UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Ūdens kvalitāte no dziļurbuma
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 18/02/2008 15:05

Situācija - Uzbūvēju māju, izurbu dziļurbumu - 11metri. Patreiz ūdesn Labs viss ok.

Jautājums - ko es varu darīt un kā rīkoties ja piemēram pēc kāda laika ūdens reāli paliek nelietojams. Iemesls varētu būt kaimiņu "slēgtie" septiķi kam pēc nodošanas ekspluatācijā dibenā tiek izdauzīts caurums?

Grunts ir tāda ka dolomīts mijas ar dolomīta smilti, un kautkā negribas piedzīvot dienu kad man būs jādzer kaimiņu kakas.

Re: Ūdens kvalitāte no dziļurbuma
Autors: Jons (193.178.150.---)
Datums: 19/02/2008 14:07

no 11 metru dziļa urbuma ūdeni visdrīzāk drīzumā varēsi izmantot mauriņa liešanai, kas Tev zels.
Ja nopietni domā par dzeramo ūdeni, iesaku urbties līdz nākošajam ūdens slānim.

Datums: 19/02/2008 16:51

gribētu piebilst ka tas jau ir 3 ūdens slānis.
Cik esmu informēts zemienēs (upju gultņu tuvumā) īpaši ja grunts ir tāda ka dolomīts mijas ar dolomīta smilti 8 metru, īpaši dziļāk arī nevien neurbj.
vai es kļūdos?

Autors: ralf (81.198.173.---)
Datums: 19/02/2008 20:19

Tā tas varētu būt, jo visi pazemes avoti tek uz upes gultni, vienīgais, kas tev būtu japārbauda ir ūdens cietība, un tīri pēc reljefa un apkārtes jaskatās vai pastāv draudi

Autors: ilmārsL (---.mpe.lv)
Datums: 19/02/2008 21:22

11 metri pretende uz spices statusu. Jeb kuru piesarnojumu ir iespejams aizvakt ar filtriem. Jautajums, vai spesiet sadzivot ar domu, ka dzerat kakas? Ja udeni nav dzelzs un normala cietiba, tad iesaku uzlikt normalus ogles filtrus, kas nav mazie katridzu filtri, bet gan kolonnas 1,5 augstumaa. Filtrus nepiedavaju, bet varu izskaidrot. Bet vajadzetu redzet analizes.

Datums: 20/02/2008 16:56

Ok paldies par viedokļiem, bet jautājums paliek spēkā,
Ja es šodien aizeju nošaku ūdens kvalitāti,
pēc ta man blakus tiek uzslieta vēl viena māja un pa pēķšņi manā dzeramais ūdes vairs nav dzerams - ko es varu darīt, vai kā novērst?
p.s.
Spice tas ir izveidots caurums zemē zem spiediena skalojot grunti.
Tiko ir jāiet cauri akmenim vairāku metru biezumā tā tas vairs nav spice (neveiksmīgī trāpīts uz laukakmens neskaitās).
Spicie un dziļurbumam ar pašas ūdens ņemšanas dziļumu izteiktu metros ir maz kā kopīga.

Autors: kunkulītis (213.21.199.---)
Datums: 22/02/2008 14:13

Nu tās kas peld glāzē pa virsu vajag nopūst, bet pārējās izfiltrēt caur zobiem.

Autors: mB (91.135.18.---)
Datums: 29/02/2008 09:16

Vel ir iespeja paintereseties pie geologiem ( meteo.lv ) - tas var kautko ari maksat ( vismaz es ejot oficialo urb. celu prasiju zemes griezumu sava vieta, protams, pa naudinu ). Tas 11m dzilums, mana skatijuma, butu par maz, kaa filtrejosais slanis ( bet tas ir tikai mana skatijuma - katram savs gadijums ). Pirms paris gadiem es sev ari urbu, jo esosa "urbums/spice" ( ap 10m, ari dolomita ) bija jau pa vecu un nedeva pietiekami udeni + kautkas smakoja ( ne visa smakosana ir kakas ) - vispar jau tads dzilums vien virsejie udeni ir. Tava gadijuma noteikti, ka ari varetu but stipri paciets, jo dolomitaa iet. Pret taam "kakaam" vari paintereseties filtru kantoros, noteikti, ka tas pats ogles filtrs varetu kautko palidzet.

Autors: rere (---.ntz.lv)
Datums: 11/03/2008 21:47

Bēdīgi, bet varbūt tavam laikam pietiks. Ja ne tad zini ka tavs urbums slān zemāk - ir iemesls kaimiņa kakām nonākt tajā tīrajā slāni. (Varbūt kaimiš nav vainīgs bet 1 km miskaste?). Tomēr ja kaiīņs, runā ar viņu, dabas sargātājiem utt. Dziļums tev līdzēs ar katru gadu mazāk (Tu jau nēesi vienīgais kas attiecīgajā garozas slānī ieurbjas, tecēšanas augšpusē kāds ielien un ievada mēslus vēl vairāk - summā draņķīgs ūdens)

