UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Veci griesti dzivokli
Autors: winter_ip (149.239.206.---)
Datums: 10/04/2008 15:08

Sveicinati!

Situacijas apraksts:

Ir dzivoklis, diezgan pavecss. Pati maja ir no kiegelu muura. Grida ir koka, dzivoklis ir pirmaja stava. Problema ir taa, ka griestu apmetums pamazam sak plaisat un drupt un rezultata apdraud iedzivotajus. Drusku paknibinot to apmetumu, rodas tada sajuta, ka tas apmetums tulit tulit nokritis. Dazas istabas ieprieksejiem iedzivotajiem ar bija problema ar veco apmetumu, kurs saaka birt un vinji uzsita virsuu kartonu. Tad kas vel. No malam, kur apmetums ir nedaudz nobiris var redzet, ka zem apmetuma ir kautkads koka parklajums (krustu skersu saliktas tievas koka plaksnites, nezinu ka tas saucas).

Jautajums:

Vai es varu sist nost veco apmetumu, neuztraucoties par to, ka kaiminji var uzkrist virsu?
Varbut kads var ietekt kadu labu variantu, ka parbaudit vai ir verts tur nemties vai nee.

Pateicos par palidzibu jau ieprieks.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 10/04/2008 15:29

Kaimiņi virsū neuzkritīs. Tās koka plāksnītes ir skalu pinums, kas pienaglotas pie dēļiem, kuri savukārt pienagloti pie sijām. Skalus lieto, lai apmetums turētos pie koka. Apmetums droši vien kaļķa. Kaļot nost būs putekļu jūra un gūzma ar būvgružiem. Var arī izbirt daļa smilšu, kas droši vien atrodās starpstāvu pārsegumā. Beigās iegūsi nelīdzenu dēļu virsmu ar simtiem mazu sarūsējušu nagliņu. A ko tālāk?

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: winter_ip (149.239.206.---)
Datums: 10/04/2008 15:31

Gribejam buvet piekaramos griestus. Vienkarsi ja taisti tos pa virstu vecajam, tad nenokritis kadu baltu dienu tie griesti virsuu?

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 10/04/2008 15:58

Tad jāpaknibina spēcīgāk aizdomīgākajās vietās. Ja nekrīt nost lieliem gabaliem, tad jau turēs. Plaisas neko šinī gadījumā neizsaka. Apakšā (pareizāk sakot augšā) ir koks tas visādu iemeslu (jautri kaimiņi, uz ielas transports utt.)dēļ kustās un plaisas parādās. Nav vien zināms,, cik kvalitatīvi būvējot pienaglots tas skalu siets, kurš pamatā satur to visu apmetumu. bez iekārtiem griestiem vēl ir iespēja pa virsu vecajiem griestiem uzskrūvēt koka latas . Pie tām stiprini vai nu plākšņu materiālus, vai spundētos dēļus, utt. Ja reģipsi, tad latu vietā vieglāk lietot bleķa profilus. Šajā gadījumā līstes, jebšu profili papildus noturēs veco apmetumu klāt pie gristiem. Un ja gabaliņš nokrīt, tam nav švunkas pārplēst jauno griestu materiālu. Pārāk mazs krišanas attālums. Katrā ziņā liec šo vai to, takš skrūvējot vienalga ko pie vecajiem griestiem daļa skrūvju "aizies pēc piena" - bieži trāpās ieskrūvēt šķirbās starp dēļiem. Nevella jau caur apmetumu nevar redzēt.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: winter_ip (149.239.206.---)
Datums: 10/04/2008 16:08

Tatad variantu, ja stipri nekritis apmetums paknibinot to mes apskatijam, bet ko darit ja apmetumu paknibinot tas saks labiem kusoniem krist nost. Ka tur ir ar tiem griestiem es varu tos profilus vai koka latas kruvet pa taisno pie griestiem, kautkur biju redzejis, ka tur ieskruvejas tada gara skruve un tad pie vinjas piekaraas profilu konstrukcija.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: SAK (87.110.152.---)
Datums: 10/04/2008 17:26

Es gan ieteiktu atklāt kādu esošo koka siju un uzmest aci to stāvoklim - varbūt par lielo izlieču un tamdēl plaisu cēloni ir siju trupēšana. Un tsd ja viss ok, taisīt piekārtos griestus.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: winter_ip (149.239.206.---)
Datums: 10/04/2008 17:38

Ka lai es noskaidroju kuraa vietaa ir sija un kur ir japaknibinas?

