UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Iekšdarbi :  Building.Lv Forums

Apdare, krāsošana, flīzēšana u.c.
pārsedzes ailes stiprināšana
Autors: meerkat ()
Datums: 08/12/2014 14:40

vai ir idejas, kā viltīgi pastiprināt pārsedzi? vai izlkties, ka viss ok, ja jau līdz šim nekas nav nonācis lejā?

pēc vecas krāsns nojaukšanas ir atklājies, ka ķieģeļu starpsienas ailei pārsedze tā īsti ne uz ko nebalstās. ir palikušas ķieģeļu rindas, kas mistiski turas uz kaut kādiem principiem. virs tās ir betonēta apmalīte (tā ir visas starpsiens garumā un uz tās balstās otrā stāva pārseguma lāgas) - kas virs ailes ir atspiedusies pret skursteni.

ilustrācijai ieliku dažas bildes, uzņemtas ar mobilo un tādēļ nav ļoti skaidras. [failiem.lv]

zem šīs vietas ir paredzēts likt kamīna kurtuvi un iebūvēt to. tā kā ir paredzēts likt čaulu - varbūt tas ir īstais brīdis, lai mēģinātu pastiprināt pārsedzi un vienu galā izmantot skursteni kā balstu (čaulas ievietošani to tā pat vajadzēs kalt vaļā). es saprotu, ka skurstenis ir skurstenis, bet nu šajā gaidījumā tā pat būs čaula un līdz ar to skursteņa sienām īpaši nevajadzētu uzsilt.

aile ir par šauru, lai mūrētu papildus ķieģeļu kārtas, uz kurām balstīt pārsedzi, kā arī kamīna apdarē būs vieglie materiāli, kas balstam arī nederēs.

Re: pārsedzes ailes stiprināšana
Autors: Jurgens ()
Datums: 08/12/2014 15:13

Stiprināt vajag noteikti.
Var izmantot 2 leņķdzelžus, kurus no abām pusēm iestrādā sienā - sienas pusē iefleksē gropi, kur iedziļināt leņķdzelža vienu galu, otrs balstās skurstenī. Izskatās, ka tur izdrupis gabals, kas tāpat būs jāaizmūrē. Pēc tam tos no apakšas sametina abus kopā ar kādiem metāla atgriezumiem - plāksnēm, armatūras gabaliem u.t.t.
Tālāk jāuzriktē mazs veidnītis, lai brīvo telpu var aizliet ciet ar javu.

Var arī metināt leņķdzelžiem galos pagarinājumus uz leju (90 grādos) un tos ar enkuriem skrūvēt klāt pie sienas un skursteņa, bet šis nav ne labākais, ne estētiskākais risinājums.


P.S. - Vai nebūs vēlāk žēl, ka krāsns vietā būs tikai kamīns bez jebkādas termomasas? Ja tā tikai brīvdienu māja, tad jau nekas.

Re: pārsedzes ailes stiprināšana
Autors: meerkat ()
Datums: 08/12/2014 16:12

tā ir brīvdienu māja. žēl nebūs, jo krāsns bija avārijas stāvoklī esošs padomju laikos nekvalitatīvi izbūvēts brīnums, kuru kopā saturēja vien skārda apšuvums. :)

tas "izdrupušais" gabals - tur bija krāsns pieslēgums skurstenim. vai tik labāk nebūs pārējo nojaukt līdz "tukšuma" līmenim (nevis aizmūrēt tukšumu)?

šajā kontekstā - kādi būtu ieteicamie leņķdzelžu izmēri - nu tā, lai ar rezervi būtu? kā ar stikla šķiedras materiāliem - tur arī nebija kaut kādi "leņķdzelži" un sijas?

Re: pārsedzes ailes stiprināšana
Autors: Jurgens ()
Datums: 09/12/2014 14:34

Manuprāt 70mm x 70mm vai lielāki, bet atkarīgs no tā, kas ir pieejams. Ja jāpērk, tad iesaku aizbraukt uz kādu metāllūžņu pieņemšanas punktu un tur par attiecīgu cenu arī var izvēlēties, kas patīk. Veikalos cenas vājprātīgas metālam.
Svars varbūt arī tur nav tik liels, bet pārsedzei viens gals balstīsies skurstenī, kurš kurinot/atdziestot maina savus izmērus + cik es sapratu, zem pārsedzes atradīsies kamīns, kas arī to sildīs un liks vairāk padoties liecei. Sodze būs vairāk dinamiska, nekā statiska.

