 30 gadus vecs kokmateriāls.
Vajag gareniski sagriezt 3 vienādos 80x150 kokmateriālos.
vienu tādu griezienu citam baļķim es izveicu ar lielo rokas ripzāģi, kas griež 80 dziļumā, vienu griezienu no vienas un tad tam pretī no otras. Baigais čakars, ripa sprūda, grūti bija noturēt taisni ar visu vadulu.

Tagad skatos uz variantu ar elektrisko zobenzāģi. vienīgi šaubos vai ar to nesanāks tas pasākums baigi šķībs. nekādu grīdas dēli pēc precizitātes nevajag, bet nu gribētos vismaz ar +/-5 mm precizitāti to visu veikt.

Vajag reālu padomu vai turpināt ņemties ar ripzāģi vai pamēģināt ko citu. Varbūt ripzāģim jāuzliek ripa ar platāku zobu? bet nu nezinu vai nomā man tādu dos, tur jau arī no jaudas atkarīgs cik lielu gropi tas verķis spēj taisīt.

Re: istabas gateris.
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 07/04/2014 22:31

Ar zobenzāģi - caurlaist 15cm brusu - man šķiet ka švaki...cik plats ir platākais asmens ?
Es mocīju 10cm brusu ar figūrzāģi - asmeņa gals nemanot aizvilka pa šķībo - asmeņa platums protams mazāks - un patiesībā izrādījās, ka garumā neiziet pilnīgi cauri...bet fakts kā tāds paliek - jo biezāks koks - asmens padodās...kā vairāk piespiež..vai zara vietā..

Es ņemtu ķēdes benzīnnieku - planku (brusu) novietotu uz ķebļa augstuma paliktņiem - kājas plati, brusa starp kājām - zāģa sliede vertikāli - zāģis pusizstieptās rokās ( tā ir vecu vecā - ideālākā poza, kā precīzi zāģēt - arī tēst) - un atpakaļ kāpjoties nolaistu manuprāt precīzāk un ātrāk - nekā ar ripzāģi no abām pusēm ( mēģināts ir abējādi ) - deru uz pieci - ja tik roka un acs piešauta...

Pauzītes dažas jātaisa protams - lai pārbīdītu paliktņus..
Ja nav ticības - vajag izprovēt ar kādu citu brusas galu..

Re: istabas gateris.
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 07/04/2014 23:48

Elektriskais zobenzāģis ir galīgi garām variants, nav reāli. Motorzāģis pārgriezīs, bet būs neprecīzi nenormāli, vistrakākais būs tas vidējais gabals, kuram neviena mala nebūs taisna.
Ja negrib vest uz zāģētavu, kur to ar ripu vai lentzāģi sagriež, tad jāpaliek pie rokas ripzāģa. 8 cm neizklausās pēc liela zāģa, bet parastā. :) Vadula ir domāta tā mazā sliedīte pašam zāģim? Iespējams, ka grūti gāja, jo ripa garenzāģēšanai nepiemērota, bet visticamāk, ka tā atskaites mala ir nelīdzena un attiecīgi ripa neiet pa taisnu ceļu, bet ļuri ļuri, kas max zāģēšanas dziļumā rada problēmas uz spiešanu utt. Vai arī kombinācija ar spēka pielietošanu uz zāģa spiešanu un attiecīgi vaduliņas samešanos.
Es darītu tā, ka zāģētu gar kaut kādu taisnu lineālu profilu (piespiests vai kā savādāk nostiprināts uz brusas) nevis ar to mazo vadulu. 4m tādu neatrast, bet ja rūpīgi mēra, tad var ar pārstiķēšanos. Lai nebūtu tik smagi visticamāk vajag griezt ar vairākiem piegājieniem, nevis vienā pilnā dziļumā. Un pie pēdējās trešdaļas jau jāštuko, lai zāģējums smuki un pareizi veras vaļā un negāžas ar brīkšķi nost un ripu nespiež un materiālu nesabojā. Ir variants arī zāģēt nevis plakaniskajā novietojumā, bet sagāzumā uz kādiem 60-80 grādi. Tādu variantu izmanto zāģetavās uz apzāgēšanas operāciju.
Lēnām un ar prātu vai ātri un uz zāģētavu. :)

