UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Griida pagrabaa - laukamenji pirms skembaam?
Autors: Antins (83.99.132.---)
Datums: 07/05/2009 21:53

ir plaanots pilns pagrabs zem maajas. grunts - maalsmilts, nestspeeja peec izneniergeologijas itkaa laba, bet tas, saprotams, sausai pamatnei. peec projekta griida = 10 cm skembas blieteetas, pa virsu betons 10 cm.bet traktorists, kas skuureeja aaraa grunti, bija paarlieku centiigs uz nezvis 10 cm pa peedas iespusi izskuureeja, bet visus 15 - 17, un vietaam pat bik vairaak. skembas muusdienaas maksaa nemazu naudu ar piegaadi, betons ar nekaads leetais nav. ko tauta saka par domu, samest tur saakumam palielaakus ( pa 10 - 30 kg) laukakmenjus, pavirsu taas pat skembas, tad visu pieblieteet un tad betonu liet?
teoreetiski jau man skiet ka buutu jaabuut pat labaakai nestspeejais, jo lielaakam akmenim apakshaa lielaaka virsma...?
lasiiju ka transsibiirijas trasi kautkaadu muuziigaa sasaluma joslaa, pa purviem un so esot liidziig buuveejushi - pashaa apakshaa riktiigus akmenjus, mashiinas lielumaa, pa virsu mazaaku, tad veel mazaakus..,. rezultaataa izveidojoties megasegums, kam nekaadi atkusumi un so nekaiteejot....?

Re: Griida pagrabaa - laukamenji pirms skembaam?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 08/05/2009 08:47

Kapēc to grīdu pagrabā tu nevari drusciņ palaist uz leju?
Laukakmeņus izmanto segumam pie mājas vai citās dekoratīvās vietās - kamīna apdare vai pirts krāsnī.
Normās par grīdām nekur nav aizliegts telpās ar mazu dinamisku slodzi veikt paškembojumu ~3..5cm biezumā un uz tās liet cementa javu 3..4cm biezumā. Peles un žurkas tām cauri netiek, bet staigāt , dejot vari droši.

Autors: Antins (85.254.169.---)
Datums: 09/05/2009 15:40

nu, man to griidu labaak vajadzeetu gruntiigi uz augshu celt, laist zemaak nav manaas interesees - tur vispaar shaadas taadas shaizes sanaaca, piemeeram rokot transeju pamatu peedai netika izveidoti kontuuri zem nesoshajaam iekssienaam pagrabam, kuri peec projekta bij paredzeeti. tb pamatu peeda ir tik pa aareejo kontuuru, un zem videejaas lielaas nesoshaas iekssienas,zem mazajaam nav.
tas viens. otrs - neskatoties uz inzeniergeo, kas jancvaarii urbjot noraadiija, ka 6m dziljumaa gruntsuudenja nav - jau esoshajaa dziljumaa atseviskjaas vietaas meedz paraadiities slapjums. + rudenjos / pavasaros virsuudens speeciigs - labaak pagraba griidu max peec iespeejaam pacelt uz augshu imho, buus mazaak probleemu.
taadas lietas. ta kaa reaali ir ar iespeeju laukakmenmjus zem skembaam samest?
PS prieks, ka esat atgriezies.
PPS buutu jauki, ja par manu gadiijumu buutu iespeeja ar Jums pakonsulteeties klaatienee par nelielu, bet godiigu samaksu. ir man tur shaadas - taadas probleemas arii bez shii, un vaqrbuut tam visam ir zinaami un eleganti risinaajumi.
paldies par padomiem.

Autors: dzincha (---.cust.tele2.lv)
Datums: 09/05/2009 21:51

Skaties ka pēc kāda laika nedabuj savu pagrabu piebērt ar zemi. Kaimiņam tā sanāca - laimīgs neizskatījās.
Bet tos akmeņus droši var maukt iekšā. Galvenais lai nav kkāds drūpoš, bet tāds kārtīgs. Es domāt ka silikāta ķieģeļus un pļitkas ja tādas ir ar var maukt iekšā līmeņa celšanai - mazāk joblu būs jāgāž.
Bet ja tomēr tas ūdens izspiežas tad varbūt ir labi zem tā visa betona ieklāt plēvi - tas tā tīri mans čujs.

Autors: NP (84.237.209.---)
Datums: 09/05/2009 23:56

Grīdu lētāk pacelt ar putupolistirolu. To uzliec uz šķembām cik biezā slānī vajag un tad betonē grīdu. Ja pagrabu gribi nopietni ekspluatēt, tad ieteiktu vairāk naudas ieguldīt hidroizolācijai un virsūdeņu drenāžai. Tas var atmaksāties.

