UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

HEB sijas alternatīva
Autors: Gun (---.vid.gov.lv)
Datums: 01/06/2007 23:07

Lieta sekojoša. Privātmājai top piebūve 4 x 9 m. Piebūves pirmā stāva viens gals (4m x 3m) ir paredzēts kā terase, bet otrais stāvs jau pilna izmēra telpa. Pārsegums piebūves divos stūros balstās uz ķieģeļu stabiem (par tiem jau runāts agrāk) un ēkas vidus daļā uz līdzīga staba un mūra. Kā pārseguma balsta elementi projektā ir paredzētas HEB160 sijas. Piebūves stūrī pa divām sijām blakus no staba uz satabu un no staba uz mūri (L burta veidā), bet pirmā stāva vidus daļā viena 3,7m sija un divas 3,75m sijas (pa vienai) jau otrā stāva pārseguma balsts. Sijas netiek enkurotas esošajā sienā. Virs šīm sijām jau paredzēts koka pārsegums.
Tad nu jautājums: cik pamatots ir HEB160 sijas pielietojums šādam mērķim un vai ir kāda alternatīva?
Problēmu rada sijas iegāde. Pareizāk sakot - pievienotā vērtība, kura jāņem gribot negribot. :( Runa ir par 12 liekiem metriem, kuri sastāda +33%...

Re: HEB sijas alternatīva
Autors: PaaO (80.70.20.---)
Datums: 02/06/2007 04:55

HEB 160 pretestības moments W=311cm4

salīdzinājumam
20K1 (Krievu kolonu profils) w=392cm4
dub.T.27 w=371cm4
26B1-w=312cm4
20Š1-w=277cm4
25Š1-w=501cm4

u.t.t.

Tagad atkārtojos:
Kas tev Gun traucē griezties pie būvprojekta autora ..... ?????

Autors: Gun (80.81.59.---)
Datums: 02/06/2007 05:38

Jauka un izsmeļoša atbilde!....
Nemanīju gan, ka komentāra autors atkārtotos, bet tas nu tā. ;)
Paskaidroju!
Projekta autors pat neiespringa uz saimnieces vēlmi saņemt projekta elektronisko variantu... :(
Pats nebiju klāt pie garadarba tapšanas... :(
Projekta autoram(-ei) neuzticos!!!
Tagad nu nākās visu lobīt ārā no (manuprāt, visai diletantiskiem) rasējumiem, rēķināt un mēģināt saprast, kā tas viss stiķējās kopā. Detalizācijas nav nekādas. :(

Godīgi sakot, gribētos saņemt nedaudz cita rakstura atbildi.
Rokasgrāmatā jau es pats varētu palūkoties un salīdzināt dažādu izstrādājumu pretestību momentus. Runa gan ir par ko citu!
Saprotu, ka jautājums varētu būt uzdots ne visai precīzi, bet....

Mani interesē sijas alternatīvas risinājums!
Cik reāli varētu būt aizvietot šo siju ar, uz vietas iebetonētu, pārsedzi? Kā jau minēju, laiduma garums ir zem 4m. Starp stabiem (kolonnām) 3m.
Otrais stāvs - fibo bloki (300mm), dzīvojamā telpa.
Un cik pamatots ir šādas sijas (HEB) pielietojums vispār!
Pēdējais jautājums jau ir radies pēc tās reakcijas, ko esmu dzirdējis, mēģinot pasūtīt materiālu.

