UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU
"Mājiņa" sūknim
Autors:
Antonc
(178.16.22.---)
Datums: 10/07/2014 15:39
Situācija šāda - māja patālu no aku grodu ražotājiem, tāpēc viena groda atvešana sanāk pāri pa 100 eiro. Nepieciešama "mājiņa" ūdenssūknim pie spices, jo nav ne pagraba, ne saimniecības ēkas. Mājā likt negribas. Grunsūdeņi ir zemu, attiecīgi mājiņu varētu iekārot zem zemes līmeņa
Ir varianti - skrūvēt veidņus un liet monolīta betona pamatu un likt vāku vai mūrēt no pāri palikušiem siliktāta ķieģeļiem - to man ir pāris tūkstoši no krievu laikiem/
Varbūt ir kādam kāds ierosinājums, ideja, ieteikums?
Ir varianti - skrūvēt veidņus un liet monolīta betona pamatu un likt vāku vai mūrēt no pāri palikušiem siliktāta ķieģeļiem - to man ir pāris tūkstoši no krievu laikiem/
Varbūt ir kādam kāds ierosinājums, ideja, ieteikums?
Re: "Mājiņa" sūknim
Autors:
E
(178.16.22.---)
Datums: 10/07/2014 16:20
Sienas jau vienalga no kā būvēt. Vai nu grods, vai monolīts vai celt no ķieģeļiem. Galvenās lietas par kuru risinājumu ir jāuztraucas ir divas:
1) grunsūdens līmenis pavasarī, lai tur viss neapplūst
2) lai ziemā no augšas necaursaltu
Attiecīgi arī jādomā risinājums šīm divām lietām.
1) grunsūdens līmenis pavasarī, lai tur viss neapplūst
2) lai ziemā no augšas necaursaltu
Attiecīgi arī jādomā risinājums šīm divām lietām.
Autors:
m!
(178.16.22.---)
Datums: 10/07/2014 18:42
Varbut var plastmasas mucā ielikt
Autors:
Kasparam
(178.16.22.---)
Datums: 10/07/2014 22:34
Man jau šķiet, ka plastmasas muca nebūs īsti stabils risinājums
Autors:
Vilnis_Radio
(178.16.22.---)
Datums: 10/07/2014 23:01
Manuprāt samērā stabila versija ir tie ķieģeli, no ārpuses tos ķieģeļus zem zemes ar putuplastu nosiltina un virsū putuplasta vāks ar kaut kādu saturīgu cietu segumu. Zemes siltums nāks iekšā pa grīdiņu. Varētu arī pietikt ar maksimāli seklu to bedri. Ja tomēr problēmas ar salu, tad dubultvāks ar gaisa starpu, lai gan nedomāju, ka izsaltu.
Autors:
Antonc
(178.16.22.---)
Datums: 10/07/2014 23:17
Grīdai taču arī derētu kāda betonēta grīdiņa? Es rēķinu 50-70 cm dziļu to bedri.
Autors:
Vilnis_Radio
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 01:11
Jā, betons nebūtu slikti.
50cm ir tā uz robežas, jo lielos salos zeme tā pavairāk atdzisīs un tai grīdiņai (tās laukums arī no svara) kritīsies jauda nulles noturēšanai. Lai pastumtu plašāku to siltuma zonu prasītos vēl horizontāli putuplasts pa perimetru. Teorētiski skaitās, ka nesalstošā zona ir 70 cm šķiet. Pagrūti tā novērtēt, bet 1m groda dziļums un tā līmeņa zemes siltums stabili notur plusu pie putuplasta vāka 10cm - praksē pārbaudīts pat bez vertikālā siltinājuma daudzu gadu garumā.
50cm ir tā uz robežas, jo lielos salos zeme tā pavairāk atdzisīs un tai grīdiņai (tās laukums arī no svara) kritīsies jauda nulles noturēšanai. Lai pastumtu plašāku to siltuma zonu prasītos vēl horizontāli putuplasts pa perimetru. Teorētiski skaitās, ka nesalstošā zona ir 70 cm šķiet. Pagrūti tā novērtēt, bet 1m groda dziļums un tā līmeņa zemes siltums stabili notur plusu pie putuplasta vāka 10cm - praksē pārbaudīts pat bez vertikālā siltinājuma daudzu gadu garumā.