Autors: azors (---.unistars.lv)
Datums: 28/03/2008 00:10

Palasīju komentus, jautājumus...
:) Mēģināšu paskaidrot, kas un kā...
No dziļurbuma, spices, raktās akas Jūs nekad nedabūsiet labu ūdeni... Vidzemē, Latgalā, kur akas ir pārdemit metrus dziļas, var gadīties labs ūdens... Ja blakus nav kūts ar vircas bedrēm vai gadiem neizvestas kanalizācijas izsmeļamās akas, vai vēl sazin kas, no kurienes var kakas filtrēties zemē...
Atceraties vienu, labu ūdeni var dabūt tikai no artēziskās akas, kas jau būs vismaz 50 m dziļa. Savukārt minētajā Vidzemē vai Latgalē artēziskā aka būs jau 200...300 m dziļa, jo ūdenei nesošie slāni ir krietni dziļāki...
Ja godīgi, dziļurbumā, citi to sauc par spici, ir tāds pats ūdens, kā uz zemes stāvošā peļķē, tikai tīrāks no tā, ka tas ir izfiltrējies cauri ~5-10 m zemes... Un nedod Dievs, ja blakus kaimiņš Padomju laikos ir uzbūvējis izsmeļamo kanalizācijas aku (patiesībā aka bez dibena, kur kakas brīvi iefiltrējas pazemes ūdeņos un līdz ar to arī tajos, kurus Jūs dzeriet no spicēm vai dziļurbumiem)... Vēl skaidrojums, spici neurbj, bet ieskalo. Tehnoloģija ir aptuveni šāda, ka ir speciāla ūdensvada caurule ar uzgali, palaiž ūdeni un sāk skalot zemē iekšā cauri... To tad šļakā lēnā garā, līdz tā ieiet zemē ~5, 10... 15 m... Tad to urķē un šļakā, līdz apakšzemē izveidojas tukšums aptuveni spaiņa lielumš, varbūt lielāks... Neviens nav pētījis... :) Tas tukšums kalpo kā akumulācijas tilpums...
Kā reanimēt spici... Nezinu, domāju praktiski neiespējami... Kā jau rakstīju, nekas spīdošs... Jo arī iepriekš rakstīju, spicēs tas pats peļķes ūdens vien, tikai mehāniski tīrāks, respektīvi nav duļķes, mehāniski piemaisījumi...
Par ūdens filtriem... Ja godīgi, tie parastie filtri, kas nopērkami Nelsā, Kā Rautā... tādas acu aizmālēšanas vien ir... Ko tie dod, atfiltrē rupjākas daļiņas, kuras mēs ar aci varbūt neredzam, bet tās iekrāso katliņu un čaiņiku... Dzelzi, kaļķakmeni tas nenoņem... Ja gribiet zināt, normāls filtrs maksā sākot no... 1000 Ls... Tā ir nopietna iekārta, kas attīra ūdeni, to nepieciešams ikdienā skalot (iekārta pati sevi kontrolē, skalo, izlaiž skaolojamos ūdeņus kanalizācija u.t.t....)... Info variet pameklēt SIA „Filter”, „Ūdens Boss”...
Tā, kas vēl... Te vaicāja par artēziskā urbuma ierīkošanu. Paskaidroju! Jums pašiem neko nevajadzētu gādāt, kā vien sameklēt LICENCĒTU firmu, kas var veikt urbuma ierīkošanu, vienoties un par to aizmirst līdz brīdim, kamēr firma ierīkos urbumu, to notarēs, aprīkos, izgatavos akas pasi un to izsniegs Jums!
Jo šai firmai ir, kā krieviski saka „zabota” veikt vietas un slānu izpēti, atgādāt urbšanas torni, uzrbt līdz labu ūdeni nesošama slānim u.t.t....
Bet rēķinaties, ka reti kur Latvijā, arī artēziskajās akaās ir ūdens, kur dzelzs saturs ir normās... Praktiski visur ūdens ir jāatdzelžo...
Tikai rēķinaties, ka šādas firmas tagad ir ļoooooti noslogotas un tām pasūtījumi esot pusgadu uz priekšu! Un neņemiet kreisos urbējus, savādāk tie aku ierīkos varbūt kaut kā, bet nolegalizēt to Jūs nevarēsiet...

Autors: lieldibenu-apsis (62.84.3.---)
Datums: 28/03/2008 17:31

Un kas notiek, ja man nav legāls urbums? Vai tam vispār ir kāda nozīme? Kuru tas interesē? Parastās akas taču arī neviens nelegalizē, izrok un lieto un nevienam nekadas daļas.

