UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Kaimiņš pludina nost
Autors: dacedace (78.84.157.---)
Datums: 11/06/2007 03:29

Esam samulsuši, jo kaimiņš jumta notekūdeņus novada uz mūsu zemi, kas atrodas zemāk pa reljefu. Konkrēti skalojas pagalms ārā, jo noteku galos izbetonētas renes, lai ūdens tek uz mūsu pusi, nekāda drenāža viņiem ierīkota nav, mēs savā gabalā arī neko izbūvēt nevaram.
Ar labu sarunāt neko nezidodas. Palasīju civillikumu-kaut kas ir tur rakstīts 1095 pantā, bet tik bezsakarīgi, ka es nespeju saprast to jēgu.

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (81.198.150.---)
Datums: 11/06/2007 04:48

Diemžēl Civillikuma 1095. pantu pašu par sevi izmantot jūs nevarat. Pants 1094. nosaka, ka jums ir jāpiecieš šī ūdens nopludināšana no augstāk stāvošā zemes gabala īpašnieka. Vienīgā piezīme ir par ūdens dabīgo ceļu, te jūs varat no kaimiņa prasīt, lai ūdens nopludināšana uz jūsu zemes gabala būtu ar tik mazu spēku, kas neizsauktu grunts izskalošanu jūsu zemes gabalā.
Taču Jums ir tiesības šo ūdeni no kaimiņa virzīt tālāk. Piemēram, Jūs varat savā gruntsgabalā izrakt dīķi un izmantot kaimiņa ūdeni sava dārza laistīšanai. Tātad jūs gūstat labumu no kaimiņa, bet viņs par to atlīdzību sausās vasarās jums nedrīkst prasīt.

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: gzz (84.237.164.---)
Datums: 29/06/2007 08:38

iebetonee muuriiti kur sakas tava teritorija , lai butu augstaks par vinju reljefu . Pac apludinasies :))))

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: Zigurds (78.84.117.---)
Datums: 20/10/2010 21:36

Labdien. Man ir jautājums šajā sakarā, bet situācija sanāk atšķirīga. Ja kaimiņš ir piebūvējies visai tuvu, un viņa zemesgabals dabā bija zemāks par mūsējo, bet viņš uzbēra uzkalniņu ap jaunuzcelto māju, un tagad ne tikai no mūsu mājas pagalma ūdens neplūst prom, kā agrāk, bet pat pēc stiprām lietusgāzēm vēl sūcas klāt no kaimiņa teritorijas. Vai šajā gadījumā Civillikuma 1094.pants nav pārkāpts?



Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: LaurisV (---.i-net.lv)
Datums: 20/10/2010 21:50

Plānošanas un arhitektūras uzdevumā bieži ir rakstīts, ka projektējot pēc iespējas jāsaglabā esošais reljefs. Pie šitā arī var piekasīties, aizejot uz būvvaldi ar sūdzību, ka kaimiņš šo punktu nav ievērojis.

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: na (78.84.243.---)
Datums: 20/10/2010 23:03

Vispārīgie būvnoteikumi arī paredz, ka zemes paaugstināšana jāskaņo ar Vides dienestu. diezgan patizli, ja uzber 20 cm (citi uzber 3 m) - dabā neesmu pieredzējis sētu uzbērējiem. Bet idejiski, kaimņš nedrīkst PASLIKTINĀT ar savu uzbēršanu blakus esošo zemesgabalu īpašniekus. Tad roc teritorijas robežgrāvjus, kurus novada novadgrāvī vai organizē virsūdeņu nokļūšanu drenu caurulēs. Ir gadījumi, kur saskaņo, ka izbūvē pasētu (tjip virszemes ūdens aizsardzībai, savācot drenēs). Civillikums ir diezgan patizls, jā, bet kaimiņš speciāli nedrīkst pasliktināt citu īpašnieku zemesgabalus. Reāli, jā, pie būvniecības jāparāda vertikālais plānojums, bet nu padomāsim - ja es uzroku (uzirdinu) dobi - arī vertikālais plānojums mainījies :)
Šīs lietas nu nav līdz galam sakārtotas, varu ieteikt tikai vērsties attiecīgajā būvvaldē vai būvinspekcijā, lai nu katrs mēģina interpretēt kā māk, ja nu sanāk!

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: aaaa (---.c-sam.se)
Datums: 21/10/2010 09:13

Mana pagasta apbuves noteikumos skaidri un gaishi rakstits, ka lidz 20cm nevienam nekadas atljaujas nav japrasa un nekas nav jasaskanjo. Un protams, viens otrs ber gandriz pusmetru, bet tad atkal jautajums - ka notiek merishana? Var jau merniekam iedot papiriti rocinja lai vinjsh to savu linealu ta pastiprak pie zemes spiezh :)
Un galu gala, jebkursh, kas celj maju, ap pamatiem uzber nelielu kalninju un tas pat pie tiem 20cm neskaitas klat, ap pamatiem tu vari bert kaut 2 metrus. Nedrikst kopejo grunts limeni pacelt vairak par 20cm bez saskanjoshanas. Interesanti, ka to mera - velk videjo no 50 punktiem?