Autors: BK (87.110.77.---)
Datums: 02/06/2007 14:20

... HEB sija vienīgā norošina smārā mazu konstruktīvo augstumu, pārsegumu var izveidot ar neredzamu siju, kā balstu izmantojot HEB apakšjoslu, ērti tajā ielaist koka siju galus.Šī tipa sijas parasti izmanto arhitektonisku apsvērumu dēļ uzspļaujot uz izmaksām, bet izmainīt kaut ko projektā pēc likuma var tikai ar projekta būvkonstrukciju daļas autora un arhitekta piekrišanu(rakstisku saskaņojumu)jo jebkurš cits risinājums vispirms ievērojami samazinās telpas augstumu zem sijas. Veidojot no HEB paslēpto siju gan parasti ir profila h 200~230 mm- vienāds ar pārseguma koka siju dimensijām...kā aizvietotāju varētu pielietot taisnstūra caurules profilu ar sānos pieskrūvētām standarta metāla kurpēm pārseguma siju balstam, bet, vienalga, jebkurš cits risinājums palielina darbietilpību objektā un var nebūt lētāks...

Datums: 02/06/2007 16:10

Jā, būtu saprotams, ja tiktu veidota slēptā sija, bet, diemžēl, tā nav. Sija tiek izmantota tikai kā balsts pārseguma sijām, kuru viens gals novietotas UZ šīs HEB sijas bet otrs siju gals balstās uz mūra. Protams, uz šīs sijas būs arī siena.

Autors: mhm (78.84.144.---)
Datums: 03/06/2007 05:08

un es savukaart sapratu,ka probleema tajaa,ka jaapeerk pilna garuma stangas ....

Datums: 04/06/2007 02:39

mhm Wrote:
-------------------------------------------------------
> un es savukaart sapratu,ka probleema tajaa,ka
> jaapeerk pilna garuma stangas ....

Jā, arī tas, protams! Jāpērk 12 lieki metri.
Bet jautājums tomēr ir par alternatīva risinājuma iespēju.
Ja virs logiem ir pārsedzes, kāpēc līdzīgu risinājumu nevarētu pielietot arī šeit?
Man daudz ērtāk būtu uz vietas iebetonēt pārsedzi (protams, armētu) nekā mocīties ar šo siju + vēl samaksāt lieku....

Autors: PaaO (80.70.20.---)
Datums: 04/06/2007 04:10

to Gun
Nu un ko Tu saspringsti, joz pie projektējoša būvinženiera, lai tas uzprojektē tev monolītas dzelzbetona sijas ..... ;-)

šeit ir tikai runas un viedokļi kuriem nav nekāda juridiska spēka .....

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (81.198.150.---)
Datums: 04/06/2007 04:32

Būvkonstrukcijās vienmēr var atrast alternatīvus risinājumus. Tā pārsedzi var iebetonēt. Te iespējams, ka parādīsies nedaudz komplicētāki mezgli balstos, bet tapēc nav jāpērk lieki 12m.
Cita iespēja ir šo lieko metāla sijas materiālu izmantot aizstājot citus materiālus būvē.

Tomēr no likumiskā viedokļa mēs atgriežamies pie būves atbilstības projekta risinājumiem. Tā, ka man, kā būvinženierim nav jādomā vai jāatbild par izmaksām, bet jāatbild par būves stiprību un noturību, tad principā man ir vienalga cik tas pasūtītājam maksās. No otras puses izpildot projekta izstrādes procedūru pastāv tā saucamais projektēšanas uzdevums, kurš ir juridisks līgums starp pasūtītāju un projekta vadītāju - arhitektu vai citu juridisku personu. Uzdevumā jābūt atrunātam vispārējie principi, kurus jūs vēlētos izmantot, piemēram tikai guļbūves konstrukcijas. Tas - uzdevums ir saistošs projektētājiem, kas jārespektē iespēju robežās.Ja tāda nav, tad vai nu šie 12m ~200kg ~120..200Ls liekie metāla elementi jānoraksta būves izdevumos, vai arī ir iespējama tiesāšanās procedūra ar projekta vadītāju, no kura var piedzīt izdevumus par nesastādīto projektēšanas uzdevumu un citi pārprojektēšanas izdevumi.