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: EjTakTu (78.84.51.---)
Datums: 10/04/2008 17:56

Vislielākās plaisas, paralēlas, vienādā attālumā viena no otras, perpendikulāri nesošajām sienām. Bez apmetuma nokalšanas pie sijas netikt, jo pie sijas piesisti melnie griesti.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: EjTakTu (78.84.51.---)
Datums: 10/04/2008 18:09

Par skrūvēšanu pa taisno. Koka latas šinī gadījumā ir pat ieteicams, jo saspiež apmetumu starp melnajiem griestiem un latām. Protams jānolīmeņo. Var taisīt vienā kārtā vai divās. Bleķus pa taisno nepieliksi. Var dubulto rāmi arī kombinēt. pirmo koka, otro bleķa. Pamatus var pasmelties šite, bet nekas nav akmenī iecirsts.
[www.knauf.lv]
Ja sijas dēļ kādiem plūdiem , jebšu slapja mūra bojātas, tik un tā bez kaimiņu izmitināšanas nenomainīt Tādā gadījumā ātri uztaisa remontu un sit gaisā. Nesmuki, bet tā dara. Savādāk remonta (kapitālā) izmaksas var pārsniegt dzīvokļa vērtību.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: winter_ip (149.239.206.---)
Datums: 10/04/2008 18:19

Bet varbut buvniecibas ekspertiem ir kada iekarta, kas nosaka kada stavokli ir ekas sijas. Vai ari es saaku mistikaa iebrist :) ?

Kada tad taa griestu struktura ir pa slanjiem ja nemt.

1. Krits
2. Apmetums kadi centimetri 2 - 5
3. Skalu pinums
4. kas iet talak? un kur paradas sijas. Lai man zinat cik ta dzilji jarokaas.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: Martini (78.84.126.---)
Datums: 10/04/2008 22:02

Viens variants (bet tas tikai taads mans spriedeleejums):
Loti iespejams, ka sijas balstas areja nesosaja siena. Tad var:
1. nodauzit apmetumu gar arejo sienu,
2. nolauzt gar sienu ejoso melno griestu deli (saja posma var dabut uz galvas starpstavu parseguma saberto siltumizolaciju - ja veca maja tas var but ari smiltis)
3. Tad vajadzetu redzet gan kur ir sijas, gan kada stavokli ir to gali, kas balstas nesosaja siena - jo ja puust, tad visdriizak no arsienas.

Bet tas tiesam tikai spriedelejums, prakse neko tadu neesmu meginajis :)))

Man jau vispratigak liekas likt latas un pec tam rigipsi uz metala profiliem.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: EjTakTu (78.84.51.---)
Datums: 10/04/2008 22:55

Griestu pīrāgu var tikai minēt. Noteikti ir apmetums kopā ar sietu. Pēc tam melno griestu dēļi, kuri piesisti pie sijām. Tālāk jau var būt variācijas. Var būt, ka tālāk uzreiz ir pildījums. Var būt visdažādākais - smiltis, izdedži, māls, skaidas... Bet var gadīties, ka no sākuma pie sijām piesista latas, uz kurām savukārt pamīšus sasisti dēļi. Un tikai virs tiem sākas pildījums. Tā pat būtu pareizāk. Tad melnie griesti skaitītos tas pamīšus liktais dēļu klājums. Šādos gadījumos neko konkrēti pateikt nevar. Izjauksi lācīti, tad redzēsi, kas šim vēderā. Vēl jāpiebilst, ka ja griestiem ir "apaļie stūri", tad sagaidi pie sienas vēl vienu slīpi piesistu dēli.
Es gan ziņkārības pēc tik dziļi mežā nelīstu. Ja tādi griesti visā mājā, visos stāvos, tad tas nozīmē, ka ar siju stāvokli viss kārtībā. vienkārši ari senāk taupija materiālus - sijas par retu, nedaudz par mazu šķērsgriezums, siets ar pārāk retiem skaliem, utt., utjp.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: winter_ip (149.239.206.---)
Datums: 11/04/2008 09:38

Man tad ir sitads jautajums. Ja es pasauca talkaa kadu specialistu, lai tas noverte situaciju.