Autors:
Kasparam
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 10:40
Vilnis_Radio
Droši vien rakšu tad metru. Mana doma ir likt putoplastu apakšā, tad uzliet minimālu grīdiņu. Nosiltināt arī no sāniem ar zilo putoplastu. Jumtiņu taisīšu dubulto no ūdensizturīgā saplākšņa, pildītu ar putoplastu.
Labprāt neķēpātos ar mūrēšanu, taču groda atvešana maksā kosmosu.
Droši vien rakšu tad metru. Mana doma ir likt putoplastu apakšā, tad uzliet minimālu grīdiņu. Nosiltināt arī no sāniem ar zilo putoplastu. Jumtiņu taisīšu dubulto no ūdensizturīgā saplākšņa, pildītu ar putoplastu.
Labprāt neķēpātos ar mūrēšanu, taču groda atvešana maksā kosmosu.
Autors:
binary
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 10:48
Kasparam, priekš kam apakšā putuplastu? Lai ziemā izolētos no Zemes siltuma?
Sienas droši vien jātaisa, lai paceļās kaut nedaudz virs zemes, savukārt jumtu/vāku - lai kaut nedaudz iet pāri sienām - tas, lai lietavu un atkušņu laikā sūkņa aka nekalpotu par apkārtējā ūdens kolektoru.
Sūkni skaties tādu, kas paredzēts āra apstākļiem.
Sienas droši vien jātaisa, lai paceļās kaut nedaudz virs zemes, savukārt jumtu/vāku - lai kaut nedaudz iet pāri sienām - tas, lai lietavu un atkušņu laikā sūkņa aka nekalpotu par apkārtējā ūdens kolektoru.
Sūkni skaties tādu, kas paredzēts āra apstākļiem.
Autors:
Vilnis_Radio
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 10:59
Zem grīdiņas putuplastu noteikti neliec, jo tad kā raksta binary nogriezīsi vienīgo siltuma avotu.
Autors:
binary
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 11:07
Vilnis_Radio, vai tad nu tiešām vienīgo? Sūknis darba laikā siltumu vai tad neizdala? Un izsūknētais ūdens neatdod kādu procentu sava siltuma? :)
[likumi.lv] - LBN 003-01 Būvklimatoloģija. Tur zem 19. tabulas ir pāris kartes, kur sazīmēts teorētiskais "mālainas grunts normatīvais sasaluma dziļums" dažādos periodos - reizi 2 gados, reizi 10 gados, reizi 100 gados. Papētot kartes, redzams, ka rietumos tādu aku var taisīt par 20-30 cm seklāku nekā austrumos. Kasparam būtu vērts paskatīties un izvērtēt, cik dziļi viņam rakt. Jebkurā gadījumā vienkāršāk ir uzreiz izrakt mazliet dziļāk nekā pēc tam katru 2. gadu cīnīties ar ledu.
Hidroforu (tā to bačoku sauc?) gan varbūt būtu vērts likt mājā - būs vienkāršāk veikt apkopes/remontus.
Zinātāji varētu pakomentēt - cik prātīgi ir likt sūkni nevis pa taisno uz grīdas, bet iestrādāt sienās kādus armatūras stieņus un likt uz tiem? Ar domu, lai sūknis nestāvētu peļķē, ja tāda kaut kādu iemeslu dēļ izveidojas. Jebšu nav tā čakara vērts?
Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 11/07/2014 11:09, labojis binary.
[likumi.lv] - LBN 003-01 Būvklimatoloģija. Tur zem 19. tabulas ir pāris kartes, kur sazīmēts teorētiskais "mālainas grunts normatīvais sasaluma dziļums" dažādos periodos - reizi 2 gados, reizi 10 gados, reizi 100 gados. Papētot kartes, redzams, ka rietumos tādu aku var taisīt par 20-30 cm seklāku nekā austrumos. Kasparam būtu vērts paskatīties un izvērtēt, cik dziļi viņam rakt. Jebkurā gadījumā vienkāršāk ir uzreiz izrakt mazliet dziļāk nekā pēc tam katru 2. gadu cīnīties ar ledu.
