UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Jāņu ugunskurs
Autors: EjTakTu (87.110.18.---)
Datums: 21/06/2008 11:51

Uguns visu attīra, veido jaunu sākotni, saistīts ar auglības kultu utt. Laikam jau tāpēc vasaras saulgriežos vairums eiropas tautu kūruši ugunskurus. Latvijā tos sauc par Jāņu ugunskuriem, jebšu Jāņugunīm, jo bez ugunskuriem jau svilina arī mucas, laiž no kalna ugunsrumbas un droši vien nodarbojās ar citām ugunsizvirtībām ;)
Kādus ugunskurus tad mēs būvējam? Un vai vispār to darām? Kādi palikuši visvairāk iespiedušies atmiņā?
Es personīgi lielākoties taisu tā saucamos vigvamveida. Reizēm uzbūvēju arī kādu "sievišķo" - akas, jebšu mājas veida. Pārāk milzīgus nesanāk būvēt - pārāk tuvu priedes.
Un vai vispār nekurinām krietni par vēlu, jo šogad īsākā nakts ir no 21. uz 22. jūniju, takš Jāņi jau sen piesaistīti Jāņa Kristītāja dzimšanas dienai. Varbūt kurināt divas reizes, lai īstais Papardes zieds neaiziet gar degunu? :)
Nu tad visiem foruma dalībniekiem un veidotājiem priecīgus Vasaras saulgriežus, Līgo vakaru un Jāņu dienu!

Starpcitu, kāda ir pareizā attiecība - dzīvsvara kg/siers kg/ alus l :D

Re: Jāņu ugunskurs
Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 21/06/2008 15:02

Es ar pie pionieru tipa ugunskura būvētājiem piederu, atmiņā vislabāk ir tas Igauņu ugunskurs ar ļoti daudz 95E, kas te laiku atpakaļ ceļoja pa tīklu videoklipa veidolā. Šogad kurināsim divas naktis(ja negāzīs lietus), tā kā ziedus atradīsim :8

mana attiecība, nezinu vai pareizā, bet ir tāda: 100/1/5/1(gaļa)
otrais cipars ir atkarīgs no vietas kur tusē, šogad būšu mājās, kur gatavo lauku sieru, tad tas varētu reizināties ar divi :)

Re: Jāņu ugunskurs
Autors: Sapieris (78.84.59.---)
Datums: 21/06/2008 19:14

No sākuma saslienam pioniera tipa ugunskuru, tam visaugstāko liesmu var dabūt. un tad kad tas izdedzis bluķus metam virsū horizontāli, tāds atkal ilgāk deg, un nosalušie vai salijušie jāņu bērni var sildīties visu nakti :)

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.