1. Vai vins man pateiks to pasu?
2. Vai ari, ja es rakstu iesniegumu uz Namsainieku, kurs apsaimnieko maju un pieprasu sadu pasakumu, man no ta bus kads labums?

Varbut, ja nonaks runa lidz specialistam, varbut kads zina cilveku, kurs man varetu palidzet. Man ir tikai jazina kada stavokli ir griesti un vai es varu vai nevaru talak ar vieniem ko darit.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: jtdesign (---.btv.lv)
Datums: 11/04/2008 09:50

Iz pieredzes - viennozīmīgi saprātīgi ir vērtēt siju stāvokli no augšas, tb uzlaužot augšējā kaimiņa grīdu. Daļējs izņēmums būtu avārijas stāvoklis, kad kāds griestu fragments jau iegāzies vai draud iegāzties dzīvoklī (ne apmetums vien, protams). Tad viss jau atsedzies pats no sevis, vismaz tajā vietā.

Tā kā galvenais atbildīgais bez ēkas īpašnieka par pārseguma stāvokli ir tas, kurš virs (nevis zem) šī pārseguma dzīvo, spirināšanās pretī, ka redz, tikko uztaisīts eiroremonts, nav tehniski pamatots (juridiski var būt pavisam otrādi, bet nemeklējiet loģiku juridiskos jautājumos). Jo viņam ir visas iespējas nobraukt par vienu, diviem... daudz stāviem uz leju (apturēt var tikai pagraba grīda).

IMHO problēma ir bez reāla risinājuma, kamēr tiešām kaut kas nesabruks, tāpēc sit tagad koka latas pie griestiem un taisi piekārtos griestus.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 11/04/2008 11:29

Esošu koku siju stāvokli var vērtēt no visām pusēm. Neiebilstu, ka ērtāk no grīdas puses, bet var veikt no apakšas. Te patiešām jāatrod sija. To sameklē nositot to apmetumu, kurš neturas pie ārsienas. Sijām, konstrukcijās, kas būvētas starp 1850..1950g. dēļi tradicionāli nagloti perpendikulāri sijām. Tātad nositot apmetumu redzam apmetuma nesošo karkasu - skaliņu vairogus vai niedru pinumu naglotu pie šķeltiem dēļiem. Tad ievadot matadatu dēļu spraugā, to bīdam uz vienu vai otru pusi kamēr tā atduras pret siju. Tad ņemot palīgā 6..10mm urbi ~20..25cm garumā un urbjam slīpi sijā iekšā. Ja tur būs trupe, tad birstošajās skaidās tas būs redzams. Tad var saukt būvinženieri un sastādīt juridisku apsekojumu, kas ļauj pieņemt konkrētus lēmumus.
Apmetuma krišana vēl pati par sevi neko nenozīmē. Konstrukcijas noveco dažādi. Viens no apmetuma paātrinātas sabrukšanas iemesliem varētu būt tā samirkšana kaut kad 10..15 gadus iepriekš.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: winter_ip (149.239.206.---)
Datums: 11/04/2008 12:05

Uztaisiju nelielu paskaidrojosu bildi, varbut situacija paliks skaidraka

Te bus links: [picasaweb.google.com]

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 11/04/2008 15:02

Sijas tiek balstītas uz ārsienu un iekšējo vidējo sienu. Tradicionāli solis no 80 līdz 100cm.
Tātad dēļi nagloti paralēli ārsienai.
Lielākā bojājumu varbūtība vietās, kur bijusi ateja vai vannas telpa, vai virtuvē zem izlietnes.

Re: Veci griesti dzivokli
Autors: EjTakTu (78.84.51.---)
Datums: 11/04/2008 19:30

Ja augšējie kaimiņi saglabājuši nenosegtu dēļu grīdu, tad siju vietas var noteikt pēc naglām, jo tolaik lielākoties grīdu lika pa taisno uz sijām.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********  **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **        **     **  **     **  **     ** 
        **  **        **     **  **     **  **     ** 
  *******   ******    **     **  **     **  **     ** 
        **  **         **   **   **     **  **     ** 
 **     **  **          ** **    **     **  **     ** 
  *******   **           ***      *******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727