UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Dakstiņu kaudze
Autors: arre (85.10.211.---)
Datums: 18/05/2015 11:21

Man grāvmalē mētājas kaudze ar lietotiem senlaicīgiem dakstiņiem - aptuveni 800 gab. Tā tie dakstiņi stāv jau gadus 30, daļa sadrupuši, daļa palikuši zaļi un apauguši ar sūnām. Ja sašķirotu, tad derīgi būtu kādas 2/3. Dakstņi parastie - bijuši uz lauku mājas jumta.
Ko man ar viņiem darīt, jo tā kaudze sāk traucēt? Nedēļas nogalē radās pēkšņa vēlme izmantot dakstiņus ceļa nostiprināšanai, bet palika žēl. Pēc pāris gadiem plānota pirts celtniecība, bet šķiet, ka dakstiņu pietrūks, lai noklātu visu jumtu.
Tad nīcināt ārā vai meklēt pielietojumu?

Re: Dakstiņu kaudze
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 18/05/2015 11:53

Es teiktu, ka jāsadauza un miers. :) Vienīgi, ka uz ceļa viņiem nav pats labākais pielietojums, jo tas māls ar laiku sadrūp un pārvēršas par māliem, kuri uz ceļa nav vajadzīgi. Vislabākais šīs mantas pielietojums manā skatījumā ir piebērums zem grīdām, kur nav ūdens un sals, vai arī kā pildviela betonam - arī vislabāk grīdai. Bet ja nav nav tāda zemjumta vieta, tad arī ceļā būs ok.
It kā jau viņi ir glīti, kad uzliek uz jumta, bet nefunkcionāli - smagi, ūdens stipri tomēr sitas iekšā, smagi.
Tomēr, ja nošķiro, tad derīgos var pārdot. Ir cilvēki, kuri vēlas kaut ko tādu, arī mazā apjomā, piemēram taisa sev tur dārza kamīnu vai kaut ko sīku - tad tāds neliels daudzums ir tieši laikā. Varbūt kādam rezervē vajag savam jumtam.

Re: Dakstiņu kaudze
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 18/05/2015 11:59

Varu papildināt no savas pieredzes - arī man tādi bija un arī bija pirts celtniecība, bet es tā pasēdēju, pasēdēju un padomāju un paskatījos un sapratu, ka labāk pirtij likt mūsdienīgu segumu zinot, ka tad nekas man tur pārsegumā nesatecēs un arī ņemšanās ar viņiem ir liela. Tad kad nošķiroju un man nopirka to mantu, tad šķiet pirtij arī sanāca jauns segums. Pārējais man aizgāja saimniecības telpas grīdā. Rezultātā esmu ļoti apmierināts. :)

Re: Dakstiņu kaudze
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 18/05/2015 18:26

Vispār jau dakstiņš ir gandrīz mūžīgs un noteikti pārdzīvos jebkuru moderno jumta segumu. Dakstiņu jumts tikai paceļ ēkas vērtību un saimnieka prestižu, bet var jau staigāt arī pa depiņā pirktām kartona durvīm, klat uz jumta papi un nelikt ozolkoka drvis vai dakstiņu jumtu :)
Ja pašam negribās čakarēties, tad pārdod. Sasist, vai iemest ceļa grambās būs grēks!

Re: Dakstiņu kaudze
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 18/05/2015 19:40

Īsti tā nevarētu teikt pat mūžīgo dakstiņu. Es teiktu, ka viņa laiks ir 50-150 gadi. Man bija divu sugu māla dakstiņi - vieni prasti un ļoti neprecīzi, otri tā kā labāk nostrādāti. Tie prastie mēdza lobīties, bet kopumā ne tik traki. Fiziski viņš tik tiešām ilgi varētu nostāvēt pie klasiskā 45 grādu jumta, bet nu tas ka laiž cauri ūdeni pa starpām un laiž puteni, tas man ļoti nepatīk. Parasti tie dakstiņi iet pa pieskari, kad jālien tīrīt skurstenis. Ir arī dažas atsevišķas vietas, kurās dēļ hroniskas tecināšanās bojājas latojums un spāres - garajos rudeņos tā īsti viss nespēj pietiekami novēdināties.
Nu ir protams arī vēl viens apsvērums - visi jumti vienādi saimniecībā. Ja katrai ēkai ir savādāks, tad bišķi ir tāda disharmonija, pat, ja tie visi ir labi segumi.

Re: Dakstiņu kaudze
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 18/05/2015 19:54

Nu paskatoties uz Vecrīgas , vai Kuldīgas dakstiņu jumtiem, kautka tie 50 gadi sareizinās ar desmit un tad vēl simts gadus kalpos. Jā, protams, dakstiņu jumtam jābūt stāvam. Ja putina sniegu iekšā, kas liedz apakšā modernu elpojošu plēvi uzlikt . Nezinu, man dakstiņi ļoti patīk. Diemžē, savai majai nebija iespēju tos izmantot, bet "gaišais sapnis" topmēr nepamet :)

Re: Dakstiņu kaudze
Autors: arre (85.10.211.---)
Datums: 20/05/2015 12:17

Skaidrs, metīšu slinkumu pie malas sašķirošu tos dakstiņus un labos mēģināšu notirgot.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **     **  ********    ******         ** 
 **        **     **  **     **  **    **        ** 
 **        **     **  **     **  **              ** 
 ******    **     **  ********   **              ** 
 **         **   **   **         **        **    ** 
 **          ** **    **         **    **  **    ** 
 ********     ***     **          ******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727