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 21/10/2010 10:14

aaaa.. ja jau lieta aiziet līdz tiesas darbiem un pat tad, kad vainīgais nekaunīgi melo, zvērot, ka grunti viņš nav uzbēris un rāda nopirkta mērītāja liecību jāatceras viens. Bez mērītājiem ir arī inženierģeoloģijas speciālisti, kas atrokot vienu šurfu , vienu bedri 1,5..2,5m dziļumā varēs precīci pateikt vai grunts ir dabīga vai mākslīgi uzbērta. Jo uzbērtā grunts vienmēr atšķirsies no dabīgas grunts. Kaut vai tāds moments, ka apberot zemi ap māju es nenovācu visu auglīgo zemes slāni - melnzemi un tā izrokot bedri skaidri iezīmē robežu, kur bijusi sākotnējais planējums.
Tā, ka šādam nekauņam vinnēt? Vajadzīga tāda nauda un pazīšanās kā Lembergam vai Šleseram.

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 21/10/2010 10:21

Ja pirms bēršanas bijusi topogrāfija (un pirms būvniecības, visticamāk, ir bijusi), to var dabūt VZD arhīvā. Ja tagad kāds spiež štociņu, var saukt citu, kas nespiež. Tiesa, ir viena nianse. Kad man vilka elektrību, vajadzēja rekonstruēt līniju, kas gāja pār trešo personu īpašumiem. Un viens mērnieks atteicās mērīt, kamēr es nedabūšot no katra rakstisku atļauju mērīt. Tikmēr cits nomērīja bez tielēšanās. Pilsētās, kur apkārt žogi, var nākties mērīt ar netiešām (dārgākām) metodēm.

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 21/10/2010 10:26

vienstāvam.. nu lauku apvidū topogrāfija?.. Kādam nolūkam, topogrāfija vajadzīga blīvai ciemata apbūvei, bet viensētām?

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: aaaa (---.c-sam.se)
Datums: 21/10/2010 10:29

Tiesas celja musu valstinja nevar panakt pilnigi neko, jo, ja grib likt sprunguljus ritenjos, tad to nav problemas darit. Un tapat uzvares tas, kas bus uzberis kaut 3 metrus, bet kuram bus vairak naudas ko samaksat kukuljos/advokatam. Man merija pazistams mernieks un vinjsh man pa draugam ieteica - izlidzini savu gabalu, uzber cik vajag, visu sakarto, tad ari taisisim topeni. Nepaklausiju, butiba mulkigi, vajadzeja ta darit. Un lidzinat vai bert zemi neviens tev neaizliedz. Lidz ar to viss butu oficiali. Topene nekas nav melots un ari es pats neko pretlikumigu neesmu darijis. Celtu maju velreiz zema vieta, noteikti ta daritu, jo, pats neuzberu ipashi daudz, nu buvejoties nemaz neuzbert nav iespejams, jo tapat viss ir nelidzens un izraknats, kaut vai izlidzinashanai kaut kas ir jaber. A kaiminjsh ir uzberis gandriz 50cm un svilpo, viss udens nonak mana pagalma. Bet ar kaiminjiem tiesaties - tas ir pilnigi garam.
Bet ja godigi, centimetrus mezhoniga plava nav iespejams izmerit. Mana gabala, kad to nopirkam bija simtgadiga pljava, kas aizaugusi ar krumiem. Zales cinji bija vismaz 20-30cm augstuma. Interesanti, ka tada vieta var precizu topeni uztaisit?

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 21/10/2010 10:35

Man prasīja, pat divreiz - gada laikā nepaspēju noorganizēt projektu un nācās topeni pārskaņot vēlreiz.
Es atceros, Ivar, ka Tu rakstīji, ka var ģenplānu zīmēt uz robežplāna. Droši vien kā kurā vietā un laikā. Arī jums, konstruktoriem, savulaik bija sertifikāti "ēku un to konstrukciju", bet tagad ir tikai "ēku konstrukciju" projektēšanā...

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 21/10/2010 11:00

No tiem ciņiem izvelkas vidējais, ja vien konsekventi nemēra dobēs vai virsotnēs. Savukārt absolūtā precizitāte normālā gadījumā ir daži centimetri.

Re: Kaimiņš pludina nost
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 21/10/2010 12:51

aaaa... to, ko tu raksti par zemes uzbēršanu pirms topogrāfijas ir taisnība. Es pieņemu, ka tā var izdarīt. Dotajā gadījumā saprotu, ka tev vai bērājam blakus nav izbūvēta esoša ēka, kas cieš no šadas - uzbēršanas darbības.
Tādā gadījumā, kad pie šadas uzbērtas zemes nak cits , jaunais būvētājs viņš jau rēķinās ar to un tad var būvēt ēku tā, lai šis uzbērums netraucētu.
Bet es saprotu, ka tiesu darbos daudz, kas atkarīgs no paša cilvēka uzņemšanās strīdēties, jo kā saka - nav dūmu bez uguns. Tātad, ja manai ēkai tuvumā, kāds dara briesmu darbus, tad šodien es varu to nofotogrāfēt, noteikti ir liecinieki šim procesam u.t.t. Visus jau uz pasaules nenopirksi.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********        **  **     **        ** 
 ***   ***  **              **  **     **        ** 
 **** ****  **              **  **     **        ** 
 ** *** **  ******          **  **     **        ** 
 **     **  **        **    **  **     **  **    ** 
 **     **  **        **    **  **     **  **    ** 
 **     **  **         ******    *******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727