UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: Hitmens (---.deac.net)
Datums: 22/04/2014 13:48

Kāds būtu minimālais nepieciešamais koka pārseguma sijas atbalsta garums uz koka karkasa sienas?

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: jtdesign (---.deac.net)
Datums: 22/04/2014 13:58

Pilnā garumā, cik atbalsta virsma (rīģelis) plata. Karkass ir vienota konstrukcija. Uz mūra var arī ar 5 cm izlīdzēties, ja citu iespēju nav (prātīgi gan nav).

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: Hitmens (---.deac.net)
Datums: 22/04/2014 14:10

Karkasa konstrukcijas platums ir 200 mm un 150 mm. Piemēram, ja iekšējais karkass 150 mm plats un no katras puses nāk pārseguma sijas, tad noteikti jāliek pamīšus, lai var balstīt visus 150 mm nevis likt pretī vienu otrai un balstīt 75 mm no katras puses?

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: Zodčijs (---.deac.net)
Datums: 22/04/2014 18:27

Dažas piezīmes: sen jau pieņemts, ka uz jebkāda mūra Brīvi Balstītu Siju atbalsta garumam jābūt ne mazākam par sijas augstumu - un ne mazākam par 20cm.... (brīvi balstītas)

Koka karkasā, kā jau minēja - cik sanāk - šeit papildus strādā sijas un karkasa ( vaiņaga) sastiprinājums - par stingu to laikam nesauca, bet tāds ir noturīgāks kā brīvi balstītai sijai mūrī.
Kaut kā tā...koka karkasam 15cm katrā ziņā ir normāli...

Uz vidussienas gan prātīgāk likt pamīšus - tā lai siju savstarpējais pārlaidums min. 20cm - lai tās var savienot vismaz ar vienu kārtīgu bultskrūvi, vai vairākām (3-4gb.) resnākajām cinkotajām skrūvēm.

Kāpēc vērts būt "vecmodīgiem"? (kāds noteikti tā piebildīs):
a) kopējā slodze uz vidusssienu no pārseguma parasti ir vismaz 2x lielāka kā uz ārsienām - un koka vaiņagam (pasijai) jāiztur 2x lielāki spriegumi spiedē uz sijas atbalsta laukumu - tāpēc vien nav pārāk prātīgi vēl 2x samazināt šo atbalsta laukumu...(varbūt uz sienas arī jumta kore balstās)..

b) pārseguma sijas kalpo par horizontālu stingrības joslu visai ēkai (visi zinām, ka īpaši karkasniecei) - tradicionāli šķērsvirzienā - un šāda tipa siju vidussaslēgums ļauj iztikt, bez krietni dārgākiem dzelžiem - naglu platēm u.citiem ( pie vaiņaga varbūt kāds)...

Kāds iebildīs, ka varbūt pārspīlēju par dzelžiem - jā varbūt. Bet vismaz priekš sevis būvējot - paliek saistoša a) punkta izpilde - tāda sajūta, ka tas tomēr nav nesvarīgi ...

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (---.deac.net)
Datums: 22/04/2014 18:43

Minimālo balsta dziļumu sijai var izrēķināt pēc cirpes pieļaujamiem spēkiem... taču, kā min jtdesign k-gs tas atkarīgs no kopējās karkasa konstrukcijas - mūrētas sienas vai karkasa veida. Un atkarīgs arī no kopējās statiskās shēmas. Piemēram, ja jumta centrs nesanāk virs vidējās sienas, respektīvi tas nobīdīts, tad vienu pārseguma pusi var veidot kā siju ar konsoli - un tādejādi - ja jumtam balsta krēsls ir zem kores - slodzi uzņem gan sija, gan otras sijas konsole.
Vai sijas likt galu pret galu vai pamīšus? Katram risinājumam savi plusi un mīnusi. Ja no apakšas sijas ir redzamas - tad laikam labāk gals pret galu? Ja pārlaidums sānos - tad uz konsoles rēķina var samazināt siju kopējo platumu vai palielināt soli, jo konsoli cieši piestiprinot pie blakus sijas iegūstam it, kā nepārtrauktu garu siju ( statiski nenoteicama konstrukcija) un tādejādi uz šīs statikas spēles rēķina iegūstam materiāla ekonomiju. Taču, ja māja ir neliela - tad tas diezin vai atmasās pūles šai optimizācijai.

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: Zodčijs (---.deac.net)
Datums: 23/04/2014 17:28

Hitmens...nepateica gan siju garumu gaismā (no sienas līdz sienai) - nu droši vien ap 4m...vai šķērzgriezuma izmērus...a varbūt 6m sijas...

Ivara pieminētais - ka blakus liktā sija otrai sijai piepalīdz kā konsole - tādas iespējas izmantošana kādā konkrētā situācijā var būt ļoti noderīga - racionalizē konstruktīvo risinājumu ...

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: Hitmens (---.deac.net)
Datums: 27/04/2014 01:33

Sijas garums gaismā 5,00 m. Šķērsgriezums 250x100 mm.
Vai sijas maksimālais garums parasti ir tieši tie 6,00 m? Ja garāku vajag, tad jāizmanto līmēta sija jau?

