UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Vidzeme (85.254.75.---)
Datums: 28/02/2023 08:47

Kāds varbūt ir kādā veidā uzlabojis šos markas katlus,lai sadegšana notiktu labāk,vairāk enerģijas,ilgāk u.t.t Man ir 23kw ar vienu plauktu virs tā,uguns manuprāt pārāk daudz skurstenī aiziet.. Gaisa padeve šim ir no apakšas un ekonomiskāk laikam ir,ja gausa padeve ir augstāk..Tādas nianses visādas. Nezinu vai paši SPMK arī uzlabo ik palaikam katlu konstrukciju.Patīk man tā malkas apkure+aķis,tikai jāpiedomā kā labāk sadedzināt to malku un iegūt vairāk siltumenerģiju.

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Katls (212.3.197.---)
Datums: 28/02/2023 09:05

Viņiem cenu lapā ir opcija- dūmgāzu turbulizators. Ir jums tāds? Uzzvaniet un iepērciet.

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 28/02/2023 09:54

Katls rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Viņiem cenu lapā ir opcija- dūmgāzu turbulizators.
> Ir jums tāds? Uzzvaniet un iepērciet.

Nav šāds bet esmu dzirdējis. Ko viņš dara un kādas atsauksmes?

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: agrais (77.219.7.---)
Datums: 28/02/2023 10:21

Man ir tāds turbolizators. Likās ka katlam pārāk liela vilkme,skursteni kaut ko ielikt bija sarežģīti. Ar to patiktu palika mierīgāks,nobremzē vilkmi. Citā labuma tur nav... Bet manam katlam maksāja 14 eiro,tad var eksperimentēt.

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 28/02/2023 12:08

Vispārējs komentārs ir tāds, ka uzlabot kādas krāsns vai katla efektivitāti ir visai problemātiski. Katlam ir 2 parametri - sadegšanas procesa efektivitāte un siltuma noņemšanas efektivitāte. Tad kad katls ir uztaisīts, tad tas atrodas kaut kādā līdzsvarā un neko daudz tur neizmanīt. Ja mēģināt palielināt sadegšanas efektivitāti, vairāk siltums aizies skurstenī, ja palielināt siltummaiņa pretestību, mazāk siltums skurstenī, bet švakāka sadegšana. Abus vienlaicīgi palielināt ir ļoti grūti. Nav tādas čuda juda krāsnis, kuras bez automātikas varētu pārkāpt pāri 75% efektivitātei. šobrīd maksimālaisi ir ap 93-95% efektivitāte, bet tādi katli jau ir patiešām komplicēti it visos elementos.

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 28/02/2023 12:20

Galvenā problēma malkas katliem ir tāda, ka kuršanās process nav lineārs. Granulu katlam piemēram ir vienkāršāk, granulu daudzums tiek dozēts un degšana jau pati par sevi ir kontrolēta + lambda un vēl šis tas. Labākajiem malkas katliem ir cauruļveida siltummainis, kurā iekšā turbolatori, kuri kustās vertikāli pie katras durvju atvēršanas reizes, tādā veidā notīrot siltummaini. Plus ventilators ar regulējamiem agriezieniem, primārā un sekundārā gaisa neatkarīga kontrole un lambda. Tāds aparāts jau spēj piedzīt visu procesu tuvu ideālajam, neaktkarīgi no gaisa spiediena ārā un malkas veida.
Var protams mēģināt karināt kaut kādus turbulatorus tādā veidā palielinot pretestību un cerēt, ka vairā ksiltuma tiks noņemts, bet jautājums vai tādas darbības nesamazinās sadegšanas efektivitāti. Parasti tieši tā arī notiek - skurstenī it kā mazāki grādi, bet reālitātē malkas patēriņš lielāks nekā bez uzlabojumiem.

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: zhuks (90.128.15.---)
Datums: 28/02/2023 13:59

Pirmo ziemu lietoju Grobiņas katlu, tiesa gan 32kw- ir 2 plaukti. Pieredzes nekādas, saprašanas nekādas- mācījos un eksperimentēju visu ziemu. Salīdzinot ar ziemas sākumu un šodienu, malkas patēriņš vienāda rezultāta iegūšanai ir samazinājies ~25%- tas iegūts, manuprāt, pareizākai gaisa padeves regulācijai, sausākai malkai un vairākkārtīgi atgaisotai sistēmai. Ceru nākamgad iegūt vēl labāku rezultātu ar lielākām un vēl sausākām pagalēm. Apskatot dažus foto ar turbulizatoriem(foto šeit neizdodas ievietot), to ir viegli izgatavot un uzstādīt, viegli variēt ar to dažādību- būs arī jānotestē. Varbūt pat kāds ugunsdrošā ķieģeļa gabals uz plaukta kā bremzētājs- ir šādi kāds testējis?