Autors: NP (84.237.209.---)
Datums: 10/05/2009 00:04

Plēve zem betona domāta nevis hidroizolācijai, bet lai betons nezaudē cietēšanai paredzēto ūdens daudzumu. Hidroizolācijas materiāli ir plaša un nopietna tēma, kuru Latvijā reti kurš pārzina. Precīzāk - reti kurš pārzina pareizu iestrādes tehnoloģiju.

Autors: Dzincha (---.cust.tele2.lv)
Datums: 10/05/2009 11:51

Putjiks lētāks kā laukakmeņi, pļitkas, silikāta ķieģeļi - ja tādi mētājas kā nevajadzīgs stafs sētā? Uz šķembām pa taisno putjiku gan nevaidzētu likt - šķembas jāpieber ar granti - jāsaskalo, ideālā variantā novibrē - tad kur trūkst, pieberam, palaistam, un tad aidā to putjiku vai pļitkas, laukakmeņus un tad pa virsu izlīdzinošo joblu. Bet hidroizolāciju nevajadzētu aizmirst, ja negribi uz pagrabu iet makšķernieku kostīmā - es domā to kas līdz padusēm :)

Autors: Antins (159.148.139.---)
Datums: 11/05/2009 11:00

Paldies par padomiem.
btw, varbuut kaads var plashaak izklaasiit ar ko normaali laukakmenji atskiras no viedoklja pabeershanai zem betona, no skembaam? tb visur iesaka skembas attieciigaa kaartaa sablieteet, un peec tam pa virsu betonu. a laukakmenji turpat uz zemes salasaami, attieciigi vieteejais materiaals, tik darba izmaksas. i tur i tur buutiibaa pa vidam betons satecees imho, un sanaaks betona klucis ar iipashi lielu skembu / laukakmenju koncentraaciju apaksdaljaa...?
par drenaazaam, virsuudenjiem un so ta skaidrs. pret grunts piebeershanu pagrabstaavam uz augshu man nekas nav pretii - pabaak virsuudenjus prom varees novirziit.

PS pie viena gribu no pamatu peedas liimenja zemee iedziit paaris stienjus zibensnovedeejam un zemeejumam - lai veelaak no virszemes liimenja nav jaasakareejas un jaadzen. mosh kaads i skatiijies, vik taadi spevciaalie stienji, neruuseejoshi, apm maksaa? citaadi vislaik gribu aizvilkties uz to "viss elektrikjiem" veikalu pie rumbulas, bet nekaadi nesanaak...

Datums: 12/05/2009 10:45

Ja jau laukakmens tev vietējais materiāls, bet šķembas ar transportu maksā lielu naudu, tad varbūt dari tā.
Pagraba planejumā ieklāj biezo 200mkm plēvi. Uz tās iestrādā māla klonu, kuram virsū bruģē savus laukakmeņus.
Tātad no apakšas spiedošais mitrums tev atdursies pret plēvi un no augšas esošais māls radīs papildus hidroizolāciju. Pieber mālu par tik, cik vēlies pacelt grīdu atņemot bruģējamo daļu. Tev būs tāds šiks pagraba kā nevienam. Bruģakmeņu starpas no augšas pēc māla klona izžūšanas vari aizpildīt ar javu.