Datums: 04/06/2007 14:59

Gun- viss atkarīgs no Jūsu un pasūtītāja slēgtā līguma - ja tajā nav atsauces par būvdarbu izpilditāja atbildību par projekta ievērošanu, nav nēkādu atrunu par būves noturības nepieciešamību jeb vispār nepastāv rakstisks līgums...kaut ko tur iebāzt, lai iztur līdz pilna norēķina saņemšanai var vienmēr...

Autors: Haralds (80.233.244.---)
Datums: 04/06/2007 17:59

Es ar interesi izlasīju šo saraksti. Pats esmu 10 gadus nepraktizējis būvinženieris, tagad cenšos iebraukt sistēmā. Tāpēc arī, kā Guns, visus likuma paragrāfus nepārzinu.

Man jau liekas, ja es ceļu pats savu privātmāju pēc sen saskaņota projekta par kuru nav nekāda līguma un no arhitekta puses nekādas atbildības (es vismaz pēc apraksta tā saprotu), tad balstoties uz veselo saprātu, baru formulu un trīs pirkstu kombināciju es tomēr varu izmainīt ēkas elementus atbilstoši savām spējām.

Apraksītā vieta un domas par to gan prasās pēc kalkulatora un konstruktora zīmoga zem skices. Pirmais solis gan ir izrunāties konstruktoru, izdzert pāris aliņus un konceptuāli vienoties, pie kāda risinājuma palikt koka, dzelzsbetona vai metāla.

Man gan kautkā virspusēji skatoties liekas, ka izdevīgāk būtu atstāt jau esošo shēmu, tikai izvēlēties lētāku metālu, jo dzelzsbetona plātne ar tālākām apdarēm gala rezultātā varētu izmaksāt to pašu.

Autors: Gun (---.vid.gov.lv)
Datums: 04/06/2007 19:07

Jā, situācija tāda arī ir. Runa ir par privātmāju, kurā pats dzīvoju un kura tiek paplašināta pašu spēkiem.

Par esošo shēmu....
Jā, tieši par to ir runa, ka risinājums varētu palikt tāds, kā ieplānots, bet būtu liela vēlme šo HEB siju nelikt, bet tās vietā iebetonēt dz-betona pārsedzi(siju) uz kuras tad arī balstīt pārseguma sijas.
Un tos "liekos" 350Ls, kuri būtu jāsamaksā par neizmantojamu materiālu jau arī vienmēr atradīsies kur likt! ;)

Datums: 05/06/2007 03:09

GUN: būvējot sev jau nu gan var izvēlēties projektētāju, kam pat nakts var taujāt padomu- droši vien stipri uz to ekonomēji...

Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (81.198.150.---)
Datums: 05/06/2007 03:23

Pie HEB160 sijas W~311cm3 un metāla spriegumiem R~2350kg/cm2 šāda sija var nodrošināt ~730000kg/cm2 sprieguma uzņemšanu liecē.
Tai atbilst:
Projektā paredzēta: 25|H35- L415cm VAINAGSIJA, materiāls stiegrots BETONS B20
Lineāri slogota 41,5kg/cm, balstareakcija 7781kg, aplēses moments M~729500kgcm
Pieņemta_ DARBA atlocīta prof.STIEGRa 16A3-83|a=24|Li~3750; konstruktīvā augšējā gluda.STIEGRa 8A3-83; vert.aptveru gluda STIEGRa 8A1-330|3 rindas
Spriegumi , rezerve stiprībai balsta CIRPĒ_39 % apmērā; slodzi balstā Na~ 7781kg, rezerve stiprībai LIECĒ_10% apmērā.

Datums: 05/06/2007 03:31

BK Wrote:
> GUN: būvējot sev jau nu gan var izvēlēties
> projektētāju, kam pat nakts var taujāt padomu-
> droši vien stipri uz to ekonomēji...