Re: istabas gateris.
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 08/04/2014 00:48

Lasot Vilni aizdomājos - kāpēc man pievilcīgāks ķēdes motorzāģis :

1) roka un acs piešauta darbā uz mm.. (ne jau tikai amatier-namdara darbībās) - un citam tā var nebūt. Veči ar ķēdes zāģi precīzi izņem pat 3-4 cm spāru izgriezumus - apbrīnojami...

2) ripzāģis - Rebira 2,1kw - priekš amatiera labu labais (jau otrais - pirmais bija kalpojis prof. celtniekam gadus 20, kamēr to nokāvām slapjas brusas zēmerējot ar nepareizu ripu). Bet ir nepatīkami mīnusi - pa pad. modei - nožēlots atpalstplātnē (alumīnija) un arī vaduliņa ne visai stinga - un vecas plūmes un ābeles malkai zāģējot - plātne un vaduliņa sačikātas....

Tā kā jāpiekrīt Vilnim....bet, ja Mārim nesanāk citi varianti - nešaubos, ka izīrēts prof. namdaris ar ķēdes zāģi operāciju izpildītu pietiekoši labi - ja Māris būtu kaut kur blakus - es arī varētu - barterī ....un 0,5 cm precizitāte....tas ir daudz...sliede paldies dievam nelocās...

Re: istabas gateris.
Autors: normisss (178.16.22.---)
Datums: 08/04/2014 07:17

Par zobenzāģi gan aizmirsti. Esmu zāģējis 100mm biezu brusu. Pilnīgi garām. Pat gribot nevari nozāģēt 90 grādos. Jo tas galas līdzīgi kā figūrzāģim aizvelk šķībi.

Viss reālāk ar lielu ripu no abām pusēm vai motorzāģi. Ja ripa ir neasa, aizved uzasināt. Ņems kā traks.

Re: istabas gateris.
Autors: Niks (178.16.22.---)
Datums: 08/04/2014 08:28

Ar normālu lentenieku tas prasīs ~ 3 minūtes un būs +/- 1 mm :)

Re: istabas gateris.
Autors: elektriķis Māris (178.16.22.---)
Datums: 08/04/2014 10:13

paldies kungi par info. pagaidām visticamākais manai situācijai būtu tas pats rokas ripzāģis un kā Vilnis raksta, pa 5 cm gropei un tad dziļāk. īsti gan nesapratu ko dod 60 grādi sagāzums zāģmateriālam.
mana vadula bija garš taisns dēlis pieskrūvēts pie balķa sāna, tā lai ripzāģa profils atspiežas pret to.

ja 8 cm liekas mazais ripenieks, nu nez, smags bija konkrēti kautkāda makita ar 2,X kW dzinēju.
to ņēmu arkada serviss nomā.

varbūt kāds var pateikt kā vienkārši pārbaudīt vai zāģis ir ass? ar pirkstu iepriekš baudīju, imho galīgi neprecīzs mērlīdzeklis.

Re: istabas gateris.
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 08/04/2014 10:23

Zodčijs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Es mocīju 10cm brusu ar figūrzāģi - asmeņa
> gals nemanot aizvilka pa šķībo - asmeņa
> platums protams mazāks - un patiesībā
> izrādījās, ka garumā neiziet pilnīgi
> cauri...bet fakts kā tāds paliek - jo biezāks
> koks - asmens padodās...kā vairāk
> piespiež..vai zara vietā..

Ir man Makita figūrzāģis - tur pat 10cm nevajag, pietiek ar 3-4cm, lai nebūtu garantijas, ka asmeņa gals neaizies uz sānu.