Datums: 12/05/2009 16:49

Paldies apr padomu. domaaju, griida man taapat buus kaa nevienam :D
njemot veeraa ieprieksh nemineetu apstaakli - griidas atziime man ir aptuveni 1.7 metrus zem apkaarteejaas grunts liimenja, un visu aizmirsto info, ka man visas pagraba starpsienas i nesoshas, a zem mazajaam starpsienaam savaa laikaa pamatu peedu neesmu uztaisiijis, un nebalstiit tak jamaas uz laukamenju / maala klona, domaaju dariit shaadi: peec pamatnes apzuushanas izliidzinam naakamaas friidas pamatni noskyyreejot uzkalnus ( patlaban tur vietaam veel ir neliidzeniiba), sametam laukakmenjus cik ir, lai lielaakie ir max liidz ar pamatu peedas augsdaljas liimeni ( patreizeejais liimenis naakamajai griidai ir kautkus -15 - 20 cm no pamatu peedas augshas), peec tam tam visam pa starpaam saberam skembas, cik nu ir ( a ir ap 20 kubu pasmalkaakas frakcijas ap 2-5 cm, un kaadi kubi 10 laikam, lielaakas frakcijas - 5-8 aptuveni), mazliet pamitrinam pamatni, ja stipri zikaltusi buus, un ar kaadu 100 - 150 kg vibroblieti no sirds tam visam pa augshu nobraukaajam. peec tam maisam betonu ar mazo maisiitaaju - kaads nu ir - un meeginam betoneetu virsmu pamatu peedas virsmas liimenii dabuut. liidz ar to vismaz buus uudens atsuukneeshanas probleema no buuvbedres gruntiigi atrisinaata.
peec tam caur biezo polietileena pleevi varees plaanot betona griidu kaa peec proj, ar armatuuras sietu 4mm zem paredzeeto nesosho pagraba starpsienu vietaam? nu, tas itkaa nesteidz. bet liidz rudenim veel gribeetos pa perimetru atliet kautvai metra augstumaa betona sienu kaut 7-10 cm biezumaa, citaad sienas buuvbedrei jau saak nosljukt. tik par taam sienaam jaaizdomaa, kaa jamaas nostiprinaat, lai zem grunts svara nesagaazas, un lai veelaak jamaas var izmantot kaa aareejo veidni pie iisto sienu lieshanas. taapat jautaajums arii buutu par taalaako buuvbedres ieziemoshanu. liidz shim divus gadus rudenii buuvbedre tika pielaista pilna ar uudeni, lai noveerstu pamatnes izsalshanu, da i seviskji nenoveersiisi - peec katra lielaaka lietus uudens buuvbedree naak iekshaa no augshas. pavasarii atkal suukneejam sausu, chakars jau ir, bet neko labaak neesmu pagaidaam izdomaajis :\

Datums: 13/05/2009 08:48

no teksta - Antins _12/05/2009 16:49, saprotu, ka tev pagrabs tikai būvbedres izskatā vien.
Vienstāvu vai pusotra stāvu ēkai, kā tādai pamatam nekādas pēdas nav vajadzīgs, pietiek ar pašās sienas platumu. Grīda pagrabā tradicionāli tiek ierīkota pēc pamatkarkasa izbūves, tātad tev izbūvētas nesošās sienas un pārsegumi uz tiem. Bez pagraba sienu nostiprināšanas ar pārsegumiem, kā sijas vai saliekamās vai dz/betona plātnes, tev pagraba ārsienas tranšējas aizbērt nebūtu ieteicams.
Tikai pēc tam ierīko starpsienas un grīdas.

Datums: 13/05/2009 09:46

pagrabs buuvbedres izskataa ar izlietu pamatu peedu pa perimetru un zem lielaas nesoshaas vidussienas. peedas biezums - 30 cm, platums 60 cm, armeejums - 3x8mm a1 armatuura. taa bija peec projekta. cik runaaju ar peri speciaalistiem ( pagaasgad veel gribeeju izliet griidu, un saakt sienas ) - jamie teica, ka labaak vispirms griidu atliet, un tad virsuu saakt sienas liet.
nez, kaapeec tas viss taa, eeka sameeraa smaga peec prohjekta - monoliitie izlejamie dzelzsbetona paarsegumi, 16 cm biezumaa, keraterm, dakstinju jumts. anyway nejauks jau tagad nost pamatu peedu. un kaa var nesoshaas starpsienas un griidu kur taas balstiisies, peec paarseguma no augshas uzlieshanas uztaisiit, es vispaar kautkaa nestaados priekshaa.
par pagraba sienaam ta skaidrs, bet negribas naakamgad no pamatu peedas un so atkal tonnas nosljuudusho maalu skuureet nost, un vilkt aaraa. vot i domaaju kautkaadas pagaisu sieninjas ar atbalstiem pa perimetru...taapat nav reaali?

Datums: 13/05/2009 10:28

Te manas domas savādāk. Ja tev ir izvilktas visas komunikācijas - ūdensvads, kanalizācija un citas instalācijas, kurām labāk atrasties zem grīdas, tad to grīdu vari taisīt, bet savādāk?
Un materiālu ievade pagrabā var notikt caur logu, tāds taču projektā ir. Un grīdu ierīkošanu, zem dz/betona pārseguma tu vari veikt arī aukstajā gadalaikā - oktobrī..decembrī, telpā uzstādot pagaidu bleķa krāsniņu.

Datums: 13/05/2009 10:32

Vispār man pašam mājā arī ir pagrabs. Un es nopietni apsveru iespēju grīdu veidot no saliekamām betona plāksnītēm, jo šajā gadījumā man vajadzības gadījumā parādās iespēja izvilkt papildus inženierkomunikācijas.
Pagrabu savā dzīvojamā mājā izmantoju par darbnīcu dažādu darbu veikšanai ziemā, jo te temperatūra ap +6..+8 grādi.