Pie projekta tapšanas man nebija lemts ņemt dalību.... To jau rakstīju iepriekš.
Ne jau vienmēr esmu dzīvojis šajā mājā!... ;)

Datums: 05/06/2007 03:42

būvinženieris Ivars Brinkmanis Wrote:
> Pie HEB160 sijas W~311cm3 un metāla spriegumiem
> R~2350kg/cm2 šāda sija var nodrošināt
> ~730000kg/cm2 sprieguma uzņemšanu liecē.
> Tai atbilst:
> Projektā paredzēta: 25|H35- L415cm VAINAGSIJA,
> materiāls stiegrots BETONS B20
> Lineāri slogota 41,5kg/cm, balstareakcija 7781kg,
> aplēses moments M~729500kgcm
> Pieņemta_ DARBA atlocīta prof.STIEGRa
> 16A3-83|a=24|Li~3750; konstruktīvā augšējā
> gluda.STIEGRa 8A3-83; vert.aptveru gluda STIEGRa
> 8A1-330|3 rindas
> Spriegumi , rezerve stiprībai balsta CIRPĒ_39 %
> apmērā; slodzi balstā Na~ 7781kg, rezerve
> stiprībai LIECĒ_10% apmērā.

Visu cieņu, bet....
Saprotu, ka ir aprakstīta 100%-īga šādas sijas aizvietošana!....
Vai tiešām ir pamatots šādas sijas pielietojums tādam necilam mērķim kā aprakstīts augstāk? Sija, kas pildīs pasijas lomu.
Līdz ar to arī alternatīvais risinājums varētu būt krietni atvieglots. It kā.....

Autors: AR (87.110.77.---)
Datums: 05/06/2007 12:39

Gun... izrādas, gribi apliecinājumu, ka tur siju vispār nevajag, pie tam padomu par velti... pats būvē priekš sevis-taisi kaut no sērkociņiem, bet pats arī atbildi, ja kas... HEB ar h 16cm uz 3,75m ailas nemaz tik liela sija nav ja uz to uzkrāmējam 1 stāvu un jumtu...

Autors: Haralds (80.233.244.---)
Datums: 06/06/2007 20:28

Nejūtot konstrukciju pilnībā nevar tā vienkārši pateikt- tas der, tas ne.

Kamēr tev būs laidums 9m, tikmēr tev būs nepieciešams metāla stienis, kas iznes to visu garumu.

Es gan savai mājai atradu iespēju kur sabalstīt 6m robežās koka pārsegumu.
Varbūt tev pašam vajag apdomāt, vai ir iespēja terasei pa vidu vai tuvu tam ielikt vēl vienu graciozu, noēvelētu koka stabu, kas tev ļautu visu risināt tīrā kokā.

Otrs variants (to gan pašmācības ceļā nevar izdarīt) uzlikt otram stāvam pāri jumta kopni, pie kuras iekr otrā stāva pārsegumu. Tas arī ļautu visu veikt kokā, bet sadārdzinājums varētu būt par kādu % mazāks nekā pieminētā metāla sija. Tikai vēlreiz uzsveru, ka tādas konstrukcijas nestspēja ir jāizrēķina daudzmaz precīzi.

Trešais variants - aiziet uz RTU "Davinči" izstādi, tur ir viņa ideja par ātrās koka laipas konstrukciju. Ņemot palīgā kalkulatoru un izdomu, varētu HEA aizstāt ar kautko līdzīgu. Tas reizē arī būtu pietiekoši dekoratīvs.

Grozies kā gribi bez kalkulatora un formulu speca neiztikt!

Datums: 07/06/2007 04:21

Paldies par atbildēm!
Sevišķi diviem pēdējiem autoriem! :D
Vienīgais, palūgtu pirms rakstīšanas izlasīt par ko ir runa! ;)
Vēlreiz, paldies! Tēma slēgta!
P.S.
Tiek rēķināta dz/b sija un ir noņemts HEB sijas pielietojums kā tāds.
Nav vajadzības un ir elementāri aizvietojama ar citu, vienkāršāku risinājumu.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.