UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Parkets vai lamināts?
Autors: KB ()
Datums: 18/01/2010 01:44

Mēģinu izvēlēties grīdas segumu siltajām grīdām (tur kur nelikšu flīzes) starp plāno trīsslāņu vai divslāņu parketu un laminātu.

Dotie lielumi (neielaidīšos diskusijās kāpēc) ir - šāds segums būs virtuvē un zem ritentiņkrēsla kabinetā, kā arī jāņem vērā, ka reti tīru māju un grīdas regulāri vaskot netaisos, tāpēc grīdas segumam jābūt ļoti izturīgam, vēlams ar fāzīti, lai grīdas temperatūras maiņas rezultātā nav baigie nesmukumi.

Ar laminātu šajā gadijumā tiek domāts augstā gala 32 - 33 klases lamināts (piem. Alloc, Balterio utml) cenu grupā no 15ls/m2

Tīri praktiski viss runā par labu laminātam - labāka siltuma caurlaidība, izturīgāka virsma un mazākas prasības pret kopšanu.

Tomēr daži labi mani mēģina pārlliecināt par parketu minot šādus argumentus:
* Parkets esot prestižāks kamēr lamināts padara interjeru lētu
* Parkets esot itkā veselīgāks un patīkamāks, jo esot dabīgs materiāls
* Parketu varot slīpēt un laiku pa laikam atjaunot

Es gribu dzirdēt atsauksmes no reāliem cilvēkiem ar reāliem grīdas segumiem, kas iekšā dzīvo vismaz gadu. Kā tur īsti ir?

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: dadzis ()
Datums: 18/01/2010 09:19

staigājot pa parketu vai laminātu, domāju, viennozīmīgi balsosi par parketu. tas tomēr ir vairāk koks nekā lamināts. lamināts ir ķīmija, tad nu tas ar ir mazāk prasīgs pret kopšanu - preincipā nekāda kopšan tur īpaša nav vajadzīga.
nemāku teikt vai siltajām būs labāk vai sliktāk ... zinu tik to, ka jūtami jūt siltuma atdeves atšķirību jau flīzēm un laminātam.tad nu es domāju, ka parketam būs vēl mazliet mazāka caurlaidība nekā laminātam.
bet uz to nevajag tā skatīties, galvenais ir pareizi uzlikt silto grīdu, lai neiet siltusm vējā kaut kur. jo zinu vairākus cilvēkus kam ir dēļu siltā grīda un ir ok, silda un nekas tur nav tik kosmisks.

es teriktu - ja maks atļauj, liec parketu. būs labāka jušana par laminātu noteikti. pie viena ar paseko lai siltās ielik pareizi un nav lieki siltuma zudumi.

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: aaaa ()
Datums: 18/01/2010 09:29