Datums: 13/05/2009 11:08

uudensvads un kanalizaacija - zem griidas pagrabam? nedz tualeti, nedz dushu pagrabaa neplaanoju. attieciigi ir doma kanalizaacijas izvadu no maajas veikt caur sienu aptuveni 80 cm zem apkaarteejaas grunts liimenja dziljumaa. uudens ievadu arii apm taapat.
betoneeshanas darbus taapat veicu tikai vasaras / rudens sezonaa, ziemaa nav aktuaali. nu i jaanjem veeraa, ka ne shogad, ne naakamgad pagraba paarsegums, diemzeel laikam nav sagaidaams, sakaraa ar ekonomisko situaaciju un speeciigu ienaakumu kritumu :( taa ka pagaidaam censhos dariit darbus, kas aiznjem vairaak laika / darba, un mazaak naudas.

Datums: 13/05/2009 12:14

Tavos grunts apstākļos - smaga mālu saturoša grunts ar mazu ūdensfiltrācijas ātrumu ūdensvada ievadam jābūt vismaz 1,3..1,7m no esošās vai plānotās zemes planējuma virsmas.
Iespējams, ka ūdensvadi no plastikāta materiāliem sasalšanu nebaidās, bet tad tev mājas tuvumā ~līdz 35..50m jābūt akai, kur ūdeni pasmelt ar spaini.
Man vectēvs aku ierīkoja mājas pagrabā, kur atrodas spice, jo man gruntsūdens 7..9m dziļumā.

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 13/05/2009 12:45

Vai tik traki dziļi jārok - kanalizācijas tvertnes AUGŠA 1.7m dziļumā...
Kaimiņiem kanalizācija tai pat mālā ierakta tikai 40 cm, un pagaidām nav bijusi aizsalusi, atminos tikai manījis virs trases siena vālu.
Mūsdienās droši vien trasi var papildnodrošināt:
a) putuplasta plāksnes - nav pārāk ekoloģiski (mazmazbērni raks ārā);
b) kautkā sausa (un meliorēta) piebērums (keramzīts vai vienkārši smilts);
c) silddrāte - dārga (DEVI iceguard - 7 Ls/m).

Datums: 13/05/2009 13:32

vienstāvam , es runāju par ūdensvadu
Kanalizācijai, ja ēkā daudz izmanto karsto ūdeni, noteikti vadu var laist kaut vai pa zemes virsu to nosiltinot ar siltumizolāciju.

Datums: 13/05/2009 15:30

nu nez, piebeert no augshas / pasiltinaat vienmeer var atrast kaa. aka apm 30 metru attaalumaa ir, bez uudens nenospraagsim, ja nu kas - ja vien pati aka ar neaizsals :D
da i ga;iigs kailsals a taadiem graadiem lai zeme caursaltu 1.3 - 2 metru dziljumaa - nu nez. man skiet reizi 50 gados meedz buut.bet nu ar pamatiem vismaz buushu "droshs paliek nedroshs" piesargaajies, a uudensvads nav tik kritiska lieta. tur veel taada lieta, ka akas sienaa, apm 40 cm zem apkaarteejaas grants jau esmu caurules gabalu - cinkotas 80 mm - ieberoneejis. taalaak liidz maajai domaaju likt ar kanalizaacijas cauruli, liidz pat ievadam maajaa. shai caulaa iekshaa atradiisies ~40 - 45 mm uudenscaurule lokanaa, laikam paartikas plasyikaata ar metaalu pa vidu - itkaa taadas esmu redzeejis - un 220v vads uz suukni. ja nu kas notiks ar vienu no tiem, varees opetratiivi, zemes nerokot nomainiit. pagaidaam probleema tik taada, ka pavasarii uudensliimenis akaa meedz buut virs iebetoneetaas caurules - jaadomaa kaa jamo akas pusee peec uudensvada un elektru=iibas izvilkshanas nohermetizeet, citaad man buus dabiigs strauts no akas pa atisno pagrabaa iekshaa. itkaa jau eerti, bet zivju audzeeshanai man jau ir diikjis :D
ar kautkaadu sanitaaro silikonu meeginaat aizpuust?

Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 14/05/2009 10:17

Ja mēģināsi aiztaisīt ciet, pa skārda caurules valcējumiem vienalga ūdens iekšā tiks. Toties netiks ārā - tagad droši vien pēc slapjās sezonas notek uz aku un viss... Lai netecētu no akas pagrabā, varbūt var pacelt pagraba galu?
Ja tomēr tik augsts gruntsūdens:
1) bij vērts tā pagrabu dziļināt?
2) varbūt vēl iespējams nomeliorēt? Ir apkārtnē kāda zemāka vieta, kurp?

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.