UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Sit pa knaģiem...
Autors: Rakars (195.244.135.---)
Datums: 20/03/2007 05:45

Nopirku dzīvokli, izremontēju vannasistabu, viss it kāa ok. Iepriekšējais saimnieks bija ievilcis trīsdzīslu vadu vannasistabā. Nopriecājos nu varēšu pieslēgt veljas mašinu, bet kad pieslēdzu un palaidu maita sāka sist pa pirkstiem. Palīdziet ar padomu. Vai nu veljas mašīna bojāta vai tas vads nemaz nav sazemēts. Dzirdēju ka viens variants ir vienu vada galu pievieno pie veljas mašīnas kormusa, bet otru pie nulles.Gaidīšu atbildes.Paldies

Re: Sit pa knaģiem...
Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 20/03/2007 06:17

IMHO trešais(zemes) vads nav nekur pievienots galvenās sadales kastes galā vai/un pie rozetes.

Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 20/03/2007 15:15

Vai arī zeme pievienota pie nulles, nevis pie kārtīgas zemes.

Autors: elektriķis Māris (83.136.136.---)
Datums: 20/03/2007 17:41

IMO, ja pie nulles būtu pievienota, tad nevajadzētu sist pa nagiem, ja tas izdarīts rozetē, tad nu gan nav pareizi, bet tāpat nevajadzētu sist.

Autors: Rakars (91.188.38.---)
Datums: 21/03/2007 03:22

Bet vai var tā darīt: vienu vada galu pievieno pie veljas mašīnas kormusa, bet otru pie nulles rozetē.

Autors: Elektrikis (83.136.137.---)
Datums: 21/03/2007 15:09

Beidzat te prātot tā un šitā. Pieaicini sertificētu elektriķi un to lietu sakārto, silti iesaku pašam neeksperimentēt, jo saprotu, ka zināšanas pašam par šo lietu nav.

Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 21/03/2007 15:51

Ja atvieno zemes vadu un pa knaģiem vairs nesit, tad vainīga zeme. Ja sit, tad vašmašīna kaput :(
Tomēr, ja esi ar elektrību uz Jūs, labāk aicini speciālistu. Tas protams, ja paša un ģimenes veselība dārga.

Autors: Olegs (159.148.190.---)
Datums: 21/03/2007 23:10

Ja uz mašīnas korpusa ir spriegums tad variantu nav daudz -

1. bojāta pati mašīna, respektīvi iekšējā izolācija
2. nepareizi pieslēgts tās 3 dzīslu kabelis

ja ir iespēja Tu vari izmērīt pretestību starp kontaktiem un zemējuma kontaktu uz mašīnas kontaktdakšas, principā pretestībai jābūt bezgalīgai. (zemējuma kontakts ir savienots ar korpusu)
Vai arī paņem pagarinātāju un ieslēdz mašīnu citā rozete un tad skaties.

Tu esi pārliecināts ka tas kabelis patiešam ir 3 dzīslu un PE dzīsla (zaļi-dzeltena) pieslēgta pie el. skapja kāpņu telpā? Pārbaudi vai rozetē nulle (zils) nav savienota ar zemējuma kontaktu. Un skapī PE dzīslu un N nulli nedrīkst pieslēgt zem viena kontakta.
Pār Tavu jautājumu – mašīnas korpusu nevajag speciāli nekur pieslēgt, mašīnas kontaktdakšai ir zemējuma kontakts, bet rozetes zemējuma kontaktam jābūt pieslēgtām pie skapja.

Datums: 21/03/2007 23:21

Incanti kur Olegs ir manījis, ka kādā kāpņutelpā elektrības kastē ir atsevišķa zemējuma kopne ar atsevišku vadu uz ēkas zemējuma kontūru?

Autors: Olegs (91.142.6.---)
Datums: 22/03/2007 04:40

elektriķis Māris Wrote:
-------------------------------------------------------
> Incanti kur Olegs ir manījis, ka kādā
> kāpņutelpā elektrības kastē ir atsevišķa
> zemējuma kopne ar atsevišku vadu uz ēkas
> zemējuma kontūru?

Māri, tas bija labs joks, ha-ha

Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 22/03/2007 05:45

Man mainīja mājas ūdens skaitītāju (visai mājai) un izstāstīja sekojošo: Meistars mainot kādā mājā izņēma skaitītāju un neviļus savienoja abas caurules ar rokām, pie izņemta skaitītāja. Un kas notika? Dabūja tādu strāvas triecienu ka turpmākā atjēgšanās notika reanimācijā...Tātad: tā lieta ir ļoti nopietna: Daudzi zemējas pie šīs caurules (ej nu nokontrolē visus dzīvokļus!) It kā jau loģiski- vajag izlīdzināt potenciālu starp vannu, krāniem un to pašu veļas mašīnu. Ja visas elektroiekārtas nebojātas - viss OK. Bet ja kāda mašīna sabojājas- potenciāls uz krāna! Un uz karsto ūdens krānu, kāds potenciāls? Un nav garantijas ka ūdensvads ir labs zemējums kas šo potenciālu novada zemē. Un ja kāds maina skaitītāju... un jūs vannā...silto lejat...Kirdik. Man liekās ka pareizākais ir ar atsevišķu vara vadu vismaz 4-6mm abus ūdensvadus savienot ar trepju telpas kopni. Teorētiski tai jābūt ar zemes potenciālu (nulle-zeme). ja arī kāds spriegums uz tās būs, tad tie būs volti, kas nav bīstami. Protams ir avārijas gadījumi, kad kāds gudrinieks starstāvu kopnes savienojumu pārrauj, pārgriež, tas atskrūvējās un. t.t. Bet tas notiek salīdzinoši reti. Tad sadeg puse no mājas elektroiekārtām, jo uz tām pienāks 380V.