Reāls lietotājs: pašlaik visur flīzes, guļamistabās, bērnistabās etc. lamināts. Siltās grīdas. Plūsma visās istabās noregulēta +/- vienāda, temperatūras starpību starp flīzētajām un laminātainajām praktiski nejūt, varbūt kāds grāds ir, īpaši mērījis neesmu, bet ieejot nejūt.
Par lamināta cenu absolūti nesaprotu tavu bazaru - kāds cenai sakars ar kvalitāti? Pats uzliku Classen (http://www.classen.de/en/home/index.cfm), pirktu parketa centrā (laikam pa burbuli tagad), parasts, 7 Ls/m2, 32. klase. Uz pakas skaidri un gaiši - made in germany. Manā uztverē reti kvalitatīvs lamināta ražotājs - klik sistēma ievaskota no rūpnīcas, ar ļoti labu un blīvu atslēgu. Šobrīd ir ekspluatēts nu jau gandrīz 2 gadus - nevienā acī - tur ir valkātas mēbeles utt., viņš ir ciets kā stikls (starp citu, arī ritentiņkrēsls tam nav nodarījis absolūti neko, nekad nekur nekas nav vaskots). Paņemot rokā kaut kādu Quickstep utt. laminātu, arī itkā 32. klases par 2x lielāku cenu, absolūti nepārliecināja.
Dzīvoklī bija arī trīsslāņu ozola parkets, nu neteiktu, ka vizuāli klik-parketu varētu atšķirt no lamināta. Parketam arī viss atkarīgs no virsmas lakas kvalitātes un cietības - manā gadījumā tas tika ekspluatēts vairāk kā 10 gadus intensīvas satiksmes vietā - pat nevienas skrambiņas (ko nevarētu teikt par priežu dēļu grīdu, kas ir bēdīgā stāvoklī jau pēc dažiem gadiem).
Par to fāzīti gan pirmo reizi kaut ko tādu dzirdu - kustībām parasti gar malu atstāj 1cm spraugu un deformācijas šuvi liek tikai tad, ja istaba garāka par 8m. Fāzītei tāpat nav nekāda sakara ar deformācijām - klik sistēma jau ir tas, kas visu satur un tur nekāda kustība nenotiek.
Par siltumu runājot parkets jebkurā gadījumā būs gandrīz 2x biezāks par laminātu, līdz ar to arī siltumcaurlaidība būs 2x švakāka. Bet neaizmirsti arī par apakšklāja nozīmīgumu, bet par to te esam jau diskutējuši līdz pelītēm, pameklē atpakaļ forumā. Mana pieredze - gofrētais kartons - jā sūc, jā, ar laiku nosēžas, bet liktu vēlreiz, liktu atkal, jo tam tomēr ir vismazākā siltumpretestība no visiem, un friči, piemēram, siltajām grīdām rekomendē tikai gofrēto kartonu kā apkšklāju.

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: aaaa ()
Datums: 18/01/2010 10:43

Aizmirsu piebilst, manā uztverē viena no tizlākajām lamināta īpašibām ir tā tizlā skaņa pa viņu staigājot. Un tas ir visiem un visur, neatkarīgi no apakšklāja un paša lamināta. Parketam šitādu tizlu skaņu tomēr nenovēro.

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: m. ()
Datums: 18/01/2010 11:30

Vagonkas limeeta delju griiida, priede biezumaaa zem 2 cm. Izmantojama siltajaam gridaaam, vismaz taa saprotu.

Laminaaats kad anv apsildiiits ir pretiigi auksts un vispar pretiigi plastmasiigs - laminaatam ignor!

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: Hello Kitty ()
Datums: 18/01/2010 11:38

aaaaa

ja tev baigi nepatik laminatra skana, bet nekas nav iebilstams pret pasu laminatu, tad vienkarsi ej un noperc kadu citu reizi tadu laminatu, kurs kopa ar apaksklaju ir derigs siltajam gridam un kuram staigajot ir tada pati skana, ka staigajot pa dabiga koka gridu. Viss jau izdomats, ka tik klients apmierinats.
Laikam pareizi sakot- dabiga koka skanas efekts vai kas tads.
Es nopirku belgu razojumu pa 8 ls/m2

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: v_t ()
Datums: 18/01/2010 14:24

man flīzes un lamināts apmēram 50/50.
turklāt lamināts no nedārgā gala.
siltās gridas darbojas, par apakšklājiem esam pierakstījuši veselu grāmatu. lamināts ir ļoti kluss materiāls. vismaz menējais. varbūt noslēpums ir tajā apstāklī, ka es pa māju staigāju zeķēs vai čībās? a kurš pa māju staigā augstpapēdenēs?

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: KB ()
Datums: 18/01/2010 21:37

Tātad pēc vairuma pieredzes vienīgais lamināta reālais mīnuss - dīvaina skaņa (sajūtas?) par to staigājot i to nav teikts ka trīsslānim ir labāk. Kaut kā sāk likties, ka parketa vienīgā reālā priekšrocība ir iespēja blatot tipo "man ir īsts koks, jo es varu atļauties".

Par īsto monolīto parketu skaidrs - dabīgs koka dēlis, citas sajūtas utt, bet trīsslānis? Kaut kur lasīju, ka tas pēc struktūras esot tāds pats kā lamināts, ja neskaita pāris mm koka virsmiņu. 90% masas esot vienādi. Kāda tad tur var būt skaņu/izjūtu atšķirība staigājot?