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: agrais (89.254.148.---)
Datums: 28/02/2023 16:23

Nesaprotu,ko ar to katlu eksperimente? Viņš vai nu kuras vai jebkuras...Ja tev sistēma akumulators,tad liec maksimumu,uzsilda māju,uzsilda akumulatoru un gaisa padeve aizveras. Viss...ir viens tāds paziņa,arī Grobiņas katls un akumulators. Kaut ko groza,kaut ko ķīmiko.. rezultātā katls ar darvu apaudzis,akumulatoru uzsildīt nevar,malkas patēriņš laikam liels..pēc viņa vārdiem. Sistēma slikta. Bet pats dunduks... No suda vasku neizspiedisi. Malkas katls ir malkas katls. Ja visa pārējā apsaiste ir uztaisīta pareizi,tad viss strādā kā nākas. Katlā gaisa padeve uz 90 grādiem,akumulatoru uzlāde aukstu apakšu uz 85gradiem,aizejošā t uzlikta uz 50 grādiem,radiatori lielāki kā vajadzētu parasti,triscelu vārstu regulē ESBE t regulators,uztur vienmerigus 50 grādus. Viss,sistēma strādā perfekti.

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 28/02/2023 17:46

zhuks rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Pirmo ziemu lietoju Grobiņas katlu, tiesa gan
> 32kw- ir 2 plaukti. Pieredzes nekādas, saprašanas
> nekādas- mācījos un eksperimentēju visu ziemu.
> Salīdzinot ar ziemas sākumu un šodienu, malkas
> patēriņš vienāda rezultāta iegūšanai ir
> samazinājies ~25%- tas iegūts, manuprāt,
> pareizākai gaisa padeves regulācijai, sausākai
> malkai un vairākkārtīgi atgaisotai sistēmai. Ceru
> nākamgad iegūt vēl labāku rezultātu ar lielākām un
> vēl sausākām pagalēm. Apskatot dažus foto ar
> turbulizatoriem(foto šeit neizdodas ievietot), to
> ir viegli izgatavot un uzstādīt, viegli variēt ar
> to dažādību- būs arī jānotestē. Varbūt pat kāds
> ugunsdrošā ķieģeļa gabals uz plaukta kā
> bremzētājs- ir šādi kāds testējis?


Man 23kw ir tikai viens plaukts.Es uzreiz izejā no kurtuves uz plauktu ieliku čūguna resti,paskatīšos kas notiks. Jo esat taču ievēŗojuši,ka iekurinot un atstājot sķirbā var dzirdēt kā deg,maza šķirba mierīgi deg,optimāla šķirba-"ugunst dzied" un paresis retinājums,ja liela šķirba-atkal nav tas. Tur ir damas nianses,man vik patīk piedomāt kā labāk kautko izdarīt,ja redzu,ka tas nav tik efektīvi... Skurstenī liesmu list ir muļķīgi,to visu karstumu vajag krāsnī atstāt,lai tā paņem vispirms..

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 28/02/2023 18:09

Agrais raksta prātīgi. Kā katls ir uztaisīts, tāds tas arī būs. Parastajam katlam piemēram nebūs iespējams dabūt ideālo sadegšanu, jo viņam ir tāda konstrukcija jau no dzimšanas. Var jau protams eksperimentēt, bet finālā būs vien tas pats secinajums ko teica Agrais. Ja gribi efektīvaku katlu, tad tāds arī jāmeklē. es savulaik arī izeksperimentēju zinātniski un nonācu līdz tādam pat secinājumam. Vienīgais es varēju izŗēkināt reālo efektivitāti - man sanāca 82-85% un dari ko gribi, vairāk neko panākt nevarēja. Vai arī tad tik tiešām jāliek visa ta automātika un tad jau rodas jautājums vai nav izdevīgāk ņemt jau gatavu tādu.

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Vidzeme (85.254.74.---)
Datums: 28/02/2023 18:43

Grobiņas katliam laba kvalitāte,tikai varbūt viņi lai arī piedomā kā celt efektivitāti,labprāt pirktu no viņiem atkal nākošo katlu ar kādiem jauninājumiem. Kādus vēl malkas apkures katlus iesakiet,LV ražojumi varbūt kādi?

Re: Grobiņas SPMK katla efektivizācija
Autors: Katls (212.3.196.---)
Datums: 01/03/2023 01:08

Man patika tukuma langetech. Tur ir daudz pie viņa domats. Forši sīkumi, kas nemaz nav sīkumi, kad iedziļinās konstrukcijā. Jūt zināmu kvalitāti produktā.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********  **     **  **     **  ********  
 **     **     **     **     **  **     **  **     ** 
 **     **     **     **     **  **     **  **     ** 
 ********      **     **     **  **     **  **     ** 
 **            **      **   **    **   **   **     ** 
 **            **       ** **      ** **    **     ** 
 **            **        ***        ***     ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727