Par to izdrupušo gabalu - no bildes nevar īsti saprast, kur tie dūmkanāli īsti gājuši caur sienu, bet tam jau vairs nav nozīmes - ja vecais skursteņa pieslēgums tiek izmantots jaunajai apkures ierīcei un nepaliek neviens vaļējs caurums skurstenī, tad tā ir gaumes lieta - noārdīt un pārmūrēt vai uzreiz aizmūrēt. Vēlreiz jāsaka, ka no bildēm to nevar saprast, bet ja tā konstrukcija ir viendabīga, labi turās kopā, tad var arī tukšumu atstāt sienā pa vidu, lai nav lieks svars.
Cita lieta, ja birst gabali nost, kustās atsevišķi ķieģeļi, daudz plaisu, tad gan divu domu nav - jājauc nost.
Ja tur bijis dūmkanāls, visticamāk arī apkārtējie ķieģeļi mūrēti ar māliem, kuri nu jau izdrupuši.

Tādas siklšķiedras konstrukcijas es ņemtu labā rokā, atvēzētos un mestu tālu jūrā..

Re: pārsedzes ailes stiprināšana
Autors: Zodčijs ()
Datums: 11/12/2014 02:49

Vai tiešām blakus dūmenim uz sienas balstas pārseguma sija - meerkat gan saka "lāga"...
Parasti vecos laikos sijas gan lika vismaz 25cm attālu no dūmeņa...

Tas tā - pārsedzi ap 10cm(h) var betonēt un stiegrot - dz/betons viendabīgi uzņem temperatūras svārstības....bet balstīt tās vienu galu dūmenī tomēr nav tas labākais....

Vai tik nav tā, ka esošā dz/bet. joslas pārsedzes posms tai krāsns ailē ir ar stiegrojumu divās kārtās - un strādā kā konsole....tāpēc arī turās....

Bet. ja liekas ka tā nav - dari kā saka Jurgens - tikai varbūt tomēr nebalsti leņķprofilus dūmenī - bet dziļāk ieliec sienā - lai ir kā konsole....aile ir pusmetru plata (laikam) vai pat mazāk - tas nav daudz - sienā konsoles ielaidumam tad jābūt divreiz garākam ( vismaz lai tā ir zem nākošās sijas),,,

Re: pārsedzes ailes stiprināšana
Autors: meerkat ()
Datums: 14/12/2014 23:38

paldies par padomiem un ieteikumiem.

lejā vēl nekas nebirst, bet nezinu, kas notiks, kad pakals vaļā skursteni (čaulas pieslēgums).

pati aile ir 95 cm plata. vecos laikos gan jau lika sijas nost no skursteņa, bet šitas ir "jauno" meistaru garadarbs. ņemot vērā, ka ir ar pārsegumu citas lažas, tad nav ne jausmas, cik tālu ir sijas no skursteņa un kāda armatūra ir tajā augšējā betona joslas pārsedzē (krietni šaubos par stiegrojumu divā kārtās).

katrā ziņā tas mani uzvedināja uz domas atvērt otrajā stāvā pārsegumu - varbūt no augšas tur kas vairāk redzams/saprotams.

par to balstīšanu skurstenī gan gribas uzzināt precīzāk. vai skurstenis baigi mainīs savus izmērus silstot/atdziestot, ja dūmi ies caur tajā ievietoto metāla čaulu? un ja vēl šķirbas starp čaulu un skursteņa iekšsienām aizpilda ar vermakulītu/perlītu?

paskatījos uz vietas leņķdzelžus - mētājās tikai 5x5 (4-5 mm tērauda biezums) un uz 140 cm garumā. laikam par mazu... vēl bija dubult-t profila sliede, bet to jau būs grūtības iemontēt (10 cm augstumā, 6 cm platumā).

un vēl gribēju piebilst - leņķdzelžiem virs kamīna nevajadzēto diez ko kā pārkarst. jo tieši zem tiem (zem ailes) ir paredzēts pēc kāda laika likt to grenaisol izolējošo materiālu (kā dekompresijas kameras pārsedzi). (tas, ko domāju ar dekompresijas kameru, ir redzams grenaisol kataloga 5.lapā - [www.kamindizains.lv] )



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Pievienot failu ziņai
  • Atļauts pievienot sekojošu tipu failus:
  • Pievienotie faili nedrīkst pārsniegt:
  • 5 more file(s) can be attached to this message
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    *******   **         **     **  ********  
 **    **  **     **  **    **   **     **  **     ** 
 **        **         **    **   **     **  **     ** 
 **        ********   **    **   *********  ********  
 **        **     **  *********  **     **  **     ** 
 **    **  **     **        **   **     **  **     ** 
  ******    *******         **   **     **  ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727