Par to 1cm spraugu un apakšklājiem skaidrs, bet te kāds kaut ko teica par deformācijas šuvi. Man lielākā telpa ir 11 x 5 metri (viesistaba kopā ar virtuvi), ko ta sanāk ja liek laminātu tad jātaisa kaut kāda nesmuka šuve? Un ar trīsslāni nē?

Finanses nav problēma, ielikt varu i parketu, bet pēcāk negribas mocīties ar viņa laizīšanu. Laikam nāksies dabūt pa paraugam un veikt testus.

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: aaaa ()
Datums: 18/01/2010 22:27

Tos 8m es no pirksta izzīdu, kaut kur atmiņā tāds skaitlis pavīdēja, varbūt var likt lielāku viengabala laidumu, palasi lamināta ražotāju lapās. Ja man nebūtu siltās grīdas, bet radiatori, es tomēr liktu trīsslānu parketu. Par struktūru nebūs šoreiz taisnība, trīsslāņu parkets ir 100% koks, kamēr lamināts ir 0% koks. Apakša ir no plastmasas, vidū ir preskartons, virsū apdrukāts papīrs ar koka zīmējumu, tad n-tās lakas kārtas.
3-slānis tomēr ir tipa finieris ar virsējo īstā koka kārtu. Par dabīgumu te lieki runāt, jo tas, kas iznāk uz telpas pusi, abos gadījumos ir tīra laka, nekas vairāk.
Par laizīšanos ar parketu man domāt, nav īsti ko uztraukties. Trīsslāņu parkets tā īsti nav domāts ne slīpēt, ne pārlakot, jo cietas koksnes parkets ar labu laku ir praktiski mūžīgs. Protams, koridorā, kur nāk ar smilšainām kājām var sabeigt jebko, tur labāk flīzēt. Tas nav vienkārši nolakots dēlītis. Viņu lako ar speciālām lakām daudzos slāņos starpcietināšanas veicot speciālās krāsnīs. Ar otu vai rulli tu nekad neko pat uz to pusi nedabūsi. Trīsslāņu parketa lakotā virsma man atgādina laminētu virtuves darbvirsmu - tur pat naglu būtu ar mokām jādzen iekšā. Sadzīvē viņš ir praktiski nesaskrāpējams.
No siltumvadīšanas viedokļa ne tik daudz pats materiāls ir no svara, arī, protams, bet gan tā iestrāde. Lamināts vai trīsslānis parasti tiek likts peldoši, kas siltumpārvadei ir sliktākais variants, jo veidojas gaisa sprauga. Ideāli ir līmēt dēļus pie virsmas. Zinu, ka fričiem tas ir modē - pie siltajām grīdām līmē parketa dēļus, bet tur ir jāzin kur, kādus, kā un kad līmēt. Domāju, ka pie mums tu ar uguni un naudas maisu vari meklēt pirmkārt labu materiālu, otrkārt labu meistaru, kas ar garantiju uzliks tādu materiālu. Man kaimiņs uzlika, ideāli, dēļi ir plāni, laikam zem 20mm, bet viņš ņēma kaut kādu materiālu no aizjūrām, cēlgrīdas.lv vai kas tāds, nezinu, tagad tie kantori puse ir paputējuši.
Te kaut ko raksta:
[www.crowncraft.lv]
[www.ambe.lv]
[www.google.lv]

Re: Parkets vai lamināts?
Autors: KB ()
Datums: 19/01/2010 00:32

Zinu tās cēlkoka grīdas, izstādē viņus redzēju. Viņu ideja ir līmēt klāt un sola ka ar siltajām grīdām viss čotka. Mani kaut kā biedē ideja, ka grīda nebūs peldoša. Jo sliktākajā gadijumā peldošu grīdu var izmest un ieklāt kaut ko citu, bet ja būs salīmēts tā, ka ar betona gabalu raujās nost tas dēlis (ko cēlkoka grīdu veči arī demonstrēja un solīja), un būs jāmaina segums tad ir pakaļā.

Itkā divslāņu parketu arī līmē, tas vēl plānāks par trīsslāni, bet kaut kā tā līmēšana nevieš uzticību.

Atkal, laikam jāsavācās paraugi un jātaisa testi, to temperatūras caurlaidību jau var elementāri izmērīt.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.