Autors: ralf (81.198.173.---)
Datums: 30/03/2008 11:19

protams ka nevienam nav nekas jalegalizē kam intresē cik tev dziļa tā aka - saki ka 19m un nevienam nekas vairs neintresēs

Autors: andris123456 (---.apollo.lv)
Datums: 03/04/2008 13:15

Nepiekrītu apgalvojumam - jo dziļāk - jo labāk. Var būt gadījumi, kad tas neatbilst patiesībai. Ieteikums - painteresēties pie kaimiņiem , pameklēt internetā materiālus par ģeoloģiskiem pētījumiem konkrētā rajonā. Konkrēti manā gadījumā ( Jelgava ) 12 m ir max dziļums, pie kura var dabūt normalu dzeramo ūdeni. Pirms pasūtīju urbumu - daudz lasīju un interesējos. Daudzi kaimiņi neinteresējoties ne par ko ir pasūtījuši urbumus, samaksājuši lielu naudu un ir izrādījies, ka ūdens dzeršani izrādās nederīgs ... - Jautājums - kāpēc ? - Tāpēc , ka konkrētā vietā ir ģeoloģiskas īpatnības un labs dzeramais ūdens ir sastopams tikai nelielā dziļumā 5 - 12 m vai arī pēc 300 m. Pēc 12 m dzeramais ūdens ir ar lielu dzels un lielu kaļķa saturu.

Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 03/04/2008 13:40

Nejauksim lūdzu gruntsūdeni ar dziļurbumu. Vari uztaisīt analīzes no grāvja pasmeltam un 5-12m dziļumā iegūtajam - garantēju vienādu iznākumu.

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 03/04/2008 13:58

Kāds segums tādai, manuprāt tikai dažās gruntīs iespējama gadījuma, garantijai?

Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 03/04/2008 14:29

Runa ir par Getliņiem? ;) ļoti daudzās apdzīvotās vietās dzeramo ūdeni ņem no dziļurbumiem. A no krāniņa nāk tāds, kuru iesaka pirms lietošanas uzvārīt. To mēs arī varam ar grāvja ūdeni salīdzināt...

Autors: Sapieris (80.232.222.---)
Datums: 03/04/2008 14:57

kāda kolhoza bijušais vadošais vecis stastija- pie cūku fermas padomju laikos artēzisko urbuši. izurbuši padzerušies. blins - smird. izradas cuku sudiem nejauka ipašība- nesaistas ar grunti. a akai ta dzilūms ap 100 m bijis.

nu neko urbuši jaunu un drusku tālāk un dziļāk

Autors: aaaa (---.ltnet.lv)
Datums: 03/04/2008 15:11

Pilnīgas muļķibas par to fermu - tipiski fermeru stāsti. Pazemes ūdeņos difūzija notiek ar ātrumu apmēram metrs gadā - tātad potenciālie sūdi no fermas līdz 100m dziļumam tiks pēc 100 gadiem, a tad jau no sūdiem vairs nekas pāri nebūs palicis.
Mans kaimiņš arī pārliecināts man stāstīja, ka tādā un tādā dziļumā ūdens smirdot pēc zālēm :), tas no Olaines, lai gan no Olaines atrodamies kādus 30 km nost :) Jā jā, tā točna esot, viņš zinot, tie slāņi tur peldot. Nu ko, piekrītoši māju ar galvu...
Par ūdeni no krāna - nezinu, vai tu par Afganistānu vai Kambodžu runā, bet LV teritotrijā pa krānu tekošajam ūdenim ir jāizpilda virkne visādu normu un tās ir nopietnas, tāpēc lūdzu, stāstus par nedzeramu krānūdeni pieskaiti pagātnei un izmet to padomju traumu sev no galvas - tas bija 30 gadus atpakaļ. Krāna ūdeni LV var dzert droši un nevienam nekas slikts nebūs.

Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 03/04/2008 15:51

Latvijā ir gadsimtiem ilgas cūkkpības tradīcijas :D tā sakot cūku kūts kalniņā, vircas bedre lejiņā.
Ja pa krānu tek ne visai dzidrs un ar neapetelīgu garšu apveltīts ūdentiņš, tad neviena norma neatturēs daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus dzīties uz dažādiem avotiem ar 5L plastmasas bunduļiem pēc smeķīgāka ūdens. Protams aku īpašnieki, kuriem akas blakus ķemertiņam, bez vākiem un tīrītas no noslīkušiem spaiņiem, kaķiem un citas drazas pirmajā Latvijas brīvvalstslaikā, darīs to pašu. Vieniem ūdentiņš piesārņots no neizskalotiem ūdensvadiem, dažviet arī pārāk liela diametra maģ.ūdensvadu dēļ. Otriem akas izbūvētas nepiemērotās vietās, vai netiek nemaz par viņām turēta rūpe. Nu nav tie grunsūdeņi visapkārt tik pieķēzīti, lai izteiktu tik kategoriskus apgalvojumus.

Datums: 03/04/2008 16:28

Bla bla bla, aizgājām prom no tēmas, a atbildi nevies man tā arī neiedeva...
īsi un kodolīgi. ja es varu pierādīt ka ūdens bija labs, bet pēc kaimiņa parādīšanās vis ir sadir.ts, vai es varu un ko es varu darīt (neskaitot jau pieminētu - nosmelt biedumus un iebaros kaimuņa sievai kā brīnumlīdzekli pret ceolītu )

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2

Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********  ********   **     **  **    ** 
 **        **        **     **   **   **    **  **  
 ******    ******    ********      ***        **    
 **        **        **           ** **       **    
 **        **        **          **   **      **    
 ********  **        **         **     **     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.

Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727