Re: istabas gateris.
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 08/04/2014 11:06

Garš un taisns dēlis reti kad mēdz būt, bet lai sazāģētu it kā vajadzētu pietikt. Ja tā bija darīts un spieda, tad par smagu zāģim ir gājis.

Sagāzums pamatā dod to, ka nozāģējamā detaļa negāžas lejā un neizplēš robu un neizdara sitienu uz ripu.

Ripas asums. Ja nav atmiņā kā grieza sākumā, tad tipiskas neasa zāģa pazīmes ir:
- normālas skaidas vietā putekļainas skaidas,
- silst ripa, var just zilo dūmiņu,
- pārāk stipri jāstumj zāģis.

Standartā šiem zāģiem ir universālās ripas, ar diezgan lielu zobu, kas šai vajadzībai būtu ok. Jautājums vai uz zāģa nav kāda speciālāka ripa - piem ar daudz zobiem un stāvu zobu leņķi? Ja tā ir oriģinālā, tad protams jautājums vietā - cik daudz zāģēts un kad asināta. :)

Re: istabas gateris.
Autors: Niks (178.16.22.---)
Datums: 08/04/2014 11:08

varbūt kāds var pateikt kā vienkārši pārbaudīt vai zāģis ir ass? ar pirkstu iepriekš baudīju, imho galīgi neprecīzs mērlīdzeklis.

Rūpnīca pārbauda optiski :)
Ja zoba gals rādās balts - tātad jāšmirģelē. Nu tā tāda tautas "gudrība". Bet tā arī ir - spicam, asam zobam nav redzams tas gaišais apaļais galiņš spicītē

Re: istabas gateris.
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 08/04/2014 19:50

Ar ko citu mājas apstāļos, ja ne ar pirkstu - man arī visai nesanāk - it kā sajūtai jābūt līdzīgai kā nazi vai asu urbja galu čamdot. Es spec.veikalā prof. pārdevējam iedodu urbīti - viņš jūt.

Figūrzāģim asmeni - pačamda lietojamo un tad svaigo nelietoto - un mēģina salīdzināt . Jaunam asmenim zobi ieķeras pat pirksta galā - pavelkot. Pirksta sānus vai rokas virspusi - kur āda nav tik raupja - reāli ieskrambā - līdzīgi kā kaķa nagi...kaut kā tā laikam...
Ripzāģa ripai ...spices nav tik asas...varbūt jāņem lupa...

Neticās jau, ka Makitas figūrzāģis tik slikti ņem....
Bet lasot šeit nopriecājos, ka neesmu iepircis zobenzāģi - savulaik biju nobriedis pa nopietnam ....tieši augstāk minēto operāciju izpildei...

No otras puses - nenožēloju, ka sekojot specializētā instrumentu veikala zinošo zēnu ieteikumam - nokauto lētu un mazjaudīgu figūrzāģi nomainīju pret Rebira - nesmuko ražojumu. Pērkot pats sāpīgākais bija pārvarēt nepatiku pret vecu pad. dizainu - kura gan pārgāja momentā - sākot lietot.

Ir arī citi mīnusiņi - plātnītes regulēšana skunstīga un asmeņa ielikšana vecmodīgā...bet cena zem 60ls, jauda 650w un pat 5cm biezu - tā prātīgi zāģējot (nesteidzoties un ar nenodeldētu asmeni) ņem pietiekoši labi.
Un amatieriskam pielietojumam kalpojot ilgi. Kā teica zēni - līdzvērtīgs jaudas, zāģējuma kvalitātes ziņā - no importa - dubultā cenā ...laikam tā apmēram arī ir..
Būtu lieka nauda ( ja nepīpētu un nelietotu grādīgos) - tad protams ņemtu ko dižāku - no otras puses koka u.c. dārza, mājas darbiem - tie vajadzīgie štrumi kopskaitā ļoti daudzi salasās...