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (---.deac.net)
Datums: 27/04/2014 05:36

Nu vismaz sensenos padomijas laikos zāģēto kokmateriālu garums skaitījās līdz 6,5m ar soli 0,25m. Apaļbaļku garums līdz 9m - tas elektrības stabiem. Un sliktākajos gadījumos varēja norunāt individuālu garumu... bet tad droši vien būtiskākais bija transporta iespējas.
Cik sapratu, tad Zolitūdes traģēdijā tieši tas, ka nebija iespējams transpotrēt 18m garās tērauda kopnes noveda pie tā, ka "stulbais projektētājs" vadoties no 'gudro celtnieku" ieteikuma kopni sadalīja 9m posmos.

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: khe (---.deac.net)
Datums: 27/04/2014 08:22

Nu bet kā tad galu galā ar tā ''gudrā projektētāja'' ieliktajām skrūvelēm un savienojuma risinājumu?

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: khe (---.deac.net)
Datums: 27/04/2014 08:30

Par sijām - es liktu pamīšus un savienotu kopā, lai ''sijas sasien sienas'':)

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: Zodčijs (---.deac.net)
Datums: 27/04/2014 13:35

Par siju max.garumiem situācija ir apmēram šāda : ir uzņēmumi, kas lielos apjomos varbūt strādā tikai ar 6m balķiem - un neielaižas sīkumos ar citu garumu.

Bet par pārējiem nelieliem gateriem - provincēs: nav īpašu problēmu pasūtīt 6,5 vai 7,0m garus zāģmateriālus - nedaudz piemaksājot pie cenas - parasti 10 - 15 % (max. 20%) ....
Parasti baļķi tiek zāģēti regulāri - ne tikai ziemā (pašu firmiņa varbūt pat to dara) - un neatkarīgi no garuma konkrētas dimensijas (šķērsgriezuma) materīāli iepriekš jāpasūta jebkurā gadījumā - nav gatavi uz vietas.
Aktuālākās nepieciešamības, kas ir bijušas privātapbūvē:
a) pēc 5x20 - 7m garām spārēm ( lai jumtā izpaliktu darbietilpīga "lipināšanās" dzegās, vai uz jumta krēsla - vai spec. atbalstu veidošana - vai diagonālspārēm )...
b) pēc 6,5m sijām 6m platu dubultgarāžu pārsegumam - iztiekot bez tērauda švelleru pasijām.

Un draugiem un klientiem nodots šāds ieteikums : prasi to ko vajag - ja čīkst vai skrūvē cenu - maigi padraudi, ka iesi pie citiem - konkurence pietiekoša un nav vairs treknie gadi...

Ja nemaldos 5m vai 4m sijas (ne jau dažas) pasūtot cena tāda pati kā 6m garumiem - un tas jau ir kļuvis par normu...

Nesen ziemā uzvaicāju puspazīstamam mežizstrādes darbonim : kas kā - vai tie zāģeri prieka pēc pieceno ja man vajag piemēram 6,5 - 7,5m garumus.
Atbilde bija : nē ne gluži: mežā rūpīgāk jāizvēlas vienmērīgāka resnuma un taisnāki koki (sijām labākie protams "otrie" baļķi) - garāku, smagāku grūtāk izvilkt un sakārtot ar citiem garumiem vedējmašīnā...citu problēmu neesot.
Nu un zāģeriem arī mazliet attiecīgi niknāka ņemšanās...kaut kā tā...

Par piemaksu, kas pirmajā brīdī liekas liela - ir rēķināts, ka tā vairāk vai mazāk atmaksājas vienmēr !!! - piemēram 2 m3 spāres un 1 m3 siju (plusā 50 ls) - atkrīt ne tikai pasijas, statņi un dažādi savienojumu metāla elementi uz katru !!! mezglu - bet arī papildus laiks šo mezglu izbūvē...

Bet vai ta Hitmenam vajaga garākas sijas ?

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: Hitmens (---.deac.net)
Datums: 27/04/2014 21:45

Man viens gadījums, ka pavisam nedaudz virs tiem 6,00 m vajag siju. Tā gan laikam skaitītos vairāk kā brusa nevis kā sija, ja izmēri 200x150 mm. Tāpēc intereses pēc gribēju uzzināt kā īsti ir. Liels paldies par tik plašu izzinošu izklāstu.

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: Jurgens (---.deac.net)
Datums: 27/04/2014 22:02

Manuprāt, 20 cm būtu minimums.

Re: Pārseguma sijas atbalsta garums
Autors: KristapsD (178.16.22.---)
Datums: 28/04/2014 22:33

Zodčij, varbūt atceries kāds bija siju solis un šķērsgriezums tavam gadījumam privātapbūvē, kad jāpārsedz dubultgarāža (6.5m sijas) ?
Man pašam stāv priekšā dubultgarāžas pārseguma ierīkošana (gaismā 6.4m) ar guļamistabu otrajā stvāvā. Tā kā paredzamā slodze nav liela, varbūt var izmantot teiksim 300*120 koka sijas ar 60cm soli, lai nav jāgādā švelleri?
Interesējos arī JMR-frame par sijām un easy-joist kopnes maksā tādam garumam ap 100 eiro/gab un soli 60cm, ja nemaldos. Tīrais koka variants 2x mazāk.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********  **    **  **     **  **    ** 
    **     **        **   **   **     **   **  **  
    **     **        **  **    **     **    ****   
    **     ******    *****     **     **     **    
    **     **        **  **     **   **      **    
    **     **        **   **     ** **       **    
    **     **        **    **     ***        **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727