Hidroforu (tā to bačoku sauc?) gan varbūt būtu vērts likt mājā - būs vienkāršāk veikt apkopes/remontus.
Zinātāji varētu pakomentēt - cik prātīgi ir likt sūkni nevis pa taisno uz grīdas, bet iestrādāt sienās kādus armatūras stieņus un likt uz tiem? Ar domu, lai sūknis nestāvētu peļķē, ja tāda kaut kādu iemeslu dēļ izveidojas. Jebšu nav tā čakara vērts?
Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 11/07/2014 11:09, labojis binary.
Autors:
Vilnis_Radio
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 12:34
Mandomāt, sūkni būtu vērts bedrē pēc iespējas augstāk pie virsmas izvietot - vieglāk uzstādīt, apkopt, potenciālā peļķe dibenā, arī mitrums iespējams augšpusē ir mazāk kā apakšā (rūsai). Ja vāks normāli uztaisīts, tad siltuma viņam tur ziemā būtu jābūt gana. Tā vismaz arī man ir uzlikts.
Pagājušajā ziemā tikai mazliet iesala, tad kad bija kailsals (-10 pa dienu un -18 naktī), bet pēc kādas 1.5 nedēļas. Liels bija mans šoks, kad ieraudzīju, ka vāku biju aizmirsis sakārtot rudenī un tur vienkārši putuplasta kvadrāts uzlikts ar 5 cm spraugām. :) Tas gadījums tik parāda, ka tas metra dziļums nodrošina pamatīgu siltumu, ka varēja tik ilgu laiku noturēt pie lielām šķirbām. Es droši vien pat ieliktu ventilāciju mazliet bedrē, lai nav blīvi un pastiprinātā mitrumā, savādāk tie sūkņi un savienojumi izskatās bēdīgi.
Ir tāda ekstra kā auto termometri lētie (citi arī) - elektronisks, vadiņš ar devēju. Tādu var ielaist bedrē un lielos salā patestēt cik lielu var atstāt ventilāciju, lai tur stabili kādi 4 -5 grādi uzturētos.
Pagājušajā ziemā tikai mazliet iesala, tad kad bija kailsals (-10 pa dienu un -18 naktī), bet pēc kādas 1.5 nedēļas. Liels bija mans šoks, kad ieraudzīju, ka vāku biju aizmirsis sakārtot rudenī un tur vienkārši putuplasta kvadrāts uzlikts ar 5 cm spraugām. :) Tas gadījums tik parāda, ka tas metra dziļums nodrošina pamatīgu siltumu, ka varēja tik ilgu laiku noturēt pie lielām šķirbām. Es droši vien pat ieliktu ventilāciju mazliet bedrē, lai nav blīvi un pastiprinātā mitrumā, savādāk tie sūkņi un savienojumi izskatās bēdīgi.
Ir tāda ekstra kā auto termometri lētie (citi arī) - elektronisks, vadiņš ar devēju. Tādu var ielaist bedrē un lielos salā patestēt cik lielu var atstāt ventilāciju, lai tur stabili kādi 4 -5 grādi uzturētos.
Autors:
Kasparam
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 13:45
Vilnis_Radio
Es arī par ventilāciju iedomājos. Šķiet, ka būs tā jāiekārto. Pie lieliem saliem tad varētu to noblīvēt.
Es arī par ventilāciju iedomājos. Šķiet, ka būs tā jāiekārto. Pie lieliem saliem tad varētu to noblīvēt.
Autors:
ETT
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 18:58
No kurienes tad ventilācijai vilkmi taisāties dabūt? Tad jau skurstens kāds nekāds jāstutē ;)
Autors:
Kasparam
(178.16.22.---)
Datums: 11/07/2014 21:14
ETT
Nu, ja. Mazs skurstenītis jāstutē uz jumtiņa, Mums pagrabā laukos arī tāds :)
Nu, ja. Mazs skurstenītis jāstutē uz jumtiņa, Mums pagrabā laukos arī tāds :)