Re: istabas gateris.
Autors: elektriķis Māris (178.16.22.---)
Datums: 09/04/2014 08:43

ja atcerēšos, tad uzrakstīšu kā man gāja ar šo darbiņu.

Re: istabas gateris.
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 09/04/2014 11:57

Es arī ...neatcerējos, ka varēja tā - nolaida 6cm ar ripzāģi no abām pusēm - un vidū palikušos dažus trīs cm (dēļa biezumu) izņēma ar fuksi ( vai zobenzāģi) - lēnu garu - nekas traks.
Uz ideālu salaidumu abpusējā zāģējumā jau tāpat nav ko cerēt. Pēc tam piegludina, ja vajag.
Katrā ziņā skaidra lieta - vienu brusu vest uz gateri - neesot paša rīcībā attiecīgam transportam - nav rentabli...

Re: istabas gateris.
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 09/04/2014 12:51

Zodčijs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Katrā ziņā skaidra lieta - vienu brusu vest uz
> gateri - neesot paša rīcībā attiecīgam
> transportam - nav rentabli...

Tur jau tikai 4 metri. Slēgtā sedanā bez bēdām var pārvadāt 2.50m garus materiālus, ar atvērtu bagāžnieku arī 4 metriem nevajadzētu sagādāt problēmas.

Re: istabas gateris.
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 10/04/2014 01:40

Zodčijam sajuka - 5m garums rēgojās - cik tur to garumu drīkstēja - vai līdz 2m ārā...
Bet šķiet, ka Mārim patīk pašam - es līdzīgi darītu vienas brusas dēļ - jo auto ar garo dupsi jālūdz no draugiem - un patīk pašam darboties...

Re: istabas gateris.
Autors: Didims (178.16.22.---)
Datums: 10/04/2014 10:20

Šodien ienāca prātā, ka vienā brīvadabas muzeja seno amatu dienā dabūju pačikāties ar seno laiku garenzāģi, kur uz steķiem baļķis, viens augšā otrs apakšā un tik velk, viens uz augšu otrs atpakaļ. Toreiz gan tas zāģis tās riktīgi aprūsējis un neasiem zobiem bija, bet kautko pat varēja pačikāt. Ja tādam uzasinātu zobus un iztaisnotu ceļu tādam mājas variantam sazāģēt varētu pat diezgan gludi.

Re: istabas gateris.
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 10/04/2014 13:49

Tieši tā senči tikai darīja....pat vēl 80tajos (tēvs ar brāli) ar padomju divroci vīlēja pušu baļķi un gāja diezgan ātri...fiziska piepūle gan ne pa jokam...
...un savukārt ja aptēsa griestu baļķi - sēdēja vīriņš jāteniski uz balķa un čikāja gludāk kā ar ēveli..tas nu tā...jauni laiki - instrumenti visādi...

Re: istabas gateris.
Autors: elektriķis Māris (---.deac.net)
Datums: 18/04/2014 18:48

atskaite
[youtu.be]
video reālais laiks 50 min

Vilnis_Radio ieteiktais bija panākuma atslēga, t.i. uzreiz max dziļumu negriezt, bet ar 2 piegājieniem.

Re: istabas gateris.
Autors: zigmars (---.deac.net)
Datums: 18/04/2014 19:18

nihuj nevar saprast kas tur notiek

Re: istabas gateris.
Autors: Zodčijs (---.deac.net)
Datums: 18/04/2014 22:43

Forši...viena stunda veselīgas fiziskas nodarbes...un praktiski par velti...

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   ******   ********  ********  **     ** 
 **     **  **    **  **        **    **  ***   *** 
 **     **  **        **            **    **** **** 
 **     **  **        ******       **     ** *** ** 
  **   **   **        **          **      **     ** 
   ** **    **    **  **          **      **     ** 
    ***      ******   ********    **      **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727