Datums: 22/03/2007 16:38

Olegs Wrote:
> ... Un skapī PE dzīslu un N
> nulli nedrīkst pieslēgt zem viena kontakta.
> ...

Es to domāju nopietni, loģiski savādāk Tevis rakstīto teikumu es nemāku iztulkot.

Datums: 22/03/2007 17:10

to elektriķis Māris

a, ko tur tulkot, nedrīkst un viss, Tu taču pats zini kāpēc, vai ne ELEKTRIĶI Māri ;)
netici, palasi standartus: [www.lvs.lv]

Datums: 22/03/2007 17:36

Olegs, Tu neatbildēji uz manu jautājumu par atseviķu zemējuma kopni kāpņutelpas el. kastē?! Cik tavā prakstē šādu kopni ir sanācis redzēt ddz mājās?

Lai Tev izdodas vienmēr ievērot to, kas rakstīts LVS, LEK, ISO un utt!

Datums: 22/03/2007 17:43

to Rx

Mainot skaitītāju, dabūt pa knaģiem ir loti bieža parādība, tāpēc skaitītājus jāšuntē ar 1x16 vadu

Autors: Rx (159.148.5.---)
Datums: 22/03/2007 17:47

To visu teicu lai Kāds varbūt saprastu visas lietas nopietnību. Vai ir kas piebilstams? Ko tad darīt "tam" patērētājam šajos gadījumos? Vai ir kādi citi ieteikumi? Reāli realizējami.....

Datums: 22/03/2007 18:16

elektriķis Māris Wrote:
> Olegs, Tu neatbildēji uz manu jautājumu par
> atseviķu zemējuma kopni kāpņutelpas el.
> kastē?! Cik tavā prakstē šādu kopni ir
> sanācis redzēt ddz mājās?
>
> Lai Tev izdodas vienmēr ievērot to, kas
> rakstīts LVS, LEK, ISO un utt!
>

Visos jaunos projektos iekšēja el. instalācija ir 5 vadu, L1, L2, L3, N, PE. Mājas galvenajā sadalnē no ārējiem tīkliem pienāk 4 dzīslu kabelis un no zemējuma kontūra PE vadītājs. Visi DUSi ir iezemēti, t.i savienoti ar PE vadu. DUSā ir N kopne un PE kopne.
Vecajos ēkās ir 4 dzīslu instalācija, bet visi DUSi ir savienoti ar nulli.

Par standartiem
Māri, es ar savu parakstu apliecinu, to, ka man izstrādātājs projekts atbilst visam spēka esošiem normām, pretēja gadījumā es ne tikai var pazaudēt savu sertifikātu, bet varu būt sodīts saskaņā ar Krimināllikuma 239.pantu (līdz 8. gadiem), tā ka Tavs novelējums bija vel viens labs joks! :)

Datums: 22/03/2007 18:44

to Rx

Ja Tu dzīvo daudzdzīvokļu ēkā (vecaja) risinājums ir tāds ka Tu rakstīja – izveidot „dzīvokļu” potenciālu izlīdzināšanu. Uz rozetēm ar īpašu bīstamību - veļas mašīna, trauku mazg. mašīna un t.t var uzstādīt noplūdes strāvas automātu (RCD).
Un cerēt ka arī kaimiņiem ar el. instalāciju viss ir kartībā.
Bet meistars par kuru Tu rakstīja diemžēl ir pats vainīgs, jo PUE atļauj izmantot ūdensvadu, kā ēkas zemētāju kontūru un viņam bija jāšuntē skaitītāju.

Datums: 22/03/2007 19:01

IMO šis topiks nav par projektiem, bet par esošu māju, kurai Tu neesi projektējis el. daļu.

Un tieši tāpēc, ka bez nopietnām pārbūvēm vecās mājās nevar ievilkt atsevišku zemējumu, es rekomendēju PE vadu vienot pie tās pašas kopnes kur ir N vads.
Rezultātā iegūstam 3 vadu sistēmu dzīvoklī, kur cilvēks pasargāts no elektrotraumas, ja gadījumā U nonāk uz el. ierīces korpusa vai tml.
Šajā situācijā neesam pasargāti pret to par ko minēja Rx 21/03/2007 22:45 3. teikumā no beigām.

Projekta nodošanas ekspluatācijā pasākumā, kautkā neesmu nekad sastapies ar pieņēmējiem, kas interesētos par el. instala pareizību. Vienreiz ugunsdzēsēji saimniekam nododot ēku bija paprasījuši el. izolācijas mērījumu aktu.

Un mans novēlējums vairāk skāra darbu praktisko pusi ne papīrisko. Bet prieks, ka man izdevās vismaz kādu sasmīdināt :).

PS Sorry, biju iedomājies, ka izpildi arī eletromontāžas darbus. Man ar ir Sertifikāts projektēšanā, bet pēdējos 3 gadus, kopš man tas ir, nav nācies to likt lietā, nevienam inženierkomunikāciju tehniskie projekti nav nepieciešami un IMO likums arī tos neprasa.

Autors: Rx (159.148.5.---)
Datums: 22/03/2007 20:11

Re, PUE (liekas ka no krievu valodas..) atļauj ūdensvadu lietot kā zemējumu! Savādi gan....

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.