UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Padoms par betonētiem stabiem
Autors: jamajamajaaama (178.16.22.---)
Datums: 28/08/2014 10:26

Kungi. Padalieties ar padomiem. Man vajag uztaisīt 10 betona pamatu stabus, kuri balstīs 15x15 koka stabus nojumei.
1) Man ir nopirkti balsta zābaki ( |_| veida ar stieni apakšā). Tagad domāju, vai ir jēga tam zābakam un stienim škērsām kā krustu metināt kaut ko, lai stingrāk turas? Vai tomēr pietiek, ja es bedrē iedzenu pa vidu armatūras stieni, nofleksēju un tad pie viņa ar drāti piesienu zābaku? Varbūt zābaku var iespiest pēc tam, kad ir java ielieta?

2) Stabi ir izmērā kādi 25x25cm. dziļumā ap metru. Vai pareizi saprotu, ka labāk taisīt javu 1:3 ,bedrē samest kādus akmeņus, atlūzas šķembas un tad virsū liet to javu, lai virs zemes ir tīrs un smuks?

3) Vai ir jēga taisīt armatūras režģi kā pamatiem? Man palika pāri stieņi no būvniecības.

4) Kā lai ar mājas metodēm dabū visus līmenī? :) Striķis, līmeņrādis, vai labāk ūdenstruba ar burbuli?

Re: Padoms par betonētiem stabiem
Autors: Pavels.O (178.16.22.---)
Datums: 28/08/2014 10:54

neko papildus metināt vai siet pie kurpēm nevajag. kad betons sacietēs, to kurpi nevar ne ārā, ne iekšā dabūt, kurpes stienis ir mazliet rievots (armatūras gabals), turas viss labi, man uz 3 stabiem (kurpēm) turas 5 m garš balkons un jumta pārkare visā garumā un platumā.
Virs zemes gan būtu labi, ja ir smuks, kaut gan gaumes lieta. Stabiem būtu labāks betons ar smiltīm un šķembām, nevis vienkārši java.
Ja ir armatūra, tad var ielikt to, par sliktu nenāks, visi nopietnāki balsti ir ar armējumu.
ja attālums nav liels, tad var gan ar līmeņrādi, gan striķiem, gan lāzeru, gan ūdeni u.t.t.

Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 28/08/2014 12:08

Piekrītu Pāvelam.

No savas puses varu piebilst sekojošas lietas.

1) staba dziļums un izmērs manuprāt ir tāda kutelīga tēma, jo 1m stabs bez pēdas dzīvē var izrādīties staigājošāks elements nekā 40cm 15x15 stabs ar armētu pēdu 40x40x10cm, zem kuras ir sablietēts drenējošs maisījums. Šaubos vai kāds to precīzi pateiks, jo tur ir grunts faktors izpildījums, cik viegla konstrukcija utt. Mūsdienās profesionāļi liek ar mega rezervēm, bet tāpēc, ka maksā pasūtītājs nevis ir faktisks pamatojums. Es savā saimniecībā ar betonu cenšos nepārspīlēt un līdz šim problēmas nav bijušas. Nepārspīlēt tāpēc, ka tizli ielietu lielu kluci beigās ir var sanākt problēmas vispār koriģēt un tas vienkārši arī prasa darbu vairāk to visu aizliet. Tas pats attiecas uz armatūru - no malas skatoties vertikālajai armatūrai neredzu pamatojumu, pēdai horizontālais varētu palīdzēt, bet tikpat labi varētu arī iespējams nebūt.
2) zābaku protams jēga spiest tad kad tas ieliets, par to šaubu nav.
3) 1:3 gan jau izskatīsies ciets, bet nav tas stiprākais maisījums. Viss tā kā būtu forši izņemot to, ka virszemes daļā var pie nelabvēlīgiem nosacījumiem var apdrupt stūri utml. Bet ja tur hroniski netiek virsū ūdeņi, un nav liela virszemes daļa tad man šķiet, ka tur varētu arī nekas slikts nenotikt. Nu skaidrs, ka akmens iekšā dos papildu stprumu, šķemba vai kas cits.
4) iesaku apdomāt, varbūt var iegādāties saimniecībā lēto ķīnieūs vibrovāli pa kādiem 80eur, jo ar to ērti visādus šitādus caurumus aizliet, tad var mest iekšā akmeni un smuki viss tur iesēdīsies un visi tie betonu būs klasi jau labāki pie tā paša betona sastāva nekā nevibrēts. Vibrē tas ķīnietis ļoti ok, es personīgi ļoti esmu apmierināts.
5) līmeni es personīgi pamatā cenšos līmeņot ar lāzeri, jo tas ir visērtākais. Bet var ar visu pārējo, tikai vajag akurātumu un pacietību. Patiesībā ar lāzeri arī to pašu vajag, jo šeit ir jādabū horizontālais līmenis un arī diagonāle un taisnes perimetram.

Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 28/08/2014 12:27

Vēl par veidņiem. Man ļoti patika 2 redzēti varianti kā iegūst glītus stabiņus pamatiem.
Kartona caurule - tāda uz kā mēdz tīt audumus un plēves utt. tikai atbilstoša diametra. Tāds veidnies vienkārši paliek zemē un sadalās. Tam arī būtu jābūt lētam. Tikai neesmu redzējis tādus tirgošanā, bet gan jau kaut kur ir.
Tas pats, tikai gofrētā plastmasas caurule kādu izmanto caurtekām, tos var dabūt dažādus diametrus, bet tie ir padārgi cik zinu, bet nu apskatīt var. Manuprāt, to gofru pa vienu sānu pārgriež, betonējot sasien lai neveras vaļā un pēc tam to noņem. Šo pieeju redzēju Jaunjelgavā kur betonēja kaut kādām ceļa margām pamatiņus, daudz tur viņi tie stabiņi bija un izskatījās ļoti glīti.
Citādi jau kad sāk strādāt, tad tādi 10gab 25x25x1m būs paliels materiāla daudzums jau un čakars. :)

Datums: 28/08/2014 12:43

Maniem stabiem veiddņi nav, ir izrakta patuvenos izmēros bedre ar konusu uz leju. Apakšā domāju sabērt šķembu un tad virspamata kaste. Es tikai vēl nevaru saprast, kā lai to vietu starp zemes daļu un kasti noblīvē, ka nekas nenāk ārā pa šķirbu.
Nez vai man ir jēga pirkt vibrovāli priekš 10 stabiem. Ar armatūras stieni var sacilāt ,sabakāt un virspamatam ar āmuru pa malu sist kastei, lai noblīvējas. Pēc tam kaut apstrādāt ar ko smuku. Vai arī es nesaprotu....

Autors: kkk (178.16.22.---)
Datums: 28/08/2014 14:26

Virspamata kastē no iekšpuses pa perimetru pieskavo plēves strēmeli, lai tās apakšējā mala "nokarājas" bedrē. Tā vibrējot betons netiks starp zemi un kasti un necels kasti uz augšu. Pēc atveidņošanas plēvi izrauj/apgriez/izroc/aproc pēc izvēles.

Datums: 28/08/2014 15:29

Ģeniāla ideja KKK. paldies!

Autors: Praktiķis (178.16.22.---)
Datums: 28/08/2014 18:51

Vēl nianse- brusas kurpi (15x15 brusai jau zābaks) līdz pašai apakšai betonā negremdē,lai koks sanāktu nedaudz piepacelts virs betona. Es parasti uz veidņa uzlieku divus collīgā dēļa gabalus (guļus), tā to'' zābaku'' vieglāk piefiksēt šķidrā betonā vajadzīgajā vietā un augstumā.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.